Zweefvliegen Salland
micro-avontuur,  nederland

Wow ik zweef! Een introductie in het zweefvliegen in Salland

Micro-avontuur in eigen land: een introductiedag zweefvliegen in Salland

There’s a first time for everything …

Ondanks dat ik al veel bijzondere en avontuurlijke dingen in mijn leven heb gedaan (denk: bungy jumpen, skydiven, paragliden) zijn er toch nog wel een aantal dingen te bedenken die ik nog niet eerder deed. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik het programma voor mijn reis naar Salland kreeg. Want als toetje stond er een introductiedag zweefvliegen op het programma. Hoe gaaf ?!? In dit artikel vertel ik alles over mijn introductie in het zweefvliegen in Salland. Veel leesplezier!
 
zweefvliegen in Salland
 

Daar boven in de lucht …

Je kent ze vast wel … die kleine vliegtuigjes die je soms ineens boven je in de lucht ziet cirkelen. Aangezien ik zelf op de Veluwe woon, ben ik min of meer opgegroeid met het aanblik van zweefvliegtuigen in de lucht. Boven Terlet hangen er met goed weer altijd zwevers in de lucht en vaak zat heb ik mezelf erop betrapt dat ik aan het staren was en me afvroeg hoe dat nou zou zijn, in de lucht hangen zonder motor.
 
Ik moet iets bekennen. Ik heb namelijk vliegangst. Niet enorm, maar wel genoeg om tijdens de start en landing van een vlucht met zweethandjes in het vliegtuig te zitten. Zo lang het vliegtuig niet al te veel schudt voel ik me prima aan boord, maar zodra het ‘stoelriemen vast’ lampje aan gaat vanwege verwachte turbulentie, gaat mijn hartslag omhoog en voel ik een spanning door mijn lichaam stromen. Niet heel tof, maar niet dermate vervelend dat ik niet meer wil vliegen.
 
Aangezien ik van mening ben dat je (tot op zekere hoogte dan) alles een keer geprobeerd moet hebben in leven stond zweefvliegen al jaren op mijn bucket list. Alleen kwam het er gewoon nooit van. Het was echt zo’n ding waarvan ik zei ‘dat wil ik ook nog eens doen’ op het moment dat het ter sprake kwam, maar een daadwerkelijke stap om zelf een vlucht te maken, werd nooit gezet. Tot ik dus het programma voor mijn reis naar Salland kreeg.
 
zweefvliegen in Salland
 

Op naar Aeroclub Salland

Ik doe mijn introductiedag bij Aeroclub Salland, één van de grootste zweefvliegclubs van Nederland. Ik word zo rond 09.00 uur verwacht zodat ik een volledige dag mee kan maken. Bij aankomst maak ik kennis met Paul, één van de instructeurs van Aeroclub Salland. Hij vertelt me het globale programma van vandaag en geeft me in de instructieruimte een uitgebreide uitleg over de beginselen van het zweefvliegen. Wat me verbaast is dat je al vanaf je zestiende mag zweefvliegen (en dat doen ze bij Aeroclub Salland dan ook) en dat je het eigenlijk relatief snel kunt leren. Het is een sport die voor iedereen geschikt is en eenmaal eens gevlogen ben je voor de rest van je leven verslaafd, aldus Paul …
 
zweefvliegen in Salland met Aeroclub Salland

zweefvliegen in Salland met Aeroclub Salland
 

Jeeeeej ik zweef!

De dag begint met het opstellen van alle zaken op de startbaan – een grasbaan. Denk hierbij aan de verkeerstoren, de lieren waarmee je omhoog getrokken wordt en de toestellen. Er zijn eenzitters en tweezitters en ik mag mee in de tweezitter. Zweven is sterk afhankelijk van de thermiek en het is even afwachten of er genoeg thermiek is om te kunnen starten. Dit blijkt zo te zijn en niet veel later stap ik in de kist.
 
Ik mag voorin want de piloot zit achterin. Dat voelt heel bizar! Daarnaast wordt er extra gewicht toegevoegd aan mijn stoel middels een loden riem, om de balans tussen Paul en mij wat beter te maken. Ik krijg een korte uitleg over hoe de besturing werkt en waar ik op moet letten (bijvoorbeeld niet zomaar of per ongeluk aan instrumenten komen) en de kap wordt dichtgeklapt.
 
Dan begint de kist over het grasveld te rollen en niet veel later schieten we loeihard en steil omhoog. Mijn maag keert zich om, het lijkt wel een achtbaan. Na deze ‘lancering’ trekt het vliegtuigje al snel vlakker en niet veel later hangen we recht in de lucht. Relatief recht dan. Ik hoor de wind suizen en met uitzondering van wat Paul me vertelt over de omgeving is het stil. Geen motoren, geen geklapper … alleen stilte. Joehoe, ik zweef!
 
De thermiek is niet optimaal vandaag en voor ik het weet is de daling alweer ingezet. Zo’n vijf minuten later hangen we alweer recht voor de startbaan voor de final approach en zet Paul de kist keurig binnen het gemarkeerde gebied neer. Mijn eerste vlucht zit erop.
 

zweefvliegen in Salland met Aeroclub Salland
 

Donkere wolken en dikke druppels

In de verte pakken donkere wolken zich samen. De vliegers checken gespannen de buienrader want regen betekent niet vliegen. Het is één van de laatste weekenden van dit seizoen en ze willen graag zo veel mogelijk uren maken. Niet veel later begint het in de verte te onweren en is het dus tijd voor een pauze. In de kantine bestel ik een tosti en een warme kop thee.
 
Na ongeveer een uurtje lijkt de ergste regen voorbij en gaan we terug naar de startbaan. Hier drogen we alle toestellen zorgvuldig af voor ze weer de lucht in mogen. Dan wordt me gevraagd of ik mee wil kijken vanaf de andere kant, oftewel vanuit de truck waar de lieren bediend worden. Jazeker! Ik stap in de auto en word afgezet aan de andere kant van de startbaan. Pas dan realiseer ik me wat een kracht er komt kijken bij het omhoog lieren van een zweefvliegtuig. Heel bijzonder om dit zo mee te mogen maken!
 
Paul stelt voor om nog een vluchtje te maken. De eerste keer was super kort en binnen vijf minuten moest ik foto’s maken, niet bang zijn, om me heen kijken en bovenal genieten. Ik besluit de tweede keer alleen te genieten zodat ik ook daadwerkelijk iets te vertellen heb in plaats van alleen foto’s.
 

zweefvliegen in Salland met Aeroclub Salland

zweefvliegen in Salland
 

Een achtbaan voor volwassenen

Ook deze keer schieten we weer als een razende de lucht in en voel ik me alsof ik in een achtbaan voor volwassenen zit. Het aanbod van Paul om wat extra bochtjes te maken sla ik resoluut af. Op deze hoogte met af en toe een klein bochtje is genoeg voor mijn maag voor vandaag.
 
Tijdens deze tweede vlucht kan ik veel beter genieten. Ondanks dat we diverse rondjes hebben gedraaid, kan ik me toch redelijk oriënteren in het landschap door middel van de bosrand en de rivier onder me. Ik kan door middel van deze ijkpunten bepalen waar we hangen ten opzichte van de startbaan. Ik schiet toch nog wat plaatjes net voordat Paul de daling in zet en we weer met beide benen op de grond staan.
 
Er lijkt opnieuw slecht weer aan te komen en dus is het tijd om het voor gezien te houden. De vliegtuigen worden naar de hangar gereden en we bespreken nog kort na in de kantine. Ik krijg een certificaat mee van mijn eerste vlucht en stap dan in de auto naar huis, een bijzonder ervaring rijker!
 
zweefvliegen in Salland

zweefvliegen in Salland
 

Zelf (mee) vliegen bij Aeroclub Salland

Aeroclub Salland is één van de meest professionele vliegclubs van Nederland en ze hebben leden uit heel Nederland. Zij komen naar dit gebied vanwege de gemoedelijke onderling sfeer en het feit dat je hier vaak kunt vliegen vanwege de uitstekende thermische omstandigheden. Daarnaast zijn ze ook door de weeks geopend én zijn ze goed betaalbaar. Vliegen is dus vaak mogelijk hier.
 
Zelf een keer mee vliegen? Een introductievlucht is al te boeken vanaf € 50 per persoon. Een dergelijke vlucht duurt ca. 8-15 minuten. Mocht je hierna de smaak te pakken hebben gekregen, dan kun je drie proeflessen nemen en uiteindelijk deelnemen aan de zweefvliegopleiding, waarna je zelfstandig mag vliegen. Alle informatie en tarieven vind je op de website van Aeroclub Salland.
 
zweefvliegen in Salland
 

Conclusie en disclaimer

Het zweefvliegen maakte onderdeel uit van mijn reis naar Salland die ik deed in samenwerking met Marketing Oost. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf. Mijn speciale dank gaat uit naar Paul van Aeroclub Salland die mij een onvergetelijke dag bezorgde bij Aeroclub Salland en nimmer te beroerd was om mijn vele vragen te beantwoorden.
 
Dit artikel maakt onderdeel uit van onze micro-avonturen serie waarin we je meenemen op toffe avonturen in Nederland en omgeving van 1, 2 of drie dagen. Je hoeft immers niet ver weg of veel tijd te hebben om toffe dingen te doen. Alle voorgaande blogs vind je hier.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *