wandelen op de gaisalmsteig
oostenrijk

Wandelen op de Gaisalmsteig aan de Achensee

Wandelen aan de Achensee over de Gaisalmsteig van Gaisalm naar Pertisau

Net voor ik weer in de auto zou stappen om verder te reizen van Tirol naar Vorarlberg besloot ik nog een korte wandeling te doen. Ik had ook uit kunnen slapen, maar bedacht me dat dat straks ook thuis weer kon doen. En dus zat ik als enige gast van Hotel St. Georg Zum See op zondagochtend al om 08.00 uur aan het ontbijt. Om 08.30 checkte ik uit en om 09.00 uur stond ik in Pertisau, om hier de eerste boot naar de Gaisalm te nemen voor mijn wandeling over de Gaisalmsteig.
 
wandelen op de gaisalmsteig

wandelen op de gaisalmsteig
De volledige Gaisalmsteig loopt van Pertisau naar Achenkirch langs de oevers van de Achensee en is bijna 10 kilometer lang. Helaas had ik geen tijd om het gehele traject te doen en dus besloot ik te kiezen voor Gaisalm – Pertisau, een stuk van zo’n 5 kilometer. De Gaisalm is een stukje land halverwege westelijke oever van de Achensee. Hier zijn verder geen wegen, dit voetpad is de enige manier om je langs deze kant van Achenkirch naar Pertisau te verplaatsen. Fietsen is niet toegestaan en dus is het pad alleen toegankelijk voor wandelaars. Omdat ik de eerste boot nam, zat hier ook het personeel dat op de Gaisalm werkt in. Heel grappig want ze kregen die ochtend op de boot hun loonstrookjes. Maar goed …
 
Wandelen bij de Achensee kan in allerlei varianten. Ik wilde graag de meest populaire wandeling doen en dat bleek deze te zijn, het traject van Gaisalm naar Pertisau dus. Het traject van Achenkirch naar Gaisalm is een stuk minder in trek, dit heeft ermee te maken dat dit pad een stuk moeilijker en gevaarlijker is. Wanneer je met kinderen reist, zou ik dit stuk laten voor wat het is en alleen het Gaisalm – Pertisau deel van de Gaisalmsteig doen, of andersom.
 
wandelen op de gaisalmsteig

wandelen op de gaisalmsteig
Ik begon mijn wandeling over de Gaisalmsteig dus op de Gaisalm en liep vanaf hier in zuidelijke richting terug naar Pertisau. Omdat het nog vroeg was, was er verder niemand op het pad, althans in het begin. De wandeling is niet moeilijk maar je moet af en toe wel goed opletten. Her en der zijn gladde rotsen en bij een misstap lig je zomaar 20 meter naar beneden in het ijskoude water van de Achensee. Het pad is echter nergens moeilijk en waar de afgronden wat steiler zijn, hangen staalkabels en/of zijn trappen aangelegd. Eén keer moest ik even zoeken toen ik een immense droge rivierbedding moest oversteken. Naar ik vermoed is hier deze winter een lawine geweest waardoor het pad is weggevaagd. Een duidelijke trail was er niet dus ben ik over de rotsen afgedaald naar het water, hier overgestoken en weer terug naar boven geklommen. Als je het ziet, snap je wat ik bedoel.
 
Ongeveer anderhalve kilometer voor Pertisau werd het pad breed en vlak, vanaf hier werd het dus ook aanzienlijk drukker en minder interessant. Mocht je van plan zijn deze wandeling te doen, dan zou ik je aanbevelen om van Pertisau naar Gaisalm te lopen in plaats van andersom. Je bewaart het mooiste dan tot het laatste en je kunt op het terras van de Gaisalm een stuk Apfelstrudel nemen. Vanaf hier kun je dan de boot weer terug nemen naar Pertisau, hij doet er ongeveer 20 minuten over. Het vaarschema van het schip vind je hier. Ook handig om te weten is dat je de auto in Pertisau alleen betaald kunt parkeren (ca. 3 euro voor 4 uur, alleen gepast in muntgeld te betalen) en dat je onder de 10 euro niet kunt pinnen voor je bootticket. Ik betaalde € 5,20 voor mijn enkele reis en dus moest ik contant betalen. Gelukkig had ik wat geld op zak (normaal gesproken heb ik dat niet) maar het is iets om rekening mee te houden.
 
wandelen op de gaisalmsteig

wandelen op de gaisalmsteig
Mijn wandeling op de Gaisalmsteig was een leuke tocht van ongeveer twee uur. Ik maakte hem toen het donker weer was met af en toe regen, maar zelfs toen was ie nog prachtig. Let echter wel op dat het in de middag in dit gebied vaak kan gaan onweren, dit is het moment waarop je niet op de trail wilt zijn. Check dus van tevoren het weerbericht en zorg ervoor dat je genoeg drinkwater en regenkleding meeneemt, het weer kan in de bergen immers binnen enkele minuten volledig omslaan.
 
Naast deze wandeling op de Gaisalmsteig ging ik ook nog SUP-pen op de Achensee en maakte ik een Klettersteig. Dit alles heb ik samengevat in het onderstaande filmpje.
 

 
Ik maakte deze reis op uitnodiging van het verkeersbureau van de Achensee. Ik kwam als kind altijd met mijn ouders bij de Achensee en vond het ontzettend leuk om weer eens terug te gaan, nu als volwassene. Tijdens mijn verblijf aan de Achensee overnachtte ik in Hotel St. Georg Zum See in Maurach, een prachtig viersterrenhotel met uitstekende maaltijden. Meer accommodaties in de buurt van de Achensee vind je hier.
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Wandelen in Lech: mijn aanraders
10 x waarom Oostenrijk mij blij maakt
De mooiste bergmeren van Oostenrijk: naast de snelweg!
 
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

2 Comments

  • Charlotte

    Gaaf! En handig, die bootinformatie 🙂 Wat is nou eigenlijk een Steig precies? Want ik begrijp dat Klettersteig echt klimmen is (niet Charlie-met-hoogtevrees-proof) maar hoe zit dat met een gewone Steig?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *