Verdronken bos Wandeling bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie
nederland,  we12hike

Wandeling bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Rondje Linielanding

Wandelen door de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Heb jij al eens van de Nieuwe Hollandse Waterlinie gehoord? En zo ja, weet je wat het is? Eerlijk is eerlijk, ik heb de naam weleens voorbij zien komen, maar wist eigenlijk niet precies wat het was. Toen ik door Routes in Utrecht gevraagd werd om het Rondje Linielanding uit te proberen was ik dan ook direct enthousiast, omdat deze wandeling me langs diverse hoogtepunten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie leidt. Op naar Utrecht dus!
 
De Route Rondje Linielanding voert je over het Eiland van Schalkwijk in de Kromme Rijnstreek in Utrecht, een eiland dat wordt omringd door het water van het Amsterdam Rijnkanaal, de rivier de Lek en het Lekkanaal.
 
Wandeling bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie
 

Wat is de Nieuwe Hollandse Waterlinie?

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een voormalige verdedigingslinie tussen Muiden en de Biesbosch, met water als verdedigingsmiddel. Zodra de vijand eraan kwam, konden stroken land onder water worden gezet, wat ook wel inundatie wordt genoemd. Het land werd hierdoor onbegaanbaar voor de vijand. Hoger gelegen plekken zoals rivierdijken konden niet onder water worden gezet. Om deze te verdedigen werden forten gebouwd, zodat men daar vanuit het land kon bewaken. Tegenwoordig is de Nieuwe Hollandse Waterlinie het grootste rijksmonument van Nederland.
 
Wandeling bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie
 

Rondje Linielanding: praktische tips

Het rondje Linielanding, dat je langs enkele van de bezienswaardigheden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie voert, bestaat uit een korte versie van 10 kilometer en een lange versie van 16 kilometer. Omdat de forten aan de 16 kilometer lange variant liggen, kies ik voor de lange route. Het wandelrondje van 10 km is bewegwijzerd met de oranje bordjes en paarse pijlen, de 6 extra km’s staan aangegeven als “Natuurpad’.
 
Download hier sowieso de wandelkaart (het foldertje kun je ook bij de horeca onderweg krijgen) want in het veld staat het niet altijd even duidelijk aangegeven, maar met de wandelkaart en eventueel de GPS tracks gaat de wandeling je zeker lukken.
 
Beide wandelroutes starten op de parkeerplaats van Restaurant Hajé bij TOP De Linielanding pal aan de snelweg. Vanaf hier wandel je de parkeerplaats af en kun je bij het fietspad kiezen om links of rechts af te gaan. Ik besluit de route tegen de klok in te lopen.
 
Wandeling bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie
 

Hoogtepunten van het Rondje Linielanding

Het rondje Linielanding is een zéér afwisselende wandelroute met een aaneenschakeling van hoogtepunten en bezienswaardigheden. Ik noem hieronder mijn favoriete bezienswaardigheden en leuke dingen om te zien onderweg:
 

1. Het Verdronken Bos

Voor mij hét hoogtepunt van deze route! Het Verdronken Bos is een bos dat letterlijk onder water staat en toegankelijk is middels een aantal vlonders. Het bos werd ruim 10 jaar geleden aangelegd om in tijden van veel neerslag water te kunnen bergen. Ik was hier aan het einde van de dag toen de zon scheen en ik vond het een heerlijke spot om een kop thee (zelf meegebracht) te drinken en om me heen te kijken. Als de zon weg was, had het geheel zelfs iets spookachtigs. Echt een plek om niet te missen!
 
Verdronken Bos Tull en t Waal
 

2. Fort Honswijk en Lunet aan de Snel

Het mooiste fort dat ik tegen kwam was Fort Honswijk. Helaas was hier toen ik er was een militaire oefening aan de gang, waardoor ik er niet rond kon kijken dus ik kom er graag nog een keer terug. Iets verderop ligt Lunet de Snel, dat je vrij kunt betreden mits je op de paden blijft. Vanaf hier heb je, wanneer je boven op de wal staat, prachtige uitzichten op de wijde omgeving.
 
Lunet aan de Snel

Lunet aan de Snel

Fort Honswijk
 

3. Gedekte Gemeenschapsweg

Deze weg verbindt Fort Honswijk en Fort Lunet aan de Snel met het Werk aan de Korte Uitweg en je vindt hier nog diverse schuilplekken terug in het landschap. Dit is de enige nog complete verbindingsweg van de Nieuwe Hollande Waterlinie en een leuke plek om een pauze te houden.
 
Gedekte Gemeenschapsweg
 

4. Werk aan de Korte Uitweg

Bij dit fort kun je een kop koffie drinken of een lunch doen. In de zomer op het zonnige terras, wanneer het minder goed weer is in het knusse theehuis en restaurant. Achter het fort vind je een natuurkampeerterrein, een bomvrije kazerne, een opslagloods en een munitiemagazijn. De openingstijden van de theetuin vind je hier.
 
Fort KWU
 

5. Werk aan de Waalse Wetering

Bovenop dit fort heb je ook weer een prachtig uitzicht op de wijde omgeving. Wanneer je het Verdronken Bos uit loopt, zie je dit fort al in de verte liggen, om er vervolgens pas later die dag ook daadwerkelijk te geraken.
 

 

6. De uiterwaarden aan de Lek

Het laatste deel van de wandeling voert je door de uiterwaarden van de rivier de Lek. Je kunt hier op sommige plekken heerlijk struinen, schapen aaien en uitwaaien aan het water. Vanaf hier is het de dijk op en over de dijk van Tull en ’t Waal terug naar TOP De Linielanding.
 
Rondje Linielanding
 

Tip voor de route

Zoals je ziet zijn er dus talloze mooie bouwwerken en natuurfenomenen te zien op deze route. Indien je kiest voor de korte route mis je de forten, dus ik zou indien je conditie dit toelaat, sowieso kiezen voor het grote rondje. Kun je echter maximaal 10 kilometer lopen, dan is het een mogelijkheid om je auto te parkeren bij Fort Honswijk en vanaf hier zelf met behulp van de kaart een route langs de forten en optioneel het Verdronken Bos samen te stellen.
 

Horeca onderweg

Behalve Restaurant Hajé aan het begin en het einde van de wandeling zijn er nog twee horecapunten onderweg: het terras en restaurant van Fort Werk aan de Korte Uitweg en de Theetuin van Tull en ’t Waal. Deze laatste kent beperkte openingstijden, check hiervoor de website.
 
TOP Linielanding
 

Wat ik van het Rondje Liniewandeling vond

Ik heb enorm genoten van deze wandeling bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Steeds als ik bovenop een van de wallen stond dacht ik ‘wow, dit is het échte vlakke Holland waarbij ik kilometers ver kan kijken. Het moet heel bijzonder zijn geweest in de jaren dat de Nieuw Hollandse Waterlinie in gebruik was.’ Te voet is een prima manier om dit gebied te verkennen. Het grootste deel van de route voert je over onverharde paden, alleen het einde van de wandeling (na de uiterwaarden) is wat eentonig als je over de asfaltweg terug naar TOP De Linielanding loopt. Een heerlijke wandeling dus op een bijzonder mooie stukje Nederland!
 
Meer informatie over het deze wandeling bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie vind je op de website van Routes in Utrecht. Je kunt hier ook de PDF downloaden voor meer informatie evenals de GPX bestanden.
 
Ook leuk om te lezen: Fietstocht in Utrecht – Buitenplaatsen en Plassen

One Comment

  • Titia de Zeeuw

    Hoi Anto, wat een super leuke blog! We zullen deze volgende week delen op onze Facebook forten & waterlinies (deze week zitten we al vol met berichten en nu regent het toch veel 🙂 Je hebt ook prachtige foto’s gemaakt. Zouden we deze ons Instagram account mogen delen met je naamsvermelding erbij en link naar je blog? En zou ik de foto van Lunet aan de Snel ook mogen plaatsen in de fotoslider op https://forten.nl/forten/lunet-aan-de-snel/?
    Groeten, Titia de Zeeuw, Stichting Liniebreed Ondernemen en http://www.forten.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *