Met de winterlegging en de beanie in Oostenrijk
oostenrijk

Winterwandelen boven de boomgrens in Obertauern

Zonnebril op, sunblock smeren, snowboots aan en GO! Wat was het heerlijk om te gaan winterwandelen in Obertauern in Oostenrijk. Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker dat wintersportbestemmingen naast loipes en skipistes ook de zogenaamde “Winterwanderwege” hebben, oftewel paden die gepreprareerd zijn voor de winter. Onlangs was ik op uitnodiging van Obertauern Toerisme een aantal dagen in het prachtige Obertauern en was één van de activiteiten die ik hier deed winterwandelen. Veel leesplezier!

winterwandelen in Obertauern

Geen zin om helemaal met de eigen auto naar Oostenrijk te gaan? Dan zijn er verschillende andere opties. Check bijvoorbeeld hier de vluchten naar Wenen met KLM en boek aansluitend een treinticket naar Salzburg. Vanaf hier kun je per taxi naar Obertauern. Transavia heeft vluchten naar Salzburg maar die tijden zijn ontzettend ongunstig en zo verlies je, in het ergste geval, twee dagen van je tijd aan reizen. Ik vond het bovendien heerlijk om met de trein door het Oostenrijkse landschap te glijden en aangezien KLM meerdere vluchten per dag heeft, kun je zonder problemen op een niet al te bizarre tijd aankomen.

Trein Salzburg
Het mooist gelegen treinstation van Oostenrijk?

Gepeprepareerde winterwandelingen in Obertauern

Er zijn maar liefst zeven geprepareerde winterwandelpaden in Obertauern. Geprepareerd betekent dat je hier met wandelschoenen of snowboots kunt lopen en dat je dus geen speciale sneeuwschoenen (van die raketten die je onder bindt) nodig hebt voor je wandeling. De paden zijn gemarkeerd met een roze paal en wegwijzers en lopen meestal parallel aan een langlaufloipe. Probeer om het spoor van de loipe niet kapot te lopen, maar dat spreekt voor zich.

Een overzicht van de wandelpaden vind je op de website van Obertauern, hier zie je de afstanden, welk schoeisel wordt aanbevolen en de verwachte wandeltijd. Deze is echter gebaseerd op een gemiddelde en ik kwam er al snel achter dat ik toch wel langzamer liep door de sneeuw dan op de website stond.

Op de Kringsalm in Obertauern
Op de Kringsalm

Winterwanderweg Kringsalm

Obertauern is een van de meest sneeuw zekere gebieden van Oostenrijk en ligt grotendeels boven de boomgrens. Dit betekent dat je niet eerst met een kabelbaan naar boven hoeft of urenlang over de berg naar boven hoeft te lopen voor mooie uitzichten. Ik deed de Winterwanderweg over de Kringsalm naar de Seekar, een wandeling van ongeveer vijf kilometer.

Omdat ik dus al boven de boomgrens was, genoot ik echt enorm. Voor het eerst sinds een maand had ik weer een felle zon op mijn gezicht (ik woon in Zweeds-Lapland en daar komt de zon maar nauwelijks op rondom midwinter) en voelde ik mijn hele lichaam opwarmen.

Ik werd omringd door besneeuwde bergtoppen en genoot van het glinsteren van de sneeuw. Onderweg staan regelmatig bankjes om te pauzeren en te genieten van het prachtige landschap.

Prachtige uitzichten op de besneeuwde bergen van Oberauern
Prachtige uitzichten op de besneeuwde bergen

Wat heb je nodig om te winterwandelen?

Om te winterwandelen in Obertauern heb je niet veel bijzonders nodig. Neem een warme broek en warme jas mee (ik droeg de Royal Robbins winterlegging en mijn Fjällräven donsjas) en daarnaast een warme muts, skihandschoenen en mijn snowboots van Sorell. Vergeet zeker je zonnebril niet, evenals een goede zonnebrand en bescherming voor je lippen.

Alhoewel het lekker warm is in de zon, kan het tijdens het winterwandelen al snel afkoelen wanneer je wind opsteekt. Zorg dus altijd voor voldoende laagjes kleding en warme handschoenen.

Verder neem ik altijd een fles water en een snack mee in mijn rugzak omdat winterwandelen aanzienlijk meer energie kost dan gewoon wandelen. Je zakt immers toch steeds een stukje in de sneeuw en je lichaam moet hard werken om warm te blijven.

Meer tips om veilig te winterwandelen? Lees hier mijn tips om veilig en warm te blijven tijdens het winterwandelen.

Verder lezen?

Tijdens deze reis deed ik verschillende activiteiten. Behalve skiën kun je in en rondom Obertauern namelijk talloze andere leuke dingen doen, waaronder langlaufen op de Gnadenalm.

Liever naar een andere bestemming? Lees dan hier mijn andere suggesties voor leuke bestemmingen om te winterwandelen in Oostenrijk.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie, waarmee wij deze site doorgaand up to date kunnen houden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *