Winter in Zweden: als ie maar ijs- en ijskoud is
Vandaag bereikte mij het bericht dat er recordtemperaturen zijn gemeten in Zweden voor deze tijd van het jaar. Ik maak me er niet zo druk om (want je doet er toch niks aan) maar mijn vriend, die momenteel bij mij logeert, kijkt elk uur op zijn telefoon hoe koud het in zijn woonplaats is en buiten is, ondanks dat het kerstvakantie is, niemand te bekennen.
Nadat de sneeuw dit jaar extreem vroeg kwam (6 oktober om precies te zijn), ben ik er niet echt heel verbaasd over dat het in Zweeds-Lapland op dit moment ook extreem koud is. Ik val denk ik gewoon lekker met mijn neus in de boter wat dat betreft. Of nouja beter gezegd, in de verse poedersneeuw.
Het leek me leuk om jullie mijn ervaringen te vertellen met de sneeuw en kou in Zweden – tot nu toe!
Table of Contents | Inhoudsopgave
Oh baby it’s cold outside!
Toen ik op 13 oktober van Nederland terug naar Zweden vloog, had ik niet verwacht dat het al meteen zó koud zou zijn. Ik was net een week in Nederland geweest en had mijn Volvo daar achtergelaten. Nadat ik geland was in Hemavan, besloten mijn vriend en ik de volgende dag de bergen in te lopen. Snowboots had ik nog niet en op dat moment was het prima te doen om met je wandelschoenen op pad te gaan.
Ik herinner me nog dat ik die trip met mijn trolley maakte en dat ik vanaf de bushalte in Dorotea (mijn woonplaats) naar huis moest lopen, een klein half uurtje. In Hemavan lag slechts een klein laagje sneeuw, in Dorotea was al een dikke decimeter gevallen. En dus moest ik mijn trolley door de sneeuw achter mij aanslepen die avond.
Al snel kwam ik erachter dat Zweden niet zo van het wandelen in de sneeuw zijn. Sterker nog, ik ga elke dag zo’n anderhalf uur naar buiten (op skitrails of sneeuwscooterpaden) en zie nagenoeg nooit iemand anders buiten. Niet op doordeweekse dagen en niet in de weekenden. Ik had met mijn naïeve kop bedacht dat ik wel gewoon kon blijven wandelen, in ieder geval het pad rondom het meer. Echter kwam ik er al vrij snel achter dat er bijna niemand meer wandelt zodra de eerste sneeuw gevallen is. Op het pad rondom het meer waren namelijk geen voetsporen te bekennen.
Dan maar op de ski’s
Ik zat een beetje met mijn handen in het haar want … als je niet kunt wandelen, wat doe je dan als outdoor activiteit? Het antwoord bleek simpel: langlaufen! Op het pad rondom het meer loopt sinds twee maanden een langlaufspoor en via internet kocht ik een set ski’s, stokken en schoenen. Een week later was vriendin Elsje bij me op bezoek en trokken we er samen op uit. Van Helly Hansen had ik een kledingset gekregen voor langlaufen en tourskiën en dus was ik goed uitgerust, dacht ik.
Afgezien van het feit dat het dikke pret was (met veel valbeurten) om voor de eerste keer op de langlaufski’s te staan, merkte ik die dag voor het eerst wat échte kou is. Alhoewel de zon net onder ging, voelde ik tegen het einde van het rondje de kou door mijn kleding snijden. Er had zich ijs gevormd op mijn wimpers en mijn handen waren, ondanks de beweging, ijs- en ijskoud.
Eenmaal thuis bleek het -26° te zijn. Een record voor mij! Ik leerde op dat moment hoe belangrijk het is om je kleding verstandig uit te kiezen en altijd een opgeladen powerbank mee te nemen, want eenmaal op 30% viel mijn telefoon spontaan uit.
IJsvissen en vuurtjes maken
Een andere realisatie die ik had, is dat veel van mijn spullen ongeschikt zijn voor kou in Zweden. Ik kocht veel van mijn outdoorkleding in het verleden voor temperaturen tot ongeveer -10°, een temperatuur waarmee je op een gemiddelde wintersportbestemming prima weg komt wat betreft handschoenen, snowboots en een outdoorbroek. Hier is -10° echter een relatief “warme” winterdag en ik merk dat, zodra het kwik verder daalt dan -20° mijn kleding echt niet meer afdoende is.
Voor de avonturen waarbij ik langer stil zit (lees: ijsvissen) en vuurtjes maken heb ik inmiddels een sneeuwscooterbroek geleend en draag ik minstens vier lagen kleding om warm te blijven. Ook draag ik meestal twee paar handschoenen, twee paar sokken en twee mutsen.
Extreme kou in Zweden
Op verschillende nieuwskanalen is inmiddels te lezen dat het extreem koud is in Zweden. Ook hier raakte het kwik vandaag voor het eerst -30° aan, maar op veel plekken in Zweden is het veel kouder en gaat het zelfs richting de -40°.
Ik probeer er nog steeds elke dag eventjes uit te gaan. Vandaag (donderdag) maakten we een wandeling van bijna acht kilometer door het bos en het dorp. Is dat verstandig bij dit soort extreme temperaturen? Dat ligt eraan. Mijn vriend groeide op nog eens zeven uur rijden noordelijker dan waar ik woon. Hij is redelijk gewend aan dit soort temperaturen en dus heeft hij de juiste kleding. Daarnaast kijken we per dag hoeveel wind er staat, of er zon is en plannen we van tevoren een route.
Ook checken we elke kilometer bij elkaar in of we nog okee zijn. Heeft een van ons het erg koud, dan gaan we terug. Zijn alle lichaamsdelen nog warm? Dan kun je door. Ben je aan het afkoelen terwijl je toch in beweging bent? Dan gaan we terug.
Langer dan een uur buiten zijn met dit weer doe ik liever niet. Vandaag waren we ruim 1.5 uur op pad toen we beiden begonnen af te koelen. Gelukkig waren we niet veel later bij de supermarkt om boodschappen te doen. Na thuiskomst dronken we hete thee en namen we een warme douche. Ook hadden we warme koffie voor onderweg meegenomen. Stilstaan doen we alleen als we een foto willen maken, verder blijven we in beweging.
Problemen in het verkeer
Met dit extreme weer ligt het verkeer in Zweden ook redelijk op zijn gat. Mijn vriend is genoodzaakt voorlopig hier te blijven omdat er in de provincie waar we wonen (Västerbotten) geen bussen rijden. Gelukkig kan dit met zijn werk en aangezien ik ook flexibele uren maak, besteden we onze tijd regelmatig buiten, soms op zoek naar het Noorderlicht (al drie keer gespot afgelopen week) en koken en bakken we graag. Je moet er maar gewoon het beste van maken.
Maak ik me zorgen over de kou? Nee? Ook heb ik besloten me maar gewoon geen zorgen te maken over de energierekening. Ik heb er zelf voor gekozen om in Lapland te gaan wonen en dus betekent dat een hoge energierekening. Er komen vast mildere maanden (en winters) aan en bovendien, dit hoort er ook een beetje bij als je hier woont toch?
Hej hej!
Mijn naam is Antonette! Na meer dan 12 reizen door Zweden besloot ik in de zomer van 2023 naar Zweeds-Lapland emigreren. De afgelopen jaren reisde ik met mijn oude Volvo door Zweden op zoek naar de meest bijzondere plekjes voor mijn reisboeken.
Wist je dat je mij jouw reis door Zweden kunt laten plannen? Je ontvangt een prachtig op maat gemaakt reisvoorstel inclusief een dag-tot-dagprogramma, handige routetips en meer.
JA DAT WIL IK!
Regel je reis naar Zweden
Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over je reis naar Zweden? Bekijk dan hieronder meer informatie over Zweden bij één van onze partners of maak direct een reservering voor jouw Zweden vakantie!
– Boek je vliegtickets naar Zweden voordelig via Skyscanner.
– Liever met de trein naar Zweden? Bekijk de opties via NS International.
– Een overtocht naar Zweden boek je bij Stena Line of vergelijk alle overtochten van andere rederijen hier.
– Accommodaties regel je eenvoudig én voordelig via Booking.com.
– Bekijk hier het camping aanbod van ASCI. Vergeet ook niet om een ASCI kampeerkaart te kopen voordat je op reis gaat.
– Liever een volledig verzorgde rondreis naar Zweden? Bekijk dan eens het aanbod van de onderstaande reisorganisaties:
SNP Natuurreizen heeft prachtige natuurreizen met een actief karakter.
Voigt Travel heeft een ruim aanbod van rondreizen in Zweeds-Lapland.
BBI Travel heeft een uitgebreid aanbod zomervakanties in Zweden.
Reishandboek Zweden
Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.
Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.
Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel
Verder lezen over Zweden
Hopelijk vond je dit artikel nuttig! Wil je verder lezen over mijn avonturen in Zweden? Bezoek dan mijn Zweden startpagina boordevol weetjes en tips. Ik emigreerde in de zomer van 2023 naar Zweden en alle blogs berusten dan ook uitsluitend op persoonlijke ervaringen.
De volgende blogs vind je ook vast leuk:
– Paklijst Zweden: dit moet mee op vakantie.
– Eerste keer Zweden? Hier vind je al mijn tips!
– De mooiste plekken in Zweden vind je in dit handige overzicht.
This article contains affiliate links. If you make a purchase and/or reservation via such a link, we may receive a small commission at no extra cost to you. Thank you for considering!