Wandelen op Mallorca tips
spanje,  we12hike

Wandelen op Mallorca: 4 mooie & makkelijke kustwandelingen

Je zou het in eerste instantie wellicht niet meteen verwachten, maar je kunt prachtig wandelen op Mallorca. Onlangs maakte ik, in samenwerking met Sunny Cars, een roadtrip op Mallorca met als doel mooie en niet al te moeilijke wandelingen te gaan doen. Vanuit mijn appartementje in Portocolom maakte ik diverse tochten op het eiland en in dit artikel deel ik de vier van de mooiste op Mallorca aan de kust met jullie. Veel leesplezier!

Wandelen op Mallorca: know before you go!

Allereerst is het handig om te weten dat je de hieronder genoemde wandeltochten beter niet in hartje zomer kunt maken wanneer het erg warm is. Op de meeste wandelingen op Mallorca is namelijk nauwelijks schaduw en je kunt dan al snel (over) verhit raken. Ik maakte deze tochten in de eerste week van oktober, toen de temperatuur zo rond de 25 graden Celsius lag, dat was voor mij persoonlijk ook warm genoeg voor een wandeling. Neem op elke wandeling genoeg drinkwater mee, stevige schoenen, een snack en natuurlijk een camera!

Wandeling Mallorca oostkust
Overstapje langs de oostkust

Het Bóquer dal bij Cap de Formentor

Ik ontdekte deze wandeling op weg naar de Cap de Formentor, het noordelijkste punt van Mallorca. De wandeling begint aan de grote weg van Port de Pollença, net voor de afslag naar Finca Bóquer. Let op: deze locatie kent Google Maps niet, die stuurde mij naar Villa Bóquer maar dat is niet het juiste adres. Neem de doorgaande weg naar Cap de Formentor en dan zie je aan het einde van het dorp bij de rotonde vanzelf de oude Finca Bóquer tegen de heuvel links van je liggen. Hier is een kleine parkeerplaats.
 
Het eerste deel van de wandeling voert je over een breed keienpad richting de Finca. Nadat dat je door de poort het terrein van de Finca bent overgestoken, kom je in de vallei terecht, omsloten door de uitlopers van de Serra Tramuntana. Het pad is niet moeilijk en af en toe hoor je geritsel in de bosjes: dit zijn de geiten die hier grazen. Na ongeveer twintig minuten kom je bij een splitsing, die niet als zodoende is aangegeven. Wanneer je rechts aanhoudt loop je naar een mooi uitzichtpunt over de zee waar een bankje het einde van het pad markeert. Wanneer je hier linksaf naar beneden gaat, kom je uiteindelijk bij het strand terecht.
 
Tip: probeer niet vanaf het uitzichtpunt door te steken naar het strand, de paadjes die hier ziet zijn steile en onstabiele geitenpaadjes die zomaar ineens op kunnen houden, waardoor je weer terug naar boven moet klimmen. Beter is om terug te lopen naar de splitsing en daar af te dalen naar het strand. Het strand ligt overigens bezaaid met grote stenen wat het niet bepaald ideaal maakt om te badderen, je kunt er natuurlijk wel even een frisse duik nemen. De route terug gaat over hetzelfde pad en de totale wandelduur is zo’n anderhalf tot twee uur.

Mirador de Boquer wandelen op Mallorca
Mirador de Boquer
Val de Boquer wandelen op Mallorca
Val de Boquer

Wandeling in parc natural de Mondragó

Volgens internet is parc natural de Mondragó één van de hidden gems van Mallorca, maar bij aankomst bleek niets minder waar, het stond er vol met auto’s. Toch heb ik me niet laten ontmoedigen en ben ik hier gaan wandelen, aangezien al snel bleek dat de meeste bezoekers voor de twee stranden komen. Er zijn twee ingangen voor het gebied, aan de noordkant en aan de zuidkant, die alleen middels een wandelpad met elkaar verbonden zijn. Ik parkeerde mijn auto aan de zuidelijke kant (5 euro, contant te betalen) en liep vanaf hier noordwaarts.
 
In totaal zijn er vijf korte wandelingen die je in dit natuurpark kunt doen, die simpelweg nummer 1 t/m 5 hebben gekregen. Ik heb de eerste vier wandelingen gedaan en vond wandelroute 2 het mooiste, met de meest fraaie uitzichten. Deze begint bij de picknickplaats bij het noordelijkste strand van het gebied en je loopt langs de fraaie rotskust van zuidoost Mallorca. Het water in de baaien is felblauw en overal liggen grote jachten in het water. Sommige delen van de wandeling zijn afgezet voor je eigen veiligheid, maar niemand leek zich daar echt goed aan te houden. Blijf echter wel uit de buurt van de immens steile klippen die ineens diep de zee in duiken! Deze korte wandeling kost je ongeveer een half uur.
 
Voor wat betreft de wandelingen in het gebied, vooral wandeling 3 is ook de moeite waard. Wandeling 1 en 4 vond ik minder mooi. Het bezoekerscentrum ligt aan het begin van wandeling 1 maar was ten tijden van mijn bezoek gesloten.

Parc Natural Mondrago
Parc Natural Mondrago Route 2
Parc Natural Mondrago route 3
Parc Natural Mondrago route 3

Cala Romantica – Cala Barques

Deze wandeling stond als ‘moeilijk’ aangegeven in mijn wandelgids, maar ik besloot hem tocht te proberen, daar de enige moeilijke sectie zich al direct aan de start van de wandeling bevindt. Je moet dan namelijk een steile klim van een meter of vier maken, waarbij je je aan boomwortels omhoog hijst. Wanneer je eenmaal boven op het pad staat, is de wandeling relatief eenvoudig, afgezien van de verkarste rots die het een hobbelig pad maken.
 
De wandeling voert je langs de oostkust van Mallorca Er zijn steeds meerdere paadjes die je kunt volgen, dus je kunt zelf min of meer je precieze route bepalen. Ik koos ervoor om op de heenweg (zuidwaarts) langs de kust te blijven en terug het wat meer inland pad te kiezen. Let wel: de paden zijn niet altijd duidelijk en ook hier eindigen ze soms in een dikke bos macchia, waardoor je af en toe wat moet struinen. Vaak is de zoektocht echter niet van lange duur omdat er genoeg paden liggen.
 
Je daalt een keer af naar Cala Falco en kunt dan kiezen voor de route bovenlangs of de wat steilere route die je over het strand voert. Eenmaal weer terug op het kustplateau is het nog maar een klein stukje lopen naar het mooiste plekje van deze wandeling op Mallorca: de Cova des Pont. Deze natuurlijke brug overspant een rotsspleet en kun je indien gewenst te voet oversteken.
 
Nog iets verder kom je bij Cala Barques, een prachtig zandstrand met een provisorische beach bar. Hier kun je eventueel een pauze nemen, voor je via (min of meer) dezelfde route weer terug loopt naar Cala Romantica en de parkeerplaats. Indien je helemaal tot Cala Barques loopt, kost deze wandeling je ongeveer 3.5 tot 4 uur.

wandelen op Mallorca naar Cova des Pont
Cova des Pont
Cala Barques
Cala Barques

Naar de vuurtoren van Portocolom

Portocolom is een oude vissersstad en nog maar beperkt aangetast door het toerisme. Ik verbleef hier in één van de rustige buitenwijken in een appartement van Pierre et Vacances Cecilia, helemaal aan de andere kant van de haven. Ik parkeerde mijn auto daarom bij de parkeerplaats naast het oude deel van de stad, al richting de vuurtoren. Vanaf hier loop je een stukje over een net aangelegde boardwalk langs de oude haven en niet veel later kom je weer op de verharde weg. Na enkele leuke strandjes kom je in de villawijk terecht en uiteindelijk bij de vuurtoren. Deze is helaas niet toegankelijk, maar wanneer je links van de vuurtoren een smal paadje door een kniehoog bosje volgt, kom je bij een prachtig uitzichtpunt naast een groot huis uit.
 
Vanaf hier kun je de straat langs de kust een tijdje volgen langs mooie en dure huizen, tot je weer bij het kustplateau uitkomt en Mirador En Caubó. Vanaf hier volg je een kustpad naar S’Algar, een prachtig en rustig strand waar veel gedoken wordt. Vanaf hier loop je via een onverharde weg terug naar de parkeerplaats. Deze wandeling kostte mij ongeveer anderhalf uur.

Faro de Portocolom
Faro de Portocolom
Portocolom hike
Kustlijn bij Portocolom

Regel je wandelvakantie op Mallorca

Zin gekregen om te gaan wandelen op Mallorca? Ik boekte mijn reis als volgt:
 
– De vluchten met Transavia boekte ik via Skyscanner maar je kunt ook rechtstreeks bij Transavia boeken.
– De accommodatie (Pierre et Vacances Cecilia) regelde ik snel en eenvoudig via Booking.com
– De huurauto boekte ik via Sunny Cars, maar je kunt ook zoeken via Booking.com
 
Wil je liever een georganiseerde wandelvakantie? Bekijk dan eens deze reis van SNP Natuurreizen waarbij je overnacht in prachtige familiehotels.
 
ANWB Reizen heeft een pakketreis waarbij je verblijft in het westen van Mallorca in prachtige adult only hotels. Bekijk het programma hier.
 

Huurauto Mallorca

De meeste van deze wandelingen zijn niet te bereiken met het openbaar vervoer dus is een huurauto onmisbaar. Ik huurde mijn auto bij Sunny Cars die het all inclusive pakket hanteren, waarbij ze het eigen risico al voor je afkopen. Zo heb je ter plekke bij aankomst geen gedoe meer over aanvullende verzekeringen en kun je goed verzekerd op pad én zonder zorgen op pad. Ik huur al jaren bij Sunny Cars omdat zij op hun website ook een duidelijke vergelijking maken van prijzen zodat je altijd het scherpste aanbod kunt kiezen. Daarnaast werken ze alleen met gerenommeerde verhuurders waaronder Alamo en Herz.
 
Mocht je bewust op reis willen, dan biedt Sunny Cars de mogelijkheid tot CO2 compensatie. Via deze link kun je uitrekenen wat dit je kost, ter indicatie een huursom van € 350 komt neer op ongeveer € 1,75 compensatie.
 

Tenslotte: handig om te weten als je gaat wandelen op Mallorca

Tenslotte deel ik nog wat handige tips voor je als je wilt wandelen op Mallorca. De meeste van deze korte wandelroutes op Mallorca zijn niet gemarkeerd, althans de routes die ik deed in ieder geval niet. Soms vind je bij het beginpunt een informatiepaneel, maar ook deze zijn er niet altijd. Bij de bovengenoemde wandelingen is verkeerd lopen eigenlijk geen optie, je kunt hoogstens het pad een keer of twee kwijt raken, net zoals ik. Met een beetje gezond verstand heb je het echter altijd zo weer terug gevonden.
 
Ondanks dat het zo aantrekkelijk lijkt, raad ik je niet aan deze wandeltochten op Mallorca op teenslippers te maken want de paden zijn rotsig en soms steil waardoor je grip op je enkels nodig heb. Voor de hierboven genoemde wandelingen volstaan stevige gymschoenen of lage wandelschoenen.
 
Ik had voor mijn reis de Rother Wandelgids gekocht die handig is bij het plannen van je wandelingen. Je bestelt hem hier.

Conclusie en disclaimer wandelen op Mallorca

Dit was mijn artikel over wandelen op Mallorca. Ik kreeg de huurauto aangeboden van Sunny Cars in ruil voor een review op mijn site, welke ik jullie bij deze heb gegeven. Mocht je nog andere wandeltips voor Mallorca hebben, laat ze dan gerust achter in de comments.
 
Verder lezen? Ga dan naar dit artikel over Actief op Mallorca, bezoek mijn Spanje startpagina of ga naar mijn blog over wandelen in Spanje.
 
Is Mallorca toch niet jouw ding? Denk dan eens aan La Palma – dé wandelbestemming van de Canarische Eilanden. Ik schreef er dit artikel over!

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

4 Comments

  • Evi Smeets

    Hallo, wij willen graag een korte wandeling doen van max 10km we zijn met een baby en hebben een draagzak. We verblijven in Can Picafort, we willen graag de baaien aan de oostkust/zuidoost kust zien, omgeving Cala D’or en dergelijke leek me prachtig, we gaan sowieso een auto huren voor de oostkust/zuidoost kust te doen, en dachten dat we dan misschien een wandeling kunnen doen daar in die regio, welke wandeling raad je dan ook ?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *