best hikes in scotland
schotland,  we12hike

Wandelvakantie Schotland: tips voor toffe hikes

Schotland is een wandelbestemming pur sang. Het mag er dan vaak regenen, maar zodra de zon gaat schijnen en de wolken verdwijnen is wandelen in Schotland simpelweg heerlijk. Het is alweer enkele jaren geleden dat ik op wandelvakantie in Schotland was en dus de hoogste tijd om mijn favoriete hikes voor je op een rijtje te zetten. Ik reisde twee weken met mijn tentje en eigen auto door Schotland waarvan een week lang in de sneeuw en de regen maar gelukkig ook een week in relatief zonnig voorjaarsweer.
 
Alhoewel er natuurlijk overal eenvoudige wandelingen te maken zijn, is Schotland niet per se een wandelbestemming voor beginnende wandelaars. Mijn ervaring is dat de paden vaak net iets slechter zijn dan omschreven en soms ook iets zwaarder, vooral wanneer je de wat moeilijker begaanbare paden kiest. Toch ga je als wandelaar ongetwijfeld enorm genieten van de kale landschappen, soms besneeuwde toppen en leegheid van het landschap.
 
Populair in Schotland is het ‘Munro bagging’. Munro’s zijn bergen die hoger zijn dan 3.000 voet (914,4 meter) en er zijn er 282. Fervente hikers maken er een sport van om te ‘munro baggen’ oftewel alle Munro’s van Schotland te beklimmen. Hieronder heb ik enkele wandelingen van eenvoudige Munro’s beschreven, er zijn zeker ook Munro’s die lastiger te beklimmen zijn. De hoogte zegt zeker niet alles over de zwaarte van de beklimming, de populariteit des te meer.
 
Lees ook: wat te doen in Edinburgh
 

Op de top van mijn eerste Munro
Op de top van mijn eerste Munro
 
 

Lost Valley, Glen Coe

Mijn favoriete korte wandeling in Schotland is zeker de Lost Valley hike in de buurt van Glencoe. Zoals de naam al doet vermoeden voert de hike je naar een verborgen vallei die je vanaf de weg niet kunt zien liggen. Nadat je eerst een uur flink geklommen hebt, openbaart de vallei zich ineens en heb je een prachtig weids uitzicht. De kunt indien je voldoende tijd hebt de vallei ook nog in lopen, afhankelijk van hoe fit je nog bent. De wandeling is niet heel technisch maar vereist af en toe wel redelijk wat klauterwerk. Vooral als het geregend heeft kan het pad glad zijn.
 
Duur van de wandeling: 2.5 tot 3 uur
Afstand: 4 kilometer
 
Deze hike staat trouwens ook op mijn lijst met mooiste hikes in Europa
 
wandelvakantie schotland lost valley hike glencoe
 

Een dag op de West Highland Way: van Kinlochleven naar Fort William

Mocht je niet de hele West Highland Way willen doen, dan is een daghike van Kinlochleven naar Fort William een prima mogelijkheid om toch met deze iconische trektocht in Schotland kennis te maken. De lengte van deze dagetappe is 24 kilometer en alhoewel de afstand lang is, is de trail nergens echt moeilijk. Het makkelijkst is om de bus te nemen vanuit Fort William naar Kinlochleven (de tijden vind je hier) en dan terug te wandelen naar Fort William. Het grootste deel van de wandeltocht voert je over een breed pad, tussen de schapen en verlaten schuren door. En af en toe heb ik zelfs uitzicht op de Ben Nevis, die zo vroeg in het seizoen nog met een dik pak sneeuw bedekt is.
 
Duur van de wandeling: 7-8 uur
Afstand: 27 kilometer
 
west highland way
 

Beklim de Ben Nevis

De beklimming van de Ben Nevis, de hoogste berg van Groot Brittannië, is natuurlijk een must als het weer goed genoeg is. De beklimming is niet heel moeilijk, maar kan potentieel wel gevaarlijk zijn als er nog sneeuw ligt. En dat lag er toen ik er was, achteraf had ik me veiliger gevoeld met mini-crampons, maar die had ik helaas niet bij me. Maak de beklimming alleen op een dag dat er geen bewolking is en bij voorkeur ook geen regen. Het pad staat duidelijk aangegeven en is nergens technisch, maar weersomstandigheden kunnen het moeilijk navigeren maken.
 
Duur van de wandeling: 7-9 uur
Afstand: 17 kilometer
 
op de top van de Ben Nevis
 

Naar de top van de Ben Lomond

Een andere ‘Ben’ die je prima kunt beklimmen is de Ben Lomond. Deze 925 meter hoge Munro ligt op zo’n 50 kilometer ten noorden van Glasgow en is één van de populairste bergen om te beklimmen. De trailhead vind je in Rowardennan en het pad is nergens echt moeilijk, alhoewel je wel flinke hoogtemeters maakt. Ik begon deze wandeling net na zonsopkomst om de drukte voor te blijven en stond als eerste op de top. Op de weg terug was het al ontzettend druk: vroeg opstaan loont dus zeker!
 
Duur van de wandeling: 4.5 – 5 uur
Afstand: 12 kilometer
 
Op de top van Ben Lomond
 

Eildon Hills

De Eildon Hills zijn een drietal karakteristieke bergen nabij het leuke plaatsje Melrose. Vanuit het dorp kun je een niet al te moeilijk pad volgen naar de top van de bergen vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de wijde omgeving. Ik deed deze wandeling na aankomst met de ferry, toen ik onderweg was Schotland in. Een prima manier om even de benen te strekken en kennis te maken met het landschap van dit deel van Schotland.
 
Duur van de wandeling: 3-4 uur
Afstand: 9.25 kilometer
 
Eildon Hills
 

Buachaille Etive Beag

Spreek die naam maar eens uit zonder stotteren! De Buachaille Etive Beag is een 958 meter hoge Munro in de Highlands die ook zonder technische stukken te beklimmen is. Je kunt hem samen met Stob Coire Raineach beklimmen, de berg die er tegenover ligt, zodra je twee Munro’s in één klap te pakken hebt. En het mooiste is: in tegenstelling tot de hikes naar de top van Ben Nevis en Ben Lomond, kom je hier nagenoeg niemand anders tegen. Een aanrader dus!
 
Duur van de wandeling: 5-6 uur
Afstand: 8 kilometer
 
Munro bagging Schotland
 

Glen Affric

Dit is een twee-daagse trektocht in Schotland naar het Glen Affric Youth Hostel, een hostel dat slechts te voet of per mountainbike bereikbaar is. Er zijn verschillende aanlooproutes, ik deed deze hike vanuit Morvich waar ik de auto parkeerde en naar het Youth Hostel liep. De trail is relatief eenvoudig, af en toe steek je een stroom of een waterval over, maar over het algemeen hebben de ervaren wandelaars hier weinig moeite mee. Het hostel dien je van tevoren online te reserveren en de route is onderdeel van The Affric / Kintail Way.
 
Duur van de wandeling: 2 dagen
Afstand: ca. 30 kilometer, afhankelijk van je startpunt
 
glen affric
 

Tips voor je wandelvakantie Schotland

Wandelen in Schotland is een absolute must als je die kant op gaat, maar er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Ik noem de belangrijkste hieronder:
 
– Houd rekening met de muggen (midges) die er vanaf ca. medio/eind mei zijn en je enorm lastig kunnen vallen, vooral bij waterrijke gebieden. Ik reisde in mei en had de laatste dagen van mijn reis enorm veel midges op de campings waar ik overnachtte en maakte mijn verblijf soms echt minder leuk. De midges waren trouwens ook één van de belangrijkste redenen waarom ik besloot in mei te reizen in plaats van in hartje zomer.
 
– Er ligt op de toppen vaak sneeuw tot medio juni, vooral in de hooglanden. Indien je Munro’s wilt beklimmen doe je er verstandig aan mini crampons mee te nemen in je rugzak. In de winter zijn grote stijgijzers en een ijsbijl een must op je wandeltochten.
 
– Houd rekening met alle weersomstandigheden tijdens je hike: je kunt vier seizoenen op één dag ervaren. Of tijdens één vakantie, zoals mij overkwam. Ik bezocht de Cairngorms waar nog geskied werd in mei, Loch Ness waar ik door de horizontale regen geen hand voor ogen zag en de Scottish Highlands waar ik veelal prachtig weer had. Een goede regenjas en broek, waterdichte schoenen en een rugzak met regenhoes zijn dus zeker onmisbaar. Check hier mijn tips voor overige zaken om mee te nemen tijdens je wandelvakantie in Schotland.
 
Bestel voor je reis de wandelgids van Rother, je vindt hierin niet alleen mijn tips maar ook nog talloze andere tips voor toffe wandelingen in Schotland. Daarnaast neem ik ook altijd de Lonely Planet mee voor leuke overnachtingsadressen en andere Schotland tips.
 
Wandelvakantie in Schotland
 

Regel je wandelvakantie in Schotland online

– Ik reisde met eigen auto vanuit Nederland, wel zo handig! Ik nam de boot met DFDS Seaways van IJmuiden naar Newcastle: vanaf hier ben je binnen enkele uren rijden in Schotland. Houd er wel rekening mee dat ze er links rijden, dus dat is even wennen in het begin.
– Indien je niet met de eigen auto wilt gaan, kun je het beste op Edinburgh of Glasgow vliegen en hier een auto huren. Ik boek mijn huurauto’s altijd bij Sunny Cars omdat zij het eigen risico afkopen en je dus met een gerust hart op reis kunt gaan.
– Accommodatie regel je het snelst via booking.com – ik kies meestal voor een iets duurder tarief waarbij je je overnachting tot kort voor vertrek gratis kunt annuleren mochten je plannen onderweg wijzigen.
– Wil je een compleet verzorgde reis? Kijk dan eens op de website van SNP Natuurreizen voor een uitgebreid aanbod wandelvakanties in Schotland
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je met dit artikel geïnspireerd om eens naar op wandelvakantie naar Schotland te gaan. Ondanks de midges en de regen is het echt enorm de moeite waard, vooral als je net als ik van lege en ruige landschappen houdt.
 
In dit artikel vind je affiliate links. Wanneer je via een dergelijke link een aankoop doet of een reservering maakt, ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *