Varen in Waterland van Friesland
nederland,  we12inspire

Een actieve kennismaking met het Waterland van Friesland

Een actieve kennismaking met het Waterland van Friesland

Het was alweer een tijdje geleden dat ik voor het laatst in Friesland was. Afgelopen winter om precies te zijn, toen we ons tentje opzetten in de tuin van mijn schoonvader, die in de buurt van het prachtige Lauwersmeer woont. Daarvoor was het in 2016 dat ik ging mountainbiken in de Drents-Friese Wold, een tijdje geleden dus alweer. De hoogste tijd om dus eens terug te gaan naar het prachtige Friesland!
 
Friesland viert in 2020 het Fries jaar van het water. Sneek staan dan bijvoorbeeld in het teken van 85 jaar Sneekweek en de SKS Skûtsjesilen vindt dan voor de 75e keer plaats. Om jullie lezers vast een voorproefje te geven van al het mooist dat de regio Waterland van Friesland te bieden heeft, ging ik onlangs een aantal dagen op pad in de zuidwest hoek van Friesland. Ik deed enkele leuke buitenactiviteiten, die allemaal in meer of mindere mate te maken hebben met het water. Bij deze een verslag, veel leesplezier!
 
Wandeling Stavoren Hindeloopen
 

Vertrek van Arnhem naar Friesland

Het is een grijze vrijdagochtend als mijn vriend en ik vanuit Arnhem naar het noorden rijden. Alhoewel de weersvoorspellingen voor dit weekend goed lijken, ziet het er nog niet bepaald zo uit op dit moment. Gelukkig lijkt het eenmaal voorbij Zwolle op te klaren en zodra we Friesland in rijden schijnt de zon. Elke keer als ik Friesland binnen rijd, verbaas ik me over de eindeloze uitzichten die je hier hebt. Met een beetje geluk kun je eindeloos ver kijken, iets wat bij ons in Arnhem onmogelijk is vanwege de glooiing in het landschap.
 
 

Libellenreservaat De Wyldemerk in Friesland

Onze eerste stop van het weekend is bij het Natuurmonumenten Bezoekerscentrum in Oudemirdum. Hier worden we welkom geheten door Marjon die werkzaam is bij Natuurmonumenten en Ep die alles weet over libellen. Vanaf hier rijden we naar het Libellenreservaat De Wyldemerk, het eerste libellenreservaat van Nederland en destijds de tweede van de hele wereld.
 
De Wyldemerk is nu een rustig gebied, maar vroeger ging het hier druk aan toe als ‘Wilde Markt’ toen hier onder meer paardenrennen, kermissen en ruilmarkten werden georganiseerd. In de jaren zestig werd er begonnen met de aanleg van de weg tussen Balk en Koudum en werd er in de Wyldemerk zand afgegraven, wat resulteerde in een wirwar van poeltjes en vennen. Hierdoor zijn er de afgelopen jaren zijn er maar liefst 35 verschillende soorten libellen gevonden in dit gebied.
 
Ep en Marjon nemen ons mee op een wandeling door het gebied waarbij we diverse poelen aandoen. Door de verschillende informatiepanelen leren we meer over de verschillende soorten libellen, de leefwijze en de manier waarop verschillende soorten te herkennen zijn. Ep helpt ons om een libelle op (uiteraard verantwoorde) wijze te vangen zodat we hem van dichtbij kunnen bekijken.
 
Door de droge zomers van de afgelopen jaren zijn de meeste vennen en poeltjes bijna droog komen te staan wat resulteert in een ander landschap dan voorheen. Er moet nog blijken wat dit voor de libellen betekent en zoals Ep zegt ‘elke verandering in de natuur brengt vast weer iets anders moois met zich mee’ en zo is het maar net.
 
Je kunt deze wandeling ook zelf maken, maar houd er rekening mee dat er niet altijd een duidelijk pad is en dat het bij regenachtig weer nat kan zijn. Meer informatie vind je op de website van De Wyldemerk. Wij kijken na dit bezoek aan de Wyldemerk in ieder geval altijd met andere ogen naar libellen dan voorheen want het zijn hele speciale beestjes.
 

Libellenreservaat De Wyldemerk

Libellenreservaat De Wyldemerk
 

Lunchen in Lemmer

Onze volgende stop is in Lemmer, waar we welkom worden geheten bij Brasserie No. 14 – een gezellige eetgelegenheid met een heerlijk terras aan het water. Terwijl de boten aan ons voorbij trekken en we genieten van het zonnetje, doen we ons te goed aan een uitstekende lunch, bereid met verse ingrediënten. Het is niet voor niets dat het terras hier vol zit met zowel locals als bezoekers.
 
Lunchen in Lemmer
 

Op naar Watersportcamping Heeg

Dan is het tijd om naar Heeg te rijden, waar we inchecken bij Watersportcamping Heeg. We worden hier hartelijk welkom geheten door eigenaresse Karin, waar we een leuk gesprek mee hebben over Friesland, de historie en de omgeving van Heeg. Op de camping is duidelijk aandacht besteed aan de kleine details die het geheel aankleden, zoals de Kissing Booth en het boekenplankje bij de receptie.
 
We overnachten in een kleurrijk ingericht chalet dat van alle gemakken is voorzien, van een comfortabel bed tot een eigen badkamer, een terras en een keuken inclusief vaatwasser. Mocht je dus niet basic willen kamperen, dan kun je hier ook prima terecht om te overnachten in een van de chalets.
 
Wanneer je hier komt om te watersporten, dan kun je je hart hier ophalen. Van SUP tot kano tot polyvalk en desgewenst instructeurs die je les kunnen geven.
 
De volgende ochtend staat er een heerlijk ontbijt voor ons klaar van Vegotel Blije, die als missie hebben om Nederland meer vegan te laten worden.
 
Watersportcamping Heeg

Watersportcamping Heeg
 

Een sloep huren bij Ottenhome

Veel tijd om rond te kijken op de camping hebben we niet want om 15:00 uur worden we verwacht bij Ottenhome in Heeg, waar een sloep voor ons klaar ligt die we de komende twee uur kunnen gebruiken. Mijn reisgenoot is een ervaren sloepvaarder en stelt voor om in plaats van een kort rondje een grote ronde te doen, zodat we de zonsondergang op het meer mee kunnen maken en naar het adres voor het diner in Woudsend kunnen varen.
 
Dit blijkt geen probleem en we spreken af de sloep uiterlijk voor 21:00 uur weer terug te brengen. Aangezien mijn reisgenoot ruime ervaring heeft met het besturen van een sloep krijgen we een beknopte uitleg, maar uiteraard is er genoeg ruimte voor vragen mochten we die hebben. Ook krijgen we twee navigatiekaarten mee en niet veel later varen we de haven van Heeg uit.
 
Ottenhome Heeg
 

Varen met een sloep in Waterland van Friesland

Varen met een sloep is niet moeilijk en over het algemeen heb je hier geen speciale vaardigheden of bewijzen voor nodig. De sloep die wij mee kregen was gewoon voor iedereen te besturen al was het soms even lastig manoeuvreren tussen de andere boten in de smalle kanalen door.
 
Omdat we de sloep nu stukken langer hebben dan in eerste instantie gepland, kunnen we een grote ronde maken. We starten vanuit de jachthaven van Heeg en keren dan linksaf de Wide Wimerts op. Hier mag ik voor het eerst mijn stuurmanskunst oefenen en wat blijkt: een sloep varen is eigenlijk heel makkelijk. In eerste instantie vind ik het best spannend maar gelukkig is het rustig op het water dus hoef ik niet veel rekening te houden met andere boten.
 
Bij IJlst draaien we de Wilddraai op en uiteindelijk de smalle Tsjerkesleat in. Deze is onwijs smal en ligt vol met andere boten die hier voor anker liggen. Mijn reisgenoot neemt het roer weer even over en vaart ons behendig tussen de andere boten door én onder de lage bruggen door. Even is het spannend wanneer er een zeer lage brug aan komt, maar omdat ik met alle bagage voorop ga zitten, lukt het uiteindelijk met slechts enkele centimeters speling om er onder door te varen.
 
Vooral de smalle kanalen net voorbij IJlst zijn heerlijk om doorheen te varen. Er is nagenoeg niemand anders en we genieten ultiem van de zon in ons gezicht, de vogels die ons vanuit de lucht en soms vanuit het riet aanturen en de stilte van de natuur om ons heen.
 
Sloep huren Heeg

Sloep huren Heeg

Sloep huren Heeg
 

Een heerlijk diner bij Vis en Meer

Dan is het tijd om naar Woudsend te varen over het Prinses Margriet Kanaal en enkele grote meren. Niet veel later komen we in Woudsend aan waar we de sloep aanleggen. Het is nog geen twee minuten lopen naar Restaurant Vis en Meer, waar we opnieuw hartelijk welkom worden geheten. We genieten hier van een heerlijk voorgerecht en hoofdgerecht met vis (mocht je geen vis eten dan zijn er ook genoeg alternatieven) en zien dan dat de zon al bijna onder gaat. De hoogste tijd om weer naar de sloep terug te keren en de laatste kilometers naar Heeg af te leggen. Vis en Meer staat bekend als een goed restaurant en indien je hier wilt eten adviseer ik je van tevoren een tafel te reserveren.
 
Diner bij Vis en Meer
 

Met zonsondergang terug naar Heeg

Het begint al te schemeren als we weer in de sloep stappen en op volle snelheid varen we terug naar Heeg, ongeveer een half uurtje verderop. Terwijl mijn reismaatje de sloep bestuurt, maak ik talloze foto’s van de prachtige lucht en de zonsondergang die weerkaatst in het water. Niet veel later komen we aan in Heeg en leveren we de sloep weer in. Zelf een sloep huren? Kijk hier voor meer informatie en tarieven.
 
Zonsondergang Woudsend Waterland van Friesland
 

Wandeling van Stavoren naar Hindeloopen

Voor onze tweede en tevens laatste dag in Waterland van Friesland staat er een mooie wandeling op het programma: namelijk die van Stavoren naar Hindeloopen. Omdat het een lijnwandeling is rijden we eerst met de auto naar Hindeloopen, waar we onze auto op het station parkeren. Vanaf hier nemen we in ongeveer 10 minuten de trein naar Stavoren, deze gaat elk uur.
 
Eenmaal in Stavoren doen we eerst nog even een terrasje aan de haven voor we op pad gaan. Bij het station staan diverse richtingaanwijzers, volg hier die van het Zuiderzeepad etappe 23 van Stavoren naar Fernwoude, je loopt dan echter maar tot Hindeloopen.
 
Al meteen klimmen we de dijk op en hebben we een prachtig panorama over het IJsselmeer, waar de eerste zeilboten inmiddels ook gearriveerd zijn. Het wandelpad voert ons over de dijk, soms over een duidelijk pad, soms over een niet bestaand pad. Omdat we het niet leuk vinden de verharding te volgen, lopen we continue over de dijk. Dan weer langs een wit zandstrandje, dan weer tussen de schapen.
 
De weilanden worden van elkaar gescheiden door hekken. Soms is er een overstapje, maar meestal moet je er zelf overheen springen. Geen probleem, maar minder handig als je slecht ter been bent. Omdat het zonnetje schijnt en het daardoor zomers aanvoelt nemen we onze tijd. We eten een banaan op een van de strandjes en eten een lunch bij het restaurant van Camping ‘t Séleantsje.
 
Wandelen Waterland van Friesland

Wandelen Waterland van Friesland

Wandelen Waterland van Friesland
 

Molkwerum en Hindeloopen

We hebben Hindeloopen al nagenoeg de hele dag in zicht maar het dorp lijkt nauwelijks dichterbij te komen. We brengen ook nog een kort bezoek aan de Vogelkijkhut Molkwerum waarna we er uiteindelijk flinke pas in zetten. Pas halverwege de middag komen we aan in Hindeloopen. Hier genieten we nogmaals van een terrasje en kijken we even rond in het dorp. Hindeloopen is één van de plekken in Friesland die genoemd werd door Loneley Planet om te bezoeken in 2018 en dat is te merken. Voor een dorp van deze grote zijn er relatief veel Amerikaanse toeristen, maar eerlijk is eerlijk: het is er nog steeds heerlijk rustig zo op een zaterdagmiddag.
 
Vanuit het dorp moeten we nog even een kwartiertje lopen naar het station van Hindeloopen om de auto weer op te halen en vanaf hier rijden we terug naar huis, een mooi en inspirerende ervaring rijker. Niet alleen leerde ik een sloep te besturen, maar ook genoot ik intens van de rust en stilte die hier te vinden is, zelfs op een zonnig weekend in de nazomer.
 

Wandelen Waterland van Friesland
 

Conclusie en disclaimer

Ik hoop jullie hiermee geïnspireerd te hebben om Waterland van Friesland eens te bezoeken. Wij maakten deze reis op uitnodiging van Waterland van Friesland en Merk Fryslân. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van ons zelf.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *