Wandelvakantie in Oostenrijk: dit moet je weten!
Ben je van plan om op wandelvakantie in Oostenrijk te gaan? Dan zijn er een aantal dingen die je vooraf moet weten. Wandelen in Oostenrijk is namelijk andere koek dan hier een ommetje door het stadspark of over de Veluwe maken. Ik kom al sinds ik 4 jaar oud ben in Oostenrijk. Ik reisde de afgelopen jaren elk jaar minimaal één keer per jaar die kant op, meestal om lekker te gaan bergwandelen in Oostenrijk. De hoogste tijd om mijn tips te delen dus. In dit uitgebreide artikel deel ik alles wat je moet weten voor je op wandelvakantie in Oostenrijk gaat!
Table of Contents | Inhoudsopgave
Spazieren of wandelen?
Veel Oostenrijkers zijn in de bergen opgegroeid en daarmee ervaren wandelaars. Wandelen is in Oostenrijk volkssport nummer één en in hun vrije tijd zoeken de Oostenrijkers dan ook graag de bergen op. Soms zul je hier de term ‘spazieren’ horen in plaats van wandern (wandelen). Spazieren is voor de meeste Oostenrijkers een korte wandeling maken, van zo’n maximaal anderhalf tot twee uur. Ook is het vaak een makkelijke wandeling, een rondje door het park bijvoorbeeld. Mocht je dus de term ‘spazieren’ horen, dan gaat het meestal om een korte (rond)wandeling die niet al te lastig is. ‘Wandern’ wordt gebruikt bij flinke wandeltochten.
De wandelafstand staat aangegeven in tijd
In tegenstelling tot wat wij hier gewend zijn, wordt in Oostenrijk het aantal kilometers vaak niet vermeld maar wel de duur van de wandeling. Ik merk dat ik dit zelf (nog steeds) lastig vind omdat het niet echt meetbaar en heel persoonlijk is. De een loopt namelijk op hoog tempo door de bergen, de ander heel langzaam. Ook geldt nog eens dat het aantal uren niet universeel is. Zo loop ik in Nieuw-Zeeland (mijn favoriete wandelland) namelijk altijd binnen de aangegeven tijd, maar zit ik er in bijvoorbeeld Noorwegen of Schotland eigenlijk altijd ver boven.
Daarnaast leert de ervaring dat je de ene keer wel binnen de aangegeven tijd blijft en de andere keer niet. Factoren waarvan dit afhankelijk kan zijn, zijn onder andere de weersomstandigheden en hoe fit je die dag bent. Voor de wandeltijden in Oostenrijk geldt dat de tijden zonder pauzes zijn en met de meest gunstige omstandigheden. Je bent dus bijna altijd langer onderweg dan op het bordje staat, omdat je altijd pauzes neemt (tenzij je een korte wandeling doet) en de omstandigheden in de bergen bij lange na niet altijd perfect zijn.
Zelf houd ik als wandelaar aan dat een duur van 6 uur me de hele dag kost (inclusief pauzes en eventueel oponthoud). Wanneer ergens staat dat een wandeling langer duurt, vraag ik me af of een dergelijke wandeltocht wel haalbaar is voor mij. Dit hangt, uiteraard ook weer samen met het aantal hoogtemeters dat overbrugt dient te worden.
Meer weten over hoe je in vorm komt voor een meerdaagse trektocht? Hier lees je mijn tips!
Koeien en koeienbellen
Op je wandelvakantie in Oostenrijk ga je zonder twijfel koeien op je pad tegen komen. Zonder koeien is de wandeling eigenlijk niet compleet wat mij betreft. Kenmerkend voor de koeien in de Alpen is dat ze koeienbellen dragen en dat je ze dus al van veraf kunt horen. Vind je tussen de koeien door lopen eng? Dat is nergens voor nodig, in al die jaren heb ik nog nooit hinder van ze ondervonden. Wel doe je er slim aan om uit te wijken indien noodzakelijk, dus wanneer ze niet van het pad af willen gaan. De Oostenrijkse koeien zijn echter gewend aan wandelaars en zorgen nagenoeg nooit voor problemen.
Wandelstokken zijn geen overbodige luxe
Mijn allereerste paar wandelstokken kocht ik in Oostenrijk! Ik vond het maar een suf idee, maar uiteindelijk zijn ze voor mij persoonlijk onmisbaar geworden. Vaak hoor ik nog de opmerking ‘ja maar dat is toch voor oudere mensen’ of ‘dat ziet er zo stom uit’ maar raad eens … in de bergen telt niet hoe je eruit ziet! Sterker nog, de meeste jonge mensen lopen, wanneer ze alpien terrein in gaan, met wandelstokken. Vooral wanneer je een zware rugzak draagt zijn wandelstokken onmisbaar. Ook zijn ze handig op steile stukken voor extra houvast. Bekijk prijzen voor wandelstokken hier.
Trail etiquette
Alhoewel er geen vaste trail etiquette bestaat naar mijn weten, zijn er wel een aantal universele regels in de bergen. Het is niet zo dat iedereen zich hier steevast aan houdt (helaas), maar het zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Hier komen ze:
– Stijgend verkeer heeft voorrang. Loop je op een smal pad, maak dan ruimte voor wandelaars die omhoog lopen door even aan de kant te gaan.
– Doe je behoefte uit het zicht van het pad. Blijf minimaal 100 meter verwijderd van waterbronnen, begraaf je achterblijfselen en neem witte zakdoekjes mee in plaats van ze in de natuur achter te laten.
– Neem geen ‘aandenkens’ mee uit de natuur. Neem dus geen stukjes rots, plantjes of iets dergelijks mee.
– Maak geen steenmannetjes. Zo voorkom je landschapsvervuiling en erosie. Daarnaast zijn de steenmannetjes die er staan vaak bedoeld als richtingaanwijzer. Je zaait verwarring bij wandelaars door op andere plekken steenmannetjes te bouwen.
– Laat niks achter. Geen etensresten, geen poepresten, geen kleding die je niet meer nodig hebt, geen afval, geen plastic. Niks. Oftewel, leave nothing but footprints.
– Help anderen in nood. Behoeft geen verdere uitleg toch?
– Groet andere wandelaars. In Oostenrijk zegt men vaak ‘Gruss Gott’ of ‘Servus’ -> woorden als ‘Hallo’ of ‘Guten (vul dagdeel hier in) worden nauwelijks gebruikt.
In de berghut: handig om te weten
Over de do’s en don’ts van een berghut schreef ik dit uitgebreide artikel. In een notendop geldt dat je respectvol met anderen en hun spullen omgaat, elkaar niet tot last bent en het eten dat je krijgt aangeboden respecteert. In de berghutten in Oostenrijk is het bij de hoger gelegen hutten soms zo dat er een vast menu wordt gemaakt, dus is het handig om van tevoren eventuele dieetwensen door te geven.
Omdat er bijna altijd snurkers in de ‘Matratzenlager’ (meerpersoonskamer) liggen, doe je er verstandig aan om oordopjes mee te nemen of eventueel een noise canceling headphone. Het zou zonde zijn als je na een lange wandeldag een slapeloze nacht tegemoet gaat.
Wees rustig, veroorzaak geen geluidsoverlast en respecteer mensen die vroeg naar bed gaan om te slapen. Neem ook voldoende contant geld mee omdat het niet gebruikelijk is dat je kunt pinnen in een berghut. Daarnaast is er meestal geen wifi en elektriciteit. Faciliteiten zijn afhankelijk per berghut.
Sommige berghutten hebben een ‘first come, first serve’ beleid maar de meeste dien je van tevoren te boeken. Kijk op de website van de trektochtinformatie voor meer details hierover, dit verschilt uiteraard per trekking en per regio.
Het weer in de bergen kan heel snel omslaan
Nergens kan het weer zo snel omslaan als in de bergen. Ook al is het ten tijden van je vertrek warm en zonnig, neem altijd regenkleding mee en een warme trui voor het geval het weer ineens omslaat. Daarnaast doe je er verstandig aan om de weersvoorspelling in de gaten te houden. Vertrek, vooral wanneer je een lange wandeldag voor de boeg hebt, zo vroeg mogelijk om te voorkomen dat je in een flinke onweersbui terecht komt. Zie je in de verte donderwolken aankomen, maak dan voort en ga niet treuzelen. Op de Alpe Adria Trail kwam ik in een dergelijke situatie en dat was niet tof, meer lees je in dit artikel.
De kleuren geven de zwaarte aan
In Oostenrijk is er niet een compleet eenduidig systeem helaas, maar globaal gezien kun je er vanuit gaan dat de blauwe wandeling makkelijk zijn, de rode middelzwaar en de zwarte zwaar. Dit gezegd hebbende, kan een blauwe wandelroute voor een niet getrainde wandelaar nog steeds ontzettend zwaar zijn. Voor mij als geoefende wandelaar kan zelfs een rode wandeltocht best zwaar zijn. Aan zwarte wandeltochten begin ik soms niet eens (dit is mede afhankelijk van de duur en van de weersomstandigheden).
Ga je voor het eerst op wandelvakantie in Oostenrijk en heb je niet of nauwelijks bergwandelervaring? Begin dan met blauwe routes aan het begin van je vakantie en probeer aan het einde van de reis wat rode wandelroutes. Soms kom je een extra waarschuwing tegen, bijvoorbeeld ‘Nur für Geübte’ (alleen voor ervaren wandelaars). Neem van mij aan dat dit dan ervaren bergwandelaars betekent. Het wandelen dat wij in Nederland doen, staat in schril contrast met wandelen in Oostenrijk.
In de bergen schijnt het zonnetje het hardst
Smeer je altijd goed in met zonnebrand voordat je op pad gaat en blijf gedurende de dag ook goed smeren. Hoe hoger je gaat, hoe feller de zon en hoe groter de kans om te verbranden. Een vette lippenbalsem en goede zonnebril zijn ook onmisbaar trouwens, ik heb zelf op dit moment deze van Ray-Ban. Een zonnebril van een tientje van de markt gaat je ogen geen plezier doen in de bergen dus zie een goede zonnebril als een noodzakelijke investering!
Zekeringen en klettersteigen
Op sommige wandelingen tref je extra zekeringen aan. Dit kunnen soms voetsteunen zijn, maar ook staalkabels om je aan vast te houden. Deze vind je voornamelijk bij steile stukken en daar waar het lastiger is om te lopen. Maak er dan ook gebruik van, ze zijn er niet voor niks.
Klettersteigen (ook wel Via Ferrata) is een manier om je aan staalkabels door de Alpen te verplaatsen. Hiervoor heb je een speciale zekeringsset nodig, je kunt een Klettersteig absoluut niet zonder de juiste uitrusting betreden. Ga je voor het eerst klettersteigen? Ga dan met een gids. Ik maakte een toffe Klettersteig in de Achensee, lees hier het verslag!
Dit neem je mee
Wat je meeneemt in de rugzak is verschillend van het type wandelvakantie in Oostenrijk dat je doet. Loop je alleen dagwandelingen, dan volstaat een dagrugzak. Loop je een huttentocht in Oostenrijk, dan kom je al snel op een rugzak van minimaal 40 liter uit.
Wat bij mij sowieso mee gaat in de rugzak zijn een EHBO set, een regenjas, handschoenen (zelfs in de zomer ja), een powerbank, zonnebrand, een zonnebril en genoeg snacks. Mijn complete paklijst voor je wandelvakantie vind je hier.
Regel je wandelvakantie Oostenrijk online!
Op zoek naar een wandelvakantie in Oostenrijk? Kijk dan eens bij AlpenReizen die vakanties in de Alpen organiseert of SNP die mooie wandelreizen en natuurreizen in Oostenrijk biedt. Liever zelf je wandelvakantie in Oostenrijk regelen? Boek dan je accommodatie vooraf via Booking.com.
Lees ook: paklijst wandelvakantie – wat moet mee? Een handig overzicht inclusief onze ultieme tips en Wandelvakantie Oostenrijk: alles wat je van tevoren moet weten!
Conclusie en disclaimer
Dit waren mijn tips voor je (eerste) wandelvakantie in Oostenrijk. Hopelijk vond je dit artikel nuttig en heeft het je geholpen met de voorbereiding van je reis naar Oostenrijk. Meer lezen over wandelen in Oostenrijk? Ga dan naar mijn Oostenrijk pagina. Benieuwd naar mijn favoriete wandelingen? In dit artikel staan mijn mooiste wandelingen in Oostenrijk. Of lees het bericht over winterwandelen in Oostenrijk.
In dit artikel staan affiliate links. Indien je via een dergelijke link een aankoop doet of een reservering maakt, ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.