Wandeling naar het middelpunt van Nederland met de Hartstocht Winterwalk
Het is een koude zaterdag in januari wanneer ik in de auto naar Lunteren stap. Alhoewel ik zelf op de Veluwe woon, kom ik hier nagenoeg nooit. De Veluwe is namelijk enorm en eigenlijk blijf ik om te wandelen altijd een beetje in de buurt van Arnhem / Dieren, aangezien dit relatief bekend terrein voor me is.
Wanneer ik begin januari uitgenodigd word om mee te doen aan de Hartstocht Winterwalk die vanuit Lunteren begint, zeg ik dan ook direct ja. Het is een mooie kans om eens een nieuw deel van de Veluwe te ontdekken én het geografische middelpunt van Nederland te bezoeken.
De Hartstocht Winterwalk
De Hartstocht Winterwalk is een wandelevenement dat georganiseerd wordt door de Hartstichting, met als doel sponsorgeld op te halen. De Hartstichting vindt dat iedereen recht heeft op een gezond hart. Een hart dat je de kracht geeft om te groeien, te genieten, lief te hebben, te léven!
Ik draag graag mijn steentje bij met het wat bekender maken van dit evenement door jullie meer te vertellen over de prachtige wandeltocht, die je ook trouwens op eigen gelegenheid kan doen (meer daarover verderop in dit artikel).
Ik loop deze tocht samen met Wanda van Wanda Wandelt. Haar artikel over deze wandeltocht lees je hier. We verzamelen rond 13.00u bij het start- en eindpunt: Hotel 50|50 Belmont in Lunteren. We schrijven ons in en wachten tot het officiële startschot voor de start van de wandeltocht wordt gegeven door burgemeester René Verhulst. Enthousiast starten ruim 200 wandelaars aan een wandelroute van respectievelijk 5, 10 of 15 kilometer door de prachtige omgeving van Lunteren en de Goudsberg.
De Hartstocht Winterwalk is een jaarlijks terugkerend evenement, ik doe mee aan de tweede editie.
De beklimming van De Koepel
De burgemeester en zijn vrouw lopen het eerste deel van de wandeling met Wanda en mij mee. Ze vertellen over de omgeving van Lunteren en Ede, hoe het landschap gevormd is door de ijstijd en we beklimmen de Koepel, een enorme uitkijktoren middenin het bos. Eenmaal boven hebben we ondanks het grijze winterweer een prachtig uitzicht over de wijde omgeving en de omringende bossen. We zien onder andere Ede, Wageningen en Nijkerk liggen in de verte.
De Koepel doet niet alleen dienst als uitkijktoren, maar er worden in het voorjaar en in de zomer ook talloze evenementen en concerten georganiseerd. Normaal gesproken kost het 2 euro pp om de Koepel in de kunnen, maar tijdens de Hartstocht Winterwalk is de toegang gratis. Wil je de Koepel zelf bekijken, check dan op de bovenstaande link de openingstijden.
Door het donkere bos en over de Goudsberg
Na het bezoek aan de Koepel is het tijd om afscheid te nemen van de burgemeester en zijn vrouw, zij doen de 5 kilometer en die splitst hier van de 15 kilometer die Wanda en ik lopen. Wat volgt is een route door het bos. We volgen de rode ballonnen die her en en der opgehangen zijn en al snel lopen we met zijn tweeën. Af en toe zien we wat andere wandelaars in de verte, maar over het algemeen is het relatief rustig op deze afstand. Heerlijk!
Het gebied waar we lopen heet De Goudsberg. Deze ‘berg’ van 50 meter vormt het noordelijkste punt van de Veluwse stuwwal Meulunteren-Wageningen en kent een rijke historie. De volgende bezienswaardigheid onderweg zijn de Celtic Fields. We houden een korte stop bij de ijzertijdboerderij, maar het is koud en besluiten uiteindelijk toch door te wandelen, terug de bossen in en uit de wind.
Er volgen enkele korte klimmetjes over de oude stuwwallen, die de kuiten even lekker doen branden. Ook lopen we een trap op die geflankeerd wordt door mallen van het wild dat hier leefde tijdens de ijstijd en langs divers stuifzandvlaktes. Het is echt een heel afwisselend landschap!
Het Middelpunt van Nederland
Na een kilometer of 10 zijn we bij het Middelpunt van Nederland aangekomen, het geografische hart van ons land. Hier ligt een enorme kei die het middelpunt markeert, een leuke plek voor een foto. De Hartstichting heeft een koord opgehangen waar we hartenkreten aan mogen hangen. We maken wat foto’s en lopen dan door naar de rustpost, die iets verderop is bij Restaurant de Goudsberg. Het is heerlijk om even op te warmen met een Glühwein en bij het vuur.
We merken dat het al laat op de middag is en dat we flink door moeten stappen om voor het donker terug te zijn bij het start- en eindpunt. Het laatste deel van de wandeling leggen we dan ook wat haastig en in de schemer af, omdat we eigenlijk niet in het donker door het bos willen lopen. Bij binnenkomst bij het Hotel 50|50 Belmont is het een gezellige boel: er is live muziek en er zijn overal vuurschalen om bij op te warmen. We kletsen nog even na en en dan is het tijd om weer in de auto naar huis te stappen.
Over wandelen in Lunteren en Ede
Alhoewel ik wist dat er in deze omgeving mooie wandelpaden zijn, had ik niet verwacht ook zo veel leuke bezienswaardigheden tegen te komen onderweg. De Koepel, de Celtic Fields en het Middelpunt van Nederland zijn stuk voor stuk de moeite van een bezoekje waard en maken een ‘gewone’ wandeling net iets specialer.
De wandeling van 15 kilometer die wij maakten was een combinatie van de knooppunten uit het Wandelnetwerk van De Goudsberg. Bij diverse knooppunten staan informatieborden met alle routes en punten zodat je zelf je route kunt bepalen.
Meer informatie over dit routenetwerk vind je hier, je kunt ook de complete brochure downloaden. Wij liepen de route volgens nummers 56-15-9-8-6-12-54-52-49-51-36-35-34-37-32-33-25-24-22-20-19-18-17-16-5-4-3-11-57-56.
Meer tips voor mooie wandelpaden in de omgeving van Lunteren en Ede vind je op de website van Bezoek Ede. Zelf liep ik al eens het Kreelsepad in de zomer, toen de heide op de Ginkelse Hei in bloei stond. Ook een aanrader!
Conclusie en disclaimer
De Hartstocht Winterwalk heeft me kennis laten maken met een enorm veelzijdig en voor mij nog relatief onbekend wandelgebied op de Veluwe. Ik ga er in de toekomst dan ook graag nog eens naar terug, het is voor mij immers nog geen half uurtje rijden. Ik maakte deze wandeltocht in samenwerking met de Hartstichting en Bezoek Ede. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.