curaçao,  we12inspire

Zwemmen met dolfijnen op Curaçao

Het is de laatste dag van mijn verblijf op Curaçao. Nog een paar uur en ik stap weer op het vliegtuig terug naar Nederland, waarmee mijn avontuur ten einde is gekomen. Nadat ik al een bezoek heb gebracht aan de nationale parken van Curaçao en ben gaan snorkelen en jetskiën is het nu tijd voor een heel ander avontuur: ik ga zwemmen met dolfijnen.

De Dolphin Academy zorgt ervoor dat je op verantwoorde wijze kunt zwemmen met deze bijzondere dieren. Ik vind het belangrijk om dit te melden aangezien er elders in de wereld plekken zijn waar men de dolfijnen niet zo goed behandeld. Gelukkig heb ik hier bij de Dolphin Academy niks van gemerkt en was het zwemmen met dolfijnen voor mij een unieke en prettige ervaring.

Het complex van de Dolphin Academy ligt direct aan zee, hierdoor kunnen de dolfijnen elke middag in de open zee rond zwemmen. Ze mogen zelf bepalen of ze dan weer terug komen. De bassins zijn ruim op gezet en bieden de dolfijnen ruimte om te zwemmen en zichzelf te zijn. De Dolphin Academy staat ook bekend om de speciale programma’s voor autistische kinderen en de uitgebreide educatieve programma’s. Ook werken zij samen met Stichting “Doe een wens”. Daarnaast besteedt de Dolphin Academy uitgebreid aandacht aan het project “Save Our Seas”. Voor we het water in mochten, kregen we uitgebreid uitleg over de taak die wij als mensen hebben, zoals het schoonhouden van de zee.
1
Bij de Dolphin Academy kun je kiezen voor meerdere ontmoetingen. Zo is er de Dolphin Encouter waarbij je de bekende “peck on the cheek” krijgt. Je kunt er voor kiezen om te duiken met de dolfijnen, ik koos echter voor de “Dolphin Swim”. Na een uitgebreide instructie proberen we de flippers uit en gaan we het water in. We krijgen het advies de dolfijnen niet in het gezicht aan te raken en niet al te wild te slaan met onze handen. Bij het in gaan van het water komen de dolfijnen al kirrend naar ons toe. Ze weten het vast: mensen betekent spelen!

De dolfijnen waarmee we het water in gaan, zijn kusttuimelaardolfijnen. Het zijn hele sociale dieren en ze leven het liefst in ondiepe wateren. Wist je dat een tuimelaar een hele bijzondere manier van slapen heeft? Hij slaapt namelijk steeds maar met één hersenhelft, de andere blijft bij bewustzijn om ervoor te zorgen dat hij regelmatig naar het oppervlak gaat om adem te halen.

dolphin academy

In het water doen we allerlei spelletjes. We krijgen een kus op de wang, op de mond (heerlijk, vis!) en geven ze “een pootje”. Na een aantal kunstjes mogen we vrij zwemmen met ze. We krijgen een duikbril en kunnen zo onder water contact met ze maken. Meezwemmen, plezier maken en genieten. Wat een bijzondere ervaring om de dolfijnen van zo dichtbij mee te mogen maken. Ze lijken allemaal in hun sas en maken een blije indruk. Het is gewoon onmogelijk om niet verliefd op ze te worden.

zwemmen-met-dolfijnen zwemmen-met-dolfijnen-2

Na ongeveer een half uur in het water is het jammer genoeg alweer voorbij. We krijgen een de-briefing, nemen we een douche en kunnen we de gemaakte foto’s bekijken. Ze zijn aardig aan de prijs maar ik besluit er 4 te kiezen, een leuke herinnering. Ik krijg nog een rondleiding en ga kijken achter de schermen. Een van de dolfijnen is zwanger en de dierenarts komt een echo maken. Heel bijzonder! We zien diverse andere zeedieren en maken tot slot nog een spectaculaire dolfijnenshow mee.

pelikaan-dolphin-academy

dolphin-academy dolphin-show-2

Een uur of wat later meld ik me op Hato Airport. De Boeing van Arkely staat alweer te wachten en voor ik het weet, hang ik in de lucht. Mijn week was gevuld met onvergetelijke activiteiten en ik ben er achter gekomen dat Curaçao meer te bieden heeft dan alleen maar zon, zee en strand. Doei Curaçao, tot de volgende keer!

dolphin-swim-1

Meer lezen over mijn avonturen op Curaçao? Check dan de volgende links:
– De nationale parken van Curaçao
– we12plog: van Noorwegen naar Curaçao
– we12plog: van Curaçao naar Turijn
Avontuur en adrenaline in Caracasbaai

Psst: delen zou aardig zijn : – )

 

4 Comments

 • Sandra

  Het eerste dat inderdaad in mij opkwam was: aaah, wat zielig! Gelukkig las ik daarna dat de dieren hier hartstikke vrij zijn, dus heel fijn om te lezen! Erg gaaf om te lezen en te zien verder en een zwangere dolfijn, wauw , hoe speciaal!

  • anto

   Ja Sandra kan ik me voorstellen. Gelukkig heb ik geen enkel moment het gevoel gehad “wat zielig voor de dolfijnen” en aangezien mijn tolerantielevel wat dat betreft vrij laag is was dat een goed teken 🙂

 • Cindy

  Ohh gaaf!! Wij zijn met kerst 2014 ook op Curaçao geweest. Ons kerstcadeau was met zijn vieren (met de kinderen) een half uur met dolfijnen zwemmen. Ik vond het fantastisch, je wordt daar instant happy van!!
  Ik ontdekt steeds meer leuke schrijfsels van je!!

  • anto

   Oh wat een tof kerstkado zeg! Ik vond het echt zo leuk om te doen, ook omdat de dolfijnen hier super vrij zijn en dus niet zoals op andere plekken vastgehouden worden … ik graag nog een keer terug gaan naar Curaçao!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *