reizen met positieve impact
gesponsord,  we12hike

Wandelen (op reis) met positieve impact

Toen Saskia van Better Places mij vroeg of ik mijn visie op #positivetravel oftewel reizen met positieve impact wilde geven was ik direct enthousiast. Ik probeer al zo goed en kwaad als het lukt mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld, maar over de bekende manieren (CO2 compensatie, lokaal reizen etc.) wordt al veel gesproken. Leuker dan een standaard lijstje leek het me om mijn visie te delen op hoe je kunt wandelen (op reis) met positieve impact. Ik wed dat je bij veel van de onderstaande zaken misschien nog nooit hebt stil gestaan wanneer je op reis wandelt. Doe er dus je voordeel mee!
 

1. Wandelen is gezond voor je

Het behoeft eigenlijk geen betoog, maar wandelen is ontzettend gezond voor je. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest. In de periode dat ik in een burnout zat, was het maken van lange wandelingen één van de weinige dingen waar ik energie voor had en optimistisch van werd. Wandelen wordt dan ook regelmatig voorgeschreven aan personen met bijvoorbeeld burnout klachten. Het ontspant, brengt me gemoedsrust, vermindert mijn stress en ik kan tijdens het lopen even al mijn zorgen achter me laten. Ook brengt wandelen mijn creatieve brein op gang, de meeste van de ideeën voor blogs op We12travel zijn tijdens het maken van lange wandelingen ontstaan.
 

2. Leave nothing but footprints (en al helemaal geen witte zakdoekjes)

Op het moment dat ik dit schrijf ben ik op La Palma, één van de Canarische Eilanden. Het is een wandelparadijs pur sang en vandaag liep ik de Ruta de los Volcanes, ook wel de Koninginnetocht van het eiland. Het viel me op hoe veel witte doekjes ik langs de kant van het pad zag liggen en ik vroeg me ook af waarom mensen hun afval zo achterlaten. Ik bedoel … wat is er nou zo moeilijk aan het afvegen van je billen en het doekje vervolgens in een ziplock in je rugzak doen. Handen schoonmaken en klaar. Ik doe het al jaren zo en geloof me, ik heb er nog nooit iets van gekregen.
 
Toch blijkt het meenemen van deze vorm van afval ontzettend lastig want niet alleen hier, maar ook in Tsjechië waar ik vorige maand aan de wandel was, lagen om de paar meter proppen toiletpapier in de berm. Ben jij zo iemand die je doekjes in de natuur achter laat? Ga je dan heel snel schamen want de natuur op deze manier vervuilen is nergens voor nodig.
 

3. Gebruik een Camelback

Dat plastic flessen een no-go zijn wist je waarschijnlijk al, maar ik noem het nog maar eens dat het echt niet tof is om je rugzak vol te laden met allerlei plastic wegwerpflessen. Vroeger gebruikte ik vaak herbruikbare flessen (bijvoorbeeld de milieuvriendelijke Dopper), maar tegenwoordig zweer ik bij een Camelback. Super handig ook voor de interne mensen want op deze manier kun je steeds makkelijk kleine slokjes nemen in plaats van af en toe een enorme lading. Zo blijf je gehydrateerd en loop je minder snel de kans om uit te drogen.
 

4. Ga wandelen met een gids

In sommige landen, vooral in Azië, is het gebruikelijk om met een gids op pad te gaan. Ik kies hier altijd heel bewust voor, om diverse redenen. In de eerste plaats omdat ik de lokale economie op die manier ondersteun. Zo was ik enkele maanden na de grote aardbeving in 2015 in Nepal en was mijn gids Lila zijn huis kwijt geraakt. De hele economie in Nepal lag op zijn gat en door met een gids op pad te gaan, had Lila weer geld om zijn gezin te onderhouden en langzaam maar zeker weer te bouwen aan een nieuw huis. Daarnaast vind ik het veilig om een gids bij me te hebben (vooral wanneer ik alleen reis, zoals afgelopen jaar in Indonesië) want de paden staan hier meestal niet goed of helemaal niet aangegeven. Ten slotte geniet ik vaak van de informatie die zij kunnen geven, dit maakt een wandeltocht toch vaak boeiender. Ook is het meenemen van een gids vaak helemaal niet super duur, vooral in Azië. Absoluut doen dus indien mogelijk!
 

5. Betaal netjes je entreegelden en parkeergelden

Voor veel nationale parken geldt dat je een entreebewijs moet kopen. Het geld dat hiermee gemoeid gaat, komt de lokale natuur weer ten goede. Is een nationaal park toegankelijk zonder entreegeld te betalen? Kies dan voor een donatie of koop een souvenir. Wanneer je zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland kampeert, wordt er op natuurcampings vaak overnacht op basis van vertrouwen. Voor de berghutten in Nieuw-Zeeland geldt eveneens dat je op veel locaties je betaling in een brievenbus achterlaat. Denk niet ‘dat doe ik lekker niet’ want door jouw bijdrage kunnen dergelijke hutten blijven bestaan en onderhouden worden. Ze bezorgen de lokale bewoners een bron van inkomsten én dragen er aan bij dat de volgende wandelaar ook van deze mooie plekjes kan genieten.
 

6. Met wandelen verminder je jouw CO2 uitstoot

Want … te voet reizen kost nu eenmaal minder CO2 dan wanneer je je laat rondrijden of zelf met de auto op pad gaat. Daarnaast is de frisse lucht van de natuur goed voor je gezondheid, zowel je fysieke als je mentale gezondheid. Dit betekent overigens niet dat een wandelvakantie CO2 neutraal is want indien je bijvoorbeeld kiest voor een wandelreis in Patagonië moet je daar nog steeds naartoe vliegen. Wanneer je net als ik regelmatig intercontinentaal vliegt geniet het rechtstreeks vliegen de voorkeur boven vliegen met een overstap, dit kan tot 50% in CO2-uitstoot schelen. Ook iets om te overwegen wanneer je op een (verre) reis gaat.
 
Dit waren mijn tips voor wandelen met positieve impact. Aanvullingen? Opmerkingen? Laat ze achter in de comments!
 
[Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Better Places. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf]  
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Hikers dilemma: Annapurna Base Camp of Everest Base Camp
Veilig alleen wandelen als vrouw: zo doe je dat!
Van kasplantje tot berggeit: een persoonlijk verhaal over mijn liefde voor de bergen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *