Wandelen Zuid Limburg Geuldal
nederland,  we12hike

Wandelen Zuid-Limburg: de mooiste wandelingen vanuit Landal Hoog Vaals

Enkele weken geleden was ik samen met de Outdoorbloggers te gast bij Landal Hoog Vaals. We hielden hier onze ‘workation’, een combinatie van ‘work’ en ‘vacation’. De Outdoorbloggers zijn een samenwerkingsverband tussen de zeven beste (en leukste!) bloggers op het gebied van outdoor in Nederland en we werken sinds enkele jaren intensief samen. Tijdens deze workation hebben we gewerkt maar natuurlijk ook héél veel gewandeld. Bij deze mijn tips voor de leukste wandelingen die je bij Landal Vaals kunt maken.
 

Zonsondergang vanuit onze woning in Landal Hoog Vaals
Zonsondergang vanuit onze woning in Landal Hoog Vaals
 

Rondwandeling Vaalserberg – 12 km

Deze wandeling haalden we uit de wandelgids De Mooiste Bergwandelingen van Nederland. Hier wordt een rondje van 12 kilometer beschreven die de Vaalserberg beklimt, de hoogste ‘berg’ van Nederland. Echt hoog is ie natuurlijk niet, maar de wandeling er naartoe vanuit Vaals is toch een behoorlijke kuitenbijter. Bij het hoogste punt en het Drielandenpunt maak je natuurlijk verplicht een foto en kun je eventueel een terrasje pakken. Je loopt een stukje over de grens met België, hebt prachtige vergezichten over Vaals en daalt uiteindelijk via het Holsetterbosch en Holset af terug naar Vaals. Een heerlijke rondwandeling die je tevens prima kunt gebruiken als voorbereiding op je meerdaagse trektochten!
 
Begin- en eindpunt: Landal Hoog Vaals
Horeca: diverse bij het Drielandenpunt
Afstand: ca. 12 km
Duur: ca. 3 uur
 
wandelen zuid limburg

wandelen zuid limburg
 

Krijtlandpad Vaals – Slenaken – 22 km

Eén van mijn favoriete LAW’s van Nederland is het Krijtlandpad in Zuid-Limburg. Ik liep de complete trail enkele jaren geleden en deed ook deze keer weer een stukje van deze heerlijke wandeling in Limburg. Eén van mijn favoriete trajecten is Vaals – Slenaken, die je overigens ook prima andersom kunt lopen. Via het Drielandenpunt loop je over de grens naar gehuchten als Cottessen en Eperheide. Je volgt een stuk van het Geuldal (het mooiste rivierdal van Limburg als je het mij vraagt!) en via het Onderstebosch uiteindelijk naar Slenaken. Hier kun je via Gulpen de bus terug nemen naar Vaals.
 
Mijn uitgebreide verslag van het Krijtlandpad staat hier
 
Beginpunt: Landal Hoog Vaals
Eindpunt: Slenaken
Horeca: onderweg o.a. in Epen (tip: lunchen bij Herberg De Smidse)
Afstand: ca. 22 km
Duur: ca. 5 uur
 
wandelen zuid limburg wandelingen vanuit landal vaals
 

Etappe 1 van de Eifelsteig – 14 km

Mocht je even aan het Limburgse landschap willen ontsnappen, dan kan ik je de eerste etappe van de Eifelsteig aanraden. Deze begint in Aken Kornelimünster en voert je naar Roetgen. De Eifelsteig is één van de meest bekende lange afstandwandelingen in Duitsland en vanuit Aken kun je dus de 14 kilometer lange eerste etappe lopen. Wij parkeerden de auto in Roetgen, namen de bus naar Kornelimünster en liepen vanaf hier terug naar de auto. Vooral het laatste deel van de wandeling is prachtig, wanneer je eerst flink klimt en hierna over een plateau met vergezichten over de Eifel wandelt. Een aanrader!
 
Onlangs liep ik trouwens nog een deel van de Eifelsteig, lees er meer over in het blog Eifelsteig etappes, route, tips en meer!
 
Beginpunt: Aken Kornelimünster
Eindpunt: Roetgen
Horeca: onderweg zeer beperkt geopend
Afstand: ca. 14 km
Duur: ca. 4 uur
 
Wandelen op de Eifelsteig

Eifelsteig
 

Epen Bronnenland wandeling – 10 km

Voor deze wandeling parkeer je de auto in Epen (of neem je de bus) dus het kost even wat moeite, maar deze wandeling in Zuid Limburg is écht enorm de moeite waard! In dit gebied liggen namelijk maar liefst 26 bronbeken en vanuit het centrum van Epen kun je drie wandelroutes volgen die respectievelijk 3, 8 en 10 km lang zijn. Ik volgde de blauwe route (10 km) en klom vanuit Epen naar gehuchten als Terziet en Kuttingen. Hier daalde ik af naar het Geuldal, zoals ik eerder al zei wat mij betreft het mooiste dal van Zuid-Limburg. Ik sloot de wandeling af met een lunch op het fijne terras van Herberg De Smidse.
 
Beginpunt: Epen Bronnenland
Eindpunt: Roetgen
Horeca: onderweg zeer beperkt geopend
Afstand: ca. 14 km
Duur: ca. 4 uur
 
wandelen zuid limburg

wandelen epen bronnenland
 

Wandelen Zuid-Limburg: overige tips

Handig om rekening mee te houden wanneer je gaat wandelen in Zuid-Limburg is dat je op de meeste plekken voor Nederlandse begrippen aardige hoogteverschillen hebt en je hierdoor dus waarschijnlijk langer dan gepland over je wandeling doet. Wanneer je normaal gesproken 5 kilometer per uur haalt, is de kans groot dat dit in Limburg zo’n 4 kilometer per uur zal zijn.
 
Onderweg vind je talloze herbergen, terrassen en plekken waar je wat lekkers kunt bestellen. Tijdens mijn wandeltochten waren er toch nog enkele gesloten dus je doet er verstandig aan om zelf ook wat te eten en drinken mee te nemen.
 
Tenslotte raad ik je aan om een wandelkaart van Zuid-Limburg mee te nemen. Er zijn tientallen gemarkeerde routes en met behulp van deze wandelkaart kun je eventueel zelf je routes aan elkaar verbinden. De meeste routes zijn in het veld goed gemarkeerd, maar met behulp van deze kaart raak je sowieso de weg niet kwijt.
 
wandelen epen bronnenland

wandelen in zuid limburg
 

Over ons verblijf in Landal Hoog Vaals

Wij verbleven in Landal Hoog Vaals op uitnodiging. We kregen een luxe 12-persoonshuisje inclusief sauna én een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Landal Vaals is echt de perfecte uitvalsbasis voor iedereen die wil wandelen in Zuid-Limburg. Prijzen en beschikbaarheid vind je hier.
 
Bij de receptie van Landal Hoog Vaals kun je talloze routekaarten kopen voor je wandelingen vanuit Landal Hoog Vaals. Zo zijn er diverse standaard wandelkaarten te koop, maar ook speciale rondwandelingen vanuit het park. Neem dus zeker even een kijkje bij de receptie van het park om je wandeltochten uit te zoeken!
 

Conclusie en disclaimer

Lekker genieten van je wandelingen vanuit Landal Hoog Vaals dus. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, stel ze dan gerust hieronder. Benieuwd wat er mee gaat in de rugzak? Bekijk dan hier mijn paklijst voor je wandelvakantie!
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *