Wandelvakantie Duitsland
duitsland,  Hiking Inspiration,  we12hike

Wandelvakantie Duitsland: tips voor de leukste bestemmingen

Wandelvakantie Duitsland: tips voor de leukste bestemmingen en wandelpaden

Welkom bij mijn uitgebreide artikel voor je wandelvakantie Duitsland. Ik ga je de komende paar duizend woorden alles vertellen over de mooiste wandelbestemmingen bij onze oosterburen. Denk hierbij onder meer aan de Eifel, de Harz en het Zwarte Woud, maar ook aan onbekendere bestemmingen als het Saarland en het Kellerwald. Ik wens je veel leesplezier of ohnee, Viel Spass!
 
Owww en mocht je het je afvragen: alle genoemde plekken zijn door mijzelf bezocht gedurende de afgelopen acht jaar en de meeste trails adviseer ik dan ook uit eigen ervaring, een enkele uitzondering daar gelaten.
 
wandelvakantie in Duitsland
 

Wandelen in Duitsland: waar moet je zijn?

Duitsland is een bijzondere wandelbestemming. Je vindt er namelijk echt overal goed gemarkeerde wandelpaden en het lijkt wel of wandelen volkssport nummer één is op dit moment. Ook onder Duitse jongeren wordt wandelen steeds populairder. De Volkskrant publiceerde afgelopen najaar dit artikel over #wanderlust onder de Duitse jongeren. Mocht je al vaker op We12travel zijn geweest, dan weet je inmiddels dat ik een heuse wandelfan én gek op Duitsland ben. Ik kom er al jaren met ontzettend veel plezier en of het nu voor een weekendje of voor langer is, ik kom steevast met een glimlach op mijn gezicht weer thuis als ik op wandelvakantie in Duitsland ben geweest.
 
Zoals gezegd kun je in Duitsland overal prima wandelen. Er zijn talloze (en dan bedoel ik letterlijk talloze) lange afstwandswandelingen en vanuit elke dorp zijn er vaak ook nog diverse rondwandelingen. Omdat het onmogelijk is om alle plekken om te wandelen in Duitsland te bespreken heb ik hieronder een uitgebreid overzicht gemaakt van 12 wandelbestemmingen die de moeite waard zijn. Inclusief tips voor routes, overnachtingsplekken en andere handige dingen om te weten.
 
Wandelvakantie Duitsland
 

Wandelvakantie Eifel

De Eifel is één van de populairste gebieden in Duitsland om te wandelen onder Nederlanders. En dat is niet zo gek want je vindt er bijzondere landschappen afgewisseld met vakwerkstadjes, eeuwenoude burchten en fijne plekken om te overnachten. Wanneer je wilt gaan wandelen in de Eifel doe je er verstandig aan om van tevoren een gebied te kiezen, daar er meerdere interessante bestemmingen zijn binnen de Eifel.
 
De Eifel strekt zich globaal genomen uit tussen Aachen (Aken) in het noorden, de Belgisch-Duitse grens in het westen, Koblenz in het oosten en Trier in het zuiden. De deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Pfalz maken deel uit van de Eifel. Het hoogste punt van de Eifel is de Hohe Acht, deze top meet 747 meter en ligt in Rheinland Pfalz. Mijn artikel over de beklimming van de Hohe Acht lees je hier.
 
Alleen in de Eifel kun je je al kilometers lang vermaken met de mooiste wandelpaden. Het dichtstbijzijnde wandelgebied vind je in het Nationalpark Eifel in het noorden, verder zuidwaarts kun je bijvoorbeeld prima wandelen bij de Vulkaaneifel, in het Ahrtal en het gebied rondom Gerolstein. Ik vind het best lastig om een duidelijke verdeling te maken van mooiste plekken om te wandelen in de Eifel, maar ik heb hieronder mijn best gedaan om een goede selectie voor je te maken!
 
wandelgebieden in de eifel
 

Wandelen in Nationalpark Eifel en bij de Rursee

In het noorden van de Eifel vind je het Nationalpark Eifel, een prachtig natuurpark waar je zowel lange afstandwandelingen als korte wandelingen vindt. Onlangs verbleef ik een lang weekend in Landal Eifeler Tor en vanuit hier maakte ik diverse mooie wandelingen.
 
De eerste wandeling die ik maakte, was een deel van de 85 kilometer lange de Wildnis Trail. Ook bezocht ik het Klooster van Mariawald waar ik een rondwandeling deed. Een heerlijke omgeving niet al te ver van huis.
 
Overnachtingstip: huur een huisje bij Landal Eifeler Tor!
 
Nationalpark Eifel
 

Wandelen in de Zuid-Eifel

Zuidelijker vind je het gehucht Gerolstein, bekend van de Gerolsteiner Dolomieten. In de omgeving zijn sporen uit de vroegere steentijd gevonden wat het tot een bijzonder wandelgebied maakt. Je kunt hier bijvoorbeeld het Gerolsteiner Felsenpad lopen, een pittige tocht die je naar ver boven het dorp voert met fabelachtige uitzichten op de wijde omgeving.
 
Nog verder zuidwaarts vind je het Ahrtal met de Ahrsteig en de knusse dorpen Ahrweiler en Neuenahr. Ook loopt hier de Rotweinwanderweg, een leuke wandeltocht van twee dagen door de wijnvelden van dit gebied.
 
In het uiterste zuiden van de Eifel vind je de Hohe Acht, met 747 meter de hoogste piek van de Eifel. Je kunt deze berg uiteraard beklimmen voor een mooi uitzicht. Een prachtige wandeling is de Teufelsschlucht in de Eifel.
 
Check hier de beste overnachtingsopties voor Gerolstein
 

Gerolstein
 

Vulkaaneifel

In het zuidoosten van de Eifel vind je de bijzondere Vulkaaneifel, een gebied dat wordt gekenmerkt door diverse kratermeren (maaren) die zijn gevormd in de tijd dat vulkanen hier het landschap domineerden. Het gebied is ruim 400 miljoen jaar geleden ontstaan en de laatste vulkaanuitbarsting dateert van zo’n 10.000 jaar geleden. Van de maaren zijn de drie Dauner Maaren de bekendste. Er zijn talloze wandelmogelijkheden, van korte tochten rondom de meertjes tot lange dagwandelingen, Oppad.nl zette een aantal van de beste wandelmogelijkheden in de Vulkaneifel op een rijtje.
&nbs;
Onlangs liep ik trouwens ook drie Eifelsteig etappes door de Vulkaaneifel!
 
Overnachten doe je in trouwens in Landal Wirfttal bij Stadkyll.
 

Wandelen op de Eifelsteig

Heb je tijd genoeg en wil je de Eifel graag van noord tot zuid doorkruisen? Kies dan voor een wandeling op de Eifelsteig. Deze 313 kilometer lange wandeltocht begint in Aken-Kornelimünster en eindigt in Trier. Ik liep etappe 1 van Kornelimünster naar Roetgen en onlangs (mei 2022) een deel van
 
Eifelsteig
 

Wandelen in de Hunsrück en het Saarland

De Hunsrück is een middelgebergte ten zuiden van de Eifel dat deel uit maakt van het Rijnlands leisteenplateau in de deelstaat Rheinland Pfalz. Verderop vind je het Saarland, samen bekend van de Saar-Hunsrücksteig, waarvan ik twee etappes liep. Ook vind je hier de beroemde Geierlay Hangbrug en de zogenaamde Traumschleifen, een verzameling van tientallen paradijselijke wandelingen door de regio met elk een eigen karakter. Ik bezocht de Saar-Hunsrück de afgelopen jaren meermaals en ben keer op keer weer enthousiast over deze bijzondere plek.
 
Check hieronder zeker ook even de vlog die ik maakte van mijn bezoek aan de Geierlay Hangbrug enkele maanden geleden waar toentertijd helemaal alleen was (ja, het kan dus!).
 
Leuk overnachten in het Saarland kan op veel plekken! Indien je bij de Geierlay brug wilt overnachten, kan ik je Pension Kolzer aanraden. Dit vriendelijke pension ligt op loopafstand van de brug. Iets verder weg in Kastellaun vind je Hotel Burgstadt, een fijn hotel vanuit waar je prachtige wandelingen kunt maken en die ook transfers voor je kunnen verzorgen! Een huisje in het Saarland boek je bij Landal Warsberg in het zuiden van het gebied.
 

 

Wandelen bij de Moezel

De Moezel is natuurlijk bekend vanwege de bootreizen die je er kunt maken, maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik aangenaam verrast was door de wandelmogelijkheden die er zijn. Enkele jaren geleden probeerde ik hier wat trajecten van de Moselsteig uit en daarnaast ook de toffe Calmont Klettersteig, een spannende wandeling op de steilste wijnhelling van Europa. Geloof me als ik zeg dat de Moezelregio echt niet alleen voor oude mensen is, maar dat er ook voor avontuurlijke wandelaars genoeg te zien en te beleven valt. De Moezel ligt net ten oosten van de Eifel en de belangrijkste toeristische plek hier is Cochem.
 
Overnachten kun je lekker authentiek bij Hotel St. Georg in Ediger Eller. Op zoek naar een huisje? Kies dan voor een verblijf in Landal Mont Royal.
 
Meer over wandelen in de Moezel en de Moselsteig lees je hier
 
calmont klettersteig duitsland
 

Wandelen op de Rheinsteig

Nog iets verder naar het oosten, net ten zuiden van Koblenz, vind je de Rheinsteig. Deze wandeltocht voert je langs de oevers van de Rijn, onder meer langs talloze kastelen en de bekende Lorelei. De totale lengte van de Rheinsteig is 320 kilometer, ik probeerde een deel van zo’n 50 kilometer uit, van Kamp Bornhofen naar Kaub. In dit gebied vind je een treinspoor, waardoor je je handig van plek naar plek kunt verplaatsen en deze wandelingen ook vanuit een standplaats kunt maken, zonder dat je je bagage mee hoeft te dragen.
 
Hoteltip: Hotel Christian in St. Goarshausen
 
wandelen op de rheinsteig in duiitsland de beste wandelingen voor dit voorjaar
 

Wandelen in het Westerwald

Een ander wat onbekender wandelgebied in Duitsland is het Westerwald, dat je vindt pal oostwaarts van Bonn. Het Westerwald is een laagebergte in Rheinland Pfalz en herbergt talloze uitzichtpunten, schluchten maar vooral heel veel bos. Perfect om tijdens de herfstperiode te doen dus! Ik liep anderhalf jaar geleden een aantal secties van de Westerwaldsteig en genoot intens van de rust in dit gebied. Mocht je andere Nederlanders willen ontlopen en op zoek zijn naar een niet toeristische plek om te wandelen in Duitsland, dan is het Westerwald een absolute aanrader!
 
Overnachtingstip: Hotel Friedrich in Hachenburg – eigenaar Thomas regelt graag transfers voor je!
 
westerwaldsteig
 

Wandelen in het Sauerland

Alhoewel je het Sauerland wellicht alleen kent van de wintersport, kun je er het hele jaar door ook prachtig wandelen. Niet alleen vanuit toeristische dorpen als Winterberg en Willingen, maar ook vanuit kleine gehuchten die zich hier bevinden. Met regelmaat kies ik zelf juist voor kleine plekken, om vervolgens op de paden rondom het dorp bijna niemand tegen te komen. Het afgelopen jaar bezocht ik het gebied rondom de Langenberg, de hoogste berg van het Sauerland. De keren daarvoor liep ik delen van de Rothaarsteig.
 
Op zoek naar een leuje overnachting in het Sauerland? Denk dan eens aan een hotel in Winterberg of Willingen. Landal Winterberg is ook een prima alternatief indien je graag zelf wilt koken (en dus kosten wilt besparen) maar je kunt hier alleen voor een weekend of een midweek boeken. SNP Reizen biedt een volledig verzorgde reis naar het Rothaargebirge aan.
 
wandelen in sauerland
 

Het Kellerwald

Nog een tip voor wanneer je op zoek bent naar een onbekend wandelgebied in Duitsland: het Kellerwald. Dit bosgebied vind je weer ten oosten van het Sauerland en is voor veel Nederlanders net te ver voor een weekendje weg. Ik nam de moeite echter enkele keren om hier heen te rijden om delen van de Kellerwaldsteig te lopen en dagwandelingen te doen bij de Edersee. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat het grootste deel van het gebied uit bos, daarom is het hier vooral in het najaar echt prachtig!
 
Kellerwald in de herfst
 

Wandelen in het Teuroburgerwoud

Net ten oosten van Enschede en dus vlak over de grens vind je het Teutoburgerwoud, een prima plek om een paar dagen te wandelen als weekendje weg. Het bekendste wandelpad dat je hier vindt is de Hermannshöhen, waar je secties van kunt lopen tijdens je bezoek aan het Teutoburgerwoud. Bij de Dörenther Klippen kun je bijvoorbeeld beginnen en naar het vakwerkstadje Tecklenburg lopen. De Externsteine zijn trouwens ook enorm de moeite van een bezoek waard, meer hierover lees je in het blog van Jacomijn.
 
SNP Natuurreizen biedt een complete 3-daagse wandelreis in het Teutoburgerwoud aan.
 
Wandelen in het Teutoburgerwoud
 

Wandelvakantie in de Harz

Een gebied dat ik de afgelopen jaren meerdere keren bezocht is het Harzgebergte, een middelgebergte in het centrale deel van Duitsland. Net als het Kellerwald is dit net iets verder rijden van het Sauerland en de Eifel, waardoor je er minder toeristen treft op de wandelpaden dan in de grensgebieden. Je kunt in de Harz bijvoorbeeld de Brocken beklimmen, een deel van de Harxer Hexenstieg lopen of op pad gaan in de bossen rondom de Hexentanzplatz. Ook vind je in de Harz de langste hangbrug van Duitsland: de Titan RT. Ook voor de Harz geldt dat het in de herfst een prachtig gebied is!
 
Ik overnachtte in het idyllische Hotel Am Anger in het hart van Wernigerode – de perfecte uitvalsbasis voor je wandeltochten door de Harz.
 
Titan RT hangbrug Harz Duitsland
 

Het Beierse Woud

Vanaf hier maken we even een sprong naar het zuiden van Duitsland, namelijk naar het Beierse Woud. Dit bijzondere gebied in voormalig Oost-Duitsland biedt uitdagende wandelpaden, rotspartijen, uitzichtpunten, historische bezienswaardigheden en nog veel meer. Wanneer je een deel van de Goldsteig doet loop je over de grens met Tsjechië en vanuit de diverse dorpen zijn talloze korte wandelingen. En het mooiste is: ik heb hier in vier dagen wandelen geen enkele andere Nederlander gezien (ik was hier in oktober).
 
goldsteig wandelen goldsteig hike
 

Wandelen in het Zwarte Woud

Een andere prachtige wandelbestemming in Zuid-Duitsland is het Zwarte Woud. Ook hier vind je eindeloze wandelmogelijkheden. Het Zwarte Woud is zo’n 160 kilometer lang, ik verkende het zuidelijke deel rondom Feldberg (de hoogste berg van het Zwarte Woud) en iets verder naar het zuiden richting Menzenschwand en St. Blasien, bekend om de prachtige Dom. Ik liep enkele secties van de Albsteig Schwarzwald, maar je kunt eigenlijk vanuit elk dorp prima wandelen. Elk dorp heeft zijn eigen rondwandelingen, van kort tot lang en van eenvoudig tot zwaar. Ook het beklimmen van de Herzogenhorn, de tweede berg van het Zwarte Woud, is de moeite waard.
 
wandelen in het zwarte woud
 

Wandelen in de Allgäu en bij Füssen

De Allgäu is een ander mooi gebied in het diepe zuiden van Duitsland, vooral bekend om de toeristische plek Füssen en het kasteel Neuschwanstein. Omdat Füssen en de Allgäu zich aan de start van de Alpen bevinden, zijn de wandelingen hier mogelijk van eenvoudig tot alpien en dus voor iedereen geschikt. Op deze website vind je een uitgebreid overzicht van alle wandelpaden rondom Füssen. Füssen en omgeving is natuurlijk ook bekend vanwege het prachtige Neuschwanstein, hét sprookjeskasteel van Duitsland!
 
SNP Reizen heeft een wandelreis van 5 dagen in de Allgäu – een aanrader!
 
Wandelen bij Neuschwanstein
 

Conclusie van de mooiste wandelgebieden in Duitsland

Dit waren mijn 12 favoriete plekken voor een wandelvakantie in Duitsland. Hopelijk heb ik je hiermee voorzien van een flinke dosis inspiratie om eens wat vaker in de auto te stappen en op avontuur te gaan bij onze oosterburen. Meer lezen? Check dan hier mijn tips voor je paklijst voor je wandelvakantie.
 
Op zoek naar en natuurhuisje in Duitsland? Hier vind je een leuke selectie.
 
Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je via één van deze links een reservering maakt of een aankoop doet, ontvang ik mogelijk een kleine commissie zonder extra kosten voor jou.
 

6 Comments

 • Ad Post

  Hoi Antoinette, dankjewel voor de tips over wandelingen in Duitsland, wij , Margriet en ik , lopen de laatste tien jaar veel in Duitsland, mooie routes en goed gemarkeerd.We hebben de Eiffelsteig, de Hunsrucksteig, Harzer hexenstieg, Malherweg en de Calmont klettersteig al gedaan maar blijven zeker terug komen naar deze gebieden. Nogmaals dank voor je overnachtings tips. Groet Ad

  • anto

   Hi Ad en Margriet, leuk om te horen en inderdaad al wat mooie wandelingen gedaan dus. Ik ben ook enorme fan van Duitsland en denk niet dat ik er ooit uitgewandeld raak. Veel plezier op jullie volgende tochten! Antonette

   • anto

    Dat ligt eraan wie je het vraagt 😉 David was erg onder de indruk van de route in het Beierse Woud (mede vanwege de historie), zelf vind ik het Sauerland altijd erg mooi om te wandelen, ook omdat het lekker dichtbij is. Veel wandelplezier!

 • Janna

  Wat een fantastisch artikel! En terwijl ik toch al zoveel in Duitsland gewandeld heb, heb ik nog niet de helft hiervan gezien. De Eifel en Moezel staan nu echt hoog op mijn wensenlijstje. En eigenlijk zijn deze gebieden ook helemaal niet ver van Osnabrück! Daarover gesproken: in het Osnabrücker Land kan je ook schitterend wandelen, niet ver van de Nederlandse grens. Ah, en dan wat verder weg: de Sächsische Schweiz is ook schitterend! Kortom, nog genoeg te wandelen 🙂

  • anto

   Thanks voor de tips! Ik ken het Osnabrücker Land niet, maar zal eens kijken. De Sächsische Schweiz lijkt me ook prachtig trouwens. We zijn vorig jaar in het gebied daar net over de grens geweest, in Tsjechië Boheems Zwitserland, een soort verlengde daarvan. Dat was ook echt super tof! Viel Spass!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *