winterwandelen in oostenrijk
nederland,  we12hike

Winter op de Veluwe: tips voor je bezoek

Alhoewel ik inmiddels alweer ruim anderhalf jaar geleden vertrok uit mijn huisje op de Veluwe om op wereldreis te gaan en vervolgens te emigreren naar Zweden, heeft de Veluwe nog steeds een speciaal plekje in mijn hart. Wanneer ik Nederland bezoek, kom ik er graag om nog te struinen over de paden die ik vroeger mijn achtertuin mocht noemen. De winter is onderweg en in dit artikel geef ik je vijf tips om je bezoek aan de Veluwe in de winter zo aangenaam mogelijk te maken. Veel leesplezier!

Mooiste plekken op de Veluwe
De Veluwe is mooi in elk seizoen

Ben je van plan om te gaan wandelen op de Veluwe de komende winter? Kies dan voor een wandelroute met een horeca gelegenheid onderweg, zodat je lekker kunt opwarmen onder het genot van een warme choco en wat lekkers erbij. Wanneer je af en toe even opwarmt is het een stuk aangenamer wandelen in de winter en is de kans groter dat je het langer volhoudt.

Enkele van mijn favoriete horeca gelegenheden op de Veluwe zijn:

  • WOODZ bij Buitenplaats Beekhuizen in Velp
  • De Mossel bij Ede
  • De Zwarte Boer in Leuvenum

Boek een overnachting met sauna

Er is niks zo fijn wanneer je na een lange wandeling een mooi hotel binnen wandelt en in kunt checken voor een prive sauna met overnachting. Er zijn superveel fijne accommodaties op de Veluwe en de keuze is reuze. Of je nu liever in een rustig gelegen boshotel, een natuurhuisje of in een hip stadshotel in Arnhem of Apeldoorn overnacht, op de Veluwe is er genoeg aanbod te vinden.

Kleed je warm aan

Vergeet niet om warme kleding aan te trekken wanneer je gaat winterwandelen op de Veluwe. Ik draag zelf altijd een wollen hemd als basislaag, met daar overheen een dikke fleecetrui en een donsjas of winterparka. In mijn dagrugzak neem ik bovendien altijd een shell jas mee die waterdicht is voor wanneer ik pauze neem, zodat ik die kan aantrekken over mijn donsjas en je minder snel afkoelt wanneer je stil zit.

Mijn uitgebreide blog met tips om veilig te blijven tijdens je winterwandeling lees je hier.

winter in friesland

Eet en drink voldoende

Ik woon inmiddels alweer een half jaar in Zweeds-Lapland en hier ligt al sinds oktober sneeuw. Inmiddels heb ik niet alleen geleerd dat warme kleding noodzakelijk is, maar ook dat je niet moet vergeten om genoeg te eten. Wanneer je buiten bent in met koudere temperaturen moet je lichaam harder werken om warm te blijven. Eet daarom voldoende om de motor draaiende te houden.

Een fout die je wellicht maakt is om op een koude dag minder te drinken dan je normaal gesproken zou doen. En dat is logisch, want met je blote billen de kou in gaan is nu eenmaal niet heel fijn. Echter kan ik je wel adviseren voldoende te blijven drinken om te voorkomen dat je te weinig vocht binnen krijgt. Neem dus minimaal een warme liter thee mee en vul dit regelmatig aan met slokjes water.

wandelroute oosterbeek wolfheze

Bezoek Winter Arnhem 2023

Arnhem is mijn hometown en ik vind het jammer dat ik er deze keer niet ben in december om alle winter evenementen bij te wonen. Zo organiseert Arnhem een toffe kerstmarkt, wordt er overal feestelijke verlichting opgehangen en zijn er koortjes en orkesten door de hele stad. Meer informatie vind je op de website van Winter Arnhem.

Huis Zypendaal in Arnhem
Huis Zypendaal in Arnhem

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel met tips voor de winter op de Veluwe leuk om te lezen en heb je er wat ideeën uit gehaald. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat dan gerust een comment achter.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *