Amerika,  wyoming

Yellowstone National Park zoeken: tips voor je roadtrip en wat te doen

Als mensen mij vragen wat ik tot nu toe het allermooiste vond in Noord-Amerika, zeg ik steevast Yellowstone National Park. Toen ik mijn roadtrip naar Amerika ging plannen, was ik in eerste instantie alleen van plan om naar Colorado en Utah te gaan. Maar al lezende kwam ik er achter dat ik, als ik dan toch “in de buurt was”, ik net zo goed meteen naar Yellowstone National Park kon gaan. Ik had er al veel goede verhalen over gehoord en de documentaire “Supervolcano” op televisie gezien, waardoor ik volledig onder de indruk van de Yellowstone vulkaan en ook de Grand Prismatic Spring was geraakt.
 
[Deze blog verscheen voor het eerst in februari 2015 en werd volledig geupdate in 2022]  
planning voor yellowstone national park
 

Yellowstone National Park bezoeken: mijn tips voor Yellowstone

Het probleem van deze machtig mooie plek is dat het best ver rijden van alles vandaan is. Ik kwam vanuit Salt Lake City in het zuiden en dat was een dikke acht uur rijden. Ook de weg terug naar Denver in Colorado was weer een volle dag kilometers maken. Kom je vanuit Canada, dan is de afstand even groot. De snelste optie om in Yellowstone te komen, is om naar Jackson Hole te vliegen. Maar goed, als je dan nog iets anders wilt zien moet je alsnog een enorm eind rijden.
 

Je planning voor Yellowstone National Park

Een bezoek aan Yellowstone National Park vergt een behoorlijk stukje planning. Accommodatie is schaars (en duur) en het park is zo groot dat je je er makkelijk een week kunt vermaken. Helaas had geen week tot mijn beschikking en verbleef ik er slechts drie nachten, maar gelukkig heb ik wel bijna alles dat ik wilde doen ook daadwerkelijk gedaan. Het waren lange dagen, maar dat was het meer dan waard. Vandaag vertel ik je hoe jij het meeste uit je tijd kunt halen en hoe je het beste een reisplanning voor Yellowstone National Park kunt maken wanneer je Yellowstone gaat bezoeken.
 

Bepaal het aantal dagen in Yellowstone

Zoals gezegd is Yellowstone nogal een eindje rijden van bijna alles vandaan. Het is daarom best zonde als je er slechts voor één dag naartoe wilt rijden. Ik had bijna drie volle dagen ingepland en combineerde Yellowstone National Park met het iets zuidelijker gelegen Grand Teton National Park. Hier verbleef ik twee nachten, waardoor ik uiteindelijk ongeveer één week in dit deel van de Verenigde Staten verbleef. Alhoewel er op internet diverse propvolle dagschema’s staan waarbij je heel Yellowstone in één dag doet, zou ik je dit zeker niet aanraden. Er is genoeg te zien en te beleven om je enkele dagen te vermaken, vooral wanneer je net als ik van bijzondere natuur houdt.
 
Tijdens mijn drie dagen heb ik diverse wandelingen gemaakt en enkele plekken meer dan eens bezocht. Ben je niet zo van het wandelen of ben je een relatief snelle reiziger, plan dan twee volle dagen in. Mocht je jouw bezoek aan Yellowstone Park willen combineren met het eveneens bijzonder mooie Grand Teton National Park, dan kun je eventueel aan het einde van dag twee al richting Jackson Hole (de uitvalsbasis voor Grand Teton) rijden, dit is ongeveer twee uur van Yellowstone vandaan.
 
yellowstine national park bezoeken
 

Camping, hotels en motels in Yellowstone National Park

Ik begon ongeveer twee maanden voor vertrek met het vastleggen van campings en accommodaties voor deze roadtrip naar Yellowstone en de rest van Amerika. Voor Yellowstone Park bleek dit echt véél te laat. Ik reisde in juni en dacht hiermee nog nét voor het hoogseizoen te zitten, maar niets was minder waar. Alle accommodaties in het park zaten al bomvol. Zelfs de meeste campings hadden geen plek meer.
 
Omdat ik niet buiten het park wilde overnachten, zocht ik alles af tot ik uiteindelijk een beschikbare plek op Madison Campsite vond. Deze camping ligt in het zuidoosten van het park en op niet al te grote hoogte. Hierdoor bleef de temperatuur ‘s nachts gelukkig nog net boven nul. Deze camping is groot maar gelukkig respecteert iedereen elkaar en was het ‘s nachts heerlijk rustig en stil. Hierdoor kreeg je niet het gevoel dat je met honderden andere kampeerders in een nationaal park stond. De camping is eenvoudig, er zijn toiletten en er is een plek om af te wassen, maar er zijn geen douches. Ik maakten onze reservering op de website van Xanterra die alle accommodaties binnen het park beheert.
 
Wanneer je niet kampeert is het boeken van accommodatie in de buurt van Yellowstone National Park absoluut een must, er is bijzonder weinig beschikbaarheid en je rijdt niet ‘even’ door naar het volgende dorp. De meest gunstige locatie voor een hotel in Yellowstone is West Yellowstone, net buiten de parkgrenzen.
 

Hoeveel dagen Yellowstone National Park en hoe plan je die van dag tot dag

Toen ik eenmaal op dreef was met het plannen, wilde ik het liefst elke minuut van onze reis dichttimmeren. Ik bestelde daarom de Lonely Planet van Yellowstone/Grand Teton en een Yellowstone wegenkaart en planning map en gebruikte deze om een dagplanning te maken. Echter liep deze ter plekke al snel in het water omdat de afstanden toch iets groter waren dan ik gedacht had.
 
Daarnaast is het één van de drukst bezochte nationale parken van de Verenigde Staten, waardoor er gigantisch veel andere toeristen zijn. Hoe je die kunt ontlopen, vertellen ik je verderop in dit artikel. Realiseer je echter dat er regelmatig oponthoud ontstaat op de wegen, vooral wanneer er wildlife langs de weg te zien is. Zo stond ik een uur in een file voor een beer die langs de kant van de weg lag te slapen. Heel leuk, maar niet als je een strakke planning hebt. Vergeet je planning dus en maak gewoon een lijstje met wat je graag wilt zien. Probeer vervolgens ter plaatse te kijken wat al dan niet haalbaar is.
 
bisons-yellowstone national park bezoeken
 
black-bear-yellowstone wildlife
 

Pro-tip!

Laat je planning voor Yellowstone Park ook af hangen van het weer. Zo stond ik op de top van Mount Washburn terwijl het weer nogal aan het spoken was (goed voorbeeld van een slechte planning). Ook was ik bijvoorbeeld bij Old Faithful geiser tijdens zonsondergang (goed voorbeeld van een uitstekende planning). Bezoek zeker één van de vele Visitors Centers, de medewerkers hier helpen je graag verder met het plannen van je bezoek aan Yellowstone National Park. Je kunt voor een paar dollar per sectie van het park een folder kopen met alle informatie die je nodig hebt voor het maken van wandelingen maar ook bijvoorbeeld over gratis wandelingen die je met een park ranger kunt maken en andere interpretive programs.
 
planning voor yellowstone national park
 

Zó ontloop je de andere toeristen in Yellowstone Park

Het merendeel van de toeristen dat Yellowstone National Park bezoekt is Amerikaans. Het gros van de Amerikanen is relatief lui, eet veel en houdt van comfort. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op Amerikanen en vooral op hun overdreven enthousiasme. Echter zijn de beste momenten om mooie plekken te bezoeken over het algemeen de momenten dat zij nog in hun bed liggen of voorbij schuiven aan het lopend buffet in het hotel.
 
Zo bezocht ik Old Faithful net voor zonsondergang en toen waren er slechts 50 mensen. Twee dagen later besloot ik hier nogmaals te gaan kijken. Het kwam zo uit dat ik er midden op de dag was en toen waren er minstens 500 mensen. Ik liep de Mount Washburn Trail en was hier de eerste, ik begon rond 08.00 uur, wat dus betekende dat ik om 06.00 moest opstaan en om 07.00 uur in de auto zat. Het is even doorbijten als die wekker zo vroeg gaat en je je warme slaapzak moet verlaten. Toch is het de moeite meer dan waard wanneer je heerlijk voor de drukte uit kunt lopen.
 
mount washburn hike in yellowstone national park
 

Wees je bewust van het wildlife in Yellowstone

Wanneer ik het over wildlife heb, doel ik met name op beren. Alhoewel het natuurlijk supertof is dat je hier zomaar een beer tegen het lijf kunt lopen, verdient het wel enige aandacht. Zeker wanneer je gaat kamperen of gaat wandelen. Ik had eerder in Alaska al gekampeerd en wist dus hoe ik mijn omgeving “beer-veilig” moest maken, maar ook bij de camping wijzen ze je hier graag nog op.
 
Bij de diverse bezoekerscentra informeren ze je over de mogelijke aanwezigheid van beren maar mijn advies is, wanneer je serieus wilt gaan wandelen, om bearspray te kopen. Dit is een soort van pepperspray maar dan vele malen sterker, die je kunt gebruiken wanneer je een beer tegen het lijf mocht lopen. Ik dacht het niet nodig te hebben tot ik ineens op een (best veel belopen) wandeling oog in oog met een zwarte beer stond. De spray heb ik uiteindelijk niet gebruikt, maar de schrik zat er goed in. Beren zitten overal en kunnen zomaar je pad kruisen, of je nu op de camping staat of bij een van de geisers loopt. Naast beren tref je in Yellowstone onder meer bisons en herten aan. Het is vanzelfsprekend dat je ook bij deze beesten gepaste afstand dient te houden. En nee, selfies met deze dieren zijn dus niet okee!
 

De ultieme reisplanning voor Yellowstone

Old Faithful geiser, Grand Prismatic en de Grand Canyon of the Yellowstone zijn de meest genoemde hoogtepunten van Yellowstone National Park. Echter is er nog veel meer te zien. Er zijn honderden heetwaterbronnen, felgekleurde pruttelpotjes, diepe meren, rotsformaties en prachtige vergezichten die je geen van allen mag missen. Alle hoogtepunten van Yellowstone National Park vind je in deze blog en hier kun je ook beginnen met het maken van je ultieme planning voor je bezoek aan Yellowstone National Park.
 
planning voor yellowstone national park
 

Huur je auto veilig

Ik krijg regelmatig vragen van lezers welke autoverhuurder ik heb gebruikt voor mijn reis naar Yellowstone. Ik boek mijn huurauto’s altijd en zonder uitzondering bij Sunny Cars. Zij hebben namelijk een extra verzekering inbegrepen bij de huurprijs, waarbij het eigen risico volledig is afgekocht. Je komt dus ter plaatse aan de balie niet voor onaangename verrassingen te gaan. Ik huurde eerder via hen auto’s in onder meer Nieuw-Zeeland, Tasmanië, Noorwegen en de Algarve. Kijk hier voor de meest gunstige tarieven en voorwaarden.
 

Boek je Amerika reis

Wil je Yellowstone bezoeken in een compleet verzorgde reis? Bekijk dan hieronder eens de volgende opties:
 
23-daagse rondreis Yellowstone & Rockies
21-daagse rondreis American National Parks
Rondreis Into the Wild bij Yellowstone
Bouwsteen 3 dagen Bizonder Yellowstone
 
Liever met een camper op pad? Bekijk dan hier de opties, prijzen en beschikbaarheid!
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je hiermee een idee gegeven van waar je allemaal aan moet denken bij het plannen van je roadtrip naar Yellowstone National Park. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments!
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken dan ontvangen wij, zonder extra kosten voor jou, een bescheiden commissie.
 

21 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *