Tuin van Kasteel Groeneveld wandelroute Baarn
nederland,  we12hike

Wandelroute Baarn: de highlights van Baarn (14 km)

Het is herfst en dat mag gevierd worden! Want wie geniet er nu niet van de prachtige herfstkleuren die de bossen in het najaar hebben en het stampen door de modder. Eén van de mooiste herfstwandelingen die ik dit seizoen maakte, is de wandeling ‘Highlights van Baarn’. Deze 14 kilometer lange wandelroute in Baarn en omgeving doe je het beste in de herfst want hij voert je grotendeels door het bos. In samenwerking met Routebureau Utrecht ging ik op pad.
 

wandelroute Baarn
Wandelen in het Baarnse Bos
 

Begin van de wandeling

De wandelroute start bij TOP Paleis Soestdijk. De navigatie had me helaas verkeerd gestuurd en ik had op het terrein van Paleis Soestdijk geparkeerd. Gelukkig is dit een GPS route, waardoor ik al snel het juiste pad had gevonden. Het is een zonnige dag en ik kijk er naar uit om de herfstbossen van Baarn en Hoge Vuursche te gaan verkennen.
 

Het Baarnse Bos

Het Baarnse Bos wordt door de Amsterdamsestraatweg van Paleis Soestdijk gescheiden. Het was lange tijd het ‘overbos’ dat bij Paleis Soestdijk hoorde en een chic wandelgebied voor de Oranjes. De berceau is een van de highlights van dit deel van de route. Deze loofgang van beuken is zo gesnoeid dat ze een overdekt bladerdak vormen. De kruinen groeien naar elkaar toe zodat er een haag ontstaat waaronder men uit de zon kan wandelen. De haag staat volop in de kleur en het is dan ook een waar genot om hier doorheen te mogen wandelen.
 
Even verderop kom ik terecht op een druk deel van de route waar vooral veel families met honden lopen. De kleuren zijn werkelijk fantastisch en niet veel later bereik in Baarn.
 
Tip: mocht je op een terras willen zitten, dan kan dit bij De Generaal.
 

Baarnse Bos
De berceau in Baarn
De Generaal Baarn
De Generaal Baarn
 

Wandelen door Baarn

Nadat ik bij De Generaal het spoor ben overgestoken, ben ik in Baarn aangekomen. Hier wandel ik allereerst door de Pekingtuin. Onduidelijk is me waarom dit park deze naam draagt, maar even onderzoek doen levert me de volgende informatie op:
 

Oorspronkelijk hoorde dit park bij het in Chinese stijl gebouwde landhuis Peking van de Amsterdamse koopman Scherenberg, die ook het landhuis Canton bezat. De landhuizen bestaan al lang niet meer, maar het park wordt nog steeds omgeven door villa’s en koetshuizen.

Bron: Op de Heuvelrug
 
Hierna wandel ik de hoofdstraat van Baarn in. Ik loop door de winkelstraat, langs eettentjes en terrassen. Omdat het nog vroeg in mijn wandeling is, besluit ik door te lopen en later op de dag ergens in de zon te gaan zitten. Mijn volgende stop is bij een stel hooglanders dat in een buitenwijk van Baarn ligt ze zonnebaden. Niet veel later steek ik Amsterdamsestraatweg weer over en ben ik bij Landgoed Groeneveld aangekomen.
 

Pekingtuin Baarn
De Pekingtuin
Hooglanders in Baarn
Hooglanders in Baarn
 

Landgoed Groeneveld

Landgoed Groeneveld is een buitenplaats waar je heerlijk kunt wandelen door de tuinen, over uitgestrekte lanen en langs mooie waterpartijen. Het bijbehorende kasteel in barokke stijl werd in 1710 gebouwd en fungeert tegenwoordig als ‘Buitenplaats voor stad en land’ Al op de laan naar het kasteel toe tonen de herfstkleuren zich op hun best in het landschap. Bij het kasteel besluit ik op het terras in de zon neer te ploffen. Als het goed is ben ik inmiddels halverwege de deze wandelroute bij Baarn en dus is het tijd voor een lunch. Ik bestel, naar de tijd van het jaar, een pompoensoep die ik me uitstekend laat smaken.
 
Na de lunch is het tijd om verder te wandelen. Eerst langs de vijvers van het kasteel, daarna steek ik het spoor over naar De Hoge Vuursche.
 

Landgoed Groenveld
aankomst op Landgoed Groenveld
Oprijlaan Landgoed Groeneveld
Oprijlaan Landgoed Groeneveld
Vijvers Landgoed Groeneveld
De kasteelvijvers
 

Wandelen door de bossen van De Hoge Vuursche

Alhoewel de bossen rondom Baarn prachtig zijn, was het hier op de paden erg druk. Logisch, want het is een zonnige dag én het is herfstvakantie. De bossen bij Hoge Vuursche zijn aanzienlijk stiller en ik kom op dit deel van de route nog maar een handjevol mensen tegen. Ik loop vooral veel rechtdoor, om uiteindelijk de N415 over te steken richting ‘t Hooge Erf, waar zich een theehuis en Klimbos bevinden. Ik sla deze echter over en loop verder richting het Paardenbos.
 

De Hoge Vuursche
De Hoge Vuursche
 

Smalle paadjes in het Paardenbos

Het laatste deel van deze wandelroute voert me door het Paardenbos. Dit bijzondere bos herbergt veel smalle paadjes die kronkelen en kringelen, een waardige afsluiter van deze wandeling. Omdat de zon inmiddels laag aan de hemel staat, begint het al lichtjes te schemeren in het bos. Hierdoor lijkt het alsof het bos nog meer tot leven komt. Vogels fluiten vrolijk en af en toe hoor ik een beest(je) wegschieten in de bossen. Nog even rechtdoor en een stukje langs de Amsterdamsestraatweg en ik ben weer bij het begin aangekomen.
 

Zonsondergang in het Baarnse Bos
Zonsondergang in het Baarnse Bos
Hoge Vuursche wandeltocht
Hoge Vuursche
 

Conclusie van deze wandelroute bij Baarn

Wát een bijzondere route! Alhoewel de ‘highlights’ hem met name in de prachtige herfstbossen zaten voor mij, is het desalniettemin een mooie route die, zoals ik eerder al noemde, met name tot zijn recht komt in de herfst. Loop je deze route in de winter, dan is het bos naar ik vermoed en erg kaal en dan is juist het stuk door Baarn erg leuk.
 
Meer weten? De routedetails van deze wandelroute in Baarn vind je hier. Het is een GPX route en dus niet in het landschap gemarkeerd. Dit heeft als voordeel dat je op paadjes komt waar bijna niemand komt. Dus wandelschoenen aan en gaan, het is nog enkele weken herfst!
 
Meer lezen over wandelen in Utrecht? De volgende routes zijn ook de moeite waard:
 
Wandeling bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie
Rondwandeling Laarsenberg vanuit Rhenen
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *