warme baden in ijsland
ijsland,  we12inspire

Een complete gids voor de warmwaterbronnen op IJsland

IJsland is hot! Letterlijk en figuurlijk. Het land wordt overspoeld door toeristen en het borrelt en stoomt overal. Dit komt omdat IJsland op de breuklijn van twee tektonische platen ligt, waardoor het land constant in beweging is. Wanneer je naar IJsland gaat, kun je een bezoek aan een hete bron gewoon niet overslaan. Badderen in een warmwaterbron of een ‘hotpot’ hoort er echt bij. Ik schreef al meerdere blogs over de thermaalbaden op IJsland en bedacht me dat het handig is om alles wat ik hierover geschreven heb te combineren in één blogpost. Bij deze dus de complete gids voor de beste warmwaterbronnen op IJsland.
 

De Blue Lagoon

De belangrijkste hete bron die je kunt bezoeken in IJsland is natuurlijk de beroemde Blue Lagoon. Echter moet je jezelf wel afvragen of het is wat je ervan verwacht. Vergeet foto’s waarbij dames helemaal alleen in het bad liggen en waarbij je omgeven wordt door stoom en blauw water, want de Blue Lagoon is echt een enorme toeristische attractie geworden de afgelopen jaren. Ben je op zoek naar een authentieke locatie die niet overspoeld wordt door toeristen, ga hier dan vooral niet naartoe.
 
Ik ben van mening dat het belachelijk duur is, daarnaast is het veel te druk én zijn er met regelmaat bouwwerkzaamheden (check de website) zodat je allesbehalve tot rust komt.
 
Toen ik er voor het laatst was, in juni 2015, hadden we keurig onze entree van tevoren geboekt, maar omdat mensen langer bleven dan ingeschat, moesten we nog ruim drie kwartier wachten voordat we naar binnen konden. Fail, met hoofdletter F. Wil je toch koste wat het kost in de Blue Lagoon ronddobberen, dan moet je het ruim van tevoren boeken en je betaalt in 2019 maar liefst € 85 per persoon voor slechts je entree. Er zijn ook goedkopere tickets, maar die zijn alleen voor ‘s avonds laat waardoor je maar kort kunt blijven. Mijn uitgebreide verslag over het bezoek aan de Blue Lagoon lees je hier.
 
Van tevoren je tickets boeken voor de Blue Lagoon is een must, dit kan via Tiqets of Get Your Guide, zodat je verzekerd bent van een plekje. Bekijk hieronder ook meteen de beste opties incl. vervoer:
 

 
hot springs in iceland warmwaterbronnen ijsland thermaalbaden ijsland
 

Betaalde alternatieven voor de Blue Lagoon: Fontana Laugarvatn

Er zijn diverse warmwaterbronnen op IJsland die je kunt bezoeken en minder druk zijn, maar wel de zelfde faciliteiten hebben als de Blue Lagoon. Mijn favoriet is de Fontana Spa in Laugarvatn. Deze ligt op ongeveer een uurtje rijden van Reykjavík vandaan bij Laugarvatn (vatn = meer), een prachtige locatie tussen de bergen én met goed weer heb je uitzicht op de Hekla vulkaan, die al jaren op uitbarsten staat. Daarnaast kun je dus, puur natuur, een duik nemen in het koude water tijdens je sauna bezoeken door. Tickets voor Fontana Laugarvatn zijn te bestellen via Tiqets of Get Your Guide. Zo ben je verzekerd van een plekje!
 

The Secret Lagoon

Anderhalf jaar terug was ik bij The Secret Lagoon in het dorpje Flúðir, op ongeveer een uur rijden van Reykjavík vandaan. Hun motto op de website is ‘we kept it unique for you’ maar dat vond ik nogal tegenvallen. Bij aankomst stonden er namelijk een handjevol touringcars voor de deur en moest ik het bad delen met zo’n 60-70 andere mensen. De entree bedraagt ongeveer een kwart van wat je voor de Blue Lagoon betaalt, maar je krijgt dan ook gewoon normaal water (dus niet blauw) en simpele faciliteiten. Kleinschalig is het wel, uniek zeker niet. Tip: boek je ticket voor de Secret Lagoon vooraf online zodat je zeker bent van toegang. Maak je reservering hier.
 
Blue Lagoon alternatief - the Secret Lagoon warmwaterbronnen op ijsland

Blue Lagoon alternatief - the Secret Lagoon warmwaterbronnen op ijsland
 

Myvatn Nature Baths

Een andere goede optie is zijn de Myvatn Nature Baths in het noorden van IJsland. Ik ben hier zelf niet geweest maar mijn voormalige partner wel en hij vond dit alternatief stukken beter dan de Blue Lagoon. Hij is hier meerdere keren geweest tijdens zijn werk als reisleider en kan dus uit ervaring spreken. Vooral in het voor- en naseizoen is het hier rustig, omdat er dan maar weinigen zijn die de reis naar het noorden van IJsland maken. In de zomermaanden zal het hier absoluut drukker zijn. Ook hiervoor boek je je tickets eenvoudig en snel online.
 

Laugardalslaug in Reykjavík

Wil je gewoon lekker warm badderen en maakt het je niet zo veel uit waar dat is, kies dan voor een bezoek aan Laugardalslaug, een zwembad in de wijk Laugardalur in Reykjavík. Er is een groot zwembad, diverse warme baden en hottubs. Ik kon de entreekosten online niet vinden maar kan me herinneren dat het een fractie is van wat je bij de Blue Lagoon betaalt, waarschijnlijk slechts een handjevol kronen.
 

Gratis baden in de natuurlijke waterbronnen op IJsland

IJslanders houden van badderen en dus zijn er overal warmwaterbronnen te vinden. Je zult merken dat veel accommodaties een eigen zwembad(je) of een hotpot hebben waardoor je regelmatig even lekker tot rust kunt komen. Ik overnachtte tijdens mijn laatste reis op IJsland (maart 2019) in Hjardarból Guesthouse in Hveragerdi op een uurtje ten oosten van Reykjavík en kon hier elke dag heerlijk even badderen.
 
Hjardarbol Guesthouse
 

Seljavallalaug aan de IJslandse zuidkust

Mocht je hotel hier niet over beschikken, kies dan voor een bad dat je in de natuur vindt. Een prima warm bad om te bezoeken aan de IJslandse zuidkust is Seljavallalaug. Wanneer je vanuit Reykjavík naar Skogár rijdt over de ringweg, neem je de 242 links, net voordat je in Skogár aankomt. Het is een onverharde weg in slechte staat, dus rij voorzichtig omdat rijden op onverharde wegen met de meeste autoverhuurders niet is toegestaan. Parkeer je auto op de daarvoor aangegeven plek en vanaf daar is het nog 15 minuten lopen naar het zwembad. Dit bad is prachtig gelegen aan een snelstromende rivier en tussen hoge bergen. Het zag er toen wij er waren een beetje smoezelig uit, maar het water was heerlijk warm!
 
hot springs in iceland
 

Grottá bij Reykjavík

Wanneer je niet veel verder reist dan Reykjavík is het een optie om naar Grottá te rijden, een schiereiland in het westen van de stad. Hier vind je een kleine hotpot waar twee of drie personen in kunnen. Er zijn geen verdere faciliteiten en aangezien het badje superklein is, moet je wel een beetje geluk hebben om er in te kunnen. Lukt dit niet, dan is het uitzicht over de baai en de vuurtoren sowieso prachtig. Qua locatie is dit zeker een van de mooiste warmwaterbronnen op IJsland!
 
grotta pools reykjavik warmwaterbronnen op ijsland
 

Warme stromen om in te baden: Landammalaugar

De beste manier om van de warme baden in IJsland te genieten is natuurlijk puur natuur, oftewel in een hete stroom. De hete stroom bij Landmannalaugar is mijn favoriet, ook vanwege de schoonheid van het landschap. Je kunt er niet met de auto komen, tenzij je een 4×4 huurt en weet hoe je op verantwoorde wijze rivieren door moet steken. Ik adviseer je de bus te nemen. Er komen veel dagjesmensen naar dit gebied, dus doe zoals ik afgelopen zomer deed en zet je tentje hier op voor enkele dagen. Omdat het in de zomer 24 uur per dag licht is, kun je prima zodra de hordes toeristen vertrokken zijn, in je eentje in had bad hangen. Heerlijk!
 
alternatives for the blue lagoon landmannalaugar
 

Reykjadalur Hot Springs

Wil je in de buurt van Reykjavík in een hete stroom badderen, kies dan voor Reykjadalur. Je moet er wel wat moeite voor doen omdat je ongeveer een uur bergop moet lopen, maar eenmaal boven ben je dat snel vergeten. De wandeling is overigens niet heel zwaar, voor iedereen met een goede conditie prima te doen. Je parkeert de auto in Hvergagerdi en loopt dus vanaf hier naar boven, het Reykjadalur gebied in. Ik deed deze wandeling maar liefst drie keer, waarvan twee keer in de winter en vooral dan is het een bijzonder gebied. Indien je niet zelf op pad wilt gaan hier, kun je met een gids een tocht doen vanuit Reykjavík.
 
Lees ook: tips voor de beste hotels in Reykjavík
 


 
Blue Lagoon alternatief Reykjadalur Hot Springs
 

Wat mee te nemen bij een bezoek aan warmwaterbronnen op IJsland

Wanneer je naar de warme baden in IJsland gaat, heb je niet zo veel nodig. Neem in ieder geval je zwemkleding mee want naakt is niet okee, ook niet in sauna’s. Neem ook zeker een handdoek mee aangezien het huren ervan een prijzige zaak kan worden. Is het een faciliteit waarvoor je entree moet betalen, pak dan ook zeker je shampoo in omdat thermaalwater nogal een grappig effect op je haar kan hebben. Was je haar overigens nooit in natuurlijk bronnen! Teenslippers zijn ook handig, vooral als je over rotsachtig terrein moet lopen. En natuurlijk last but not least een flinke fles met water, want … hydration is happiness!.
 
Lees ook:
paklijst IJsland voor de zomer
paklijst IJsland voor de winter
bezoek ook mijn IJsland startpagina voor alle blogs over IJsland
 
Ook leuk om te lezen: de beste hot pools in de westfjorden van IJsland.
 

Op zoek naar een IJsland reis?

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om op vakantie naar IJsland te gaan? Ik kan je reizen via de volgende reisorganisaties van harte aanbevelen:
5-daagse reis van ANWB
Bekijk hier het IJsland aanbod van Voigt Travel
Bekijk hier het IJsland aanbod van Nordic.nl
5-daagse Fly & Drive Golden Cirkel van TUI
 
Liever zelf alles regelen? Dat kan natuurlijk ook! Je vliegticket boek je het voordeligst via Skyscanner. Accommodaties via Booking.com en je huurauto natuurlijk via Sunny Cars. Meer over het huren van een auto op IJsland lees je in dit uitgebreide blog.
 

Mijn favoriete reisgidsen voor IJsland

Vergeet ook niet om een reisgids voor IJsland mee te nemen. Dit zijn mijn favorieten:
Lannoo’s autoboek IJsland
ANWB Extra IJsland
Dominicus reisgids IJsland
 

Conclusie en disclaimer

Dit is hem, mijn ultieme gids voor de warmwaterbronnen op IJsland. Hopelijk heb ik je hiermee een indruk gegeven van de mogelijkheden. Een bezoek aan een warmwaterbron is écht een must op IJsland en ik hoop dan ook dat je enorm gaat genieten tijdens je IJsland reis. Ben jij wel eens in IJsland wezen badderen in de hete baden? Wat vond je ervan?
 
Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je via één van deze links een reservering maakt of een aankoop doet, ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

10 Comments

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *