zes maanden zonder auto
zweden

Wat ik leerde van zes maanden zonder auto

Inmiddels is het alweer ruim zes maanden geleden sinds ik mijn geliefde Volvo Rudolph overdroeg aan mijn vriendin in Arnhem. In mei worden we herenigd als A. en ik in Nederland zijn en ik hem kennis ga laten maken met “mijn landje” maar in Zweden heb ik nog steeds geen auto.

Een auto kopen in Zweden is, hier in het noorden, niet super eenvoudig vind ik. De meeste handelaren bij mij in de buurt verkopen alleen auto’s vanaf € 10.000 (= boven mijn budget) en aan de kust in de grotere steden zijn de auto’s veelal van slechte staat. Waarom? In Zweden strooien ze aan de kust met zout (hier in het binnenland met grind) waardoor de onderkant van je auto waarschijnlijk heel veel roest heeft. Een auto uit die regio kopen is dus niet ideaal.

En zo kwam het dat ik ineens al zes maanden zonder auto zat. Ongepland maar eigenlijk helemaal zo erg nog niet. Laat ik voorop stellen dat mijn verhaal en situatie anders zijn dan die van andere bewoners van Zweden. Ik woon in een dorp met een busstation, de dichtstbijzijnde luchthaven ligt op 45 minuten rijden (en vanuit huis neem ik voor 20 euro een taxi daar naartoe) en ik woon op loopafstand van het centrum van mijn dorp. Woon je buitenaf, dan is de situatie uiteraard heel anders.

Hieronder deel ik wat ik leerde van zes maanden zonder auto. Gewoon, om je misschien te inspireren en na te denken of je eigenlijk wel écht een auto nodig hebt. Ik dacht namelijk ook “ik moet écht een auto hebben” maar niks is, in mijn geval, minder waar.

Met Rudolph aan het wildkamperen
Met Rudolph aan het wildkamperen

Ik heb de afgelopen zes maanden alles binnen mijn dorp te voet gedaan. Dus boodschappen, naar de sportschool, afval wegbrengen naar het milieustation en wat je zo verder nog kunt bedenken. Ik woon een kwartiertje lopen van de supermarkt vandaan, het busstation ligt op een half uur lopen. Soms is het even uitkienen wat er mee kan in de rugzak als ik naar de supermarkt ga, maar aangezien ik elke dag ten minste een uur naar buiten wil om te bewegen, loop ik bijna dagelijks naar de supermarkt.

Het is trouwens onzin dat je meer koopt wanneer je regelmatig naar de supermarkt gaat, ik maak altijd lijstjes en daar houd ik me aan. Daar is niks moeilijks aan, dat is gewoon mindset. Met de auto naar de supermarkt gaan terwijl het op loopafstand ligt vind ik echt een overbodige luxe geworden.

Waar ik trouwens wel in heb geïnvesteerd zijn Icebug schoenen met spikes eronder. Op die manier blijven mijn voeten warm (ik koos voor een semi-hoge schoen) en heb ik superveel grip op het ijs.

Als het maar ijs- en ijskoud is
Als het maar ijs- en ijskoud is

Het is best wel relaxt om met de bus te gaan

Het openbaar vervoer (lees: de bus) is ontzettend goed geregeld in mijn provincie: Västerbotten. Ik kan op alle werkdagen met de bus in vier uur in Hemavan zijn (waar mijn vriend woont) en er gaan meerdere bussen per dag op- en neer naar Umeå en Östersund, de dichtstbijzijnde steden. Vooral nu het winter is, vind ik het super relaxt om met de bus te gaan. Ik heb niet veel ervaring met het rijden in slecht weer en dus is achterover gaan zitten en een beetje relaxen een prima manier om me te verplaatsen.

Bovendien gaat de bus naar Hemavan (die ik om de week neem) in de avond. Oftewel ik kan overdag gewoon nog werken. Na een intensieve werkdag moet ik er echt niet aan denken om nog in het donker naar het noorden te rijden, maar dat hoefde de afgelopen maanden dan ook niet.

De bussen gaan trouwens nagenoeg altijd, alleen tijdens de week in januari dat het richting de -40º ging werden ze geannuleerd. Dit heeft trouwens niet te maken met dat de bussen het niet aankunnen, maar dat ze mogelijk niet kunnen evacueren als er iets gebeurt onderweg. Het laatste dat je wilt is met een groep mensen in de middle of nowhere staan bij die temperaturen.

winter in zweeds-lapland
Op het moeras achter mijn huis was is het vaak ijskoud

Het is voordelig

Mijn Volvo stond nog in Nederland geregistreerd. Ik betaalde per maand ongeveer 100 euro aan wegenbelasting en verzekeringen. Die kosten maak ik nu niet en ik heb dus al 600 bespaard door het niet hebben van een auto. De bussen zijn bovendien dermate gunstig geprijsd dat ik voordeliger uit ben wanneer ik met de bus ga dan wanneer ik zou rijden. Ik ben natuurlijk maar alleen, dit geldt al niet meer als je met twee personen gaat.

Geen zorgen

Laten we wel wezen, heb ik best regelmatig gehoord van anderen bewoners van het noorden van Zweden gehoord dat hun auto niet startte in de winter. Of dat het te koud was en ze andere problemen kregen. Aangezien ik geen budget heb om een dure auto te kopen, zal ik een ouder model moeten aanschaffen, met natuurlijk al een geschiedenis. Ook voor mij is het spannend als ik een auto heb of ie elke dag weer zal starten en zonder gebreken zal blijven. Die stress is me het afgelopen jaar bespaard gebleven en dat vind ik echt heel fijn.

Reizen met aandacht voor de omgeving

In het donker viel er weinig te zien, maar nu het weer langer licht word, geniet ik enorm van het gewoon naar buiten staren en het prachtige Laplandse landschap aan me voorbij laten glijden. Ik zie dingen die ik tijdens het autorijden niet zie (want dan moet ik op de weg letten) en zie regelmatig wild langs de kant van de weg staan. Als ik zelf autorij ben ik alleen maar bezig om te zorgen dat ik geen wild aanrijd.

Riksgräns
Riksgräns Sverige / Norge

Less is more

Hoe minder spullen, hoe beter. En dat geldt ook voor een auto. Ik weet dat velen het niet met mij eens zijn en dat is prima. Door het niet hebben van spullen die voor anderen als een standaard gelden, ben ik gaan inzien hoe fijn het is om op sommige fronten gewoon eenvoudiger te gaan leven. Dat ik vroeger bepaalde dingen gewoon “voor de heb” wilde hebben kijk ik nu met schaamte op terug.

Ja, ik heb een ruim huis maar nee, waarom zou ik het volproppen? De “omdat het kan” vind ik echt niet meer van deze tijd. Maar dat zijn mijn two cents.

Komt er nooit meer een auto?

Ik heb geen idee! Een half jaar geleden was ik ervan overtuigd dat ik een nieuwe auto moest en zou kopen. Inmiddels denk ik “als ik iets tegen het lijf loop is dat prima, zo niet dan niet.” Het is heerlijk om op deze manier te kunnen denken, want het geeft me ook de mogelijkheid af te wachten tot er een auto voorbij komt die volledig aan mijn wensen voldoet in plaats van dat ik uit noodzaak een auto moet kopen die wellicht een miskoop blijkt te zijn.

Nogmaals, ik heb het privilege dat ik hier zonder auto kan. In een dorp gaan wonen was een bewuste keuze en het hebben van een supermarkt op loopafstand ook. Wat de rest van mijn leven hier in Zweden voor me in petto heeft merk ik vanzelf.

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

Verder lezen?

Ben je hier voor het eerst? Van harte welkom, mijn naam is Antonette en in de zomer van 2023 verhuisde ik in mijn eentje naar Zweeds-Lapland. Wil je al mijn verhalen lezen over mijn leven in Zweden, dan kan dat hier.

Liever algemene reistips lezen over Zweden? Ga dan naar mijn Zweden startpagina met meer dan 50 artikelen over reizen in Zweden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *