noorwegen,  we12inspire

Op de bucketlist: winters avontuur in Myrkdalen, Noorwegen

Zooo goedemorgen! Terwijl ik dit schrijf ben ik nog geen 24 uur terug in Nederland. Na een maand lang op avontuur te zijn geweest in Indonesië, landde ik gisteren rond het middaguur weer in Nederland. En weet je waar ik het meest naar uit keek? Dat ik weer eens een flinke teug koude lucht mijn longen in kon ademen. Die had ik namelijk ontzettend gemist de afgelopen maand. En alhoewel ik de tropische warmte op zijn tijd heerlijk vond, ben ik er inmiddels achter gekomen dat ik toch echt wel een wintermeisje ben. Nu ik weer in Nederland ben is het tijd om om eens naar de toekomst te kijken en de bucketlist eens aan te vullen …
 
Afgelopen winter mocht ik kennis maken met een winters avontuur in Zweden en dat is uitstekend bevallen. Ik ging in het Zweedse Värmland skiën, sneeuwschoenwandelen, maakte een sneeuwscootertocht, probeerde ijsvissen en ging op pad met de sledehonden. Zo bijzonder! En ja, natuurlijk is het koud, maar stiekem vond ik het heerlijk om elke ochtend naar buiten te stappen en langzaam maar zeker wakker te worden in de ochtendzon. En die koude lucht weer in je longen op te nemen en je even honderd procent alive te voelen. Lekker in de sneeuw te kunnen spelen, een sneeuwpop bouwen en ‘s avonds opwarmen met een rum & cola bij de open haard.
 
Ik ging dus op zoek naar een vergelijkbare bestemming en kwam een tof winteravontuur tegen in Noorwegen, één van de bestemmingen die ik heel graag opnieuw zou bezoeken. Noorwegen is sneeuwzeker én je hebt er een zeer belangrijke bonus ten opzichte van de doorgewinterde bestemmingen in de Alpen: je hebt er namelijk de kans om het Noorderlicht te spotten. Dat maakt een wintervakantie natuurlijk extra bijzonder.
 

Winters avontuur in Myrkdalen

Neem bijvoorbeeld het gebied Myrkdalen, het grootste ski-gebied West-Noorwegen en tevens één van de meest sneeuwzekere gebieden in Noorwegen. Je reist naar Myrkdalen per vliegtuig, je vliegt met KLM rechtstreeks naar Bergen in een een goede twee uur. Ik heb deze vlucht enkele jaren geleden gemaakt en alleen de aankomst in Bergen is al prachtig, over de fjorden en ruige kustlijn. Vanaf Bergen Airport is het zo’n twee uur reizen naar Voss, dé plek in Noorwegen voor outdoor avonturen het gehele jaar door plus de uitvalsbasis voor je bezoek aan het Myrkdalen gebied. Mijn reis voerde me destijds ook door Voss en ik dacht direct ‘wow, dit is een toffe plek voor outdoor activiteiten.’ Daarnaast komt Kari Traa uit Voss. Kennen jullie deze sportieve outdoorgirl al? Zij is een Noorse atlete die een eigen kledinglijn heeft speciaal voor outdoor vrouwen. Mocht je het nog niet gemerkt hebben, ik ben in Nederland één van ambassadeurs van dit gave outdoormerk, meer over Kari Traa lees je hier.
 
Backcountry skiing in Myrkdalen Credit Sverre F. Hjørnevik (2)
Als je dan eenmaal in Voss bent, verblijf je in een uitstekende accommodatie die de kwaliteit van de standaard ski-resorts overtreft. Je kunt kiezen voor een verblijf in een hotel of een zelfstandig appartement en zit nooit ver van de piste vandaan. Myrkdalen staat vooral bekend om de prima skimogelijkheden. Er zijn in totaal 22 pistes, waarvan 60% voor beginners, 35% voor gemiddelde skiërs en 5% voor experts. Het gebied is dus met name interessant voor beginners of gemiddelde skiërs. Daarnaast is Myrkdalen ook uitermate geschikt om met kinderen te bezoeken.
 
Naast skiën kun je in Myrkdalen nog diverse andere winterse outdoor activiteiten doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sleeën (wie vindt dat stiekem nou niet leuk?), off-piste skiën, langlaufen maar je kunt ook een fjord safari maken per boot over het Nærøyfjord, het smalste en tevens één van de mooiste fjorden van Noorwegen. Dit fjord staat vanwege de unieke schoonheid zelfs op de UNESCO erfgoed lijst. Ik bezocht Nærøyfjord in de zomer, hier lees je er meer over.
 
Backcountry skiing in Myrkdalen Credit Sverre F. Hjørnevik (7)
 

Dutch week in Myrkdalen

Nog niet overtuigd? Dan heb ik nog een extra reden voor je waarom een winters avontuur in Myrkdalen een aanrader is. Ze organiseren namelijk voor het eerst een heuse Dutch Week Norway – Fjord & Ski Adventure. Van 18 t/m 21 april 2018 draait alles in Myrkdalen om de Nederlandse bezoeker: van feestjes met Nederlandse dj’s tot aan barbecueën onder de sterrenhemel. Noteer deze week dus vast in je agenda!
 

Wintersport in Noorwegen: duur?

Hmmm tja wat is duur? Duur is een ruim begrip en nee, je zit niet voor een appel en een ei al in Noorwegen. Maar wanneer je besluit iets meer uit te geven dan aan een gemiddelde wintersportvakantie en kiest voor een wintervakantie in Noorwegen, ben je wel gegarandeerd een bijzondere ervaring rijker als je weer in het vliegtuig naar huis stapt. Om je een idee te geven van de kosten: een winterse reis naar Myrkdalen boek je vanaf € 1.099 per persoon en dit is inclusief een KLM retourvlucht Amsterdam – Bergen, een verblijf incl. ontbijt in het viersterren Myrkdalen Hotel en een week autohuur. Meer informatie en prijzen vind je op de website van Buro Scanbrit, één van de aanbieders van winterse reizen naar Noorwegen.
 
Backcountry skiing in Myrkdalen Credit Sverre F. Hjørnevik (1)
 

Tenslotte: de voordelen van een winterreis naar Noorwegen:

– Er zijn nauwelijks wachtrijen bij de skilift
– De goede kwaliteit van de accommodaties
– Het wintersportseizoen loopt van december tot en met mei
– Rust en ruimte in de prachtige natuur van Noorwegen
– Je kunt er veel meer doen dan alleen skiën
– Je hebt de kans om het noorderlicht waar te nemen
– Vanwege de zuidelijke ligging van Myrkdalen heb je er langere dagen dan je zou verwachten
 
Heb ik je interesse weten te wekken en wil je meer weten over een winterse reis in Noorwegen? Check dan de website Norway Home of Skiing, hier vind je nog meer informatie over het Myrkdalen gebied evenals de diverse andere wintersportgebieden in Noorwegen.

Lijkt een wintervakantie in Noorwegen jou iets? Laat het me weten in de comments!
 
[Dit artikel werd geschreven in samenwerking met een externe partner.]  
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Sneeuwscooteren in Zweden: 100% adrenaline
Noorwegen in de winter: sneeuwpret in Geilo
De mooiste viewpoints in Fjord Noorwegen
 
Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

10 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *