Winterwandeling Brandnertal
we12hike

Zo blijf je warm (en veilig) tijdens je winterwandeling

De winter is in volle gang en het is natuurlijk altijd maar de vraag of er een pak sneeuw gaat vallen of niet. Sneeuw of niet, wandelen in de winter vergt een klein beetje voorbereiding, want als er iets is dat je niet wilt is onderkoeld raken tijdens je winterwandeling. Omdat ik zelf regelmatig op pad ga in de winter, deel ik in dit blog mijn tips met je om lekker warm te blijven tijdens het winterwandelen. Uiteraard zijn deze tips ook bruikbaar voor wandelen in koelere klimaten zoals in IJsland of Patagonië of bijvoorbeeld tijdens je winterwandeling in Oostenrijk, waar de meeste van deze foto’s gemaakt zijn. Doe er je voordeel mee en veel wandelplezier!
 

Draag de juiste kleding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Denk daarom goed na over de kleding die je draagt tijdens het winterwandelen. Kleed je niet te koud, maar ook zeker niet te warm. Je krijgt het, mits je stevig doorstapt, namelijk vanzelf warm tijdens het lopen en de kans bestaat dat je dan zweten. Een beetje transpireren is prima, maar je wilt niet dat je kleding nat wordt van het zweet, want dat zorgt er uiteindelijk voor dat je afkoelt.
 
winterwandeling
 

De onderlaag

Ik wandel in de winter altijd met drie lagen: de onderlaag, de tussenlaag en de buitenste laag. De onderlaag zorgt ervoor dat mijn lichaam warm blijft en dat het eventuele vocht goed weggevoerd word. Deze laag bestaat altijd uit merino wol en is meestal een thermohemd. Ik zweer al jaren bij dit shirt van Icebreaker, dat standaard mee gaat op alle wandeltochten die ik maak, of het nu dichtbij of ver weg is. Omdat ie extra lang is, kan ik hem zonder problemen in mijn broek doen waardoor je geen ‘open rug’ krijgt als je bukt. Daarnaast gaat dit shirt niet stinken waardoor je hem zonder problemen meerdere dagen achter elkaar kunt dragen. Ideaal voor op je trektocht dus!
 

De tussenlaag

De tussenlaag zorgt voor isolatie en het doorgeven van eventueel transpiratievocht naar buiten. Ik draag daarom meestal een dunne fleecetrui of een wollen shirt met lange mouwen. De dikte ervan hangt af van de verwachte temperatuur en de laatste laag die ik draag. Wanneer je een voordelige fleecetrui wilt kopen adviseer ik je deze van de Decathlon, die ik al meermaals gedragen heb tijdens mijn wandeltochten in Zweden en Noorwegen. Een andere fijne fleece voor de koudere dagen is deze van Fjällräven. Deze kan prima in combinatie met een windjack!
 

De bovenste laag

De bovenste laag hangt bij mij enorm af van wat de weersvoorspellingen zijn. Is het een zonnige dag dan neem ik een windjack mee, bijvoorbeeld deze van The North Face of deze van Decathlon (lees hier trouwens mijn uitgebreide review van deze jas). Lijkt het een koude dag te worden, dan draag ik een donsjack. Houd er wel rekening mee dat donsjacks echt voor warmte zorgen en dus niet wind- en regenbestendig zijn. Neem dus altijd een wind- en regenjack mee voor het geval het gaat regenen. Mijn donsjack gebruik ik trouwens vaak tijdens pauzes, dus als extra laag wanneer ik een stop maak. Zo koel ik niet af tijdens het stilzitten en heb ik het niet al te warm tijdens het lopen.
 

Winterwandelen bovenlaag
Met de regenjas van Decathlon en een fleece eronder aan het winterwandelen in Oostenrijk
 

Broek, sokken en schoenen

Qua broek draag ik eigenlijk altijd de Fjällräven Abisko Trekking tights die ik vorig jaar kocht in Zweden. Ik heb inmiddels twee paar en zou niet meer zonder kunnen. Daaronder draag ik wanneer het extreem koud is (en/of er een keiharde wind staat) soms een thermolegging. Qua sokken ben ik inmiddels enorme fan van de wollen sokken van Socx, die draag ik tegenwoordig echt non-stop. Zorg in ieder geval voor warme sokken die er voor zorgen dat het vocht goed wordt afgevoerd. In de winter draag ik afhankelijk van de plek waar ik ben mijn lage wandelschoenen van The North Face of mijn stevige stappers.
 

wandelroute oosterbeek wolfheze
Met de Abisko Trekking tights van Fjällräven
 

Mutsen, sjaals, handschoenen

Omdat de warmte verdwijnt via de uiteinden van je lichaam, is het slim om ook daar aan te denken. Als aanvulling op het bovenstaande adviseer ik je om een muts, handschoenen en sjaal en/of buff mee te nemen. Mocht je geen fan zijn van een muts of dit te warm vinden, kies dan voor een hoofdband. Ik draag er steevast eentje van Kari Traa bij me die ik gebruik als een muts te warm is. Qua handschoenen kun je het beste zelf even kijken wat je prettig vind, zelf draag ik meestal dunne fleecehandschoenen, dat is voor mij warm genoeg. Sjaals heb ik meestal niet om, maar ik heb altijd een buff om mijn nek die ik eventueel over mijn mond en neus kan trekken indien het echt koud wordt. Ik ben trouwens sinds kort enorme fan van de dames mutsen van Barts, die vaak ook een fleece band aan de binnenkant hebben waardoor ze extra warm zijn.
 

Winterwandelen in Oostenrijk
Met een warme muts van Barts
 

Andere handige accesoires

Om te voorkomen dat je tijdens je pauze afkoelt, is het handig om een zitlap mee te nemen. Die koop je al voor een paar euro en zorgt ervoor dat je niet op een koude ondergrond hoeft te zitten. Ook heb ik altijd een thermoskan met warm water bij me om op te drinken tijdens een pauze om extra warm te blijven. Daarnaast een EHBO set, een hoofdlampje voor extra zichtbaarheid in het donker en eventueel een paar handwarmers mocht het echt heel koud worden.
 
Daarnaast heb ik afgelopen winter in Zweden voor het eerst tijdens een wandeling mini stijgijzers door de sneeuw en dat bleek echt een perfecte investering! Het kunnen hele simpele zijn (ik had die van mij in Nepal gekocht net voor ik op trektocht in Langtang ging) maar ze kunnen je wel behoeden voor een flinke uitglijer op opgevroren sneeuw of ijs.
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je hiermee wat nuttige tips gegeven over hoe warm te blijven tijdens het winterwandelen. Mocht je qua kleding denken ‘wow wat een investering’ dan wil ik je bij deze op het hart drukken dat goede outdoorspullen eigenlijk altijd de moeite van de aankoop waard zijn. Goede en degelijke outdoorspullen gaan normaal gesproken jaren mee. Zo draag ik mijn thermohemd van Icebreaker al minstens 10 jaar (okee er zitten her en der wat gaten in maar dat zorgt niet voor problemen) en mijn donsjas inmiddels al 5 jaar. Als je dat terug rekent naar een bedrag per jaar, valt de investering reuze mee. Bedenk je daarnaast dat er niks zo onprettig is als buiten zijn wanneer je het enorm koud hebt. Bovendien kan het zelfs gevaarlijk zijn als je niet goed voorbereid op stap gaat.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvang ik uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *