kepler track
nieuw-zeeland,  we12hike

De mooiste wandelingen in Fiordland National Park

Fiordland National Park mag dan een van de natste plekken in Nieuw-Zeeland zijn, het is ook één van de mooiste. De gigantische fjorden zijn de belangrijkste trekpleister in dit gebied, waar je echter ook heerlijk kunt wandelen. Terugkijkend op de drie reizen die ik door Nieuw-Zeeland maakte, zijn enkele van mijn favoriete wandelingen in Nieuw-Zeeland in dit gebied.

Over het algemeen heb ik eigenlijk (bijna) altijd goed weer gehad in Fiordland National Park, slechts een paar dagen niks anders dan regen. Wanneer de zon echter doorbreekt, laat Fiordland National Park zich van zijn best zien en verschijnen de meest fabelachtige landschappen. Of je nu op zoek bent naar een korte wandeling of een meerdaagse trektocht, in dit artikel vind je de allermooiste wandelingen in Fiordland National Park. Veel leesplezier!

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2019 en werd geupdate in 2024 na mijn meest recente bezoek aan Nieuw-Zeeland in ’22-’23.

Fiordland National Park wandelkaart en day walks guide

Alle informatie over de dagwandelingen (+ meer dan ik er zelf gedaan heb) vind je terug in de Fiordland Day Walks brochure van Department of Conservation. Ik kocht die van mij voor een paar dollar bij het DOC office in Te Anau, maar je kunt hem hier ook downloaden. Tenzij je echt de backcountry in gaat, heb je geen wandelkaarten nodig tijdens je wandeltochten in Fiordland.

De weg Fiordland National Park in
De weg Fiordland National Park in

Fiordland National Park korte hikes

De onderstaande wandelingen kun je doen tussen de paar minuten en de paar uur. Alle wandelingen deed ik binnen de twee uur, om je een idee te geven. Ze zijn niet moeilijk en goed te doen voor iedereen die goed schoeisel draagt. In de lijst vind je enkele wandelingen bij Milford Sound evenals langs de Milford Road en vanuit het dorp Te Anau.
 

Mirror Lakes, Milford Road

Ongeveer halverwege de Milford Road van Te Anau naar Milford Sound kom je langs de Mirror Lakes, een serie kleine meertjes die met een beetje geluk de reflectie van de Earl Mountains weerkaatsen. De grootste kans op de reflectie maak je ‘s ochtends vroeg wanneer het meestal windstil is. Er is een korte boardwalk en de wandeling duurt niet langer dan enkele minuten.

Mirror Lakes Milford Sound
De Mirror Lakes zonder mirror

Milford Sound Lookout Walk, Milford Sound

De beste plek voor een hoger uitzicht op Milford Sound dan zeeniveau is op de Milford Sound Lookout Walk. Deze korte wandeling voert je naar een kleine heuvel achter de bistro en geeft je prachtige uitzichten op Mitre Peak. Onderweg vind je het graf van Donald Sutherland en de trail loop je in zo’n 10 minuten en is eenvoudig.

Milford Sound Lookout walk
Uitzicht op Mitre Peak

Milford Foreshore Walk, Milford Sound

De mooiste wandeling in Milford Sound is de Foreshore Walk, vanaf waar je waanzinnige uitzichten hebt op Mitre Peak en de omringende bergen. Het grootste deel van deze wandeling voert je over diverse boardwalks en wanneer het laag water is, kun je ook een deel van de strand betreden. Hier kun je bijvoorbeeld picknicken op een van de vele boomstammen die hier liggen. Onderweg vind je informatiepanelen over de flora in dit gebied en loop je door een oerbos. Indien je maar weinig tijd hebt te besteden in Milford Sound, adviseer ik je deze wandeling prioriteit nummer 1 te maken, de wandeling duurt je als je snel loopt ongeveer 20 minuten.

Milford Sound walks
Natte voeten halen is mogelijk!

The Chasm, Milford Road

Een andere mooie korte wandeling aan de Milford Road is The Chasm, net na de Homer Tunnel. Hier vind je een reeks krachtige watervallen in de Cleddau River, die zich hier door een kloof wringt. De Chasm is een mooie plek waar je kunt merken hoeveel regen er elk jaar in Fiordland National Park valt en de wandeling kost ongeveer 20 minuten.

The Chasm walk Fiordland National Park
De Clendau river

Lake Marian Falls, Hollyford Road

Wie niet genoeg kan krijgen van watervallen kan de Lake Marian Falls bezoeken, 1 kilometer op de onverharde Hollyford Road. De reeks watervallen is prachtig en komt van het hoger gelegen Lake Marian. Diverse boardwalks maken dit een makkelijke en plezierige wandeling. Indien je de hike naar Lake Marian wilt doen (meer daar over verderop in dit artikel) begin je hier aan je tocht. De wandeling naar de watervallen duurt ongeveer 20 minuten retour vanaf de parkeerplaats.

Lake Marian Falls Fiordland National Park New Zealand
De Marian Falls

Humboldt Falls, Hollyford Road

Een andere mooie watervalwandeling aan de Hollyford Road vind je bij de Humboldt Falls. Echter moet je hiervoor wel de Hollyford Road helemaal afrijden, oftewel 17 kilometer over een gravelweg. Zorg er dus voor dat je huurauto verzekerd is voor rijden op onverharde wegen! De Humboldt Falls behoren tot de hoogste watervallen van Nieuw-Zeeland en zijn zichtbaar vanaf een viewing platform, op 30 minuten retour van de parkeerplaats. De watervallen zie je alleen van veraf, maar zijn ontzettend mooi!

Humboldt Falls New Zealand
De Humboldt Falls

The Hollyford Track, Hollyford Road

Ik wandelde maar een klein deel van de Hollyford Track, een meerdaagse hike van de parkeerplaats naar de oceaan. Ik had mijn enkel namelijk enkele dagen eerder gekneusd en kon op het moment van mijn bezoek aan Fiordland National Park nog geen meerdaagse hike lopen. Toch wilde ik een eerste indruk van de Hollyford Track krijgen en dat lukte prima op de eerste paar kilometers van deze hike. Indien je benieuwd bent hoe het is om een backcountry hike te doen, is dit een prima optie!

Hollyford Track New Zealand
De start van de Hollyford Track

Lake Gunn Nature Walk, Milford Road

Deze hike doe je vanaf Cascade Creek Car Park. Indien je van plan bent om aan de Milford Road te kamperen, is dit tevens de beste spot! Lake Gunn is één van de grootste meren aan de Milford Road en biedt spectaculaire uitzichten over de omgeving. Ook kun je hier indien het goed weer is gaan zwemmen. De trail is toegankelijk voor rolstoelen en ook op deze hike vind je allerlei informatiepanelen die je meer vertellen over dit deel van het nationale park. Het is een fijne wandeling voor aan het einde van de dag wanneer de zon laag staat en net voordat je naar bed gaat. Deze wandeling kost je ca. 45 minuten.

Lake Gunn Nature Walk

Fiordland National Park halve dagwandelingen

Wil je iets langer lopen dan een paar uur? Kies dan uit de onderstaande halve dagwandelingen in Fiordland National Park. Voor deze dien je water en wat snacks mee te nemen, evenals goed schoeisel en regenkleding.
 

Key Summit Track, The Divide

Ook aan de Milford Road vind je The Divide, het eindpunt (of startpunt) van de befaamde Routeburn Track die ik twee keer liep. The Divide is de laagste bergpas in dit deel van Fiordland National Park en bij de parkeerplaats vind je een shelter, een toilet en drinkwater. De Key Summit wandeling kost ongeveer drie uur retour, eerst door een groen regenwoud en daarna door alpien terrein. Eenmaal boven heb je sprookjesachtige uitzichten over de Humboldt en Darran Mountains, evenals Lake Marian in de tegenoverliggende vallei. Indien je enkele uren de tijd hebt, kan ik je deze wandeling van harte aanbevelen! Eventueel kun je nog door naar Lake Howden Hut over de Routeburn Track, wat je ongeveer een uurtje extra kost. 

Uitzicht vanaf Key Summit
Uitzicht vanaf Key Summit

The Circle Track, Manapouri

Manapouri ligt op ongeveer 20 minuten rijden ten zuiden van Te Anau en is absoluut de moeite van een bezoek waard. Ik reed hier naartoe voor de Circle Track hike, een 3.5 uur durende wandeling door een vergeten deel van Fiordland National Park. Vanaf de oevers bij het dorp neem je een watertaxi naar de overkant of je kunt een roeiboot huren om het kanaal over te steken. Meer informatie hierover vind je in de Manapouri General Store. The Circle Track is een geweldige wandeling, maar is ook vrij steil en glibberig op plekken. Eenmaal boven op de bergkam heb je prachtige uitzichten over Hope Arm en de omringende bergen. De weg naar beneden is minder steil en uiteindelijk loop je nog een stuk langs de oevers van Lake Manapouri. De Circle Track is een geweldige hike die je door één van de minder ontdekte gebieden van Nieuw-Zeeland voert! 

Circle Track Lake Manapouri Fiordland
Uitzicht vanaf The Circle Track

Lake Marian, Hollyford Road

Wanneer je op Key Summit staat kun je Lake Marian aan de andere kant van de vallei zien liggen. Tot aan mijn meest recente bezoek aan Nieuw-Zeeland wist ik niet dat je naar Lake Marian kon wandelen en kende ik het alleen van de foto’s die ik in 2011 hier maakte. De weg omhoog is echter niet eenvoudig maar wel steil en alleen voor ervaren wandelaars. Alhoewel het een warme dag was en ik ook al de nodige kilometers in de benen had, vond ik de klim zeker de moeite waard. Lake Marian is absoluut één van de mooiste alpiene meren van Nieuw-Zeeland! Mocht je deze hike aandurven, dan kost ie je tussen de 3-4 uur incl. een bezoek aan de Lake Marian Falls.

Lake Marian hike Fiordland National Park New Zealand
Aan de oevers van Lake Marian

Rainbow Reach naar Moturau Hut, Manapouri – Te Anau Road

Als onderdeel van de Kepler Track Great Walk, deze 3-4 uur durende wandeltocht voert je naar de Kepler Mire waar de scenes van de Dead Marches in Lord of the Rings gefilmd werden. Boardwalks leiden je over dit moeras en brengen je naar de Moturau Hut, de laatste hut op de Kepler Track. De uitzichten over Lake Manapouri zijn wederom heel bijzonder. 

Fiordland National Park, Rainbow Reach
Uitzicht vanaf de track

Fiordland National Park dagwandelingen

Onderstaand vind je de beste Fiordland National Park dagwandelingen, beide onderdeel van een langere wandeltocht. Zorg ervoor dat je genoeg drinkwater, eten, stevig schoeisel en goede kleding incl. regenkleding bij je hebt.

Earland Falls, The Divide

Wie een langere wandeling wil maken vanaf The Divide kan ervoor kiezen om naar de Earland Falls te wandelen, het halverwege punt tussen The Divide en Lake Mackenzie Hut. Deze hike is onderdeel van de Routeburn Track en onderweg heb je panorama’s over de Hollyford Valley. De Earland Falls zijn 174 meter hoog en komen van Lake Roberts hoger in de bergen. Je kunt deze wandeling prima combineren met de Key Summit hike. De retourtijd voor alleen de Earland Falls is zo’n 6 uur, met Key Summit erbij zo’n 8 uur. 

Aan de voet van de Earland Falls

Te Anau – Luxmore Hut, Control Gates

Deze waanzinnige hike kost je een volle dag maar dan heb je wel meteen één van de mooiste plekken van Fiordland National Park te pakken, vooral als het een zonnige dag is. De retourtijd bedraagt zo’n 8-10 uur, indien je de watertaxi neemt in de ochtend wordt je hike ongeveer anderhalf uur korter. De hike is steil maar over een goed pad, naar de boomgrens en nog ver daarboven. Met een beetje geluk kun je bij de Luxmore Hut (de eerste hut op de Kepler Track) kea zien, dus houd je spullen in de gaten want het zijn dieven met snavels die geen genade kennen.  

Kepler Track day 1
Op de Kepler Track

Trektochten in Fiordland National Park

In het laatste deel van dit artikel deel ik mijn favoriete trektochten in Fiordland National Park met jullie. Ik liep de meeste trektochten meermaals in mijn leven en dat is niet voor niets, dit bijzondere nationale park heeft een bijzondere indruk op me gemaakt. In het seizoen ’22-’23 verbleef ik er bijna twee maanden!

Key Summit walk
Uitzicht over de Hollyford Valley

The Routeburn Track

De Routeburn Track was altijd al een droom van me en ik heb hem inmiddels twee keer gedaan gedurende de afgelopen jaren. Deze 32 kilometer lange hike voert je van de Routeburn Shelter in de buurt van Queenstown naar The Divide aan de Milford Road. Je passeert prachtige alpiene landschappen en alhoewel de trail niet overal makkelijk is, hebben ervaren wandelaars normaliter weinig moeite met deze track. Alle hutten op de Great Walks of New Zealand moeten van tevoren geboekt worden op de DOC website.

Ik liep de Routeburn Track de afgelopen jaren vijf keer. Lees hier mijn uitgebreide artikel over de Routeburn Track.

best multi day hikes in the world
Op de Routeburn Track

The Kepler Track

Inmiddels heb ik de meeste Great Walks in Nieuw-Zeeland gedaan en met regelmaat krijg ik de vraag welke de mooiste is. Ik kan eigenlijk nooit kiezen tussen de Routeburn Track of de Kepler Track, beiden zijn heel bijzonder. The Kepler Track is een 60 kilometer lange wandeling en duurt 4 dagen. Je loopt door de ruige bergen van Fiordland National Park en hebt af en toe het gevoel aan het einde van de wereld te staan. Net als bij de Routeburn Track dien je de hutten van tevoren te boeken.

Kepler Track Fiordland NP New Zealand

Milford Track

De Milford Track is de klassieke meerdaagse hike van Nieuw-Zeeland en zit steevast een jaar van tevoren, zodra de boekingen open gaan, meteen volgeboekt. Het doen van de Milford Track stond al jaren op mijn bucketlist en in januari 2023 lukte het eindelijk om een boeking te maken. Ik reisde zes maanden door Nieuw-Zeeland en ik keek dagelijks of er last minute annuleringen waren voor de Milford Track en … het lukte!

De Milford Track is vier dagen lang en is niet super zwaar, maar ongeschikt als je nooit wandelt. Je loopt over de bergpas van een van de meren van Te Anau naar de inlet bij Milford Sound. Omdat je voor beide trailheads gebruik maakt van een boot, heb je geen dagwandelaars op de Milford Track. Heerlijk rustig dus!

Milford Track
Op het hoogste punt van de Milford Track

The Hump Ridge Track

De laatste wandeling op mijn lijstje is de Tuatapere Hump Ridge Track, officieel geen Great Walk maar het heeft alles in zich om dit wel te zijn. In drie dagen wandel je zo’n 62 kilometer door van de oceaan naar de boomgrens en je wandelt door desolate gebieden. De lodges op de track zijn luxer dan die op andere trails, zo kun je er bijvoorbeeld maaltijden en wijn kopen. Wanneer je op zoek bent naar een rustige hike in Fiordland National Park is The Hump Ridge Track een absolute aanrader. Meer informatie vind je hier

hiking the hump ridge track new zealand
Zonsondergang op de Hump Ridge Track

Hoe kom je in Fiordland National Park

Fiordland National Park is groot en je kunt niet alles in één dag zien. Sommige mensen doen de dagexcursie van Queenstown naar Milford Sound maar dit raad ik niet aan omdat het een enorme afstand is en je voornamelijk in de bus zit. Beter is het om Fiordland National Park te bezoeken vanuit te Anau, een klein toeristendorp en de laatste nederzetting voordat de Milford Road begint. Na Te Anau is er geen benzine meer verkrijgbaar en ook geen mobiel bereik meer. Ook in Milford Sound is geen mobiel bereik.

Kamperen in Fiordland National Park

Er zijn enkele commerciële campings in Te Anau die van tevoren geboekt moeten worden (eigen ervaring!). Ik vond uiteindelijk een plekje op Te Anau Kiwi Holiday Park. Indien je op een DOC campsite zonder faciliteiten wilt overnachten, kun je prima overnachten bij Cascade Creek Campsite aan de Milford Road, het is de laatste aan de weg en het dichtst bij Milford Sound zonder een fortuin te betalen voor de Milford Sound Lodge or overnight cruise. Deze camping is first come first serve en ik vond het heerlijk om hier een aantal nachten te verblijven. Er is geen mobiel bereik, geen elektriciteit en nauwelijks drinkwater. Sandflies zijn er trouwens wel heel veel!

Camping in Fiordland National Park
Kamperen tussen de sandflies

Nieuw-Zeeland voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en bracht ik er meer dan een jaar door.

Tussen 2001 en 2017 werkte ik bij verschillende reisorganisaties. Het voorzien van concrete, praktische tips is dus mijn vak en is gebaseerd op jarenlange ervaring.

Bekijk en bestel het e-book hier

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Ben je enthousiast geworden naar aanleiding van dit artikel? Dan kun je meteen door naar het regelen van je Nieuw-Zeeland reis:

Conclusie

Fiordland National Park is absoluut één van mijn favoriete gebieden om te wandelen in Nieuw-Zeeland. Ik heb er meerdere maanden doorgebracht en nog steeds niet alle wandelpaden uitgeprobeerd. Hopelijk vond je dit artikel nuttig, mocht je nog vragen hebben laat dan gerust een comment achter!

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *