Wildkamperen in Zweden: dit moet je weten!
Wil je gaan wildkamperen in Zweden? Dan ben je in dit artikel aan het juiste adres. Ik heb sinds 2018 elke zomer vrij gekampeerd en ben in de zomer van 2023 zelfs geëmigreerd naar Zweden. Ik vertel je dus uitsluitend over mijn eigen ervaringen in deze blog, uiteraard in combinatie met de officieel geldende regels voor het wildkamperen in Zweden.
Het Allemansrecht in Zweden, oftewel het Allemansrätten, houdt in dat je overal vrij mag recreëren. Dit geldt dus niet alleen voor kamperen, maar bijvoorbeeld ook voor wandelen, paardrijden en kanoën.
Aangezien er wel een aantal regels zijn met betrekking tot het Allemansrecht en het vrij kamperen in Zweden, heb ik dit handige artikel voor je geschreven zodat je je optimaal kunt voorbereiden op je Zweden reis. Veel leesplezier!
Dit artikel verscheen voor het eerst in 2019 en werd volledig geupdate in januari 2024
Table of Contents | Inhoudsopgave
Regels voor wildkamperen Zweden
Allereerst is het belangrijk dat je kampeert met respect voor de natuur. Oftewel: leave nothing but footprints. Als er na jouw overnachting iemand op die plek komt, zou het niet zichtbaar moeten zijn dat je er gestaan hebt, of dit nu met een tent, auto of een camper is. Neem je afval mee, maak de natuur niet kapot en laat alles achter zoals je het aantrof toen je arriveerde op je kampeerplek.
Een vuurtje stoken mag, mits er geen verbod is wegens brandgevaar. Ik was bijvoorbeeld in de zomer van 2018 op rondreis in Zweden en helaas was het één van de droogste zomers sinds jaren, waardoor er een algemeen verbod gold op open vuur en dus ook voor kampvuurtjes. Ook afgelopen zomer (2023) was er in veel provincies een verbod op open vuur. Erg jammer maar niks aan te doen. Twijfel je? Doe het dan vooral niet! Qua brandhout mag je takken en twijgen die op de grond liggen gebruiken, het is niet toegestaan om bomen te kappen of takken af te breken. Bij veel benzinepompen kun je brandhout kopen om een vuur mee te maken en starterkits kopen dat een blok bevat die je super snel brandend krijgt. Deze kit brandt ongeveer een uurtje en kost slechts een paar euro.
Let er ook op of je niet op land staat dat eigendom is van iemand. Indien je op andermans land staat, mag je hier alleen in overleg met de eigenaar kamperen. Tegenwoordig staan er meestal hekken en/of hangt er een bordje dat kamperen niet is toegestaan. Ben je niet zeker of je op een bepaalde plek en/of in een bepaald gebied mag wildkamperen? Informeer dan bij het lokale toeristenbureau wat de exacte regels zijn. Vaak hebben zij ook nog wel tips voor mooie en rustige kampeerplekken.
Verstoor daarnaast een ander niet. Speel geen luide muziek af, maak niet teveel herrie en gedraag je netjes zoals je ook wenst dat een ander zich gedraagt. Mede hierdoor is het Allemansrecht in Zweden al eeuwenlang mogelijk en het zou jammer zijn als dit door asociaal gedrag van toeristen om zeep geholpen wordt en de generaties na ons niet meer van dit bijzondere recht kunnen genieten.
Andere activiteiten zoals bessen plukken, paddestoelen verzamelen en een bloemenboeket samenstellen mag, maar alleen met toestemming van de eigenaar van het land indien je op privé-land bent.
Wildkamperen met de tent in de natuur
De meest basic manier is om met je tent te vrij kamperen in de natuur. Dit is met name gebruikelijk bij het maken van trektochten zoals de Kungsleden. Op sommige plekken vind je schuilhutten, een soort overkappingen waar soms ook een vuurplaats is. Deze zijn ook vrij te gebruiken. Houd er in nationale parken en andere beschermde natuurgebieden rekening mee dat er vaak regels en beperkingen zijn met betrekking tot wildkamperen. Informeer altijd bij het bezoekerscentrum (Naturum) wat al dan niet is toegestaan. Op trektochten mag je vaak niet in de directe omgeving van een berghut staan (tenzij je betaalt), de exacte regels kun je navragen bij de dienstdoende huttenwacht.
Wildkamperen in Zweden met de caravan, camper of auto
Indien je met een gemotoriseerd voertuig wilt vrij kamperen in Zweden, zijn er nog extra regels waar je je aan dient te houden. De ‘Terrängkörningslagen’ regelt alles dat te maken heeft met motorvoertuigen op terreinen en hebben bepaald dat het verboden is om met alle motorvoertuigen te rijden op onbedekte bodem. Dit betekent dat je dus niet zomaar de natuur in mag rijden! Daarnaast mag je met een motorvoertuig ook niet rijden op particuliere wegen die gesloten zijn voor verkeer.
Voor zowel wildkamperen in je tent als met een motorvoertuig geldt dat je maximaal 1 nacht op de betreffende plek mag doorbrengen.
Is wildkamperen in Zweden gevaarlijk?
Nee wildkamperen in Zweden is niet gevaarlijk. Het is een algemeen gebruik en je merkt met name in het hoogseizoen dat de Zweden er zelf ook met regelmaat op uit trekken de natuur in. Ze zijn dus gewend om tenten en/of motorvoertuigen in de natuur tegen te komen.
Dit neemt niet weg dat het in het begin soms een beetje onwennig voelt wellicht. Je bent immers redelijk kwetsbaar zo in de vrije natuur. Zo kampeerde ik eens in de winter in het wild op een berg in Dalarna en hoorde ik ‘s nachts de elanden om de tent lopen. Plof … plof … plof … de zware poten zakten steeds een stukje verder weg de sneeuw in. Dit zijn spannende momenten, die je kampeeravontuur vooral achteraf gezien natuurlijk nog bijzonderder maken. Ook kampeerde ik afgelopen zomer in een gebied waar de meeste beren van Zweden voorkomen. Ook spannend maar er is uiteraard niks gebeurt.
Het grootste gevaar zit hem in jezelf. Weet bijvoorbeeld hoe je om moet gaan met een gasbrander zodat er niet ineens brand kan ontstaan, sluit je tent of voertuig goed af tegen de muggen ‘s avonds en zorg dat je voldoende lichtbronnen hebt (bijvoorbeeld een hoofdlampje en je mobiele telefoon). In juni en juli wordt het ‘s nachts nauwelijks donker, maar in augustus worden de dagen rap korter.
Valt wildkamperen in Zweden tegen?
Ik hoor regelmatig dat mensen het wildkamperen in Zweden tegen vinden vallen. Als ik dan doorvraag, gaat het meestal om beperkte opties, drukte en/of de muggen. Kijk, wildkamperen in Zweden is een voorrecht, maar het neemt aanzienlijk toe in populariteit. Steeds meer mensen kiezen voor Zweden als vakantieland en hierdoor wordt het simpelweg steeds drukker en sta je soms inderdaad met zijn allen op een rijtje te kamperen. Leuk? Nee natuurlijk niet, maar dit is nu eenmaal zoals het is en ik wil graag een realistisch beeld scheppen van het wildkamperen. Daarnaast is het op toeristische plekken nu eenmaal drukker dan op afgelegen plekken en ik vind eigenlijk altijd wel een plekje min of meer voor mijzelf.
Valt wildkamperen in Zweden tegen? Ik vind van niet, maar het ideale plaatje dat je in je eentje met je camper aan een meer staat, is gewoon niet altijd meer realistisch.
Hoe vind je een plek om te wildkamperen in Zweden
Inmiddels ben ik redelijk bedreven in het vinden van wildkampeerplekken in Zweden, maar soms is het even zoeken naar een geschikte plek. Ik overnacht in de tent of in mijn Volvo V40 die de naam Rudolph draagt en ik heb omgebouwd tot een kampeerauto.
In de praktijk ging ik op de meerdaagse hikes meestal wildkamperen met de tent en op andere plekken sliep ik in de auto. Meestal zochten ik dan een plekje aan een meer. Soms vind je bij meertjes speciale kampeerplekken, soms sta je gewoon op een parkeerplaats.
De mooiste plekken om te wildkamperen in Scandinavië vind je vaak net van de grote weg af. Meestal pakte ik de wegenkaart erbij en zocht ik in de omgeving een klein weggetje naar een meer. Negen van de tien keer was het dan geen probleem om een kampeerplek te vinden. Je merkt wel dat het in toeristische gebieden lastiger is. Zo heb ik in de omgeving van Tärnaby en Hemavan (het einde van de Kungsleden) een uur gezocht naar een plekje, maar alle weggetjes bleken privé terrein of naar een huis te leiden. Uiteindelijk ben ik toch op een camping geëindigd. Het zoeken van een plek kan dus zeker wat tijd kosten en het is dan ook slim om ervoor te zorgen dat je er ruim de tijd voor neemt. Wanneer je met een app probeert een wildkampeerplek in Zweden te vinden, is mijn ervaring dat de informatie regelmatig niet meer up to date is.
Op sommige plekken vind je afvalbakken, een longdrop toilet en een vuurplaats, maar deze plekken zijn er niet veel. Vaak ben je op je eigen creativiteit aangewezen en dat maakt het wildkamperen wat mij betreft nog leuker!
Wildkamperen in Zweden app
De afgelopen zomer reisde ik voor het eerst ook eens met een app. Ik ben eerlijk gezegd niet zo van de apps omdat de informatie algemeen toegankelijk is en dat betekent dus helaas dat iedereen er toegang tot heeft. Oftewel: ik vond leuke gratis camperplekken in Zweden, maar ik was bijna nooit de enige. Ik ben dus niet echt fan van vrij kamperen in Zweden via een app.
De app die ik gebruikte was Park4Night, gratis beschikbaar in de app store. Ik heb diverse andere apps gebruikt (oa iOverlander) maar ik vond Park4Night de meest uitgebreide. Overigens verschillen de meningen in deze app vaak enorm, dus ga vooral niet teveel af op wat anderen zeggen en gebruik lekker je eigen gezonde verstand of een plek al dan niet geschikt is om te vrij kamperen in Zweden.
Lees ook: met de eigen auto naar Zweden – mijn tips!
Wild kamperen met beren in Zweden
Alhoewel er beren leven in Zweden en er ook een kleine kans is dat je ze tegenkomt, is dit niks om je zorgen over te maken. Daar waar je op bestemmingen als Canada en Alaska absoluut geen eten en andere geurende producten in je tent mag bewaren, is daar hier geen sprake van. De beren in Zweden zijn namelijk geen vleeseters, er is genoeg eten voor ze te vinden in de natuur. Alhoewel ik ooit wel wilde beren heb gezien (oa in Sonfjället Nationaal Park ) is het dus niks om je zorgen over te maken. Mocht je onverhoopt toch een beer op je pad treffen, dan zal hij/zij zich normaal gesproken direct uit de voeten maken. Geen zorgen dus!
Kamperen in Zweden op de camping
Mocht je geen geschikte kampeerplek vinden, dan is overnachten op een camping in Zweden natuurlijk altijd nog een optie. In bijna elk dorp is wel een (kleine) camping met een receptie, een toiletgebouw en soms een keukengebouw. De gemiddelde kosten voor één persoon zijn 10 euro per nacht. Op toeristische plekken kan het in het hoogseizoen hoger uitvallen. Enkele van de mooiste kampeerplekken die ik gehad hebben waren bijvoorbeeld bij Camping Skabram in Jokkmokk, Tyngsjö Vildmark in Dalarna en Särna Camping bij Fulufjället National Park.
Op dit soort campings kun je vaak ook een stuga huren, een klein hutje waar meestal alleen een bed en een klein keukentje in zitten. Slaapspullen zoals een slaapzak neem je zelf mee. Dit is een prima alternatief indien het bijvoorbeeld slecht weer is. Ook kun je er zonder problemen al je electronica weer even opladen en meestal gebruik maken van de wifi.
De beste kampeerspullen
Alhoewel je in Zweden talloze outdoorwinkels hebt, zijn die behoorlijk aan de prijzige kant. Beter is het dus om zo veel mogelijk je eigen gear vanuit Nederland mee te nemen. Ben je op zoek naar een fijne tent om mee te kamperen in Zweden? Ik gebruik meestal de de MSR Hubba Hubba NX2, je leest hier mijn uitgebreide review.
Mijn favoriete winkels om kampeer- en outdoorspullen te shoppen zijn:
– Bever
– Decathlon (vooral voor budget items)
– Kampeerwereld
– Vrijbuiter
– ANWB Webwinkel
Reis je met eigen vervoer naar Zweden? In dit artikel lees je allerlei tips voor je reis. De afgelopen twee zomers ging ik trouwens voor het eerst met de Stena Line naar Zweden in plaats van via de bruggen. Benieuwd naar mijn ervaring? De review lees je hier!
Hej hej!
Mijn naam is Antonette! Na meer dan 12 reizen door Zweden besloot ik in de zomer van 2023 naar Zweeds-Lapland emigreren. De afgelopen jaren reisde ik met mijn oude Volvo door Zweden op zoek naar de meest bijzondere plekjes voor mijn reisboeken.
Wist je dat je mij jouw reis door Zweden kunt laten plannen? Je ontvangt een prachtig op maat gemaakt reisvoorstel inclusief een dag-tot-dagprogramma, handige routetips en meer.
JA DAT WIL IK!
Conclusie en disclaimer vrij kamperen Zweden
Hopelijk vond je dit artikel over wild kamperen in Zweden nuttig en helpt het je bij het voorbereiden van je reis naar Zweden. Meer lezen? Bezoek dan onze startpagina over Zweden voor al onze tips! In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
Zweden voor beginners
Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.
Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).
Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.
Bekijk het e-book hier
6 Comments
Mia
Dankzij jullie artikel voel ik me gerustgesteld nu mijn zoon en schoondochter daar aan het rondtrekken zijn. Bedankt voor al deze nuttige informatie.
Angelique hilgers
Dankjewel voor dit leuke en duidelijke artikel. Veel geleerd gelezen en ontdekt.
Ik ga in Augustus een week naar Zweden, backpacken met mijn zoon. We willen naar het Nackareservatet bij Stockholm. Spannend maar een hopelijk net zo mooie ervaring.
anto
Wat leuk! Ik heb toevallig in april hier een deel van de Sörmlandsleden gelopen. Op mijn site wandeleninzweden vind je het verslag: https://wandeleninzweden.com/wandelroute/sormlandsleden/ – houd er trouwens rekening mee dat je in veel natuurreservaten niet mag wildkamperen!
Boy Bakhuys
In 2001 heb ik voor een collega een Duitse brochure van tyngsjö Vildmark op schrijf- en stijlfouten gecontroleerd. Deze heb ik gehouden en kado gegeven aan mijn indertijd nieuwe relatie en we zijn met onze eigen Canadees op het dak voor 10 dagen daar naartoe gegaan. Vanaf dat moment kwam er elk jaar een nieuwe elandsticker op de gele kano. René en Marry zijn goede vrienden sindsdien. Ik kom er net vandaan. Je tips en info zijn leuk en zeer accuraat. Er wordt tegenwoordig wél vaker gestolen of ingebroken boven de lijn Gotenburg-stockholm dus in de dunner bevolkte gebieden. Maak het dieven dus niet te gemakkelijk door je canon of Nikon op de achterbank te laten liggen. Maar ze weten ook de waarde van dure hiking gear. Als je het vriendelijk vraagt kun je jouw auto of dure spullen bij een camping- of hotel eigenaar achterlaten. Ik heb jaren lang mijn wagen vier weken achter gelaten voor een symbolisch bedrag van 10 SEK dat is 1€
Dat is eigenlijk alleen voor de registratie zodat de wagen niet als onbekend schroot wordt achtergelaten. Ook op de grote parkeerplaatsen mag je niet langer dan 24 staan. Bij grote autobedrijven kun je soms tegen een gering bedrag je wagen veilig laten staan voor meerdere dagen of weken.
Die V40 kampeerauto ben ik wel eens tegengekomen volgens mij
anto
Wat toevallig, het kan zomaar dat je mij eens gezien hebt 🙂
Priscilla
Hallo Antonette,
Wat super vet al deze informatie. Je hebt ons al super op weg geholpen. Volgende week willen wij het avondtuur aangaan. Ik kwam deze site app tegen voor het vinden van de ‘skydsskartan’ https://vindskyddskartan.se/en/
Groetjes, Priscilla