Zion Canyon in Zion National Park
Amerika,  utah

Zion National Park in Utah – alles wat je wilt weten!

Zion National Park is waarschijnlijk wel het bekendste nationale park in Utah, samen met Bryce National Park. Het is een natuurpark met bijzondere rotsformaties, prachtige wandelpaden en talloze toffe outdoor activiteiten die je kunt doen. Mede doordat Zion National Park een van de meest populaire nationale parken van Amerika is, is het relatief druk. Hierdoor mag je bijvoorbeeld niet met je eigen auto het park in en heb je vanaf dit jaar een permit nodig om de populaire Angels Landing hike te kunnen doen. In dit uitgebreide artikel geef ik je de beste tips voor je bezoek aan Zion National Park incl. de beste overnachtingsplekken, welke hikes te maken en meer. Veel leesplezier!
 

zion national park
De ingang van Zion National Park
 

Over Zion National Park

Zion National Park was het eerste nationale park in de Amerikaanse staat Utah en werd opgericht in 1919. De Zion Canyon met daarin de turquoise gekleurde Virgin River is het bekendste deel van het park en ligt in het zuiden. Later, in 1937, werd het gedeelte rondom Kolob Canyons toegevoegd. Dit gebied ligt in het noordwesten van het park en krijgt minder bezoekers dan het zuidelijke deel. De naam Zion kreeg dit park van mormoonse pioniers in 1860. De dichtstbijzijnde plaats is Springdale, in het zuiden van het park, vlakbij de Zion Canyon Entrance. Zion National Park is het gehele jaar geopend voor bezoekers. Houd er rekening mee dat het er flink koud kan worden en zelfs kan vriezen in de winter. In de zomer is het overwegend warm en dien je rekening te houden met flash floods (plotselinge overstromingen) die ontstaan na heftige regenval.
 

canyon overlook in zion national park
De Canyon Overlook
 

Wat te doen in Zion National Park

Vanwege de drukte kun je grote delen van Zion National Park niet met de eigen auto bezoeken. De Zion National Park Scenic Drive kan alleen met een shuttlebus bezocht worden. De Zion-Mt. Carmel Highway, Kolob Terrace Road, en Kolob Canyons zijn wel open voor eigen vervoer. De belangrijkste highlights in Zion National Park zijn:
 
– Zion Canyon Visitors Center
– Zion Human History Museum
– Canyon Overlook
– Kolob Canyons Overlook
– Weeping Rock
– Angels Landing
 
Ga je met de eigen auto op pad, houd er dan rekening mee dat de meeste parkeerplaatsen vol zijn tussen 10.00-15.00u en dat je het beste zo vroeg mogelijk aan je dag begint. Tip: overnacht de avond van tevoren in Springdale en neem de eerste shuttlebus het park in. In de zomer is dit meestal om 06.00u. Het is dan net licht en er zijn nog relatief weinig mensen op de been.
 

Angels Landing Hike Zion National Park
Het uitzicht op Angels Landing
 

De beste Zion National Park hikes en wandelingen

Zion National Park heeft prachtige wandelingen, waaronder de beruchte Angels Landing hike. Deze mooie maar zware hike waarbij je je op het laatste moment aan kettingen naar boven hijst, is vanaf 2022 alleen nog toegankelijk met een permit. Een andere bijzondere wandeling is The Narrows die je grotendeels door de rivier voert. Natte voeten gegarandeerd dus! Uiteraard zijn er ook talloze korte en makkelijke wandelingen mogelijk. Eenvoudige wandelingen in Zion National Park zijn onder meer de de Pa’rus Trail, de Grotto’s Trail, Weeping Rock en de Riverside Trail. Medium zware hikes in Zion National Park zijn de Kayenta Trail en de Canyon Overlook Trail.
 
Meer weten? Lees hier meer over de mooiste Zion National Park hikes. Heb je een hiking map nodig? Die haal je bij het Zion Canyon Visitors Center. Ik maakte de wandelingen die in het bovengenoemde artikel staan zelf en had hier geen wandelkaart voor nodig, de national park brochure volstond. Deze download je hier.
 
Tip: wandel je ‘s avonds net voor de zonsondergang, dan heb je een extra grote kans om reeën en ander wild langs de wandelpaden en in de rivieren te zien!
 

Hert in Zion
Hert in de Virgin River
 

Let op voor flashfloods en andere wandeltips

Voor de meeste canyon hikes in Zion National Park geldt dat ze onderhevig zijn aan flash floods. Dit zijn plotselinge overstromingen die kunnen ontstaan na een (fikse) regenbui en ervoor zorgen dat een canyon binnen no-time volledig onder water staat. Wordt er regen verwacht, ga dan niet op pad. Dit geldt vooral wanneer je The Narrows wilt gaan bewandelen, een trail die je door de rivier voert. Informeer sowieso voorafgaand aan je wandelingen of de trail van jouw keuze geopend is en of er slecht weer voorspeld wordt. Daarnaast zijn alle wandelingen in Zion National Park onderhevig sluiting door natuurgeweld.
 

The Narrows Zion National Park
The Narrows
 

Andere activiteiten en canyoneeren in Zion National Park

In Zion National Park zijn diverse andere activiteiten om te doen. In de zomer worden er dagelijks activiteiten georganiseerd door rangers, waaronder wandelingen en busritten. Deze moet je voor vertrek boeken. Ook worden er dan speciale guide walks voor kinderen georganiseerd. Wil je liever iets actiever doen, dan leent Zion National Park zich uitstekend om te gaan canyoneeren, oftewel je op allerlei manieren door een canyon bewegen. Ik maakte een halve dagexcursie waarbij ik ging abseilen, klimmen en me door smalle spleten moest manoeuvreren. Destijds was de halve dag optie zonder een sprong en zwemmen in het water, maar de hele dag excursie ging ook door watervallen. Informeer bij het bezoekerscentrum of bekijk de mogelijkheden hieronder:
 

 

canyoneeren in zion national park
Canyoneeren en abseilen
 

Accommodaties in de buurt van Zion National Park

Het dichtstbijzijnde dorp in de buurt van Zion National Park is Springdale. Vanuit hier wandel je bijna zo het nationale park in. Accommodatie is hier niet super goedkoop, maar heeft wel als voordeel dat je lekker in de buurt zit. Er zijn diverse resorts in Springdale evenals luxe hotels en eenvoudige motels, voor elk budget wat dus. De enige lodge binnen de parkgrenzen is de Zion National Park Lodge, deze zit echter vaak al maanden van tevoren volgeboekt en is erg prijzig. In Springdale overnachten is wat mij betreft dus een prima optie, vooral omdat het relatief dicht bij de ingang van het park ligt.
 
Enkele populaire opties in Springdale zijn Cliffrose Springdale (luxe), Holiday Inn Express Springdale (middenklasse) en de Zion Canyon Lodge (eenvoudig).
 
Vooral wanneer je in het hoogseizoen (juni tot en met augustus) reist is het noodzakelijk voorafgaand aan je reis te boeken. Bekijk alle opties en prijzen hier.
 

Angels Landing hike Zion National Park
Angels Landing hike Zion National Park
 

Campings in Zion National Park

Er zijn drie campings binnen de parkgrenzen van Zion National Park: Watchman Campground in Zion Canyon, South Campground in het zuiden van het park en Lava Point Campground op een uur rijden van Zion Canyon in Kolob Terrace. Voor alledrie de campsites geldt dat ze tussen maart en november elke avond vol zijn en dat ze ruim van tevoren geboekt moeten worden op deze website. Ik plande mijn reis in maart voor juni en was al te laat, daarom verbleef ik op een camping in Springdale, net buiten het park dus. Dit bleek een prima alternatief!
 

Is Zion mooier dan de andere nationale parken in Utah?

Ik heb vier dan de vijf nationale parken van Utah bezocht, namelijk Bryce Canyon, Canyonlands, Arches National Park en dus Zion National Park. Daar tussenin had ik ook nog de Grand Canyon en Monument Valley bezocht. Omdat Zion National Park het laatste nationale park was dat ik bezocht, was ik eerlijk gezegd een beetje klaar met de rode rotsen na het ‘zoveelste’ park. Dat doet het park natuurlijk geen eer aan, maar ik ben er liever eerlijk over. Als ik kijk naar natuurschoon, vond ik Arches National Park en Bryce National Park mooier. Maar dat is uiteraard persoonlijk. Meer lezen kan hier:
 
Een dag in Bryce National Park
 

Zion National Park in één dag

Afhankelijk van wat je wilt doen, is één dag in Zion National Park voldoende om een goede indruk te krijgen. Omdat ik zelf ging wandelen en ging canyoneeren had ik anderhalve dag voor Zion National Park ingepland. Mijn planning zag er als volgt uit:
 
dag 0. Aankomst in Zion National Park, korte wandeling op de Emerald Pools Trail
dag 1. In de ochtend: canyoneering excursie, in de middag met de bus naar Temple of Sinawa en wandeling in The Narrows
dag 2. Wandeling Angels Landing, korte wandeling Canyon Overlook Trail en door met de auto door naar Bryce Canyon
 

De weg naar Zion National Park
De weg naar Zion National Park
 

Regel je Amerika reis

Ik bezocht Zion National Park tijdens een rondreis van een maand die ik maakte door Colorado, Wyoming en Utah. Omdat ik in juni reisde legde ik alle accommodaties en campings van tevoren vast. Alhoewel wij in Nederland pas vanaf juli vakantie zomervakantie hebben (de scholen althans) geldt voor Amerika dat de scholen al eerder sluiten voor de zomer, waardoor het ook in juni al druk is. Van tevoren boeken is dus echt een must.
 
Wil je een volledig verzorgde rondreis, dan kan ik je de volgende reisorganisaties aanbevelen:
 
AmerikaPlus
Riksja Travel
SNP Natuurreizen
TUI
 
Hieronder enkele voorbeeldrondreizen waarin Zion National Park inbegrepen is:
 
16-daagse FLy Drive Panorama’s of the West
22-daagse autorondreis The Great West
29-daagse camperrondreis Zuid-West Amerika
15-daagse Actieve Natuurreis Utah & Californië
 
– Of bekijk hier de bouwstenen van Riksja Travel waarbij je zelf je reis kunt samenstellen.
 
 
Boek je liever alles zelf, dan heb ik uiteraard ook diverse tips voor je! Mijn vluchten boek ik via Skyscanner, zij vergelijken de beste opties voor je. Ik ben zelf met een overstap in Detroit naar Denver gevlogen, maar je kunt Zion National Park ook bezoeken vanuit Las Vegas of Los Angeles.
 
Mijn huurauto regel ik steevast via Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af en hebben een Nederlandse klantenservice, waardoor je alle informatie in het Nederlands ontvangt. Omdat je dus geen eigen risico hebt, kun je met een onbezorgd gevoel op reis en hoef je bij aankomst niet meer met de autoverhuurder in discussie te gaan over extra verzekeringen die dus niet nodig zijn. Bekijk hier de tarieven en beschikbaarheid.
 
Mijn accommodaties regel ik het liefst via Booking.com omdat zij vaak de optie bieden om tot kort voor vertrek kosteloos te annuleren. Wel zo handig in deze onzekere tijden!
 
Daarnaast plan ik mijn reizen van tevoren altijd met behulp van ondermeer de volgende reisgidsen en wegenkaarten:
 
De Lonely Planet van Bryce & Zion National Park
Zion & Bryce Planning Map
Reisgids Nationale Parken West Amerika
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je hiermee een idee gegeven van hoe je je bezoek aan Zion National Park in Utah het beste kunt plannen. Mocht je nog verder willen lezen, dan staan hier al mijn blogs over Utah.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *