Winterwandelen in Oostenrijk: 6 mooie gebieden!
Ben je van plan om op wandelvakantie in de winter te gaan? Denk dan eens aan Oostenrijk! Daar waar je vroeger vaak alleen maar kon skiën en wellicht een beetje kon langlaufen, is het tegenwoordig heerlijk winterwandelen in Oostenrijk. Op veel plekken zijn wandelroutes aangelegd en gemarkeerd die je met sneeuwschoenen of je snowboots kunt doen. Ik ben de laatste jaren regelmatig gaan wandelen in Oostenrijk in de winter en deel in dit artikel drie leuke plekken om te gaan winterwandelen. Veel leesplezier!
Dit artikel verscheen voor het eerst in 2021 en werd geupdate in 2024
Table of Contents | Inhoudsopgave
Het Brandnertal
Het Brandnertal is een smal dal in Vorarlberg, net over de grens met Duitsland en naast het drielandenpunt van Oostenrijk, Zwitserland en Liechtenstein. Alhoewel je er relatief snel bent vanuit Nederland, komen er stukken minder Nederlanders dan je zou verwachten. Het Brandnertal bestaat uit drie dorpen: Bürs, Bürserberg en even verderop Brand. Deze laatste is ook meteen de grootste en gezelligste plaats met de meeste voorzieningen.
De winterwandeling die ik maakte was de Natursprünge-Weg van de berg in Bürserberg naar het skigebied van Brand. Deze wandeling is 4.6 kilometer lang en kun je het best beginnen bij het bergstation van de Panorama kabelbaan. Vanaf hier is het eerst een klein stukje stijgen, waarna het pad langzaam afdaalt richting het bergstation van de kabelbaan van Brand. Het laatste stukje loopt relatief steil naar beneden, maar was niet moeilijk of lastig. Je deelt wel een deel van de route met de skiërs, maar dit heeft nergens problemen opgeleverd.
Tijdens deze reis verbleef ik in Landal Brandnertal, een kleinschalig appartementencomplex direct aan de piste. Wil je meer lezen, check dan hier mijn uitgebreide artikel over mijn mijn verblijf in het Brandnertal.
Aan de Achensee
Ik kom al van jongs af aan bij de Achensee, mijn ouders namen mij hier als vierjarige mee naartoe en ik keerde sindsdien regelmatig terug. Mijn laatste bezoek aan de Achensee was in de winter, toen verbleef ik in het gehucht Pertisau. Vanaf hier bereik je eenvoudig een wandelgebied. Uit mijn Achensee blog:
Ik besluit voor de 6 kilometer lange Tristenau wandeltocht te gaan. Het is een koude maar zonnige dag en ik geniet enorm. Het grootste deel van de wandeltocht voert me door het bos. De zon piekt af en toe tussen de bomen door en het geringste zuchtje wind zorgt ervoor dat de sneeuw van de takken wordt geblazen, wat voor een sprookjesachtig decor zorgt.
Daarnaast kun je rondom de Achensee diverse andere mooie winterwandelingen maken. Ook ben je in no-time in Innsbrück mocht je een stad willen bezoeken als je even geen zin hebt om te wandelen. Mijn uitgebreide blog over winterwandelen aan de Achensee staat hier. Ik verbleef in Hotel Das Pfandler in Pertisau. Meer accommodaties vind je hier.
Gastein
Ik bezocht Gastein in oktober maar de eerste sneeuw van het seizoen was gevallen, waardoor het wel winter leek. Ik nam de kabelbaan naar boven en bezocht de hangbrug voor een korte wandeling. Helaas was het zicht nagenoeg nihil maar dat mocht de pret niet drukken. Ook ging ik, mede vanwege de sneeuw, de thermen in. Dit is een van de redenen waarom Gastein bekend is en mag je dus absoluut niet missen tijdens je winter wandelvakantie in Oostenrijk.
Tijdens deze reis verbleef ik in het SmartHotel, een eenvoudig maar netjes driesterrenhotel in Dorf Gastein. Meer over mijn trip naar Gastein lees je hier.
Obertauern
Obertauern is een sneeuwzeker dorp in het Salzburgerland dat grotendeels boven de boomgrens ligt. Hierdoor loop je zo vanuit het dorp de bergen in, wat betekent dat je niet eerst nog heel lang door een bos hoeft te lopen voordat je met je gezicht in de zon staat. Er zijn maar liefst zeven geprepareerde winterwandelpaden in Obertauern zodat je elke dag van de week een andere route kunt volgen.
In Obertauern heb ik overnacht in het prachtige Hotel Römerhof, een 4* superior accommodatie, direct aan de skipiste. Ik verbleef er op basis van halfpension en genoot van heerlijke maaltijden en de uitgebreide spa aan het einde van de dag. Bekijk hier de tarieven en beschikbaarheid van Hotel Römerhof.
Mijn uitgebreide blog over winterwandelen in Obertauern lees je hier.
Het Ausseerland
Een onder Nederlanders niet zo bekend gebied is het Ausseerland. Het Ausseerland ligt in het noorden van de deelstaat Stiermarken op ongeveer 9 uur rijden van Arnhem vandaan. Het landschap is zo Oostenrijks als het maar kan: imposante bergen en kraakheldere meren domineren je blikveld. In het Ausseerland liggen vier gemeentes: Bad Mittnerndorf, Bad Aussee, Altaussee en Grundlsee. Er zijn talloze wandelpaden en speciaal voor hen die zonder ski’s de bergen in willen is er het Winterwandel-ticket van de regio Schladmig-Dachstein waarmee je toegang krijgt tot heel veel liften en bussen. Meer over Ausseerland lees je hier.
Winterwandelen in Zell am See
De laatste bestemming die ik in dit lijstje zet is Zell am See. Hier was ik enkele jaren geleden tijdens de kerstvakantie en aangezien er niet genoeg sneeuw lag om te gaan skiën, gingen we vooral heel veel wandelen. Zo kun je een rondje om het meer doen, maar ook de bergpaden gaan verkennen. Uiteindelijk bleek het toch te gaan sneeuwen en maakten we ook nog wat mooie ski-tochten, maar ik was aangenaam verrast hoeveel wandelingen er rondom Zell am See mogelijk waren. Ik verwacht eigenlijk dat dit aantal inmiddels ook toegenomen is, want ik was hier alweer vijf jaar geleden en het winterwandelen in Oostenrijk heeft sindsdien een enorme vlucht genomen.
Wij verbleven in een appartement op de berg, bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid.
Sneeuwschoenen, wandelschoenen of snowboots
Tegenwoordig wandelen veel mensen in de sneeuw op sneeuwschoenen. Deze doe je aan over je normale schoenen als een soort rackets. Eerlijk is eerlijk: ik ben geen fan! Ze zijn lomp en maken ontzettend veel herrie. Waarmee je de stilte van het landschap verpest en eventueel wild de stuipen op het lijf jaagt. Dit neemt niet weg dat ze wel ontzettend handig zijn wanneer je wat langere wandelingen maakt. Wanneer je van de geprepareerde paden afwijkt adviseer ik je sowieso om sneeuwschoenen mee te nemen. Voor kortere wandelingen draag ik meestal deze snowboots van Sorel. Een flinke investering maar na drie winters kan ik echt niet meer zonder. Budgetopties vind je onder meer bij Decathlon.
Reisorganisaties voor winterwandelen in Oostenrijk
SNP Natuurreizen heeft diverse winterwandelreizen in Oostenrijk. Bekijk hier de opties en mogelijkheden. Je hoeft natuurlijk geen volledig verzorgde reis te boeken, je kunt ook gewoon een accommodatie via Booking.com regelen en gaan. Het voordeel van boeken bij Booking is dat zij bij veel accommodaties de mogelijkheid bieden tot kort voor vertrek kosteloos te annuleren, wel zo handig in deze onzekere tijden. Bekijk hier de opties en prijzen voor de Alpen.
Ook handig om te weten
Wie gaat wandelen in de winter doet er verstandig aan om dikke kleding aan te doen, maar wel slimme kleding waarin je niet al te snel gaat zweten en wat het vocht goed afvoert. In dit artikel vind je al mijn tips om warm en veilig te blijven tijdens je winterwandeling. Liever naar een andere bestemming? Lees hier mijn artikel met nog meer leuke bestemmingen in Europa om te gaan winterwandelen.
Conclusie en disclaimer
Hopelijk vond je dit artikel nuttig en heb ik je geïnspireerd om eens te gaan winterwandelen in Oostenrijk. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat dan gerust een comment achter.
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.