hoogtepunten van yellowstone national park
Amerika,  wyoming

Yellowstone National Park bezienswaardigheden

Welkom in dit uitgebreide artikel met de mooiste Yellowstone National Park bezienswaardigheden. Tijdens mijn roadtrip per huurauto door de Verenigde Staten hoorde ik dat je als Amerikaan twee dingen gezien moet hebben in je leven: de Grand Canyon en Yellowstone National Park. Ik begonnen mijn reis in Colorado en Utah, waar ik regelmatig van locals en andere reizigers de vraag kregen, wat ik nog meer ging doen. Telkens als ik zeid dat ik van plan was naar Yellowstone te gaan, kreeg ik goede verhalen te horen en velen vonden het de mooiste plek die ze ooit gezien hadden. Dit baarde me een beetje zorgen: ik hebben al veel mooie plekken mogen zien tijden mijn reizen, waaronder de gletsjers van Patagonë, grizzlies in Alaska, geisers op IJsland en felblauwe meren in Nieuw-Zeeland. Zou mijn bezoek aan Yellowstone op een teleurstelling uitdraaien?
 
Opmerking: deze blog verscheen voor het eerst in januari 2016 en werd herschreven in november 2021
 

Alles wat je wilt weten over Yellowstone National Park

Er is veel te doen en te zien in Yellowstone. Als je van natuur houdt, kun je jezelf hier zonder problemen makkelijk een week of langer vermaken. Als je minder tijd te besteden hebt, moet je keuzes maken, omdat je gewoon niet alles in een korte periode kunt zien. Alhoewel ik optimaal gebruik heb gemaakt van de 3 dagen die ik hier door bracht, konden ik zelf ook niet alles zien. Om de keuze voor jullie makkelijker te maken, deel ik in dit blog mijn 5 hoogtepunten van alle Yellowstone National Park bezienswaardigheden en ook wat dingen die tegenvielen. Veel leesplezier!
 

Norris Geyser Basin

Interessant feitje: meer dan de helft van alle geothermische activiteit ter wereld bevindt zich in Yellowstone Park. Het park ligt op een zogenaamde supervulkaan, die half Amerika verwoest wanneer hij besluit tot uitbarsting te komen. Alhoewel Norris Geyser Basin niet de meest spectaculaire of actiefste geisers heeft, liggen hier de meeste geisers bij elkaar. Felgekleurde bronnen, dennenbomen en rokende hotpots zorgen voor een werkelijk spectaculair landschap. Er zijn kilometerslange wandelingen, vaak over boardwalks om de natuur te beschermen en zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Ik bezochten Norris Geyser Basin maar liefst twee keer, de meest memorabele keer was in de avond tijdens de ondergaande zon. Er was bijna niemand en dat zorgde voor prachtige plaatjes!
 
norris geyser basin highlights of yellowstone national park bezienswaardigheden

highlights of yellowstone national park bezienswaardigheden

highlights of yellowstone national park bezienswaardiheden
 

Grand Canyon of the Yellowstone

Ik geef het direct toe, nadat ik Iguazu en zelfs de Niagara Falls (wat ik overigens veel te toeristisch vind) had gezien, dacht ik niet dat de Lower Falls in de Grand Canyon of the Yellowstone mijn reizigershart sneller kon doen kloppen. Niets bleek minder waar te zijn, de canyon en de waterval zijn gewoonweg spectaculair! Neem vooral de tijd om helemaal naar beneden te lopen, zodat je vlakbij de plek kunt komen waar de waterval zich naar beneden stort. Check ook het arendsnest dat zich net boven de rivier bevindt. Ik had me hier makkelijk uren kunnen vermaken, turend naar de enorme hoeveelheid water dat zich in de diepte stort en door de nauwe kloof wringt.
 
grand canyon of the yellowstone bezienswaardigheden
 

Old Faithful geyser on Geyser Hill

Alhoewel je zeker niet de enige bent die naar Geyser Hill komt (het vooruitzicht op honderden anderen toeristen was weinig aantrekkelijk) is het toch zeker de moeite waard om een plekje te bemachtigen rondom Old Faithful geiser wanneer deze tot uitbarsting komt. Geen enkele geiser in Yellowstone heeft zoveel karakter als deze oude dame. De park rangers kunnen de volgende uitbarsting min of meer voorspellen, meestal gaat ie om de 90 minuten af.
 
Mocht je overdag komen, dan kun je ondertussen een kop koffie halen bij de Old Faithful Inn. Loop om de geiser heen en zoek een plekje aan de achterkant, daar komen lang niet zoveel toeristen als aan de voorkant, waar alle bankjes staan. Nog beter: ga net voor zonsondergang (zie header-foto) zodat je je blikveld met niemand anders hoeft te delen! Een bonus was dat Beehive geiser tegelijkertijd met Old Faithful spoot, deze komt gemiddeld maar 1 keer per dag tot uitbarsting, ik wist dus van gekheid niet meer waar ik moest kijken. Heel bijzonder!
 
old faithful geyser highlights of yellowstone national park bezienswaardigheden
 

Mammoth Hot Springs

De naam doet je waarschijnlijk anders vermoeden, maar helaas zijn de Mammoth Hot Springs niet gemaakt om in te zwemmen. Warm krijg je het echter wel bij het zien van dit wonderschone verschijnsel. Bij aankomst in het dorpje Mammoth baalde we van de vele andere toeristen die ik zag, maar gelukkig maakte de eerste aanblik van de Springs al veel goed. Ze zijn gevormd in alle tinten bruin/oranje/wit die je je kunt voorstellen en vormen een bizar terrasvormig landschap, waar het warme water langzaam maar zeker van naar beneden drupt. Met een beetje geluk wandelt er nog een bison voor je langs, die worden veel gezien in dit deel van het park!
 
wildlife and highlights of yellowstone national park
 
 

Yellowstone Lake

Iedereen die van ‘klassieke’ landschappen met bergen en meren houdt, vindt Yellowstone Lake ongetwijfeld een heerlijke plek. De zon die weerkaatst op het water en de op de achtergrond liggende Grant Teton Mountains vormen een schilderachtig plaatje. Neem een kop thee in de Grant Village Lodge met zijn enorme ramen, zodat je prachtige uitzichten hebt over de wijde omgeving, of maak een wandeling langs het water. Als je hier dan toch in de buurt bent, kun je meteen even een bezoek brengen aan de West Thumb Geyser Basin, een aantal explosiekraters in het water, heel bizar! Dit is een deel van het park waar je overigens ook grote kans hebt om grizzlyberen tegen te komen, in de maand juni (toen ik er was) werden veel wandelingen afgesloten vanwege grizzly-activiteit.
 
yellowstone lake highlights of yellowstone national park

west thumb geyser basin
 
Uiteraard waren er ook een aantal Yellowstone National Park bezienswaardigheden die ik een beetje vond tegenvallen, wat ook haast niet anders kan als de verwachtingen zo hoog gespannen zijn. Hier komen ze!
 

Grand Prismatic Spring

De beroemde Grand Prismatic Spring is er hier een van. Hij rookte als een ketter waardoor ik vanaf de grond bijna niks zag. Ik besloot naar boven te lopen, een steile heuvel zonder duidelijk pad op, vanaf waar ik uitzicht had op de mega-bron. Echter vond ik hier nog steeds niet waarvoor ik gekomen was, mede vanwege de hoeveelheid rook. Helaas, het lag niet aan jou Grand Pristmatic, maar aan mij want ik had de verwachtingen iets te hoog ingezet.
 
grand prismatic highlights of yellowstone national park
 

Mount Washburn

De beklimming van Mount Wasburn wordt ook wel omschreven als dé wandeling die je absoluut moet maken als je in Yellwstone bent, viel me ook wat tegen. Ik was bij drie verschillende bezoekerscentra in het park wezen informeren naar de aanwezigheid van sneeuw op de track, maar niemand kon me precies vertellen hoe de situatie was. Omdat onweer een grote spelbreker kan zijn op de berg, en dan met name in de middag, besloot ik al vroeg op pad te gaan. Zodoende meldde ik me al om 7 uur ‘s ochtends bij de trailhead, ik bleek de eersten op de track te zijn.
 
De wandeling was niet al te moeilijk, ik moest slechts wat kleine ijsvelden en bevroren stroompjes oversteken, maar eenmaal boven merkte ik dat de wind zo sterk was dat ik bijna van de berg af werd geblazen. Vaak worden er grizzlies gezien op de berghellingen maar waarschijnlijk waren die nog in winterslaap, want ik zag niks van dat alles. Eenmaal boven was het ook nog eens super bewolkt, waardoor het uitzicht enigszins tegenviel. Toen ik begon aan de weg terug naar beneden, leek het wat op te klaren, de hordes mensen die toen omhoog liepen, hadden waarschijnlijk meer mazzel met het uitzicht dan ik…
 
mount washburn
 

Bonus Yellowstone National Park bezienswaardigheden

Het wild! Iedereen hoopt beren, elanden, herten en bisons te zien. Ik had geluk en zag ze allemaal, meestal gelukkig op veilige afstand vanuit mijn huurauto. Mijn meest indrukwekkende ontmoeting was die met een zwarte beer op een van de wandeltochten die ik maakte, hij volgde me een tijdje (eng!) voor ie uiteindelijk weer in de bosjes verdween. Achteraf bleek dit hét hoogtepunt van mijn USA roadtrip!
 
wildlife yellowstone national park
 

Huur je auto veilig

Ik krijg regelmatig vragen van lezers welke autoverhuurder ik heb gebruikt voor mijn reis naar Yellowstone. Ik boek mijn huurauto’s altijd en zonder uitzondering bij Sunny Cars. Zij hebben namelijk een extra verzekering inbegrepen bij de huurprijs, waarbij het eigen risico volledig is afgekocht. Je komt dus ter plaatse aan de balie niet voor onaangename verrassingen te gaan. Ik huurde eerder via hen auto’s in onder meer Nieuw-Zeeland, Tasmanië, Noorwegen en de Algarve. Kijk hier voor de meest gunstige tarieven en voorwaarden.
 

Boek je Amerika reis

Wil je Yellowstone bezoeken in een compleet verzorgde reis? Bekijk dan hieronder eens de volgende opties:
 
23-daagse rondreis Yellowstone & Rockies
21-daagse rondreis American National Parks
Rondreis Into the Wild bij Yellowstone
Bouwsteen 3 dagen Bizonder Yellowstone
 
Liever met een camper op pad? Bekijk dan hier de opties, prijzen en beschikbaarheid!
– Bestel ook vast je Lonely Planet Yellowstone en planning map van Yellowstone National Park.
 

Conclusie Yellowstone bezienswaardigheden

Ik hoop dat mijn verhaal en de foto’s je inspireren om ook eens naar Yellowstone National Park te gaan. Mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust! Wil je meer lezen over Yellowstone en hoe je je bezoek aan deze bijzondere plek het beste kunt plannen, lees dan zeker ook onze blog over hoe je een planning voor Yellowstone National Park kunt maken.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een reservering maken of een aankoop doen, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

18 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *