wandeling naar angels landing
utah,  we12hike

Wandeling naar Angels Landing in Zion NP: do or don’t?

Uit de Lonely Planet reisgids over de wandeling naar Angels Landing in Zion National Park
 
“Sure, you get an adrenaline rush conquering your fears while hiking up steep ascents past sheer drop-offs. But this is not Disneyland. The danger is real. Loose stones can be slippery and every year people die from falls off cliffs. Even minor injuries can turn serious when difficult terrain means rescuers are hours away. Just be prepared and pay attention. We can’t believe we have to say this, but flip-flops (thongs) are not appropriate hiking footwear for Angels Landing. And parents, please keep hold of young children. We want you, and your offspring, to be reading our books for years to come.”
 
Dit is wat we lazen over de wandeling naar Angels Landing, onze geplande hike in Zion National Park in Utah. Klinkt niet echt motiverend, toch? Eigenlijk klinkt het alsof Lonely Planet instructie heeft gekregen deze text in hun gids op te nemen. Wij vinden de zwaarte van wandelingen altijd lastig in te schatten wat Lonely Planet betreft. In Nieuw-Zeeland waren we altijd binnen de aangegeven tijd binnen en waren de wandelingen zelden moeilijker dan omschreven, terwijl we ons in Schotland nogal eens verkeken op afstand, tijd en zwaarte. Voor onze roadtrip door de VS hadden we geen idee of de wandeling echt zo moeilijk zou zijn als omschreven, maar we gingen er vanuit dat we, gezien onze wandelervaring, zonder al teveel moeite naar de wandeling naar Angels Landing wel konden maken.
 

De wandeling naar Angels Landing

Zion National Park heeft twee legendarische wandelingen: Angels Landing en The Narrows. Als je slechts één dag te besteden hebt in dit park, moet je dus kiezen, tenzij je extreem fit en een snelle hiker bent. Aangezien wij ook nog eens een halve dag met een gids gingen canyoneeren, hielden we slechts een paar uur over om The Narrows te doen. Op zich ben ik niet zo van het lopen door rivieren omdat ik daar slechte ervaringen mee heb tijdens onze trektocht door IJsland, dus de keuze voor de wandeling naar Angels Landing was snel gemaakt.
 
hiking angels landing
hiking angels landing
 
Angels Landing werd dus onze must-do in Zion National Park. Maar zou het heus zo gevaarlijk zijn als Lonely Planet ons wilde doen geloven? Of was het slechts bedoeld als waarschuwing voor overenthousiaste en niet-fitte wannabe wandelaars die eens iets out of their comfortzone wilden doen?
 
Op onze laatste dag in Zion NP stonden we extreem vroeg op om de eerste bus naar Angels Landing te nemen. De zon begon net de vallei een beetje op te warmen en de bergtoppen op te lichten. In de bus begon ik me toch een beetje zorgen te maken. Ik keek omhoog en realiseerde me dat we HELEMAAL DAAR NAARTOE zouden lopen, ons vast houdend aan kettingen die voor de veiligheid aan de rode rotsen bevestigd zijn. Maar goed, ik bedacht me dat als anderen het kunnen, ik het ook zou kunnen. Easy as that.
 
hiking angels landing
 
Het eerste stuk van de wandeling naar Angels Landing is relatief makkelijk, het is een stevige wandeling omhoog maar niet technisch. Het was heerlijk om in de schaduw van de bergen omhoog te stappen, slechts onder het genot van fluitende vogels. Niet lang na de eerste klim kwamen we aan bij Walter’s Wiggles, een aaneenschakeling van 21 zigzags die is uitgehakt in de rotsen. Hier begon ik eindelijk een beetje te zweten en begon mijn hart sneller te kloppen.
 
hiking angels landing
Omstreeks een uur nadat we gestart waren, bereikten we Scout Lookout, waar ze een wc hebben (hallelujah!) en waar de meesten omdraaien zodra ze zien wat er voor ze ligt, namelijk de laatste loodrechte loodjes naar Angels Landing. Iedereen die hoogtevrees heeft, doet er verstandig aan hier om te draaien en gewoon te genieten van wat je tot dan toe bereikt hebt.
 
hiking angels landing hiking angels landing
We gingen verder en klommen langzaam maar zeker naar boven. Ik dwong mezelf niet naar beneden te kijken en me op sommige stukken stevig vast te houden aan de kettingen. Eén misstap en ik zou de diepte in storten… We waren blij dat we op tijd gestart waren, omdat de trail op sommige stukken slechts 50 centimeter breed is en er dus geen twee mensen kunnen passeren. Stel je voor dat je iemand voor je hebt die niet meer verder durft … je zou niet de eerste zijn! Na ongeveer 45 minuten klimmen, kwamen we op Angels Landing aan. Hier hadden we een 360 graden panorama over de Zion Canyon en we besloten even te gaan zitten en de schoonheid van dit nationale park op ons in te laten werken. Echter hadden we niet al te veel tijd, onder ons zagen we de hordes mensen al naar boven komen en aangezien we die dag nog naar Bryce Canyon wilden rijden, besloten we snel weer naar beneden te gaan.
 
hiking angels landing
 
Terug bij Scout Lookout begon het aardig druk te worden op de track, we waren blij voor de grote meute uit te zijn gelopen. In zo’n 3.5 uur waren we weer terug bij de bushalte, een bijzondere ervaring rijker. De weg terug was minder moeilijk dan gedacht, mocht je toch bang worden, ga dan gewoon zitten en laat je langzaam naar beneden zakken. Ik heb moeilijkere wandelingen gedaan in de Alpen bijvoorbeeld, waarbij ik op geen enkele manier houvast had, dus wat dat betreft, is deze wandeling wel makkelijker gemaakt door de aanwezigheid van kettingen. Toch is het nog steeds zo dat er elk jaar wandelaars in de problemen komen, omdat ze niet goed voorbereid zijn of zichzelf toch overschat hebben.
 
hiking angels landing
Zoals ik al zei, moet je deze wandeling alleen maken als je denkt dat je het aankunt. Als je genoeg doorzettingsvermogen hebt en niet bang voor hoogte en diepe afgronden, ga je het ongetwijfeld geweldig vinden. Sta vroeg op, neem de eerste bus naar de start van de hike en geniet. Heb je last van hoogtevrees, doe de wandeling naar Angels Landing dan niet, ik weet zeker dat je er spijt van krijgt, ook omdat ruim de helft van de wandeling steil en gevaarlijk is. Een misstap kan fatale gevolgen hebben… Wij vonden het echter absoluut de moeite waard en lopen hem met plezier nogmaals, mochten we ooit nog eens in Zion National Park komen.
 
Meer technische informatie over de wandeling naar Angels Landing vind je op de Zion National Park website.
 
Zeg eens eerlijk, zou jij deze wandeling durven te maken? Of wellicht heb je hem al eens gedaan? Wat vond je ervan?
 
Meer lezen over onze wandelavonturen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Negro Bill Canyon hike: de mooiste halve dagwandeling bij Moab, Utah
De 5 mooiste wandelingen in Zion National Park
Zo breng je 24 uur door in Bryce Canyon National Park
 
[Dit artikel verscheen in maart 2014 op onze Engelse site en is in januari 2016 vertaald naar het Nederlands]

7 Comments

 • ivonne

  Mij lijkt het wel wat. Wij wandelen graag en hebben al meermaals onszelf aan touwen omhoog moeten hijsen of onszelf tegen moeten houden op paden met veel steentjes. Ik heb geen hoogtevrees en houd enorm van vergezichten. Vroeg beginnen dus, dat gaan we zeker doen, want aan wandelen in de meute heb ik een hekel! (Behalve met de Vierdaagse van Nijmegen, dan is het juist leuk;) )

 • Rowan - sillysis.nl

  Wat leuk dat jullie Angels Landing hebben gedaan. Ik moet eerlijk zeggen dat al die enge verhalen mij er wel van hebben weerhouden. Ik heb nu spijt, maar ach dat is gewoon een reden om nog een keertje terug te mogen, haha.

 • Diedrik

  Als ik het zo lees, ben ik blij dat we deze in de zomervakantie vorig jaar niet hebben gedaan met +40ºC…
  Het is in ieder geval een hele goede reden om eens terug te gaan naar dit gebied van de VS waar ik ontzettend van heb genoten met ook Bryce Canyon, Antelope Canyon, Arches NP, Grand Canyon (North en South Rim).

 • Pieter

  Wij waren vastbesloten Angels Landing te doen, maar na de eerste ± 200 meter na Scout Lookout zijn we teruggekeerd. Vooral vanwege de drukte – zeker 30 mensen op hetzelfde stukje rots – vond ik het werkelijk onverantwoord. Niet alleen één misstap van jezelf, maar ook een misstap van een van de tientallen anderen, kan je dood betekenen (dat jaar was vlak daarvoor nog een zeer ervaren bergwandelaarster dood gevallen).
  Mijn advies: als je hier niet (vrijwel) alleen bent, en niet rustig de tijd kan nemen, doe het niet. Het uitzicht vanaf Scout Lookout is overigens bijna net zo spectaculair. Wil je werkelijk je leven wagen voor die ene foto op Instagram? Think again.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *