wandelen in het zwarte woud
duitsland,  we12inspire

Feel Good inspiratie voor het Zwarte Woud in Duitsland

Ken jij het Duitse Baden-Württemberg al? Deze regio in het zuidwesten van Duitsland strekt zich globaal gezien uit tussen Würzburg in het noorden en de Zwitsers/Oostenrijkse grens in het zuiden en heeft Stuttgart als middelpunt. In Baden-Württemberg vind je alles wat je als outdoor liefhebber van het goede leven hoopt te vinden in Duitsland. Talloze wandelpaden, wijnbouw, historische dorpen en kastelen en heel veel fijne accommodaties met goede restaurants en lokaal eten. En last but not least … het bijzondere Zwarte Woud, een regio die alleen met zijn naam al tot de verbeelding spreekt.
 
In dit artikel neem ik je mee op reis naar het Zwarte Woud in Duitsland en vertel ik je hoe je hier op relaxte, duurzame wijze kunt genieten van een actieve vakantie in combinatie met het goede leven.
 

Over het Zwarte Woud

Laat ik je allereeerst meer vertellen over het Zwarte Woud. Alhoewel de naam anders doet verwachten, is het Zwarte Woud lang niet zo donker als de naam doet vermoeden. Er zijn diverse verhalen die de ronde doen over het ontstaan van de naam Zwarte Woud, maar de meest aannemelijke is die van de Romeinen. Zij trokken door dit gebied en kwamen toen een dichtbebost berggebied tegen. Ze noemden dit Silva Nigra, oftewel het donkere woud.
 
Inmiddels is het woud lang niet meer zo donker want jaren geleden werden nagenoeg alle berghellingen leeg gekapt voor de bosbouw en bestond het Zwarte Woud grotendeels uit weiden. Tegenwoordig vind je er in landschappelijk opzicht een mix van weiden, naaldbomen en loofbomen en klinkt de naam Zwarte Woud donkerder dan het gebied daadwerkelijk is.
 

 

Wandelen in Baden-Württemberg

De afgelopen jaren maakte ik al meerdere prachtige wandeltochten in Baden-Württemberg in Duitsland. Ik liep vier dagen over de Albsteig Schwarzwald waar ik genoot van fijne, charmante hotels en ontzettend goed eten. Mijn rugzak droeg ik zelf mee van hotel naar hotel, waardoor ik fysiek een goede uitdaging voor mijn kiezen had, maar ‘s avonds neerploffen op een comfortabel bed en vervolgens aanschuiven voor een goede maaltijd maakte dat ruimschoots goed.
 
Ook liep ik een deel van Remstalweg, een meerdaagse wandelroute door de wijnvelden van het Remstal. Hier was het heerlijk genieten van wandelen door wijngaarden met heerlijke uitzichten en bijzondere accommodaties. De Stuttgarter Weinwanderweg is trouwens ook echt een aanrader! Meer over deze wandelingen lees je in dit blogartikel.
 

Wijn proeven in het Remstal
Wijn proeven in het Remstal
 

Gezellige steden in het Zwarte Woud

Ook qua steden is er genoeg te beleven in het Zwarte Woud. Eerder noemde ik al Stuttgart, maar ook steden als Karlsruhe, Baiersbronn en Freudenstadt zijn de moeite waard. Karlsruhe combineert historische architectuur met een sterke focus op innovatie, met tal van onderzoeksinstellingen en universiteiten, en heeft een levendige cultuur- en kunstscene. Freudenstadt staat bekend om zijn indrukwekkende marktplein, dat een van de grootste pleinen in Duitsland is. Strijk hier neer op een terras voor een kaffee met kuchen of beter nog: een stuk schwarzwalder kirschtorte. Aanrader hoor!
 
Lees hier meer tips voor toffe bezienswaardigheden in het Zwarte Woud.
 

 

Andere outdoor activiteiten in het Zwarte Woud

In het Hochschwarzwald zijn behalve hiken natuurlijk nog tal van andere outdoor activiteiten mogelijk, zoals fietsen, mountainbiken en in de winter: skiën! Omdat er talloze mogelijkheden zijn, is het Zwarte Woud een uitstekende bestemming om een paar weken te verblijven. Zo kun je op een prachtige zonnige dag er op uit trekken en op een regenachtige dag juist weer kiezen voor een dagje in een stad met cafeetjes en leuke musea.
 

Op de Herzogenhorn
Op de Herzogenhorn in het Zwarte Woud
 

Bereikbaarheid van het Zwarte Woud

Het zuidwesten van Duitsland is uitstekend bereikbaar met de trein, vanuit Nederland sta je met de ICE binnen enkele uren al in het Zwarte Woud. Hierdoor kun je op ontspannen wijze aan je vakantie beginnen. Met de KONUS Card kun je bovendien gratis rondreizen in het Zwarte Woud. Je hoeft je dus ook zeker niet druk te maken over de immer frustrende baustellen en files op de Autobahn, met de trein en het lokale openbaar vervoer navigeer je hier eenvoudig omheen.
 

Duurzaam reizen in het Zwarte Woud

Als laatste nog wat tips om duurzaam te reizen in het Zwarte Woud:

 • Uitstekend bereikbaar per trein
 • Blijf langer op één locatie en combineer actief zijn met relaxen en genieten
 • Ook in Duitsland komen er steeds meer opties voor vegetarisch eten in restaurants
 • GENIET!
 •  

   

  Conclusie en disclaimer

  Hopelijk vond je dit artikel leuk om te lezen en heb ik je geïnspireerd om het Zwarte Woud eens te bezoeken. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat dan gerust een comment achter. Dit artikel werd geschreven in samenwerking met het Duits Verkeersbureau. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.
   
  Meer lezen over Duitsland? Bezoek dan mijn Duitsland startpagina voor nog meer Duitsland informatie en informatieve blogs!
   

   

   

  Leave a Reply

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *