Boheems Zwitserland mooiste hikes europa
tsjechië,  we12hike

Een wandelvakantie in Tsjechië: 5x de mooiste meerdaagse wandelingen

Tsjechië heeft meer dan 40.000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden. Veel van deze paden voeren door prachtige bossen, riviervalleien, uitgestrekte bossen en over bergtoppen. De routes zijn uitstekend aangegeven en het is er op de meeste plekken heerlijk rustig. Extra genieten dus! Door het brede aanbod aan routes is Tsjechië een aantrekkelijk land voor een wandelvakantie. Of je nu houdt van een rustige wandeltocht gecombineerd met een cultureel bezoek of juist kilometers wilt maken, er is voor elk wat wils. Deze vijf meerdaagse wandeltrajecten in Tsjechië geven je alvast inspiratie voor een volgende wandelvakantie.
 
Luznice Valley Trail markering
 

Het Gouden Pad door Boheems Paradijs

Op anderhalf uur rijden van Praag ligt Boheems Paradijs (Tsjechisch Český Raj). Het is een sprookjesachtig natuurgebied met kasteelruïnes, chateaus, indrukwekkende rotsformaties en geweldige uitzichten. Door het gebied voert de meerdaagse wandeling Zlatá stezka ofwel Gouden Pad. De wandelroute is in totaal 118 kilometer, begint in Mladá Boleslav en eindigt in Jičín. De tocht voert door de gebieden Malá Skála, Hrubá Skála en Prachov met prachtige rotsen van wel 40 meter hoog. De wandeling kun je opdelen in zes etappes van ongeveer 20 kilometer. Elke dag ontdek je weer nieuwe waanzinnige uitzichten en bezienswaardigheden, zo kom je langs het renaissance chateau Mnichovo Hradiště en de burcht Kost. Het gezellige pension Ábelův Mlýn is een aanrader om een nachtje te verblijven en voor een unieke ervaring overnacht je in kasteelhotel Hrubá Skála. De route van deze wandeling is te bekijken via deze online kaart.
 

 

Het Pools-Tsjechische Vriendschapspad in het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte is een populaire winter- en zomerbestemming in Tsjechië. De bergen zijn gemiddeld 1200 meter hoog, maar de hoogste bergtop is de Sněžka met 1603 meter. Door het Reuzengebergte kun je een geweldige berghuttentocht maken. Het Pools-Tsjechische Vriendschapspad is een wandeling van 80 kilometer en doorkruist dit hele gebergte afwisselend op Tsjechisch of Pools grondgebied. De route begint in Malá Upa en eindigt in de Tsjechische wintersportplaats Harrachov. Onderweg kun je overnachten in berghotels, zoals Luční bouda. Een pension en brouwerij ineen. Tijdens de meerdaagse wandeling beklim je ook de Sněžka, wandel je over bergkammen, door veenmoerassen en kom je langs rotspartijen. De route van de Pools-Tsjechische Vriendschapspad is aangegeven met rode markering.
 
wandelvakantie in tsjechië
 

De Lužnice Valley Trail in Zuid-Bohemen

De Lužnice Valley Trail behoort tot een van de routes die de European Ramblers Association heeft benoemd tot Leading Quality Trail in Europa. Een titel waarmee duidelijk wordt gemaakt dat deze route aantrekkelijk, goed bereikbaar en voorzien is van faciliteiten. De Lužnice Valley Trail is de enige in Tsjechië met deze titel en dat is niet voor niks. De route is namelijk prachtig en voert door de romantische vallei van de Toulava regio in Zuid-Bohemen. Je volgt voor 55 kilometer de Lužnice rivier van Planá nad Lužnice naar Týn nad Vltavou. Onderweg kom je langs rotspartijen, oude molens en wandel je door kleurrijke bossen en de historische plaatsen Tábor en Bechyně. Steden die ook leuk zijn voor een bezoek. Benieuwd naar deze meerdaagse wandeltocht in Zuid-Bohemen? Ik schreef er een uitgebreid verslag over.
 
Luznice rivier
 

De Goldsteig in het Boheemse Woud

In 2018 werd het Duitse wandelnetwerk Goldsteig uitgebreid met meer dan 600 kilometer aan wandelpaden in Tsjechië. De wandelroute Goldsteig ofwel Zlatá stezka (niet te verwarren met de Zlatá stezka in het Boheemse Woud) voert langs de zuidelijke grens van Tsjechië parellel met het wandeltraject aan de Duitse zijde. De routes zijn met elkaar verbonden door 13 grenstrails, waardoor je kunt kiezen om een lus te maken. Ook is het mogelijk om het gehele traject te volgen van Volary naar Mariánské Lázně. De Tsjechische Goldsteig gaat door het nationale park Boheemse Woud (Tsjechisch Šumava). Het middelgebergte heeft een divers bos met dennenbomen, beuken, esdoorns en sparren. Ook vind je hier gletsjermeren die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan. Bovendien liep door deze streek het IJzeren Gordijn en kun je overblijfselen vinden van de grensversperringen en verdwenen dorpen. Ik liep een aantal jaar geleden een stuk van de Duitse Goldsteig, het verslag lees je hier.
 
Een kaart van de Goldsteig route kan aangevraagd worden via amsterdam@czechtourism.com.
 
goldsteig wandelen goldsteig hike
 

Czech Trail door het Beskiden gebergte

Moravië is de oostelijke regio van Tsjechië en ondanks dat nog niet zoveel buitenlandse toeristen deze streek bezoeken kun je er genieten van geweldige natuur. Het Beskiden gebergte aan de grens van Slowakije is uitermate geschikt voor wandelen en voor liefhebbers van pittige beklimmingen. Het wandeltraject van de Czech Trail, een wandeling die de hele noordelijke grens van Tsjechië volgt, voert voor meer dan 100 kilometer door het Beskiden gebergte. De route begint in het noorden bij de Pools-Tsjechische grens en eindigt in de buurt van het fotogenieke stadje Štramberk. De wandelroute heeft geen eigen markering, maar de route kun je volgen door de online kaart van Mapy.cz te volgen. Het traject heeft drie uitdagende beklimmingen naar de bergen van Radhošť, Smrk en Lysá Hora die je belonen met geweldige uitzichten.
 
wandelvakantie tsjechië
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk hebben we je met dit artikel geïnspireerd snel eens naar Tsjechië te gaan voor een wandelvakantie want het is absoluut de moeite waard! Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Visit Czech Republic. Meer informatie vind je hier.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *