Winterwandelen in Oostenrijk
oostenrijk,  we12inspire

Winterpret aan de Achensee in Oostenrijk

Zoals je in dit artikel kunt lezen ben ik enorme fan van Oostenrijk. Ik kom er sinds ik vier jaar oud was en mijn allereerste bestemming was de Achensee. In de zomer van 2017 kwam ik hier terug voor een aantal toffe zomerse activiteiten en onlangs was ik voor het eerst in de winter bij de Achensee. Ik ben geen rasechte skiër en was vooral benieuwd naar de andere winterse activiteiten bij de Achensee. Bij deze een verslag!
 
Winteractiviteiten Achensee

Arrenslee tocht Achensee
 

Winter bij de Achensee

De Achensee is een regio in Tirol, net over de grens bij München. Vanaf Utrecht rijd je er in ongeveer 8 uur naartoe. De Achensee wordt omgeven door drie dorpen (Achenkirch, Pertisau en Maurach) en twee gebergten, het Rofan gebergte en de Karwendel.
 
Het is midden januari wanneer ik in bij de Achensee aan kom. De dagen hiervoor was ik in het Brandnertal in Vorarlberg en pas de laatste dag viel hier een flink pak sneeuw waardoor er volop geskied kon worden. Bij aankomst aan de Achensee sneeuwt het en dat is mooi, want dat wil je natuurlijk in de winter. Ik check in bij Hotel Das Pfandler in Pertisau, waar ik een ruime kamer met uitzicht op de bergen krijg. Niet verkeerd! Ik eindig mijn dag met een bezoekje aan het wellness gedeelte van het hotel en een heerlijk viergangen diner. Morgen ga ik op pad in het gebied.
 

Achensee in de winter
Uitzicht vanaf de Karwendel over de Achensee
 

Bezoek aan Atoll Achensee

In de ochtend staat er een bezoek aan Atoll Achensee op het programma. Dit gloednieuwe centrum herbergt onder meer een sauna en wellness centrum, zwembaden, een boulderhal en voor de kinderen in de winter een ijsbaan. Ik krijg een korte rondleiding en heb wat tijd om door te brengen met badderen en genieten van de meest fabelachtige uitzichten over het meer en het Karwendel gebergte. Het is vandaag Blue Monday maar ik voel me heerlijk! Na een smaakvolle lunch en een korte wandeling langs de oevers van de Achensee is het tijd om terug te gaan naar Pertisau.
 

Atoll Achensee
Uitzicht vanuit het panoramabad in Atoll Achensee
Aan de Achensee in de winter
Een wandeling en fotomomentje aan de oevers van de Achensee
 

Sleetje rijden in Pertisau

Mijn volgende activiteit die op het programma staat is sleetje rijden. Onder aan de Karwendel Bergbahn haal ik een houten slee op die ik mee neem de lift in naar boven. Na een korte rit met de kabelbaan kan de pret beginnen: over een 4.5 kilometer lange piste ga ik per slede naar beneden. Eerst een stukje over de skipiste en daarna het bos in.
 
Eerlijk is eerlijk, in het begin is het even spannend. Je kunt namelijk niet remmem met een slee, maar slechts je voeten gebruiken om proberen een soort van af te remmen. Gelukkig merk ik al snel dat dit redelijk werkt en laat ik me steeds harder naar beneden zoeven. Sommige bochten zijn te scherp om op snelheid te nemen, dus rem ik af en ga ik lopend door.
 
Ik steek een aantal skipistes over en deel het laatste stuk van de slee-route met skiërs, hier is het even opletten dus. Op sommige stukken is het nagenoeg vlak dus moet ik lopen om vooruit te komen, maar dat mag de pret niet drukken. Onderweg heb ik prachtige uitzichten over de Achensee die in het zonnetje ligt. Het is hier heerlijk toeven!
 
Na ongeveer een uurtje ben ik weer beneden. Ik had sneller gekund, maar ik ben onderweg regelmatig gestopt om foto’s te maken want het uitzicht is echt super mooi. Ik lever de slee weer in en ga naar de ieniemienie après-ski bar van Pertisau wat tevens ook de enige après-ski bar van het dorp. Ik bestel een Aperol Spritz en geniet met gloeiende wangen na van deze eerste dag vol winterpret aan de Achensee.
 

Karwendel Bergbahn
Naar boven met de Karwendel Bergbahn
De nieuwe slede route in de Achensee
Aan het begin van de tocht per slee
Uitzicht over de Achensee
Uitzicht over de Achensee
 

Winterwandelen aan de Achensee

De volgende dag staat er een winterwandeling op het programma met sneeuwwandelschoenen. In eerste instantie met een gids, maar het blijkt dat het met een groep Duitsers is. Nu heb ik daar niks op tegen, maar ik ga liever zelf op pad in dit wandelgebied. Ik meld me dus af bij de gids en ga individueel aan de wandel in de Tristenau Vallei. Dit is een populaire plek voor langlaufers en wandelaars en er zijn talloze geprepareerde trails.
 
Ik besluit voor de 6 kilometer lange Tristenau wandeltocht te gaan. Het is een koude maar zonnige dag en ik geniet enorm. Het grootste deel van de wandeltocht voert me door het bos. De zon piekt af en toe tussen de bomen door en het geringste zuchtje wind zorgt ervoor dat de sneeuw van de takken wordt geblazen, wat voor een sprookjesachtig decor zorgt.
 
Na deze wandeling, waar ik ongeveer twee uur over doe, meld ik me bij de gezellige Langlaustüberl. Hier plof ik neer op het terras en bestel een door henzelf gebrouwen biertje en een Apfelstrudel. In de zon en uit de wind is het heerlijk!
 
Zelf sneeuwschoenwandelen in Pertisau? Hier vind je diverse routetips!
 

Tristenau vallei
De pistes van de Tristenau vallei
Winterwandelingen Achensee
De winterwandelroutes van Pertisau
Sneeuw dat van de boom valt
Wanneer de sneeuw van de boom geblazen wordt
Winterwandelen Pertisau
Genieten van de zon!
Apfelstrudel op het terras
Apfelstrudel op het terras van de Langlaufstüberl
 

Met de arrenslee op pad

Voor alles een eerste keer want in de middag ga ik een tochtje maken met een arrenslee. Het lijkt misschien wat suf, maar stiekem is het best leuk. Terwijl het winterwonderland aan me voorbij trekt geniet ik van een glas bubbels en de laatste zonnestralen van die dag en mijn verblijf in Oostenrijk. Wat een mazzel met het weer had ik de afgelopen dagen zeg, ik kan mijn geluk niet op! Na een laatste sauna bezoek in het hotel, pak ik de volgende dag mijn koffer weer in en ga ik terug naar huis. Jammer, want ik had graag nog langer willen blijven!
 

Met de arrenslee in Pertisau
Met de arrenslee in Pertisau
Arrenslee Oostenrijk winter
In de arrenslee met medereizigers Tikva en Saskia
 

Een verblijf in Hotel Das Pfandler

Ik verbleef tijdens mijn reis naar de Achensee in Hotel Das Pfandler. Dit spa-hotel ligt direct aan de skipiste en bij het vertrek van de kabelbaan. Ook heb je vanuit sommige kamers uitzicht over het meer. Het is een traditioneel Oostenrijks hotel voorzien van prachtige ruime kamers met een moderne badkamer. Het wellness gedeelte van het hotel beschikt onder meer over diverse sauna’s en een zwembad. Check hier de beschikbaarheid en prijzen.
 
Meer lezen over winterwandelen in Oostenrijk kan hier
 

Conclusie en disclaimer

Ik maakte deze reis op uitnodiging van Achensee Tourismus. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *