winter in friesland
nederland,  we12inspire

Winter in Friesland: warme tips voor koude dagen

Toen ik, samen met mijn collega Outdoorbloggers, werd gevraagd om in de winter naar Zuidoost Friesland te komen moest ik even nadenken. Winter is immers voor velen dé maand om met een kleedje op de bank te kruipen en in een soort van winterslaap te gaan tot de lente aanbreekt. Voor mij soms ook wel. Aan de andere kant: hoe fijn is het om er toch even tussenuit te gaan in eigen land en lekker buiten zijn te combineren met cocoonen op de bank onder het genot van een warme choco en een haardvuurtje.
 
Dit werd dan ook het uitgangspunt voor ons bezoek aan Zuidoost Friesland : warmte, lekker eten, buiten spelen en daarna weer opwarmen. En eerlijk is eerlijk, ik was aangenaam verrast en wist niet dat de winter in Friesland zo leuk kon zijn. Ik bracht anderhalve dag in Zuidoost Friesland door en geef je mijn tips voor leuke dingen om te doen in de winter!
 

Het Andere Friesland
Het Andere Friesland inspiratie
 

Kies een fijne overnachtingsplek

In de winter is een fijne overnachtingsplek essentieel. Je wilt immers na je winterse activiteit lekker bij de kachel kunnen opwarmen bij een vuurtje onder het genot van een boek en een goed glas wijn. Dit kan Bed & Breakfast ‘T Stee fan Anne P.’.
 
Dit charmante huisje ligt in Rottevalle, in de buurt van Drachten. De B&B is gevestigd in een vroeger arbeidershuisje en vernoemd naar Anne Veenstra-Posthumus, in Rottevalle vooral bekend als Anne P. Het monumentale pand aan de Brouwersgrêft is ruim dertig jaar in het bezit van Anne P. geweest. Na haar overlijden in 2013 hebben de huidige eigenaren in april 2014 het huisje gekocht en verbouwd tot wat het nu is.
 

Stee fan Anne P Rottevalle
Wijn bij de haard
 

Overnachten in T Stee fan Anne P

T Stee fan Anne P is een Bed & Breakfast / vakantiewoning voorzien van alle gemakken: een volledig uitgeruste keuken, twee slaapkamers, een fijne badkamer en een ruime woonkamer waar je heerlijk bij de kachel kunt zitten. In de woonkamer is tevens een oude bedstee waar je in kunt slapen mocht je dat willen. Wij, mijn collega Bregje van Wandelvrouw en ik, hebben onze tijd vooral bij de houtkachel doorgebracht nadat we in de middag heerlijk gewandeld hadden. Omdat alle horeca gesloten was, haalden we ons diner af bij Markt 23 in Drachten. In de B&B is uiteraard ook de mogelijkheid om zelf te koken.
 

Stee fan Anne P Rottevalle
De woonkamer van de B&B
Stee fan Anne P Rottevalle
T Stee fan Anne P.
 

Wandeltip: de Noardlike Fryske Wâlden

Vanuit Rottevalle wandel je zo het dorp uit, het Friese landschap in. Rottevalle ligt middenin de Noardlike Fryske Wâlden en je kunt er alle kanten op. Zo liepen wij in de middag van aankomst een rondje met behulp van de knooppuntenkaart die we mee kregen. De wandelafstanden staan hierop aangegeven zodat je zelf een gewenste route kunt samenstellen. De Mûntsgroppe is een oud kloosterpad waar pelgrimspaden je overheen voeren het dorp in. Het pad is deels onverhard en biedt mooie vergezichten.
 
Ook kun je hier een deel van het Friese Woudenpad (LAW 1-1) lopen, een lange afstandswandeling in het noorden van het land. Etappe 4 van Oostermeer naar Drachtstercompagnie doorkruist Rottevalle.
 

Wandelnetwerk Friesland
Wandelnetwerk Friesland
Muntsgroppe
De Muntsgroppe in Rottevalle
 

Doe een dorpswandeling

Wil je een korte wandeling maken, doe dan de twee kilometer lange Monumentenroute in Rottevalle. Deze wandeling (brochure ligt voor je klaar) voert je langs de oude gebouwen van het dorp en vertelt je meer over de rijke historie. Je wandelt onder meer langs de Doarps Tsjerke waar je als pelgrim kunt overnachten en de oude pastorie.
 

Monumentenwandeling Rottevalle
Monumentenwandeling Rottevalle
Rottevalle
Rottevalle
 

Strek de benen op Landgoed de Slotplaats

Een andere prachtige plek om te bezoeken in Zuidoost Friesland is Landgoed de Slotplaats in Bakkeveen. De Slotplaats is een eeuwenoud landgoed ten westen van Bakkeveen en werd in 1668 aangelegd. Destijds bouwde de familie Aylva er een slot, het Blauwhuis genoemd, dat in 1838 werd afgebroken. Alleen de slotboerderij bleef over.
 
Het achterliggende natuurgebied, onder beheer van Natuurmonumenten, is een heerlijke plek om de benen te strekken. Je loop er over lange lanen en soms smalle paden die je dwars door het veen leiden. Erg leuk is het uitzichtspunt aan de Beakendyk waar je uitzicht hebt over het veen. Het is een verrassend bosrijk gebied en doordat er veel naaldbomen staan, is het niet een typisch kaal winterbos maar een prachtig geheel waar je ook in de winter de boslucht heerlijk kunt opsnuiven. Er zijn drie uitgezette wandelroutes:
 
1. Ronde van Knoop (2.5 km)
2. Pronkrondje (1,2 km)
3. De Slotplaats (6 km)
 

Winterwandelen Friesland
Uitzicht over het veen
Winter in Friesland
In natuurgebied De Slotplaats
 

Geniet van ‘Dutch Cuisine’ bij de Slotplaats

Aangenaam verrast werd ik door een goed gevulde picknickmand die klaar stond bij de Slotplaats. De uitbaters Jouke en Mieke serveren hier de zgn. ‘Dutch Cuisine’ met lokale producten.
 
Op dit moment bestaat een groot deel van de meeste Nederlandse maaltijden uit vlees of vis, met groenten in een bijrol. Het zou veel beter zijn om dat om te draaien: 80 procent groenten en 20 procent vlees of vis. Dutch Cuisine heeft het belang van goed eten eenvoudig samengevat in vijf uitgangspunten: we eten en leven gezonder, we laten de aarde beter achter, we verspillen minder, we gunnen de producent een eerlijke prijs en we zorgen voor meer dierenwelzijn.
 
We krijgen dus een goed gevulde picknickmand mee met winterthee, een stoofpotje, pompoensoep en heerlijk dessert. Ohja en een kombucha met spar uit het bos. Jouke maakt het vuur bij de Slotplaats aan en op het kleedje is het aangenaam vertoeven. De komende winter zorgen Jouke en Mieke ervoor dat je coronaproof kunt genieten door middel van picknicks, driegangenmenu’s in de natuur en de foodtruck waar je glühwein of warme choco en apfelstrudel kunt kopen.
 
Ook de moeite waard: de bijbehorende winkel die gerund wordt door Mieke. Hier vind je een inspirerende boekentafel met door haarzelf geselecteerde titels, maar ook veel lokale producten, kaarten, items uit de natuur en meer!
 

Picknicken bij De Slotplaats
Picknicken bij De Slotplaats met Bregje en boswachter Hanneke
Picknickmand De Slotplaats
Picknickmand van de Slotplaats
Dutch Cuisine de Slotplaats
Bijna te mooi om op te eten!
 

Doe een e-chopper trip vanaf De Koppenjan

We eindigen ons bezoek aan Zuidoost Friesland bij De Koppenjan, gelegen in de De Frije Wiken. Dit is een prachtig, onontdekt gebied dat bestaat uit 14 dorpen. Je vindt hier de bijzondere wijkenstructuur: het gebied wordt doorsneden door zogenaamde wijken, slootjes en kanalen die in het verleden werden gegraven voor de turfwinning. Nadat het veen was afgegraven kreeg de natuur de mogelijkheid om zich langzaam maar zeker te herstellen.
 
We krijgen een e-chopper mee: een soort van elektrische brommer, waarmee we de omgeving gaan verkennen. Ik heb nog niet eerder op een e-chopper gezeten, maar het is dikke pret. Even wennen hoe ie werkt, maar dat hebben we al snel onder de knie. Onze bestemming is ‘de dikste boom’ oftewel de Poppebeam in Jubbega. Deze boom kent een lange historie (te lezen op het paneel dat je er vindt) en uitermate geschikt om even te knuffelen. Hij meet maar liefst ruim 540 cm in omtrek en is ongeveer 23 meter hoog. De beuk is onlangs opgenomen in het register van bijzondere bomen.
 
Eerlijk is eerlijk, het is ontzettend koud op de e-chopper. Mocht je dit willen doen in de winter, trek dan je warmste kleren aan en doe een niet al te lange route. Toen wij hem weer inleverden werden we hartelijk ontvangen bij De Koppenjan met warme choco bij de haard. Meer informatie over het huren van een e-chopper vind je hier.
 

De dikste boom Jubbega
De dikste boom Jubbega
echopper
De e-chopper
De Koppejan
Opwarmen bij De Koppejan
 

Terug naar huis

Met een voldaan gevoel stapte ik weer in de auto terug naar huis. Mijn verwachtingen van Friesland in de winter waren niet heel groots, maar ik was aangenaam verrast door de leuke combinatie van natuur en cultuur. Daarnaast denk ik dat je voor een winters avontuur gewoon net even je mindset iets moet aanpassen. Dus korte wandelingen combineren met een bezoek aan lokale horeca waar je kunt opwarmen (en die je deze winter door kunt helpen op deze manier), chillen bij het haardvuur en vooral lekker rustig aan doen.
 

Zo blijf je warm in de winter!

Om warm te blijven tijdens je winterse wandeling heb ik een uitgebreid artikel geschreven. Denk hierbij aan tips voor de laagjes die ervoor zorgen dat je niet te snel afkoelt, maar ook handige tools die je kunt toepassen om niet te snel af te koelen. Het uitgebreide artikel lees je hier.
 
Meer tips voor mooie plekken om te wandelen in de winter? Check dan dit artikel over winterwandelen. Of bezoek mijn pagina over winter op de Veluwe.
 

Conclusie en disclaimer

Deze winter in Friesland trip werd mogelijk gemaakt door de regio Zuidoost Friesland in samenwerking met de Outdoorbloggers. Mijn collega’s gingen ook op bezoek in de regio en hebben nog meer inspiratie voor je:
 
Bregje van Wandelvrouw bezocht samen met mij Rottevalle en Bakkeveen
Friesland in de winter van De Nederlandse Toerist
Op micro adventure in Zuidoost Friesland van Aniek
Wanda ging wandelen in de omgeving van Oranjewoud
Carolien wandelde én maakte prachtige natuurfoto’s in Friesland
 
Hopelijk heb ik je met dit artikel geïnspireerd om Zuidoost Friesland ook eens in de winter te bezoeken. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat dan gerust een comment achter!
 

 

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *