wild spotten op de hoge veluwe
micro-avontuur,  nederland

Wild spotten op De Hoge Veluwe

Sinds ik vlakbij Nationaal Park De Hoge Veluwe woon, kom ik er regelmatig. Soms om even een uurtje of wat te wandelen, soms om wild te kijken. Van veel mensen krijg ik vragen over waar je het beste wild kunt spotten en hoe je dit dan kunt doen. Bij deze deel ik mijn tips & tricks voor het wild spotten op de Hoge Veluwe. Plus ik deel nog een kort filmpje dat ik onlangs maakte, gewoon met mijn iPhone en vanuit de auto.
 
Tip: De Wildcamera Hoge Veluwe vind je hier
 

Waar kun je het beste wild spotten op de Hoge Veluwe

Je kunt eigenlijk overal in Park de Hoge Veluwe prima wild spotten, al zijn er een paar plekken waar je grote kans hebt succesvol te zijn. Waneer je met de auto naar De Hoge Veluwe gaat en deze mee neemt het park in, kan ik je aanraden de Wildbaanweg en de Reemsterweg af te rijden. De Reemsterweg is een zijweg van de Kemperbergweg en aan het einde van deze weg ligt het Bosje van Staf. Hier staan regelmatig grote kuddes met edelherten en moeflons. Onlangs was ik een aantal keer succesvol op de Wildbaan, ter hoogte van het Deelense Veld. Hier zag ik de laatste tijd regelmatig kuddes wilde zwijnen, waarvan soms zelfs pal naast de auto, zodat we alleen ons raam open hoefden te draaien om vanuit de auto wild te kunnen kijken. Een goede plek om wilde zwijnen te zien is het zuidelijke deel van het park bij ingang Schaarsbergen. Hier lopen enkele wandelroutes en alle keren dat ik die liep, zag ik wilde zwijnen. Zelfs op Eerste Pinksterdag kwam ik hier bijna niemand tegen.
 
Over het algemeen geldt dat de beste tijd tijd om wild te kijken ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat is. Ik heb meestal succes net voordat het park sluit, wanneer ik op de weg terug ben naar ingang Schaarsbergen, waar ik in de buurt woon. Het barst dan vaak van het wild maar ik moet dan meestal haast maken. Blijf in ieder geval tot het einde van de avond dus!
 
Ook doe je er verstandig aan van de gebaande paden te gaan. Vanaf de bekende fietsroutes heb ik eigenlijk nog nooit wild gezien, waarschijnlijk omdat er teveel mensen zijn. Zet je fiets dus gewoon eens ergens neer en loop een stuk de wildernis in, grote kans dat je dan wild kunt spotten!
 
edelhert hoge veluwe
 

Wildspot plaatsen Veluwe

In het park zijn ook een aantal plekken om wild te spotten. Zo vind je een uitgebreide spottersplek net buiten het vernieuwde parkrestaurant en op de fietsroute van het Centrum naar Schaarsbergen zit ook een plek om wild te kijken, aangeduid met het onderstaande bordje. Je kunt je fiets hier het beste even achterlaten en dan de 50 meter naar de spottersplek wandelen, dat is het makkelijkst!
 
wildobservatie hoge veluwe
 

Welk type wild is er te spotten op De Hoge Veluwe

Bij wild spotten op De Hoge Veluwe wordt er ook wel gesproken van ‘The Big Four’. Hiermee doelt men dan op edelherten, reeën, moeflons en wilde zwijnen. Reeën komen het meest voor op De Hoge Veluwe, er leven er ongeveer driehonderd in het park. Voor edelherten en moeflons geldt dat er ca. tweehonderd van elk soort leven. De wilde zwijnen zijn een stuk minder aanwezig met ongeveer vijftig stuks.
 
Lees ook: burlende edelherten fotograferen: tips van medeblogger Jenny
 
micro avontuur in de hoge veluwe
 

Plattegrond van De Hoge Veluwe

Een kaart van De Hoge Veluwe koop je bij de kassa in Schaarsbergen, Otterlo of Hoenderloo, alsmede je entreebewijs. Deze kost slechts € 2,50 en bevat een ruim overzicht van alle wegen, fietspaden en uitgezette wandelingen.
 
Zoals ik schreef, maakte ik ook nog een korte video van een ritje door het park dat ik onlangs een keer ‘s avonds maakte. Veel kijkplezier!
 

 

Tips & Tricks

En tenslotten deel ik nog enkele tips & tricks met jullie voor het spotten van wild op de Hoge Veluwe. Gewoon, omdat het niet vaak genoeg gezegd kan worden:
 
– Kom niet te dichtbij! En stap vooral niet uit je auto wanneer er wild voor je staat. Tijdens de video die je hierboven ziet zijn alle opnames gemaakt vanuit de auto. Echter waren er hier ook mensen die hier uitstapten en op de zwijnen af liepen. Die schrokken zich vervolgens kapot. Niet tof en not done!
 
– Diverse delen van Nationaal Park De Hoge Veluwe zijn tijdens de bronsttijd afgesloten. Dit staat duidelijk aangegeven. Ook hier geldt dat je je aan de regels dient te houden om het wild zo min mogelijk te verstoren.
 
– Hard geluid jaagt de dieren weg. Dus geen harde radio aan in je auto, beatbox mee op de fiets (ik heb ze gezien, geen geintje!) en geschreeuw. Hoe stiller je bent, des te groter de kans is om wild te zien!
 
– Vervuil het park niet. Het lijkt logisch, maar ik neem je even mee naar een gebeurtenis van enkele weken geleden. Mijn vriend en ik stonden naar een kudde zwijnen te kijken vanuit de auto. Achter ons stopt een andere auto waar een groepje professioneel uitziende wildspotters uit stapt. Grote camera’s, camouflagekleding etc. Het eerste wat één van de mannen doet na het uitstappen van de auto, is een peuk op de grond gooien en uit stampen met zijn laars. Wederom: geen geintje, het gebeurt écht!
 
Dit waren mijn tips om wild te spotten op de Hoge Veluwe. Hopelijk heb je er wat aan. In mijn uitgebreide blog over De Hoge Veluwe lees je alles over wandelen, fietsen, hoe je er kunt komen en meer. Ik wens je heel veel plezier en succes bij je volgende bezoek aan het park en het wild spotten op De Hoge Veluwe.
 
wild spotten op de hoge veluwe
 

Overnachten bij de Hoge Veluwe

Geen zin om na het wild spotten op De Hoge Veluwe helemaal naar huis te rijden? Er zijn talloze mogelijkheden om te overnachten in directe omgeving van De Hoge Veluwe. In het park is een natuurcamping en overal om het park heen liggen B&B’s, campings en vakantieparken. Vooral in de zomer is het ‘t drukst in Hoenderloo en Otterlo. Minder drukke plekken om te overnachten zijn dan bijvoorbeeld Oosterbeek en Wolfheze. Bekijk de beschikbaarheid en mogelijkheden hier.
 
Liever in een huisje overnachten? Kies dan voor Landal Miggelenberg bij Hoenderloo. Vanaf hier loop je zo het nationale park in en weer uit en het vormt dus de perfecte uitvalsbasis voor je bezoek aan de Hoge Veluwe!
 
Ik overnachtte zelf recentelijk in de tiny house van B&B De Kleine Pol in Otterlo. Een aanrader!
 

B&B De KLeine Pol in Otterlo
Op het erf van B&B De Kleine Pol
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel nuttig en heeft het je geholpen bij de voorbereiding van je bezoek aan de Hoge Veluwe en zijn wild. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat ze dan gerust hieronder achter. Wil je meer lezen over mooie wandelingen, bezoek dan mijn pagina Wandelen op de Veluwe. Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat je, wanneer je via mijn website een aankoop doet of een reservering maakt, ik mogelijk een bescheiden commissie ontvangen, uiteraard zonder extra kosten voor jou!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *