Yoga in de Alpen in gastein Oostenrijk
oostenrijk,  we12inspire

Yoga in de Alpen tijdens de Gastein Yoga Herbst

We leven in bijzondere tijden en juist nu is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Tot een half jaar geleden had ik weinig met yoga en deed is mondjesmaat aan meditatie. Tijdens de eerste lockdown daagde een vriendin me uit om mee te doen aan de 30 dagen yoga challenge via een Youtube kanaal. En zo zat ik zomaar ineens al een half jaar lang elke ochtend (OK, bijna elke ochtend, ik geef mezelf elke week een spijbeldag) op de yogamat.
 
Daar waar ik eerder de rust nooit had om op deze manier aandacht aan mijzelf te besteden, ging het nu bijna als vanzelf. En al snel merk ik dat op dagen dat ik spijbel (okee, soms meer dan een dag per week) ik me lang niet zo happy voel. Zou het dan echt waar zijn, dat yoga zoveel goeds voor je doet? Ik ga op onderzoek en doe yoga in de Alpen. Op uitnodiging van Gastein Tourismus bezoek ik het festival Yoga Herbst. Het worden een paar bijzondere dagen!
 

Yoga in de Alpen
Yoga in de Alpen
 

Yoga in de Alpen in Gastein

Met alle reisrestricties die steeds weer wijzigen is het even spannend, maar op zaterdagochtend stap ik samen met Aniek van Avontuur op Reis in de auto, op weg naar het Gasteinerdal. Dit bergdal ligt op ongeveer 10 uur rijden van Utrecht in het Salzburgerland. Een bezoek aan Gastein staat niet alleen garant voor heel veel avontuur, maar ook voor de thermaalbaden die je hier vindt. Je kunt het buitenleven dus uitstekend combineren met een actieve reis. Zowel in het voorjaar als in de herfst organiseert men hier een yoga festival, waarbij er zo’n 300 lessen gegeven worden en daarnaast talloze festiviteiten plaatsvinden.
 

Aankomst in Gastein

Na een lange rit door Duitsland komen we aan in Gastein. Het heeft nagenoeg de hele rit geregend en de bergen zijn in een intense sluier van mist gehuld. Dikke druppels spetteren op onze regenjassen terwijl we van de parkeerplaats van de auto naar de ingang van het hotel rennen. We verblijven de komende dagen in het SmartHotel, een driesterrenhotel in Dorfgastein, het eerste dorp in het Gasteinerdal. Het hotel heeft als slogan ‘central-modern-easy’.
 

Het openingsconcert

Na het avondeten rijden we naar Bad Hofgastein waar het openingsconcert gehouden wordt. Omdat het inmiddels donker is voelt het wat raar om door de bergen te rijden zonder een idee te hebben waar je bent, vooral omdat het nog steeds met bakken uit de hemel komt. Gelukkig is het warm en gemoedelijk in de concertzaal en met alle maatregelen is rekening gehouden. Je mag alleen naar binnen bij aanmelding en alle stoelen zijn op afstand van elkaar geplaatst. Het concert wordt verzorgd door Renee Sunbird die prachtige mantra’s en haar eigen liederen zingt, vergezeld van haar man en een ukulele. Na het concert rijden we weer terug naar Dorfgastein waar we meteen in slaap vallen. Het was een lange dag met een prachtige afsluiting.
 

Het openingsconcert met Renee Sunbird
Het openingsconcert met Renee Sunbird
 

Yoga am Berg

Voor onze eerste dag in Gastein staat er Yoga am Berg gepland, maar al voor vertrek vanuit Nederland kregen wij van onze contactpersoon te horen dat deze wegens slecht weer verplaatst word naar de Felsentherme in Bad Gastein. Dit kuurdorp heeft een unieke setting tussen de bergen en heeft een prachtige thermen. Omdat de bergen inmiddels vol sneeuw liggen, doen we de yoga binnen. Het wordt een traditionele hatha yoga in een warme ruimte in de thermen. In dacht dat het hot yoga was, maar dit bleek toch niet zo te zijn. Het was hoe dan ook warm genoeg voor mij …
 

Yoga in de Felsentherme
Yoga in de Felsentherme
 

De thermen in!

Na de yogales besluiten we de thermen in te gaan. Ik ren in mijn bikini naar het buitenbad tussen de dikke sneeuwlokken door. Hoe bijzonder (en koud!) is het om in oktober al zo in de sneeuw te staan. We badderen wat en relaxen in de loungestoelen naast het grote bad. We switchen tussen het buiten- en binnenbad, nemen een kijkje bij de sauna’s en besluiten dan ons weer om te kleden en op avontuur te gaan.
 

In je bikini in de sneeuw
In je bikini in de sneeuw
 

De waterval van Bad Gastein

Middenin het dorp Bad Gastein ligt een enorme waterval, de Gasteiner Wasserfall. Het is tof om deze te bezoeken want je hoeft er niet ver voor te lopen. Het komt inmiddels nog steeds met dikke vlokken uit de hemel gesneeuwd en dus wordt het pad wat glibberig. We besluiten bovenaan de waterval te beginnen en langzaam af te dalen naar beneden, naar de bodem van de waterval. Na een wandeltocht van ongeveer een half uur en veel fotostops, gaan we naar het Kraftwerk Café voor een lunch en om even op te warmen.
 

Sneeuw in Bad Gastein
Sneeuw in Bad Gastein
Gasteiner Wasserfall
Gasteiner Wasserfall
Kraftwerk Cafe
Kraftwerk Cafe
 

De berg op!

Alhoewel het zicht nihil is, besluiten we toch de berg op te gaan met de Stubnerkogelbahn. Deze brengt ons naar ruim 2.300 meter hoogte binnen 15 minuten, een bijzondere ervaring. Onderweg verwonder ik me over het enorme pak sneeuw dat de afgelopen nacht gevallen is, het lijkt wel winter. Met goed weer heb je vanaf de top uitzicht over de Hohe Tauern en de Grossglockner, maar het zit potdicht. Door de sneeuw schuifelen we richting de hangbrug, die halverwege in de mist verdwijnt. We zijn de enigen dus kunnen zonder problemen foto’s maken. Aan het einde van de brug besluiten we terug te keren, het is te mistig en glibberig om hier verder te lopen, we hebben geen idee van de paden en waar we heen kunnen. We nemen de kabelbaan weer naar beneden en rijden terug naar het hotel.
 

De Stubnerkogelbahn
De Stubnerkogelbahn
Sneeuw op de berg
Sneeuw op de berg
Op de hangbrug in Bad Gastein
Op de hangbrug in Bad Gastein
 

De Natur Erlebnis wandeling

De volgende ochtend trek ik het gordijn van m’n hotelkamer open en het is warempel droog! Oftewel, snel naar buiten. Na het ontbijt dan, wat overigens uitstekend verzorgd is. In de ochtend doen we een korte wandeling naar de Kneippanlage over een eenvoudig pad. Onderweg staan panelen met uitleg over het ontstaan van de omgeving. We wandelen tot aan een waterval en staan hier dan zomaar op de lege bodem van een klein stuwmeer. Een uurtje later zijn we weer terug bij de auto, het is tijd voor onze volgende yoga sessie.
 

Wandelen bij Dorfgastein
Wandelen bij Dorfgastein
 

Yoga and Nature

Vanmiddag doen we mee aan de ervaring ‘Yoga and Nature’ waarbij we yoga combineren met natuur. Helaas is de locatie waar we dit doen ingesneeuwd maar ook nu is er weer een prima alternatief, we gaan namelijk naar de tuin van het zwembad in Dorfgastein. Eerst maken we een korte wandeling door het dorp met enkele bewustzijnsoefeningen. Daarna gaan we door naar de spa, die vanwege het laagseizoen gesloten is. In de tuin doen we diverse bewustzijnsoefeningen en ademhalingen, omringd door de bergen. Aangezien het vrij koel is, vindt het laatste deel van de ervaring binnen plaats, in de lege thermen. Hier sluiten we af met een mantra.
 

Yoga and Nature
Yoga and Nature
 

Een nachtwandeling

We sluiten ons bezoek aan Gastein af met een bijzondere ervaring: we gaan een nachtwandeling maken. We verzamelen in Bad Gastein en rijden vanaf hier richting Sportgastein. De weg naar boven is vanwege de sneeuwval niet bereikbaar en dus gaan we naar een alternatieve locatie, een verlaten landweg middenin het bos op 15 minuten rijden van Bad Gastein.
 
We worden hier afgezet en lopen in stilte en zonder verlichting naar onze eerste meditatieplek. Hier doen we een aantal ademoefeningen die je een laten worden met de natuur. Ondertussen piekt er af en toe een ster door het wolkendek, terwijl ik me laat leiden door de stem van de begeleidster.
 
Hierna gaan we nog een flink stuk wandelen. Ieder voor zich en op zijn of haar eigen tempo. Het voelt wat vreemd en ongemakkelijk om in het pikkedonker door het bos te lopen, weliswaar over een bosweg, maar die is niet altijd recht en even goed onderhouden. Soms zit er ineens pothole en soms loop je over een rooster. Toch vertrouw ik op mijn voeten en het bescheiden licht van de maan. Mijn voeten dragen me wel en de maan die vertelt me waar ik naartoe mag lopen. Aan het einde van de wandeling komen we bij een verlaten boerderij. Hier zingen we een mantra, ademenen we de meest frisse berglucht tot nu toe in en staan we stil bij het leven. De wandeling terug verloopt in stilte met aandacht voor de natuur en het zijn.
 

Yogatage in Gastein
Yogatage in Gastein
 

Vertrek uit Gastein

De volgende ochtend stappen we na het ontbijt weer in de auto, een bijzondere ervaring rijker. Het weer mag dan op sommige fronten wat roet in het eten gegooid hebben, ik heb toch intens genoten van het in de bergen zijn en hier aandacht mogen besteden aan mijzelf en mijn welzijn. Ik kom hier graag nog eens terug.
 

Praktische informatie over het yoga festival in Gastein

Het yoga festival wordt twee keer per jaar gehouden, in het voorjaar en in het najaar. Op de website van Gastein vind je meer informatie. De lessen zijn in het Duits dus het is handig als je Duits verstaat of in ieder geval een beetje begrijpt, dit maakt het makkelijker mee te doen aan de oefeningen. Het weer dat wij ervaarden bleek vrij uitzonderlijk, tijdens één van de sessies ontmoetten we twee dames die er vorig jaar ook in de herfst waren en toen een prachtige nazomer ervaren hebben. Laat onze ervaring je er dan zeker ook niet van weerhouden om volgend jaar naar de yoga herbst te gaan!
 

Hangeseilbrucke Gastein
Hangeseilbrucke Gastein
 

Over het SmartHotel

Wij verbleven in het centraal gelegen SmartHotel in Dorfgastein. Zoals gezegd is het een modern hotel. Mocht je op zoek zijn naar een charme of traditionele accommodatie, dan past dit hotel wellicht niet helemaal bij je. Het ontbijtbuffet was meer dan uitstekend verzorgd en had veel gezonde opties. Het diner was in het naastgelegen restaurant en prima in orde, we mochten elke avond driegangen van de veelzijdige kaart eten. Daarnaast beschikt het hotel over een heerlijke spa voorzien van diverse sauna’s en een relaxruimte. Een aanrader dus!
 

Kaiserschmarrn in het hotel
Kaiserschmarrn in het hotel
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel nuttig en leuk om te lezen. Wij reisden naar Gastein op uitnodiging en in samenwerking met het Oostenrijks Toeristenburo. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van onszelf. Meer lezen over Oostenrijk? Bezoek dan mijn Oostenrijk startpagina!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *