wat te doen in medemblik
micro-avontuur,  nederland

Wat te doen in Medemblik voor outdoor fans

Wat te doen in Medemblik voor outdoor fans (en ook tips voor als het regent!)

Afgelopen najaar werd ik samen met mede-outdoorbloggers Bregje, Mirre en Ivonne uitgenodigd om naar Medemblik te komen om te kijken wat er nu leuk is om te doen in Medemblik voor liefhebbers van het buitenleven. Eerlijk is eerlijk, ik had wel eens van Medemblik gehoord, maar eigenlijk geen idee wat ik ervan kon verwachten. En jij wellicht ook niet. Dus begin ik deze blog met wat algemene informatie over Medemblik en de omgeving.
 
Medemblik is de oudste stad van West-Friesland en mocht je het niet weten, West-Friesland is een regio in het noorden van Noord-Holland. De stad heeft nog geen 10.000 inwoners en ligt aan de oevers van het IJsselmeer. Toeristen bezoeken de stad met name voor de uitgebreide watersportmogelijkheden en de prachtige historische binnenstad. De gemeente Medemblik bestaat uit Noorder-Koggenland, Wognum, Andijk en Wervershoof. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten voor je bezoek aan Medemblik, van de leukste historische plekken tot mooiste wandelingen en plekjes om te slapen. Veel leesplezier!
 

Wandelen in- en rondom Medemblik

Er zijn talloze wandelmogelijkheden in en rondom Medemblik. Wat me direct opvalt als ik aan kom rijden is hoe vlak het hier is. Dat wist ik natuurlijk wel, maar omdat ik zelf uit Arnhem kom ben ik toch aan een licht heuvelachtig landschap gewend. Het leuke hieraan is dus dat je eindeloos ver kunt kijken. Daarnaast word ik meteen enthousiast als ik het IJsselmeer zie, ik vind het namelijk altijd heerlijk om uit te waaien aan het water.
 
wat te doen in medemblik

wat te doen in medemblik
 

Wandeling Vooroever en Groote Vliet

Ik begin mijn weekend in Medemblik met een wandeling van 8.5 kilometer bij de Vooroever en Groote Vliet in Onderdijk. Dit is een gehucht tussen Medemblik en Wervershoof. Ik parkeer mijn auto bij de kerk van Onderdijk en ga vanaf hier op pad. Het waait flink en in de verte hangen donkere wolken. Ik ben benieuwd of ik het droog ga houden vandaag. Vanaf de parkeerplaats bij de kerk stap ik de Zeedijk op en heb ik al meteen een mooi uitzicht over de Vooroever, een natuurgebied dat er uit ziet als een Hollands mangrovebos. De Vooroever strekt zich uit tussen Andijk en Medemblik en voor de vogelaars is het leuk om te weten dat je hier onder meer aalscholvers en lepelaars kunt zien.
 
Ik wandel enkele kilometers langs het water en kom uiteindelijk uit bij het Stoommachinemuseum, waar ik later die dag nog een kijkje ga nemen. Vanaf hier wandel ik langs de grote weg terug richting Onderdijk, maar gelukkig is dit stukje niet lang en brengt het me al snel naar het volgende natuurgebied: de Groote Vliet. Dit gebied behoort toe aan Staatsbosbeheer en is een uitgewaaid binnenmeer van de Vliet of Kromme Leek, het restant van een vroegere veenrivier. Je vindt er een wirwar van allerlei kleine slootjes, moerasbossen en graslanden.
 
Iets verderop in het Kaagbos loop ik temidden van rode dexters, minikoeien uit Ierland. Ze liggen om en op het wandelpad maar dat deert niet want ze zijn relatief tam en aaibaar. Via een klein aquaduct en Gemaal Vier Noorder Koggen kom ik na een goede twee uur lopen weer terug bij de auto.
 
Interesse om deze wandeling zelf te maken? Een PDF met wandelkaart en routebeschrijving vind je hier.
 
wat te doen in medemblik

wat te doen in medemblik

wat te doen in medemblik

wat te doen in medemblik
 

Wandeling rondje Wognum en Museum Huis van Oud

Omdat het in het weekend dat ik in Medemblik ben Open Monumentendag is, maak ik op de tweede dag van mijn bezoek aan de stad een wandeling rondom Wognum en naar museum Huis van Oud. Het Huis van Oud is gevestigd in een goed bewaard gebleven boerenwoning uit het jaar 1878. Hier kun je een kijkje nemen in het leven van toen en het bezorgde mij een warm gevoel omdat het me deed denken aan het huis waar mijn vader is geboren en getogen en één van mijn ooms nog steeds woont. Daarnaast heb ik een voorliefde voor oud-Hollandse spullen (ben dan ook fan van het Openluchtmuseum, bijvoorbeeld) en dus keek ik mijn ogen hier uit.
 
Het Huis van Oud is een klein lokaal museum dat elke zondag tussen april en september geopend is van 14.00 – 17.00 uur. Buiten deze tijden zijn groepen op aanvraag van harte welkom. Meer informatie vind je op de website van Museum Huis van Oud.
 
De wandeling voert me door de polders rondom Wognum. Zoals gezegd kom ik uit het oosten van het land waar we dit soort landschappen nauwelijks hebben. Ik vind het heerlijk om eindeloos ver te kunnen kijken, molens in de weide te zien staan en dijk op, dijk af te lopen.
 
Het rondje Wognum is in totaal zo’n 10 kilometer omdat ik vanuit Saalhof start, maar kun je ook prima aanvangen vanuit Wognum zelf. Het is geen beschreven route, maar globaal volg je de route Kerk -> Oude Gouw -> wandel- en fietspad Lekerveen -> Lekermeer (weg) -> wandel- en fietspad Rijndijk -> Pankoek -> Grote Zomerdijk -> Museum Huis van Oud -> Wognum.
 
wat te doen in medemblik

wat te doen in medemblik

wat te doen in medemblik
 

Meer leuke wandelingen in Medemblik

Mijn mede-outdoorbloggers hebben ook diverse wandelingen in- en rondom Medemblik gemaakt in hetzelfde weekend. Zo maakte Bregje van Wandelvrouw.nl de Stadswandeling Medemblik die je langs alle hoogtepunten van de stad voert. Ook heeft ze een uitgebreide blog geschreven over De Koopmanspolder, die gevormd is in een draaikolkpatroon. Ook hier kun je diverse wandelingen maken.
 

Watersport in Medemblik

Naast de diverse wandelingen die we dit weekend maakten, was er ook de tijd om enkele watersporten uit te proberen. Vanuit het Regatta Center Medemblik worden jaarlijks nationale en internationale zeilwedstrijden georganiseerd. Wij gingen hier op pad met een sloep door de binnenwateren van Medemblik, door de eeuwenoude grachten en sloten met bijbehorende historische gebouwen en sluizen. Ook voeren we door de Groote Vliet, waar ik eerder die dag had gewandeld. Ontzettend leuk om de omgeving dus ook eens vanaf het water te zien.
 
wat te doen in medemblik

wat te doen in medemblik

wat te doen in medemblik
 

Het Nederlands Stoommachinemuseum Medemblik

Onderweg maken we een stop bij het Stoommachine Museum. Dit is dé plek om te ontdekken wat water en vuur te weeg kunnen brengen. We worden op enthousiaste wijze ontvangen door enkele vrijwilligers die de bezoekers rondleidingen geven en experimenten laten zien bijvoorbeeld met het verhitten van water. Ik had hier graag wat langer rond gekeken maar helaas moesten we na een klein uur weer verder. Meer informatie en openingstijden vind je op de website van het Stoommachinemuseum.
 
wat te doen in medemblik
 

Sloep huren in Medemblik

Wil je zelf een sloep huren in Medemblik? Dat kan en je hebt er geen vaarbewijs voor nodig. Bij het havenkantoor van Pekelharinghaven kun je een sloep huren via Stadshavens Medemblik. De luxe sloep die je huurt vaart maximaal 7 kilometer per uur en voor je op pad gaat krijg je een uitgebreide instructie over het varen met een sloep. Je kunt zelfs ook een sloepenapp downloaden zodat je een mobiele kaart op je telefoon hebt.
 
wat te doen in medemblik

wat te doen in medemblik
 

Kitesurfen in Medemblik

Ook leuk is het om te kitesurfen in Medemblik. Mirre ging dit doen terwijl wij op de boot zaten en kwam laaiend enthousiast terug. Haar verslag lees je hier.
 

Lekker eten en overnachten in Medemblik

De havens van Medemblik hebben een enorme keuze aan leuke restaurantjes en terrassen om uit te kiezen. Wij kregen een heerlijk driegangendiner aangeboden door Hotel & Restaurant Wapen van Medemblik, centraal gelegen tussen de Pekelharinghaven, Oosterhaven en Westerhaven in. Het is een favoriete plek van veel zeilers en watersporters om neer te strijken voor een lunch, borrel of diner. Wanneer je op zoek bent naar een hotel in Medemblik is dit qua locatie een uitstekende keuze.
 
Wanneer je op zoek bent naar een iets landelijker gelegen accommodatie is een verblijf in Bed & Breakfast ZusenZomer een aanrader. Deze B&B ligt net buiten Medemblik in het dorp Oostwoud en wordt gerund door twee zussen die een oude boerderij tot een bed & breakfast hebben omgetoverd. Hier werden we getrakteerd op een overheerlijk ontbijt met uitzicht op het boerenland.
 
Liever kamperen in Medemblik? Dat kan op het natuurkampeerterrein van Camping Veerhof in Oostwoud. Je vind hier landelijk gelegen kampeerplekken die garant staan voor een flinke dosis stilte en ruimte in de natuur. Ik overnachtte hier en genoot van een prachtige zonsopkomst. Een aanrader!
 
Een uitgebreid overzicht van nog meer accommodaties in Medemblik vind je hier.
 
wat te doen in medemblik

wat te doen in medemblik
 

Wijn proeven bij Wijngoed Saalhof

Het actieve weekend in Medemblik sluiten we af met een lunch bij Wijngoed Saalhof in Wognum. Dit van oorsprong boerenbedrijf veranderde omstreeks 1900 in een fruitkwekerij waarbij de druiven een steeds belangrijker bron van inkomsten werden. Bij Saalhof krijgen we een rondleiding over de wijngaard door eigenaar en aansluitend wordt een heerlijke lunch geserveerd. De wijngaard staat bekend om haar uitstekende wijnen, waaronder de Johanniter en de Sauvignon Gris. Je kunt er genieten van een heerlijke bourgondische maaltijd en optioneel ook overnachten. Meer informatie vind je op de website van Saalhof.
 
wat te doen in medemblik

wat te doen in medemblik
 

Wat te doen in Medemblik als het regent

Mocht je regen hebben tijdens je weekendje Medemblik, dan is er gelukkig nog steeds genoeg te zien. Naast de eerder genoemde musea Huis van Oud en het Stoommachinemuseum, zijn er nog diverse andere leuke museums in Medemblik. Denk bijvoorbeeld aan Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij en Kasteel Radboud. Deze laatste werd in de 13e eeuw gebouwd door graaf Floris V en werd destijds door drie kanten omringd door de Zuiderzee. Inmiddels ligt de burcht aan het IJsselmeer en heb je ook vanuit de havens een prachtig uitzicht op dit historiche bouwwerk. Andere leuke bezienswaardigheden in Medemblik zijn bijvoorbeeld de Meelmolen & Het Poorthuisje, het Stadshuis en de Weduwenhuisjes. Deze werden in vroegere tijden ter beschikking gesteld aan vrouwen wiens man ‘op zee bleef’ en werden onderhouden door de Gereformeerde kerk.
 
wat te doen in medemblik
 

Ook leuk om te doen in Medemblik: het Stoomtrammuseum

Heel bijzonder is de reis die je kunt maken per stoomtram van Hoorn naar Medemblik. Deze route is onderdeel van de historische driehoek Enkhuizen – Medemblik – Hoorn. De Museumtoomtram Hoorn – Medemblik is een rijdend museum dat de historie van de stoomtram in Nederland vertelt. Je kunt kiezen uit drie verschillende treinreizen, waarvan het traject Hoorn – Medemblik – Hoorn er eentje is. Meer informatie vind je op de website van Museum Stoomtram.
 

Conclusie over mijn bezoek aan Medemblik

Ik heb genoten van mijn weekend in Medemblik en omgeving. Ik wist in eerste instantie niet zo goed wat ik er van kon verwachten, maar vond het heerlijk om een weekend aan de voor mij compleet andere kant van Nederland door te brengen. Mijn ervaringen heb ik nog samengevat in een kort filmpje, ik ben benieuwd wat je ervan vindt:
 

 

Disclaimer

Ik maakte deze reis op uitnodiging van de Gemeente Medemblik. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf. Je vindt hierboven enkele affiliate links. Dit betekent dat, wanneer je iets via mijn site koopt, ik hier een kleine commissie over ontvang, uiteraard zonder extra kosten voor jou. Dit helpt mij om We12travel in de lucht te houden, leuke video’s te maken en jou te blijven informeren op het gebied van de leukste outdoor activiteiten en bestemmingen.
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Hiken & biken op de Sallandse Heuvelrug
Wild spotten op De Hoge Veluwe
Wandelen in de Brabantse Kempen met VakanShe
 
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *