Wandeltips Zweden voor je eerste wandeling of trektocht
Wat leuk dat je voor de eerste keer gaat wandelen in Zweden. Alhoewel de meeste paden in de toeristische gebieden uitstekend gemarkeerd zijn en je meestal niet echt kunt verdwalen, zijn er wel wat dingen die handig zijn om rekening mee te houden wanneer je voor het eerst gaat wandelen in Zweden. Ik ben de afgelopen jaren meer dan tien keer in Zweden geweest en ben inmiddels inwoner van dit prachtige land. Elke zomer maak ik vele mooie wandelingen of meerdaagse trektochten. In dit artikel deel ik handige wandeltips me je die je mogelijk verder kunnen helpen met het plannen van je Zweden reis.
Dit artikel verscheen enkele jaren geleden op Wandelen in Zweden en is nu hergeschreven voor We12travel.
Zweden voor beginners
Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.
Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).
Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.
Bekijk het e-book hier
Table of Contents | Inhoudsopgave
Je wandeltempo
Wij Nederlanders zijn gewend dat onze wandelpaden geplaveid zijn en dat we zo’n vijf kilometer per uur wel kunnen halen. In Zweden red je dit in de meeste gevallen niet. Alhoewel vooral in de natuurgebieden de paden uitstekend gemarkeerd zijn, zijn ze soms allesbehalve eenvoudig en haal je de vijf kilometer per uur niet. Een beter gemiddelde is drie kilometer per uur plus pauzes. Dit is uiteraard per wandeling weer verschillend en hangt ook af van je wandeltempo, maar wanneer je drie kilometer per uur aanhoudt in de natuur zit je vaak beter qua timing dan vijf kilometer per uur.
Muggen en ander ongedierte
Aiiii die muggen. Die maken je wandelingen in Zweden echt een stuk minder leuk. Eerlijk is eerlijk: je kunt pech of geluk hebben. Zo werd ik op de Kungsleden echt volledig lek gestoken (zelfs door mijn trui en lange broek heen) maar had ik er in de bergen van Jämtland nauwelijks last van.
Muggen houden zich vooral op in gebieden waar veel water is, maar ook in de bossen. Voorkomen dat ze steken doe je niet, maar je kunt wel enkele dingen doen om je worsteling met de muggen wat draaglijker te maken. Zo koop ik ter plekke altijd muggenolie met de naam Djungeloljan (jungle olie) – dit werkt beter dan de middeltjes uit Nederland. Het is echt vet spul en je kunt het beter niet op je (dure outdoor) kleding krijgen. Draag daarnaast zo veel mogelijk bedekkende kleding en sta niet te veel stil. Ook heb ik steevast een BiteAway bij me voor als ik toch gestoken word.
Markeringen
Zoals al gezegd in de inleiding van dit artikel zijn de meeste wandelpaden goed gemarkeerd, vooral die in de natuurparken en op de bekende toeristische plekken. Markeringen kunnen bestaan uit oranje of rode beschilderingen, rode kruizen (let op: dit zijn winterpaden die soms gelijk oplopen met zomerpaden) en steenmannetjes.
Voor zover ik me kan herinneren ben ik nog nooit verdwaald in Zweden, hoogstens heb ik eens de verkeerde afslag genomen. Je moet wel heel ver de wildernis in gaan wil je op ongemarkeerde paden terecht komen. Maak trouwens nooit zomaar zelf steenmannetjes om verwarring bij andere wandelaars te voorkomen!
Drinkwater
Neem altijd voldoende drinkwater mee. In de zuidelijke helft van Zweden wordt afgeraden om uit de beken en stromen te drinken. In het noorden (globaal vanaf Östersund) kun je op veel plekken het water uit de stromen gewoon drinken, ik heb hier zelf nog nooit problemen van ondervonden en ik filter het niet. De Zweden zelf drinken ook uit de meertjes, maar dat durf ik meestal niet aan, tenzij er écht geen andere optie is. Je weet immers nooit wat er aan de andere kant van het meer ligt te sterven bijvoorbeeld, of wie er in het water zijn behoefte heeft gedaan.
Wil je toch graag je water filteren, dan raad ik je aan om de Sawyer Squeeze aan te schaffen, deze gebruik ik tijdens mijn wandelingen in Nieuw-Zeeland en dat bevalt prima!
Je behoefte doen
Daarover gesproken, in Zweden is het not done om je ‘human waste’ openlijk neer te leggen, om het zo maar even te zeggen. En witte doekjes worden al helemaal niet gewaardeerd in de natuur. In tegenstellig tot in Nederland zijn de trails dan ook kraakschoon en vind je over het algemeen nergens afval. Dus ook geen witte zakdoekjes.
Mocht je toch je behoefte moeten doen onderweg, graaf dan een kuil en bedek je behoefte. Wanneer je in rotsachtig gebied wandelt, bedek je je hoop met stenen. Op bekendere wandelingen merk je vanzelf wanneer er een plek als openbaar toilet wordt gebruikt door de aanwezigheid van vele hoopjes met stenen. Vaak achter heuvels in het landschap of achter grote rotsen. Doe je behoefte nooit maar dan ook nooit binnen 100 meter van stromend water!
Lange dagen
Wanneer je in de zomer naar Zweden gaat, merkt je vooral in de maanden juni en juli dat de zon niet of nauwelijks onder gaat. Dit fenomeen noemt men de midzomernachtzon en kan vooral wanneer je wilt slapen erg vervelend zijn omdat het gewoon niet donker wordt. Het heeft echter als voordeel dat je tot ’s avonds laat nog kunt wandelen zonder dat je dus in het donker terecht komt.
Een groet is de standaard
Ik merk in Nederland dat het (helaas) niet gebruikelijk is om elkaar te groeten als je aan het wandelen bent. Het gebeurt wel, maar soms is de vriendelijkheid ver te zoeken lijkt het. Als het een soort van optie is. In Zweden ervaar ik dit echt als heel anders, hier is elkaar onderweg groeten een standaard (en dus geen optie).
Over het algemeen kom je op de trails niet heel veel mensen tegen, maar de wandelaars die je tegenkomt zullen altijd een vriendelijk ‘hej’ of ‘hej hej’ roepen. Soms maken ze zelfs een praatje en als je in het Engels antwoordt dat je het niet begrijpt, dan zeggen ze iets in het Engels want de meeste Zweden praten uitstekend Engels.
Planken en boardwalks
Op veel plekken en vooral op de bekendere trails zijn er planken en/of boardwalks aangelegd om de fragiele natuur te beschermen. Dit vind je vooral in moerasgebieden die soms anders onmogelijk zijn door te steken, maar het kan ook zijn dat er op bospaden boardwalks zijn. Iets om rekening mee te houden is dat ze soms los liggen en/of rot kunnen zijn. Wees dus altijd op je hoede wanneer je een plankenpad op stapt, ik heb het al meermaals meegemaakt dat ik mijn balans verloor. Ook kunnen ze met regen spekglad zijn.
Warme kleding en regenkleding
Alhoewel het aan het begin van je wandeling zonnig en warm kan zijn, is een regenbui in Zweden nooit heel ver weg. Zo was ik eens in Fulufjället Nationaal Park en begon ik de wandeling naar de hoogste waterval van Zweden in korte broek en een t-shirt. Eenmaal bij de waterval besloot ik verder te lopen de fjäll op en eenmaal boven, zag ik in de verte de donkere wolken al hangen.
Een uur later zat ik voor een onweersbui te schuilen in een berghut en was ik blij dat ik toch een regenjas in mijn rugzak had gestopt. Hetzelfde geldt voor een muts, sjaal en/of buff en handschoenen. Het weer kan snel omslaan en dan ben je vooral in de bergen blij dat je je wat warmer kunt kleden.
Have fun!
Wandelen in Zweden is heerlijk en kan ik iedereen van harte aanbevelen. In Nederland zijn wij geplaveide paden gewend met uitstekende markeringen, bankjes etc. In Zweden is dat op veel plekken niet het geval, maar het is hoe dan ook genieten. Negeer de muggen, doe je rugzak op, kies een route en ga lekker op pad. Veel plezier met wandelen in Zweden!
Reishandboek Zweden
Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.
Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.
Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel
Hej hej!
Mijn naam is Antonette! Na meer dan 12 reizen door Zweden besloot ik in de zomer van 2023 naar Zweeds-Lapland emigreren. De afgelopen jaren reisde ik met mijn oude Volvo door Zweden op zoek naar de meest bijzondere plekjes voor mijn reisboeken.
Wist je dat je mij jouw reis door Zweden kunt laten plannen? Je ontvangt een prachtig op maat gemaakt reisvoorstel inclusief een dag-tot-dagprogramma, handige routetips en meer.
JA DAT WIL IK!
Regel je reis naar Zweden
Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over je reis naar Zweden? Bekijk dan hieronder meer informatie over Zweden bij één van onze partners of maak direct een reservering voor jouw Zweden vakantie!
– Boek je vliegtickets naar Zweden voordelig via Skyscanner.
– Liever met de trein naar Zweden? Bekijk de opties via NS International.
– Een overtocht naar Zweden boek je bij Stena Line of vergelijk alle overtochten van andere rederijen hier.
– Accommodaties regel je eenvoudig én voordelig via Booking.com.
– Bekijk hier het camping aanbod van ASCI. Vergeet ook niet om een ASCI kampeerkaart te kopen voordat je op reis gaat.
– Liever een volledig verzorgde rondreis naar Zweden? Bekijk dan eens het aanbod van de onderstaande reisorganisaties:
SNP Natuurreizen heeft prachtige natuurreizen met een actief karakter.
Voigt Travel heeft een ruim aanbod van rondreizen in Zweeds-Lapland.
BBI Travel heeft een uitgebreid aanbod zomervakanties in Zweden.
Verder lezen over wandelen in Zweden?
Ben je op zoek naar meer wandeltips voor Zweden? Bezoek dan mijn pagina over wandelen in Zweden met mooie routes en meer tips. Of ga naar mijn uitgebreide Zweden startpagina met meer dan 50 artikelen over Zweden.
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!
3 Comments
Djilan
Ik krijg al steeds meer zin in mijn reis naar Zweden deze zomer!
Vraagje, ik zie dat jij de campingcard van ACSI adviseert. Nu heb ik wel die van de ANWB, niet die van ACSI. Die wel ook doen?
Nu zal het voornamelijk zijn voor overnachtingen op de heen- en terugreis naar het startpunt vd Höga Kustenleden en minder voor tijdens die hike.
Ita
Hej Antonette,
Ik denk dat het een typo is, en dat in onderstaande zin ‘nog’ eigenlijk ‘not’ moet zijn:
Je behoefte doen
Daarover gesproken, in Zweden is het nog done om je ‘human waste’ openlijk neer te leggen, om het zo maar even te zeggen. En witte doekjes worden al helemaal niet gewaardeerd in de natuur.
Dank voor je nuttige blog!
Hartelijke groet,
Ita
anto
Je hebt helemaal gelijk, ik ga het aanpassen 🙂 dankje!