wandelroute oosterbeek - wolfheze
nederland,  we12hike

Winterwandeling: wandelroute Oosterbeek – Wolfheze

Wonen op de Veluwe

Het voordeel van midden op de Veluwe wonen is dat ik zonder moeite elke week een nieuwe wandeling kan maken die ik nog niet ken. Vanuit mijn boshut sta ik binnen no-time in de bossen bij Schaarsbergen, Warnsborn, Oosterbeek en zelfs in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Wanneer ik iets meer tijd heb, bieden de paden rondom de Veluwezoom, de Ginkelse Heide en het Deelerwoud prachtige opties tot het maken van mooie wandelingen op de Veluwe. Onlangs liep ik een prachtige tocht: de wandelroute Oosterbeek – Wolfheze van het Veluws Zwerfpad, maar dan in omgekeerde volgorde. Een echte aanrader en ook goed te doen als je geen auto hebt. De route voert je van NS Station Wolfheze naar NS Station Oosterbeek in ongeveer 10 kilometer.
 
wandelroute oosterbeek wolfheze

wandelroute oosterbeek wolfheze
 

Start van de wandeling in Wolfheze

Het is een zonnige donderdag in december wanneer ik besluit mijn wandelschoenen weer eens aan te trekken voor een langere tocht. Ik kamp sinds enkele maanden met een blessure, waardoor ik beperkt kan lopen. Gelukkig ben ik aan de beterende hand en dus durf het er wel op te wagen een wat langere tocht te lopen. Mijn vriend zet mij af bij station Wolfheze, hier begin ik aan mijn tocht.
 
De eerste kilometer voert me langs het spoor maar al snel buigt de wandeling af naar rechts en verdwijn ik het bos in. De zon prikt her en der door de kale bomen en ik probeer de zonnestralen op te vangen met mijn gezicht. Niet veel later kom ik bij de A50 uit die ik oversteek middels een ecoduct. Hiermee ben ik op de Doorwerthse Heide aangekomen. Staatsbosbeheer heeft hier op diverse plekken hopen met hout neergelegd om de adder hier ruimte te geven en vrijuit te laten leven. Ik ben geen fan van slangen maar vermoed dat ik die met deze frisse temperaturen niet ga treffen.
 
wandelroute oosterbeek wolfheze

wandelroute oosterbeek wolfheze
 

Van Wolfheze naar Oosterbeek

De hierop volgende kilometers loop ik over het heidegebied. Ik volg de stroom van de Heelsumsebeek, steek hem enkele keren over en kom uiteindelijk aan bij het bosgebied rondom Oosterbeek en bij Hotel de Bilderberg. Hier beginnen enkele wandelroutes, maar ik blijf gewoon geel/rood volgen richting Oosterbeek. Overigens is dit een leuke optie wanneer je een koffiestop wilt maken.
 
Het komende uur voert het pad me voornamelijk door de bossen van Oosterbeek. Ik kom langs een klein heideveld waar ik even pauzeer op een bankje en uiteindelijk nader ik het spoor. De laatste kilometer voert me vanaf hier naar het NS Station Oosterbeek waar de wandeling ten einde komt.
 
wandelroute oosterbeek wolfheze

wandelroute oosterbeek wolfheze
 

Airborne Oosterbeek

Tip: loop vanaf hier nog wat verder om bij de Airborne begraafplaats te komen. Gewoon geel/rood volgen, het is niet ver. Uiteindelijk liep ik zelf nog verder naar de Amsterdamseweg en verder richting Lage Erf, waar ik in de buurt in het bos woon. Ik heb enorm genoten van deze prachtige winterwandeling. Ik liep hem op een donderdag dus de paden waren nagenoeg leeg en ik kwam nauwelijks andere wandelaars tegen.
 
Wanneer je dus op zoek bent naar een mooie (winter) wandeling op de Veluwe, is dit een uitstekende en niet zo’n drukke optie. Meer wandeltips voor de Veluwe vind je hier. Wil je deze wandelroute Oosterbeek zelf lopen? Koop dan het boekje van het Veluwe Zwerfpad, er staan talloze andere suggesties voor mooie wandelingen op de Veluwe in.
 
Veel wandelplezier op deze prachtige winterroute!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *