rondreis alaska reis
alaska,  we12inspire

Wat te doen in Alaska: 10 avontuurlijke activiteiten!

Welkom in dit uitgebreide artikel over wat te doen in Alaska. Ik ben de afgelopen vijftien jaar maar liefst zeven keer in Alaska geweest en heb daar talloze avonturen beleefd. Sommige avonturen die je prima zelfstandig kunt beleven, soms met een gediplomeerd gids. Na zeven reizen kan ik je dus als dé Alaska specialist onder de Nederlandse reisbloggers alles vertellen over deze bijzondere bestemming en wat je er kunt doen. Veel leesplezier!
 
Dit artikel verscheen voor het eerst in 2018 en werd geupdate in 2021
 

Ga ijsklimmen op de Root Glacier

Ice Ice Baby! Dat bleef ik maar zingen toen ik het ijs van de Root Glacier bij Kennicott op stapte. Kennicott ligt in het Wrangell St. Elias National Park en ken je wellicht van het Nat Geo programma Edge of Alaska. De gehuchten Kennicott en McCarthy behoren tot mijn favoriete plekken in Alaska. Het is ontzettend fijn om er steeds weer naar terug te gaan. Tijdens mijn laatste bezoek aan Kennicott en McCarthy ging ik ijsklimmen op de Root Glacier en dat was werkelijke fantastisch! Helaas had ik enkele dagen voor mijn vertrek mijn enkel gekneusd waardoor ik niet optimaal kon genieten, maar het was hoe dan ook ontzettend bijzonder. Ik kon hierdoor helaas wel maar een klein stukje de gletsjerspleet in, maar WOW, wat een geweldige ervaring zeg! Meer hierover lees je in mijn blog over ijsklimmen in Alaska op Root Glacier.
 
ijsklimmen in alaska ice climbing in alaska

ijsklimmen in alaska ice climbing in alaska

ijsklimmen in alaska ice climbing in alaska
 

Drink een cocktail met gletsjerijs tijdens je Alaska cruise

Je hoeft niet ultra fit te zijn om leuke dingen te kunnen doen in Alaska. Iets wat iedereen kan doen is een cruise in Alaska maken door de fjorden en langs de ruige kustlijn. In het verleden maakte ik al bootexcursies vanuit Valdez en Seward, deze keer maakte ik een excursie door Prince William Sound vanuit Whittier. Het was een zonnige en warme dag en de gletsjers waren op hun best. En dus kon ik haast niet anders dan mezelf trakteren op een heerlijke cocktail om te proosten op het goede leven tijdens mijn Alaska reis. Proost!
 
rondreis alaska cruise alaska reis

rondreis alaska cruise alaska reis

rondreis alaska cruise alaska reis
 

Ga kajakken bij de gletsjers

Al twee keer ging ik in Alaska kajakken tussen de gletsjers. De eerste keer bij Columbia Glacier vanuit Valdez, de tweede keer bij Bear Glacier vanuit Seward. Een week voordat ik in Seward aan kwam, had hier een aardbeving plaats gevonden. Hierdoor was er enorm veel ijs van de Bear Glacier afgebroken en lagen er dus ontzettend veel ijsbergen in het water. Heel spectaculair om te doen! Mijn kajak-maatje was een man uit Los Angeles die een ervaren kajakken bleek en hij gaf aan dat hij het werk wel zou doen, terwijl ik kon genieten. Een super idee! Helaas kon ik vanwege het slechte weer alleen foto’s maken met mijn iPhone dus de kwaliteit is niet geweldig, maar het geeft je waarschijnlijk een goed idee van hoe het was.
 
Aanbevolen hotel in Seward: Windsong Lodge of Breeze Inn.
 
things to do in Seward Alaska

things to do in alaska
 

Wandel onder een gletsjer in Valdez, Alaska

Okee bij deze activiteit wil ik voorop stellen dat het gevaarlijk is en volledig op eigen risico. Eigenlijk zou ik dit advies niet moeten geven, maar als ik het niet doe, doet iemand anders het wel. Dus bij deze: in Valdez kun je, wanneer het ijs dit toelaat, onder een gletsjer staan. Althans, toen ik er voor het laatst was. De Worthington Glacier ligt op Thompson Pass aan de Richardson Highway en bezocht ik reeds meerdere keren. Helaas is dit één van de gletsjers in Alaska die zich in rap tempo terug trekt, dus tegen de tijd dat jij er bent, kan het wellicht al niet meer mogelijk zijn om zo dicht bij de gletsjer te komen als op de onderstaande foto’s. En nogmaals: dit is volledig op eigen risico!
 
Aanbevolen hotel in Valdez: Best Western Harbour Side
 
rondreis alaska reis

rondreis alaska reis
 

Hike naar Harding Icefield in Kenai Fjords National Park

De Harding Icefield Trail is mijn favoriete hike in Alaska. Toen ik mijn enkel kneusde en de arts in het ziekenhuis zei ‘er wordt voorlopig niet gewandeld jongedame’ dacht ik bij mezelf ‘ik dacht het dus van wel’. En zo stond ik twee weken later in mijn eentje op de Harding Icefield Trail. Het is echt een fantastische wandeling maar niet voor watjes. Deze trail staat er ook om bekend dat er grote kans is om beren te zien trouwens. Dat is vooral erg spannend als je hem alleen loopt. Ik liep de Harding Icefield Trail inmiddels drie keer en in deze blog lees je er alles over.
 
Aanbevolen hotel in Seward: Windsong Lodge of Breeze Inn.
 
things to do in Seward Alaska

things to do in Seward Alaska

 

Overnacht in een wildernis lodge

Eén van mijn meest memorabele ervaringen is die van het overnachten in een wildernis lodge. Een bezoek aan de Caribou Lodge in de Talkeetna Mountains stond al jaren op mijn bucketlist, maar door slecht weer kwam het er eerder niet van. Deze keer dus wel en zodra ik aan boord stapte van het watervliegtuig dat me naar de Caribou Lodge zou brengen, was ik dolenthousiast.
 
Joe en Bonny wonen hier het hele jaar door en hebben mij in de 24 uur dat ik er was totaal in de watten gelegd. Wat een bijzondere en leuke mensen! Helaas moest ik na 24 uur weer terug naar de bewoonde wereld maar man, wat was ik hier graag nog wat langer gebleven …
 
 

Huurauto voor je rondreis Alaska

Je huurauto voor je Alaska reis regel je het beste via Sunny Cars. Zij hebben in hun prijs een verzekering afgesloten waarbij het eigen risico volledig wordt afgekocht en je bij het afhalen van de huurauto in Anchorage geen discussies meer hebt over aanvullende verzekeringen. Let wel op: rijden op gravelwegen is in Alaska nooit verzekerd, ook niet met deze verzekering van Sunny Cars (deze dekt namelijk geen kosten die veroorzaakt worden door het niet naleven van de regels van de verhuurder). Check de tarieven en beschikbaarheid hier.
 

Maak een flightseeing over de gletsjers

Toen ik dus in 2007 voor het eerst in Alaska was, mocht ik binnen 12 uur nadat ik geland was op de luchthaven van Anchorage al plaats nemen in een bushplane, oftewel een klein vliegtuigje, om de wildernis van Alaska van bovenaf te gaan verkennen. Ik had nog nooit in zo’n klein vliegtuig gezeten en ik vond het reuze spannend. Ik keek zomaar van bovenaf op een wereld van eeuwenoud ijs, diep in de blauwe gletsjerspleten en felle bergmeertjes. We maakten een korte landing en binnen een uur was ik alweer terug bij mijn cabin. Ik was compleet hyper van de ervaring, had ik dát zojuist echt meegemaakt? In die tijd bestond het delen via Facebook en Instagram nog niet, dus ik zat daar lekker hyper te wezen in mijn eentje. Wát een bijzondere ervaring! Inmiddels heb ik tientallen bushflights gemaakt en kun je gewoon niet naar Alaska gaan zonder een flightseeing te maken.
 
De beste plekken hiervoor zijn bijvoorbeeld bij Talkeetna en Knik Glacier! Boek je excursie hieronder:
 

 

Knik Glacier flightseeing
Knik Glacier flightseeing
 
 

Kamperen bij de gletsjer

Ooit bedacht ik me dat ik gewoon übercool een nachtje wilde kamperen in de wildernis van Alaska, zonder een tent. Dus echt puur natuur en back to basic. En zo geschiedde, het werd een bijzondere ervaring. Dat ik het de hele nacht ijskoud had en toch wel een beetje bang was voor beren telkens als ik geritsel in de bosjes hoorde, mocht de pret niet drukken. Ohja en dat ik ’s nachts minstens vier keer mijn slaapzak uit moest om te gaan plassen (koud, koud, koud) ook niet. De allesoverheersende stilte was nog nooit zo dichtbij… tot dat stuk ijs recht voor je neus afbreekt natuurlijk! Lees meer over deze ervaring in ons blog over meest memorabele kampeermomenten.
 

Wildkamperen in Alaska
Wildkamperen in Alaska
 

En tenslotte: maak een berenexcursie

Een Alaska-reis is niet compleet zonder een berenexcursie. Er zijn echt talloze opties en aanbieders, maar de beste mogelijkheden heb je vanuit Homer of Soldotna op het Kenai Peninsula. Ik schrijf nog eens een uitgebreid artikel over de beren van Alaska en waar je ze het beste kunt spotten, maar ik kan je garanderen dat een berenexcursie naar bijvoorbeeld Katmai National Park of Lake Clark National Park absoluut de moeite waard is!
 

solo wandelen in alaska
In Lake Clark National Park
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over wat te doen in Alaska nuttig. Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *