eland in zweden tijdens het wild kijken in zweden
zweden

Wildlife in Zweden: tips voor het spotten van elanden, rendieren en ander wild

Wildlife in Zweden spotten tijdens deze zomer? Ik kan je vast met een gerust hart zeggen dat het zien van groot wild (elanden, beren, veelvraten) een flinke uitdaging kan zijn. Inmiddels woon ik ruim een jaar in het noorden van Zweden en ook hier loopt het wild niet dagelijks over straat. Sterker nog, er gaan soms weken voorbij zonder dat ik wild zie.

In dit artikel deel ik mijn beste tips om wild te spotten in Zweden. Hoe je dit veilig doet, waar en wanneer je de beste kansen hebt en meer handige tips. Veel leesplezier!

Jämtlandstriangeln
Wandelen tussen de rendieren

Een eland spotten in Zweden lijkt niet moeilijk, maar ik heb regelmatig rondreizen gemaakt waarbij ik nauwelijks of geen elanden zag. Elanden laten zich vooral zien tijdens de schemer. Ga je op eland safari met je eigen auto, dan is de kans het grootst dat je ze tijdens zonsopgang en zonsondergant ziet langs de kant van de weg. Het is mij, in tegenstelling tot Amerika en Canada, nog nooit gebeurt dat ik in Zweden zomaar oog in oog met een eland stond tijdens een wandeling dus daar zou ik me niet druk over maken. Elanden zijn schuw en gaan mensen in principe uit de weg.

Zie je vanuit de auto een eland? Zet je auto dan, indien veilig, langs de kant van de weg en blijf in je auto. Stap niet uit om een foto te maken, hiermee jaag je het dier op. Heeft een eland een jong bij zich, blijf dan helemaal zo ver mogelijk bij het dier vandaan. Een eland zal koste wat het kost haar jong beschermen.

Elanden kom je in in principe overal tegen in Zweden, maar ik zie ze in het zuiden vaker langs de weg en in het veld dan hier in het noorden. Dit heeft ermee te maken dat de elanden in het noorden meer ruimte hebben en dus niet langs de kant van de weg hoeven te staan.

Eén van mijn favoriete plekken om elanden te spotten is de Halleberg aan het Vänermeer. Hier heb allebei de keren dat ik er was elanden gezien.

Leukste steden in Zweden - Trollhättan
Een eland naast de auto op de Halleberg net buiten Trolhättan

Rendieren spotten in Zweden

Rendieren zie je in Zweden alleen als je vanaf Idre (Dalarna) verder noordwaarts gaat. Hier leeft de zuidelijkste Sami gemeenschap. Rendieren zijn niet wild, maar eigendom van de Sami. Ze leven echter wel in het wild en wanneer je vanaf Idre noordwaarts reist is de kans heel groot dat je rendieren ziet onderweg. Sterker nog, het zou me verbazen als je ze niet ziet.

Rendieren staan vaak in groepjes midden op en pal naast de weg. Als ze niet weggaan en ze jouw doorgang blokkeren, is het slim om een klein beetje gas te geven zodat ze aan de kant gaan. Toeteren helpt niet en raad ik je ook niet aan want hier raakt het dier van in de stress.

Alhoewel rendieren schattig lijken, dien je gepaste afstand te bewaren. Zodra je te dichtbij een jong komt, wordt het dier door de moeder afgestoten en zal het jong niet kunnen overleven. Dit wil je uiteraard niet op je geweten hebben. Observeer rendieren dus altijd op gepaste afstand.

Kom je tijdens wandelingen rendieren tegen? Ook dan gaan ze je normaal gesproken vanzelf uit de weg. Je kunt ze tegenkomen in de fjälls (bergen) vanaf Idre en verder noordwaarts.

Mooiste routes Zweden
Rendieren op de weg!

Beren in Zweden spotten

Er leven net iets minder dan 3.000 beren in Zweden in het gebied boven de lijn Mora – Stockholm. De kans is minimaal dat je een beer tegenkomt want ze zijn schuw en gaan mensen altijd uit de weg. Beren blijven echter wilde dieren en af en toe vindt er helaas een confrontatie tussen mens en dier plaats, nagenoeg altijd in de jachtperiode, wanneer de dieren opgefokt worden. Je hoeft je echter geen zorgen te maken over beren want de kans is zoals gezegd minimaal dat je een beer treft op je pad.

Wil je beren zien, dan kun je bijvoorbeeld een overnachting boeken in een berenhut. Dit ga ik zelf binnenkort uitproberen en zodra ik hier geweest ben, deel ik mijn ervaring, mits de beren zich laten zien uiteraard want het blijven natuurlijk wilde dieren.

Zelf heb ik al eens een beer gehoord tijdens mijn trektocht door Vålådalen en heeft een reisgenoot van mij een beer gespot met de verrekijker in Sånfjället Nationaal Park, één van de plekken waar de meeste beren leven.

Store Mosse
Een bruine beer die jaren geleden in Store Mosse rondzwierf

Ander wild in Zweden

Andere dieren die je tegen kunt komen in Zweden zijn herten, vossen, hazen, verschillende vogels, veelvraten (zeer zeldzaam) en … de muggen! Deze laatste kunnen je vakantie aardig verstoren, lees hier mijn tips over omgaan met muggen in Zweden.

Samengevat …
  • Elanden zie je met name tijdens de schemer.
  • Rendieren kom je tegen vanaf Idre en noordelijker.
  • Beren kom je hoogstwaarschijnlijk niet tegen.
  • Houd altijd voldoende afstand, loop niet op het dier af en kijk rustig vanuit de auto.
  • Geen dieren gezien? Dan kun je nog naar een dierentuin. Echter ben ik daar geen fan van, want dieren horen mijns inziens niet achter een hek. Voor kinderen kan het een leuke optie zijn, maar als volwassene heb je weinig in zo’n park te zoeken vind ik.
Een rendier bij Grövelsjön
Een rendier bij Grövelsjön

Verder lezen

Hopelijk heb ik hiermee je vragen over wild in Zweden beantwoord, laat het me gerust weten indien er nog vragen zijn. Wil je meer Zweden tips, bestel dan mijn e-book Zweden voor beginners:

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

Regel je reis naar Zweden

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over je reis naar Zweden? Bekijk dan hieronder meer informatie over Zweden bij één van onze partners of maak direct een reservering voor jouw Zweden vakantie!

– Boek je vliegtickets naar Zweden voordelig via Skyscanner.
– Liever met de trein naar Zweden? Bekijk de opties via NS International.
– Een overtocht naar Zweden boek je bij Stena Line of vergelijk alle overtochten van andere rederijen hier.

– Accommodaties regel je eenvoudig én voordelig via Booking.com.
– Bekijk hier het camping aanbod van ASCI. Vergeet ook niet om een ASCI kampeerkaart te kopen voordat je op reis gaat.

– Liever een volledig verzorgde rondreis naar Zweden? Bekijk dan eens het aanbod van de onderstaande reisorganisaties:

SNP Natuurreizen heeft prachtige natuurreizen met een actief karakter.
Voigt Travel heeft een ruim aanbod van rondreizen in Zweeds-Lapland.
BBI Travel heeft een uitgebreid aanbod zomervakanties in Zweden.

Conclusie

Wild kijken in Zweden is geen recht maar een voorrecht. Gedraag je netjes, doe geen rare dingen en wie weet wat er in Zweden op je pad komt tijdens je reis!

Wil je verder lezen over Zweden? Bezoek dan een van de volgende blogs of mijn Zweden startpagina met meer dan 50 artikelen over Zweden.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!