sunrise at mesa arch
Amerika,  utah,  we12inspire

Zonsopkomst bij Mesa Arch in Canyonlands National Park

Een van de meest memorabele momenten van mijn leven was toch wel de zonsopkomst bij Mesa Arch in Canyonlands National Park. Toen ik voor mijn rondreis door Amerika op zoek ging naar dingen om te doen in Utah, kwam ik als en de bovenstaande foto tegen. Ik vermoedde dat deze gemaakt zou zijn in Arches National Park, maar niet bleek minder waar. De foto is namelijk van Mesa Arch in Canyonlands National Park. Alhoewel je wellicht verwacht dat je enorm veel moeite moet doen voor deze foto, valt het reuze mee. Ik ben geen fotograaf en maakte toch een mooie foto. Gewoon omdat Moeder Natuur hier haar extreem goed haar best doet.
 
Middels het onderstaande stappenplan kun jij deze foto ook maken en dit bijzondere moment beleven tijdens je bezoek aan Utah. Je hoeft er geen fotograaf voor te zijn, maar slechts vroeg voor op te staan. Hier zijn mijn tips voor het zien van de zonsopkomst bij Mesa Arch in Canyonlands National Park.
 

sunrise at mesa arch sunrise canyonlands
Zonsopkomst bij Mesa Arch
 

Zonsopkomst bij Mesa Arch in vijf stappen

1. Boek een vlucht naar Salt Lake City, Denver of ergens anders waar je naartoe kunt vliegen en een auto kunt huren. Rijd vanuit hier naar Moab en zoek een overnachtingsplek.
 
2. Informeer bij het bezoekerscentrum in Moab naar de tijd van de zonsopkomst. Volgens de man die mij destijds hielp, was het niet de moeite waard om ervoor naar Canyonlands te rijden. Want “I would never get the pictures I was looking for because the sun wasn’t high enough for that, rather go to Dead Horse State Park instead.” Ik was dus wel gedesillusioneerd, maar dit bleek uiteindelijk onnodig.
 
3. Mocht je op tijd zijn, probeer dan vast naar Canyonlands National Park te rijden om de route te verkennen. Ik had hier geen tijd voor en dan is het in het donker een leuke uitdaging om de route te vinden en de afslag niet te missen. De weg naar Canyonlands is pikkedonker en ik miste de afslag twee keer. Overigens reed ik destijds zonder navigatie.
 
4. Sta extreem vroeg op! Het is ongeveer een uurtje rijden vanaf Moab naar Mesa Arch en vanaf hier nog een kwartiertje wandelen naar Mesa Arch over de Mesa Arch Trail. Toen ik er was, zou de zonsopkomst net voor 06.00u zijn. Ik stond op om 03.30u en begon aan mijn rit om 04.00u. Ik wilde per se op tijd zijn om de zonsopkomst niet te missen.
 
5. Neem een hoofdlampje mee of zorg dat je telefoon opgeladen is. (Tip: in de winter is het hier heel koud en gaat je batterij mogelijk korter mee!). De échte fotografen staan hoogstwaarschijnlijk al klaar. Toen ik er aan kwam, was er nog voldoende plek. Dit hangt uiteraard wel af van het seizoen waarin je reist.
 
Na ongeveer een kwartiertje wandelen over de Mesa Arch Trail kom je bij Mesa Arch. Omdat het nog donker is, wacht je een grote verrassing wat er in de verte te zien is zodra de zon op komt. Zodra de eerste zonnestralen verschijnen, staat je een magisch moment te wachten bij Mesa Arch. De uitzichten zijn fabelachtig!
 
Vergeet trouwens niet te genieten en niet alles door je lens te bekijken! En neem warme kleding mee want het koelt flink af in de woestijn in de nacht. Het vroege opstaan valt je wellicht zwaar, maar is de moeite (achteraf) meer dan waard! Het was tot op heden een van de meest bijzondere momenten in mijn leven!
 

The trail to the Mesa Arch sunrise
Mesa Arch Trail
start of the mesa arch Sunrise
Start of the Mesa Arch sunrise
camera at mesa arch sunrise
Camera ready!
Sunrise at Mesa Arch Sunrise Canyonlands
De foto!
 

Wat niet te doen bij Mesa Arch

1. Kom te laat. Ik was de 6e of 7e persoon die bij Mesa Arch aan kwam voor de zonsopkomst. Tegen de tijd dat ik weer vertrok, waren er vijf keer zoveel mensen. De meesten ervan waren te laat om de zonsopkomst te zien. Sommigen vroegen zelfs of ik ze mijn foto wilden sturen….
 
2. Laat je niet ontmoedigen door anderen die zeggen dat het niet mooi is.
 
3. Laat de fotografen hun werk doen en respecteer dit. Er waren een aantal al uren aan het wachten er erg geïrriteerd toen anderen voor hun beeld gingen staan.
 
4. Heb geduld. Na aankomst moet je waarschijnlijk nog ongeveer een uur wachten op de zonsopkomst. Daarna duurt het ook nog een tijdje tot de Mesa Arch zijn oranje kleur krijgt. In het begin dacht ik ‘is dit het nu?’ maar wanneer de gloed begint te komen kon ik haast niet stoppen met het maken van foto’s.
 

crowds at mesa arch
Inclusief toeristen
Mesa Arch Sunrise Canyonlands National Park Utah
Zonsopkomst bij Mesa Arch
 

Regel je reis

Zelf naar Utah reizen om de zonsopkomst bij Mesa Arch te zien als onderdeel van de rondreis? Ik geef je mijn pro-tips voor waar en hoe je het beste je reis kunt regelen!
 
– Vliegtickets boek ik meestal snel en goedkoop via Skyscanner. Ik vloog naar Denver en reisde vanuit hier vier weken rond met een huurauto.
 
– Mijn huurauto boekte ik via Sunny Cars. Zij kopen standaard het eigen risico voor je af zodat je ter plekke geen gedoe hebt. Ik reisde eerder via hen ook bijvoorbeeld in Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Jordanië. Een aanrader dus! Vergelijk hier de prijzen. Je kunt ook boeken via Booking, zij zijn soms goedkoper maar dan heb je vaak wel een (hoog) eigen risico.
 
– Accommodaties boekte ik van tevoren op Booking.com – de campings reserveerde ik via de mail of ter plekke door even te bellen.
 
– Ik bestelde vooraf de Lonely Planet van Zion en Bryce (Canyonlands staat door ook in) en de Rand McNally Road atlas voor het (offline) plannen van mijn rondreis.
 
– Liever alles van tevoren vastgelegd hebben via een reisorganisatie? Kan dan eens bij AmerikaPlus of SNP Natuurreizen. Ook Riksja Travel heeft rondreizen naar Amerika.
 
– Meer tips voor solo reizen door Amerika als vrouw lees je hier.
 
 

Conclusie and disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel nuttig. Mocht je nog vragen hebben over Mesa Arch in Canyonlands National Park, laat dan gerust een comment achter. Meer lezen? Hier vind je al mijn Utah blogs.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *