Winterwandelen: de beste wandelgebieden in de winter

wandelen in salland

Winterwandelen: de beste wandelgebieden voor de winter

De eerste versie van deze blog verscheen in in december 2017 en nadat ik zelf net terug ben gekomen van een wandelreis in La Palma, bedacht ik me dat het leuk zou zijn om deze blog aan te vullen met de bevindingen van mijn wandelingen in de winter van 2018. Bij deze deel ik mijn favoriete gebieden om te winterwandelen met jullie!
 

1. De Sallandse Heuvelrug

Laat ik dichtbij huis beginnen want ik gok dat niet iedereen tijd en/of geld heeft om naar de andere kant van de wereld te vliegen om te gaan wandelen. Eén van mijn favoriete wandelgebieden in Nederland is het nationale park Sallandse Heuvelrug. Ik ben er in diverse seizoenen geweest en vorig jaar voor het eerst in de winter. Ik liep samen met medeblogger Jacomijn van Safe and Healthy Travel de NS Wandeling Holterberg, een mooie tocht van 15 kilometer dwars door het nationale park. Het had de dagen ervoor een beetje gesneeuwd en behoorlijk gevroren en dat leverde prachtige plaatjes op. De NS Wandeling Holterberg is een enkele reis tussen Nijverdal en Holten en volgt een groot deel van het Pieterpad. Mocht je liever een rondwandeling maken, dan zijn er ook genoeg andere mogelijkheden, bijvoorbeeld vanaf het bezoekerscentrum. Ook kun je kiezen voor een deel van de Sallandse Zandloper, meer daarover lees je in deze blog.
 
wandelen in salland

wandelen in salland
 

2. Winterwandelen in Duitsland in het het Rothaargebirge

Wellicht zegt de naam Rothaargebirge je niet zo veel, maar dit gebergte ligt in het Sauerland, oftewel bij Winterberg en omgeving. De meeste Nederlanders gaan hier naartoe om te skiën, maar je kunt er ook prachtig winterwandelen. Ik ben twee keer in de winter in dit gebied geweest, één keer om de Rothaarsteig te lopen en één keer in een klein hotel in het dorpje Bad Fredeburg in de Schmallenberg regio, aan de andere kant van de berg dan Willingen. Het is hier super rustig in vergelijking met de drukke dorpen Winterberg en Willingen en je komt er nauwelijks mensen tegen op de wandelpaden. Overal hangen bordjes met routes en kun je Kaffee mit Kuchen krijgen. Echt een aanrader dus!
 
winterwandelen duitsland

wandelen in sauerland
 

3. Winterwandelen in Oostenrijk bij Zell Am See

Wil je het iets hoger opzoeken, dan kan ik je een bezoek Zell am See in Oostenrijk zeker aanbevelen. Ik was hier enkele jaren geleden met de kerst en omdat er (te) weinig sneeuw lag om te gaan skiën, trok ik dagelijks de wandelschoenen aan. Je kunt in de wijde omgeving prachtige tochten lopen, van hoog in de bergen tot een relatief simpel rondje om het meer. Wil je een dagje skiën, dan is de Kitzsteinhorn gletsjer in het skigebied Zell am See/Kaprun een prima plek. Dus voor wie denkt dat wandelen in de winter niet kan in Oostenrijk: think again! Het is echt enorm de moeite waard…
 
Meer lezen? Lees hier mijn (Engelse) blog over winterwandelen in Zell am See
 
de beste wandelgebieden voor deze winter wandelen in zell am see kaprun

de beste wandelgebieden voor deze winter wandelen in zell am see kaprun
 

4. Algarve, Portugal

Voor wie het liever iets warmer wilt houden kan ik je de Algarve in Portugal aanraden. Bedenk je dat de winters hier heel wisselend kunnen zijn, van koel tot relatief warm, maar het is in de winter niet per definitie een strandbestemming. Ik ben er zelf niet in de winter geweest maar kan je wel uit eigen ervaring een wandeltocht over de Via Algarviana aanraden. Dit is een lange afstandswandeling van de Spaanse grens tot aan Cabo de São Vicente, het meest zuidwestelijke stukje van Europa. De etappes zijn over het algemeen zo’n 15-20 kilometer per dag en in elke plek is een overnachting mogelijk. Daarnaast kun je ook bijvoorbeeld prachtig wandelen bij de kust, bijvoorbeeld bij Praia de Marinha of bij het natuurgebied Ria Formosa. Paden genoeg om uit te kiezen dus en het is er sowieso warmer dan in Nederland! Leuk overnachten kun je in Quinta do Marco, lekker centraal gelegen in de heuvels van de Algarve en een perfecte plek om wandelen vanuit te maken.
 
Meer lezen? Hier vind je mijn blog over de leukste dingen om te doen in de Algarve
 
wandelen in de algarve

wandelen in portugal
 

5. Wandelen in La Palma, Spanje

Dit jaar was ik met kerst en oud & nieuw op La Palma, één van de Canarische Eilanden in Spanje. Dit eiland staat bekend als wandelgebied pur sang en is een echt paradijs wat natuur betreft. Ik reisde deze keer dus in december en had prachtig weer voor de tijd van het jaar: meestal zo rond de 20 graden en overwegend zonnig. De beste plekken om te wandelen op La Palma zijn het nationale park Caldera de Taburiente en de Cumbre Vieja. Hier liggen talloze vulkanen in een reeks achter elkaar en de ‘Ruta de los Volcanos’ wordt ook wel de Koninginneroute van het eiland genoemd. Meer over deze winterwandelbestemming volgt binnenkort op mijn blog!
 
winterwandelen op la palma
 

6. Patagonië in Zuid-Amerika

Eén van mijn favoriete plekken ter wereld om te wandelen is Patagonië, oftewel het meest zuidelijke deel van Argentinië en Chili. Ik ben er inmiddels vijf keer geweest en hoop in de toekomst zeker terug te gaan, want ondanks al die bezoeken ben ik er nog lang niet uitgewandeld. In Patagonië vind je alles wat een wandelaarshart sneller laat kloppen: ruige bergen, snelstromende rivieren, gletsjers en eindeloze paden diep de Patagonische wildernis in. Een reis naar Patagonië maak je niet zomaar maar is zonder twijfel het geld en de lange reis meer dan waard!
 
Check voor meer inspiratie over wandelen in Patagonië mijn blog met de allermooiste wandelingen in Patagonië.
 
wandelingen in patagoniê

wandelingen in patagoniê
 

7. Nieuw-Zeeland

Afgelopen winter (jan-mrt 2018) was ik voor een periode van drie maanden in het prachtige Nieuw-Zeeland. Ik was er voor de derde keer en wandelde me hier helemaal suf. Het is zonder twijfel mijn favoriete wandelbestemming ter wereld en ik kan dan ook niet wachten om binnenkort hopelijk weer terug te gaan. Wandelen in Nieuw-Zeeland kan op elk niveau, van eenvoudige, korte tochten tot lange meerdaagse trektochten door de wildernis. Interesse om te wandelen in Nieuw-Zeeland? Lees dan zeker mijn blog met de beste wandelingen in Nieuw-Zeeland of bezoek mijn algemene wandelen in Nieuw-Zeeland pagina voor een flinke dosis informatie én inspiratie.
 

winterwandelen nieuw-zeeland
 

Winterwandelen kan overal ter wereld

Dit waren ze, mijn tips om te winterwandelen zowel dichtbij als verder weg. Hopelijk vind ik de tijd om de komende periode er nog enkele keren op uit te trekken en nog meer mooie winterwandelgebieden voor jullie te verzamelen. Mocht je nog suggesties hebben voor andere wandelgebieden, laat ze hieronder dan zeker achter in de comments zodat andere lezers ook van jouw tips gebruik kunnen maken!
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
De mooiste bergwandelingen ter wereld
De mooiste wandelingen in Zion National Park
De beste wandelgebieden in Duitsland
 
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

Related Posts