Wildkamperen in Zweden Valadalen
we12inspire,  zweden

Wildkamperen in Zweden: dit moet je weten!

Eén van de dingen die wij echt heerlijk vinden aan Zweden is dat je er mag wildkamperen. Het Allemansrecht in Zweden, oftewel het Allemansrätten, houdt in dat je overal vrij mag recreëren. Dit geldt dus niet alleen voor kamperen, maar bijvoorbeeld ook voor wandelen, paardrijden en kanoën. De laatste jaren hebben we tijdens onze diverse roadtrips in Scandinavië optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot wildkamperen in Zweden. Aangezien er wel een aantal regels zijn met betrekking tot het Allemansrecht en het kamperen in Zweden, hebben we dit handige artikel voor je geschreven zodat je je optimaal kunt voorbereiden op je Zweden reis. Veel leesplezier!
 

Wild kamperen in Zweden
Onze tent in Jämtland
 

Wildkamperen Zweden: wat zijn precies de regels?

Allereerst is het belangrijk dat je kampeert met respect voor de natuur. Oftewel: leave nothing but footprints. Als er na jouw overnachting iemand op die plek komt, zou het niet zichtbaar moeten zijn dat je er gestaan hebt, of dit nu met een tent, auto of een camper is. Neem je afval mee, maak de natuur niet kapot en laat alles achter zoals je het aantrof toen je arriveerde op je kampeerplek.
 
Een vuurtje stoken mag, mits niet verboden wegens brandgevaar. Wij waren bijvoorbeeld in de zomer van 2018 op rondreis in Zweden en helaas was het één van de droogste zomers sinds jaren, waardoor er een algemeen verbod gold op open vuur. Dus ook kampvuurtjes. Erg jammer maar niks aan te doen. Twijfel je? Doe het dan vooral niet! Qua brandhout mag je takken en twijgen die op de grond liggen gebruiken, het is niet toegestaan om bomen te kappen of takken af te breken. Bij veel benzinepompen kun je brandhout kopen om een vuur mee te maken en starterkits kopen dat een blok bevat die je super snel brandend krijgt. Deze kit brandt ongeveer een uurtje en kost slechts een paar euro.
 
Let er ook op of je niet op land staat dat eigendom is van iemand. Indien je op andermans land staat, mag je hier alleen in overleg met de eigenaar kamperen. Tegenwoordig staan er meestal hekken en/of hangt er een bordje dat kamperen niet is toegestaan. Ben je niet zeker of je op een bepaalde plek en/of in een bepaald gebied mag wildkamperen? Informeer dan bij het lokale toeristenbureau wat de exacte regels zijn. Vaak hebben zij ook nog wel tips voor mooie en rustige kampeerplekken.
 
Verstoor daarnaast een ander niet. Draai geen luide muziek, maak niet teveel herrie en gedraag je netjes zoals je ook wenst dat een ander zich gedraagd. Mede hierdoor is het Allemansrecht in Zweden al eeuwenlang mogelijk en het zou jammer zijn als dit door asociaal gedrag van toeristen om zeep geholpen wordt.
 
Andere activiteiten zoals bessen plukken, paddestoelen verzamelen en een bloemenboeket samenstellen mag maar alleen met toestemming van de eigenaar van het land indien je op privé-land bent.
 

Bessen plukken in Zweden
Bessen plukken op openbare grond is toegestaan
Een vuurtje tijdens het winterkamperen in Zweden
Een vuurtje tijdens het winterkamperen in Zweden
 

Wildkamperen met de tent in de natuur

Het simpelste is om met je tent te vrij kamperen in de natuur. Dit is met name gebruikelijk bij het maken van trektochten zoals de Kungsleden. Op sommige plekken vind je schuilhutten, een soort overkappingen waar soms ook een vuurplaats is. Deze zijn ook vrij te gebruiken. Houd er in nationale parken en andere beschermde natuurgebieden rekening mee dat er vaak regels en beperkingen zijn met betrekking tot wildkamperen. Informeer altijd bij het bezoekerscentrum wat al dan niet is toegestaan. Op trektochten mag je vaak niet in de directe omgeving van een berghut staan (tenzij je betaalt), dit kun je navragen bij de dienstdoende huttenwacht.
 

winterkamperen en wildkamperen in zweden
Winterkamperen in Dalarna
Een schuilhut in Zweden
Een schuilhut in Östergotland, Zweden
 

Wildkamperen in Zweden met de caravan, camper of auto

Indien je met een gemotoriseerd voertuig wilt vrij kamperen in Zweden, zijn er nog extra regels waar je je aan dient te houden. De ‘Terrängkörningslagen’ regelt alles dat te maken heeft met motorvoertuigen op terreinen en hebben bepaald dat het verboden is om met alle motorvoertuigen te rijden op onbedekte bodem. Daarnaast mag je met een motorvoertuig ook niet rijden op particuliere wegen die gesloten zijn voor verkeer.
 
Voor zowel wildkamperen in je tent als met een motorvoertuig geldt dat je maximaal 1 nacht op de betreffende plek mag doorbrengen.
  

Kamperen met Rudolph de Volvo
Wildkamperen met de auto in Zweden
 

Is wildkamperen in Zweden gevaarlijk?

Nee wildkamperen in Zweden is niet gevaarlijk. Het is een algemeen gebruik en je merkt met name in het hoogseizoen dat de Zweden er zelf ook met regelmaat op uit trekken de natuur in. Ze zijn dus gewend om tenten en/of motorvoertuigen in de natuur tegen te komen.
 
Dit neemt niet weg dat het in het begin soms een beetje onwennig voelt wellicht. Je bent immers redelijk kwetsbaar zo in de vrije natuur. Zo kampeerden wij afgelopen winter in het wild op een berg in Dalarna en hoorden we ’s nachts de elanden om de tent lopen. Plof … plof … plof … de zware poten zakten steeds een stukje verder weg de sneeuw in. Dit zijn spannende momenten, die je kampeeravontuur vooral achteraf gezien natuurlijk nog bijzonderder maken.
 
Het grootste gevaar zit hem in jezelf. Weet bijvoorbeeld hoe je om moet gaan met een gasstel zodat er niet ineens brand kan ontstaan, sluit je tent of voertuig goed af tegen de muggen ’s avonds en zorg dat je voldoende lichtbronnen hebt (bijvoorbeeld een hoofdlampje en je mobiele telefoon). In juni en juli wordt het ’s nachts nauwelijks donker, maar in augustus worden de dagen rap korter.
 

wildkamperen en koken in zweden
Verantwoord koken tijdens het wildkamperen in Zweden
 

Hoe vind je een plek om te wildkamperen in Zweden

Inmiddels zijn we redelijk bedreven in het vinden van wildkampeerplekken in Zweden, maar soms is het even zoeken naar een geschikte plek. Wij overnachten of in de tent of in onze Volvo V40 die de naam Rudolph draagt en we hebben omgebouwd tot een kampeerauto.
 
In de praktijk gingen we op de meerdaagse hikes meestal wildkamperen met de tent en op andere plekken sliepen we in de auto. Meestal zochten we dan een plekje aan een meer. Soms vind je bij meertjes speciale kampeerplekken, soms sta je gewoon op een parkeerplaats.
 
De mooiste plekken om te wildkamperen in Scandinavië vind je vaak net van de grote weg af. Meestal pakten wij de wegenkaart erbij en zochten we in de omgeving een klein weggetje naar een meer. Negen van de tien keer was het dan geen probleem om een kampeerplek te vinden. Je merkt wel dat het in toeristische gebieden lastiger is. Zo hebben we in de omgeving van Tärnaby en Hemavan (het einde van de Kungsleden) een uur gezocht naar een plekje, maar alle weggetjes bleken privé terrein of naar een huis te leiden, waar we niet echt zin in hadden. Uiteindelijk zijn we toch op een camping geëindigd. Het zoeken van een plek kan dus zeker wat tijd kosten.
 
Op sommige plekken vind je afvalbakken, een longdrop toilet en een vuurplaats, maar deze plekken zijn er niet veel. Vaak ben je op je eigen creativiteit aangewezen en dat maakt het wildkamperen wat ons betreft nog leuker!
 
Lees ook: met de eigen auto naar Zweden – onze tips!
 

Wildkamperen Valadalen
Een vuurtje maken tijdens een trektocht in Zweden
 

Wild kamperen met beren in Zweden

Alhoewel er beren leven in Zweden en er ook een kleine kans is dat je ze tegenkomt, is dit niks om je zorgen over te maken. Daar waar je op bestemmingen als Canada en Alaska absoluut geen eten en andere geurende producten in je tent mag bewaren, is daar hier geen sprake van. De beren in Zweden zijn namelijk geen vleeseters, er is genoeg eten voor ze te vinden in de natuur. Alhoewel wij ooit wel wilde beren hebben gezien (oa in Sonfjället Nationaal Park ) is het dus niks om je zorgen over te maken. Mocht je onverhoopt toch een beer op je pad treffen, dan zal hij/zij zich normaal gesproken direct uit de voeten maken. Geen zorgen dus!
 

Kamperen in Zweden op de camping

Mocht je geen geschikte kampeerplek vinden, dan is overnachten op een camping in Zweden natuurlijk altijd nog een optie. In bijna elk dorp is wel een (kleine) camping met een receptie, een toiletgebouw en soms een keukengebouw. De gemiddelde kosten voor één persoon zijn 10 euro per nacht. Op toeristische plekken kan het in het hoogseizoen hoger uitvallen. Enkele van de mooiste kampeerplekken die we gehad hebben waren bijvoorbeeld bij Camping Skabram in Jokkmokk, Tyngsjö Vildmark in Dalarna en Särna Camping bij Fulufjället National Park.
 
Op dit soort campings kun je vaak ook een stuga huren, een klein hutje waar meestal alleen een bed en een klein keukentje in zitten. Slaapspullen zoals een slaapzak neem je zelf mee. Dit is een prima alternatief indien het bijvoorbeeld slecht weer is. Ook kun je er zonder problemen al je electronica weer even opladen en meestal gebruik maken van de wifi.
 
Grövelsjön Zweden
 

De beste kampeerspullen

Alhoewel je in Zweden talloze outdoorwinkels hebt, zijn die behoorlijk aan de prijzige kant. Beter is het dus om zo veel mogelijk je eigen gear vanuit Nederland mee te nemen. Ben je op zoek naar een fijne tent om mee te kamperen in Zweden? Wij gebruikten afgelopen zomer de MSR Hubba Hubba NX2, je leest hier onze uitgebreide review.
 
Onze favoriete winkels om kampeer- en outdoorspullen te shoppen zijn:
 
Bever
Decathlon (vooral voor budget items)
Kampeerwereld
Vrijbuiter
ANWB Webwinkel
 
Reis je met eigen vervoer naar Zweden? In dit artikel lees je allerlei tips voor je reis. Afgelopen zomer gingen wij trouwens voor het eerst met de Stena Line van Kiel naar Göteborg in plaats van via de bruggen. Benieuwd naar onze ervaring? De review lees je hier!
 De mooiste routes in Zweden

Op zoek naar mooie routes, kampeerplekken en andere handige tips? Koop dan het ANWB Camperboek, een prachtig boek van bijna 300 pagina’s. Hier staan maar liefst 16 mooie routes in Zweden in, talloze bezienswaardigheden, tips en een wegenkaart.
 
Ook de moeite waard indien je met de auto gaat! Hij is te bestellen bij de ANWB webshop of Bol.com en ik heb er al heel veel uur in zitten bladeren voor mijn volgende reis!
 


 
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over wild kamperen in Zweden nuttig en helpt het je bij het voorbereiden van je reis naar Zweden. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.