wandelen op la palma
spanje,  we12hike

Wandelen op La Palma: wandeltips & de mooiste routes

Wil je gaan wandelen op La Palma? Dan ben je hier aan het juiste adres voor meer informatie. Enige tijd geleden was ik voor de tweede keer in mijn leven op het Canarische Eiland La Palma. Dit eiland is voor mij de grootste verrassing geweest van de afgelopen jaren voor wat bestemmingen binnen Europa betreft. Gewoon, omdat het zo waanzinnig mooi is en er ontzettend veel heerlijke wandelroutes op La Palma zijn.
 
Dit artikel verscheen voor het eerst in 2020 en werd geupdate in 2024
 

Wandelen op La Palma: de mooiste wandelroutes van het eiland

In deze blog over wandelen op La Palma geef ik je niet alleen de mooiste routes, maar ook alles wat je verder nog over La Palma wilt weten, zoals de beste plekken om te overnachten, het klimaat van La Palma, wat de belangrijkste bezienswaardigheden zijn en meer. Pak dus een kop thee en ga er even voor zitten want ik beloof je: alleen het lezen over de mooiste wandelroutes op La Palma gaat er al voor zorgen dat je direct op het vliegtuig wilt stappen…
 
Ik heb de routes trouwens onderverdeeld in drie gebieden:
– Wandelingen in Cumbre Vieja
– Wandelingen in het nationale park Caldera de Taburiente
– Overige wandelingen

Wandelen op La Palma wandelroutes
Op de Ruta de los Volcanos

Wandelen in- op- en over de Cumbre Vieja

De Cumbre Vieja is een gebergte in het zuiden van La Palma. Het gebied is zo’n 18 kilometer lang en herbergt zo’n 120 vulkanen. Globaal strekt ie zich uit tussen Refugio El Pilar (het startpunt van diverse wandelingen) en Punta de Fuencaliente in het uiterste zuiden van La Palma. De hoogste top is Deseada en meet 1.949 meter. Ik begin de blog over wandelen op La Palma met de mooiste wandelingen bij Cumbre Vieja.

Ruta de los Volcanos

De Koninginnetocht van La Palma is toch wel de Ruta de los Volcanos. Deze 17 kilometer lange trektocht loopt van Refugio El Pilar naar het dorpje Los Canarios en voert je langs de talloze vulkanen van de Cumbre Vieja. Ik liep hem beide keren dat ik op La Palma was en genoot beide keren zo enorm, dat ik echt van mening ben dat je deze wandeling bovenaan je lijst met wandelroutes La Palma moet zetten.
 
Om bij Refugio El Pilar te komen, kun je het beste de auto in Los Canarios parkeren en vanaf hier een taxi nemen. Vlak tegenover het informatiecentrum is een taxi standplaats. Er hangt een prijslijst en de rit naar El Pilar kost je, afhankelijk van het exacte tijdstip, ca. 45 euro. Vanaf hier loop je dan weer terug naar de auto en ben je dus niet meer afhankelijk van vervoer. Er is ook georganiseerd vervoer mogelijk maar even uitzoeken leverde al snel het resultaat op dat we met twee personen bijna net zo goedkoop uit waren door een taxi te nemen.
 
De route is niet technisch maar wel redelijk zwaar. Althans, de stijging valt mee maar de daling (meer dan 1.400 meter) is aanzienlijk. Soms is de afdaling over steile hellingen met rolkeien, andere keren over een breed pad met vulkaangruis. De Ruta de los Volcanos is uitstekend gemarkeerd en wordt veel belopen, dus verkeerd gaan is haast onmogelijk. Wel kun je onderweg diverse vulkanen beklimmen als extra optie, mocht de 17 kilometer nog niet genoeg voor je zijn.
 
Let op: doe deze wandeling op La Palma alleen met goed weer. Je komt relatief hoog en het weer op de kam kan verraderlijk zijn wanneer het dicht trekt. Ook waait het hier vaak enorm dus ook al is het aan zee of in het dal warm, neem sowieso een (regen)jas en lange broek mee. Onderweg is geen eten en/of drinken te verkrijgen en zijn geen toiletten. Water kun je bijvullen in Refugio El Pilar.
 
Lengte: 17.5 kilometer
Duur: ca. 5-6 uur
Beginpunt: Refugio El Pilar
Eindpunt: Los Canarios

Ruta de los Volcanos Wandelen op La Palma wandelroutes
Onderweg op de Ruta de los Volcanos
Prachtige uitzichten op de Ruta de los Volcanos
Prachtige uitzichten
Ruta de los Volcanos Wandelen op La Palma wandelroutes
Vulkanisch gesteente overal om je heen
Ruta de los Volcanos Wandelen op La Palma wandelroutes
Even in de schaduw
Ruta de los Volcanos
Uitzichten in de krater

Beklim de Pico Birigoyo

Voor wie een korte wandeling in Cumbre Vieja wil maken, is de beklimming van de Pico Birigoyo een aanrader. Deze wandeling staat niet als zodanig beschreven in de Rother Wandelgids van La Palma, maar is met de kaartjes en aanwijzingen toch goed te doen. Let wel: het pad is niet overal even goed gemarkeerd. Wij hoorden dat dit is omdat de wandeling eigenlijk is afgesloten, maar hij wordt dermate veel belopen dat je hem prima kunt doen.
 
Je begint de wandeling bij El Pilar en volgt hier allereerst een stuk van de Ruta de los Volcanos. Na ongeveer een uur kom je aan je linkerhand een onduidelijke afslag tegen, bergopwaarts en gemarkeerd door steenmannetjes. Hier begint de beklimming van de 1.807 meter hoge Pico Birigoyo. Je cirkelt eerst nog wat om de krater om vervolgens de laatste stappen over de kam te maken naar de triangulatiezuil vanaf waar je uitzicht hebt over de Caldera.
 
Vanaf hier voert een afdaling over een goed begaanbaar pad met rolkeien steil naar beneden. Eenmaal weer in het bos volgen er nog enkele ongemarkeerde paden (waarvan er enkele afgesloten zijn) waarna je de geel/witte route oppakt en terug wandelt naar El Pilar.
 
Lengte: 5 kilometer
Duur: ca. 2 uur
Begin- en eindpunt: Refugio El Pilar

Pico Birigoyo wandelen op La Palma wandelroutes
Op naar de top
Pico Birigoyo wandelen op La Palma wandelroutes
De markeringen

Los Canarios naar Punta de Fuencaliente

Er zijn diverse manieren om deze wandeling te maken, dit is mede afhankelijk van hoeveel tijd je te besteden hebt en of je een enkele reis wilt lopen of een retour. Je kunt je auto het beste bij het bezoekerscentrum van Volcan San Antonio parkeren en vanaf hier eerst deze krater bezoeken. Je dient hiervoor wel een kleine toegangsfee te betalen. Nadat je deze hebt gezien, loop je over hetzelfde pad terug en pik je net buiten het bezoekerscentrum de GR-131 op met de wit/rode markering.
 
Na een steile afdaling kom je op een breed karrenpad uit dat je naar de volgende vulkaan leidt: de Teneguía. Deze barstte voor het laatst uit in 1971 en vormde hierdoor het landschap dat je nu voor je ziet. Je kunt de Teneguía beklimmen maar deze trip is niet voor watjes en gevaarlijk in slecht weer.
 
Vanaf hier kun je er voor kiezen om terug te wandelen naar Los Canarios of door te gaan naar Faro de Fuencaliente. Je passeert dan de zoutpannen en komt uit bij de vuurtoren. Vanaf hier neem je de bus terug naar Los Canarios.
 
Lengte: tussen de 5 en 15 kilometer, afhankelijk van je route
Duur: tussen de 2 en 5 uur
Begin- en eindpunt: Los Canarios

Volcan San Antonio
Prachtige uitzichten over Volcan San Antonio
Faro de Fuencaliente
Faro de Fuencaliente

Wandelingen in Caldera de Taburiente Nationaal Park

Naast Cumbre Vieja is ook het nationale park Caldera de Taburiente een fantastische plek om wandelingen te maken. Het is één van de meest spectaculaire erosiekraters ter wereld en vormt het hart van La Palma. Plan minimaal twee tochten hier: eentje die je over de toppen van de Caldera voert en eentje die je door de Caldera voert. Op deze manier krijg je een goede indruk van de grandeur van dit gebied. Bij deze mijn favoriete wandelingen in Caldera de Taburiente.

Van Los Brecitos door de Caldera de Taburiente

Na de Ruta de los Volcanos is dit toch wel de meest spectaculaire wandelroute van La Palma. Je parkeert de auto bij de beekbedding van Barranco de las Angustias en neemt hier een taxi naar Los Brecitos (ca. 70 euro tot max 5 personen). Let op: deze gaan alleen ‘s ochtends!
 
Vanaf hier maak je een soms wat steile maar over het algemeen zeer prettige afdaling de Caldera in. Het hoogtepunt was voor wat mij betreft toch wel de Cascasa de los Colores, oftewel de gekleurde waterval. Héél bijzonder om dit zo te zien. Je moet hiervoor wel even van de standaard route afwijken en wat waden, maar het is de extra moeite meer dan waard.
 
Hierna loop je verder over de bodem Barranco de las Angustias, de kloof der angsten. Je moet een brede rivier (afhankelijk van de waterstand) doorwaden en uiteindelijk voert een niet al te moeilijke tocht door de kloof je terug naar de parkeerplaats.
 
Afstand: 16 kilometer
Duur: ca. 5-6 uur
Beginpunt: Los Brecitos (bereikbaar per taxi)
Eindpunt: parkeerplaats Barranco de las Angustias

Los Brecitos wandelen op La Palma wandelroutes
Zonsopkomst in de caldera
De prachtige groene omgeving van Los Brecitos
De prachtige groene omgeving van Los Brecitos
Zelfs in de winter in korte broek en t-shirt!
Zelfs in de winter in korte broek en t-shirt!
Casaca de los Colores wandelen op La Palma
Casaca de los Colores

Roque de los Muchachos

Het hoogste punt van La Palma is Roque de la Muchachos op een hoogte van 2.426 meter. Je kunt hier met de auto naartoe, maar leuker is natuurlijk om te wandelen. Je kunt de auto het beste parkeren bij Mirador de los Andenes en hier de wit-rood gemarkeerde route oppikken. Deze hike is ontzettend spectaculair maar met name geschikt voor wandelaars zonder hoogtevrees en met een goede tredzekerheid, je loopt met regelmaat pal langs de steile afgrond de Caldera in.
 
Je stijgt en daalt continue, tot je na een goede anderhalf uur bij de wat toeristiche Roque de la Muchahos uit komt. Vanf hier heb je fabelachtige uitzichten over Cumbre Vieja en enkele andere Canarische Eilanden in de verte. Je kunt over dezelfde weg terug wandelen of via de verharde weg gaan. Deze laatste optie is zo’n 7 kilometer en niet heel interessant, maar wel leuk als je de gebouwen van het observatorium van dichterbij wilt bekijken.
 
Afstand: 6 kilometer
Duur: ca. 3 uur (retour via dezelfde route)
Begin- en eindpunt: Mirador los Andenes

Roque de las Muchachos wandelen op La Palma
Bij Roque de las Muchachos
Roque de las Muchachos wandelen op La Palma
Uitzichten zo ver als je kunt kijken

Beklimming van Pico de la Nieve

Een andere mooie beklimming die je kunt doen is die van de Pico de la Nieve, de sneeuwtop. Deze is niet al te moeilijk en biedt met goed weer wederom prachtige uitzichten. Tijdens mijn meest recente reis had ik echter zware bewolking, onder ons wat het bewolkt en wij stonden in de zon, waardoor het uitzicht beperkt was.
 
Je parkeert de auto bij de parkeeplaats waar borden staan naar Pista Pico de la Nieve, het is een vrij grote parkeerplaats dus al snel duidelijk. Vanaf hier klim je in ongeveer een uur naar boven, naar de top van Pico de la Nieve. Eerst nog door de bossen, niet veel later kom je boven de boomgrens uit en soms, zoals in ons geval, boven de wolken. Bovenop de top kan het koud en vooral erg winderig zijn: warme kleding mee dus!
 
Je kunt via dezelfde route terug, maar leuker is het om een omweg te maken naar de rotstekeningen van Tagoror. Vanwege vandalisme zijn ze afgeschermd maar door de hekken heen kun je ze nog goed zien. Vervolgens loop je via dezelfde route terug en uiteindelijk kom je de afslag naar Pista Pico tegen, deze volg je en uiteindelijk kom je weer terug bij de auto.
 
Afstand: 7 kilometer
Duur: ca. 4 uur
Begin- en eindpunt: Parkeerplaats Pista Pico

Pico de la Nieve wandelen op La Palma
Op naar boven
Pico de la Nieve wandeling La Palma
De stijging is flink!

Pico de la Nieve wandeling La Palma
Op de top!

Overige wandelingen

Behalve deze wandelingen bij Cumbre Vieja en de Caldera de Taburiente zijn er eigenlijk overal op het eiland talloze wandelingen mogelijk. Bij deze geef ik je nog twee van mijn favorieten voor je wandelvakantie op La Palma:
 
De eerste wandeling is de watervalwandeling Barranco del Agua. Deze korte tocht van een uur voert je door een nauwe kloof naar een prachtige waterval. Het is een prima wandeling om te doen op een regenachtige dag. De tweede wandeling die ik je absoluut kan aanraden is die van Los Llanos naar Puerto de Tazacorte. Ik liep een deel hiervan vanuit Puerto de Tazacorte, een historisch dorpje met een zwart zandstrand en een aantal ruïnes van een oud fort. Vanaf hier kun je een niet al te zware maar steile beklimming maken naar Mirador del Time.

Barranco del Agua een mooie waterval op La Palma
Barranco del Agua een mooie waterval op La Palma
Groene kant van La Palma wandelen
Groene kant van La Palma

Algemene reis- en wandeltips La Palma

Tot zover een overzicht van de wandeltochten die ik maakte. Uiteraard zijn er nog veel meer. Het handigste is om voor vertrek de Rother Wandelgids te bestellen, deze bevat meer dan 60 wandelingen op La Palma incl. omschrijvingen en kaartjes. Een echte wandelkaart heb je niet nodig daar de meeste wandelpaden goed gemarkeerd zijn.
 

Reis naar La Palma

Je kunt je vakantie op La Palma zowel georganiseerd doen als zelf boeken. Hoe je het ook wilt doen, zorg er in ieder geval voor dat je een huurauto hebt want veel wandelingen zijn lastig te maken met het openbaar vervoer. La Palma is bergachtig en de wegen kronkelen over het eiland. Wanneer je net als ik snel last hebt van wagenziekte doe je er verstandig aan om pilletjes in te nemen voor je op pad gaat. Vooral de weg naar de toppen van Caldera de Taburiente is soms duizelingwekkend.
 

Pakketreis La Palma

De eerste keer dat ik op reis ging naar La Palma boekte ik bij Tui. De bungalows van La Plantacion waar ik toen verbleef zijn niet meer te boeken via TUI maar nog wel via Sunweb
 
Tijdens mijn meest recente reis, boekte ik bij Sunweb en verbleef ik in een prachtig gelegen finca in Los Llanos de Aridane. Bij de reis was een vlucht met Transavia, een huurauto en het verblijf inbegrepen. Het was ideaal om hier te overnachten want de Lidl was om de hoek maar omdat het toch net buiten het dorp lag, was het prima vertoeven. Vanaf het dakterras heb je prachtige uitzichten op de Caldera.
 
Liever op pad met een groepsreis? Dat is mogelijk via SNP Natuurreizen!

Vakantie La Palma

Zelf je reis naar La Palma regelen

Liever zelf je wandel vakantie naar La Palma regelen? Dat kan uiteraard ook! Transavia vliegt meerdere keren per week naar La Palma vanaf Amsterdam, check de meest gunstige tarieven op hun website of via Skyscanner. Let wel op dat je een vlucht naar Isla de la Palma boekt en niet een vlucht naar Palma de Mallorca!
 
Onze huurauto boekten we bij Sunny Cars en appartementen en hotels op La Palma vind je op Booking.com – nadat we in La Granja hadden overnacht voor een week, hebben we ook nog enkele nachten doorgebracht aan de andere kant van het eiland in de buurt van Los Concajos. Het appartement dat we daar hadden was niet echt een aanrader, maar er is over het algemeen keuze genoeg in dit gebied! De beste plek om te verblijven voor wandelaars is toch wel Los Llanos, vooral omdat het centraal gelegen en niet te ver van de Cumbre en de Caldera af ligt.

Je kunt ook een losse bouwsteen boeken voor La Palma bij Riksja Travel en vanuit daar verder zelf je reis gaan organiseren.

Wandelen op La Palma Fuencaliente
Fuencaliente

Klimaat La Palma

Het allerbelangrijkste om je te realiseren over je vakantie op La Palma is dat het eiland twee kanten heeft die van elkaar gescheiden worden door een enorm bergmassief. Dit betekent dat het aan de ene kant van het eiland warm en zonnig kan zijn en aan de andere kant van het eiland regenachtig en bewolkt. De zonnige en dus warmere kant van het eiland is het westen, waar je onder meer plaatsen als Los Llanos de Aridane, Puerto Naos en Puerto Tazacorte vindt. Deze kant is relatief droog en het landschap is minder groen dan in het oosten van La Palma.
 
De oostelijke kant van La Palma is dus de regenachtige kant waar gemiddeld meer neerslag valt dan in het westen. Het is hier groener maak met grote regelmaat ook bewolkter. Als ik er aan terug denk, heb ik tijdens mijn verblijf in het oosten bijna alleen maar bewolking gehad. Aan deze kant van het eiland vind je de luchthaven van La Palma, evenals de hoofdstad Santa Cruz en de badplaats Los Concajos.
 
Over het algemeen is het altijd relatief warm op La Palma maar … het kan in de winter ook akelig koud worden. Alhoewel ik daar zelf weinig van heb gemerkt (het was tijdens de kerstvakantie zo rond de 20-25 graden en bijna elke dag zonnig) heb ik me laten vertellen dat het ook enorm kan spoken qua weer en dat er dan hoog in de bergen sneeuw kan vallen. In de zomer daarentegen is het vaak erg warm en dus niet ideaal om lange wandelingen te maken. Ik adviseer je dus om in het voorjaar en het najaar te gaan wandelen op La Palma.
 
Wat me trouwens opviel in de appartementen waar ik verbleef, is dat deze geen van allen verwarming hadden. Het koelde ‘s avonds best snel af zodra het donker werd, waardoor het binnen ook best hard ging met de daling van de temperatuur. Neem dus zeker warme kleding mee voor ‘s avonds, ook voor in je accommodatie!

Ruta de los Volcanos
Wandelen met uitzicht op Tenerife

Paklijst wandelen op La Palma

Belangrijk om te weten is dat je relatief op grote hoogte wandelt, waardoor het soms op de berg een heel stuk koeler kan zijn dan beneden in het dal. Daarnaast heeft La Palma dus een droog en een nat gedeelte, waardoor een regenjas geen overbodige luxe is. Het volgende mag sowieso niet ontbreken in je rugzak:
 
– Zonnebrand en zonnebril
– Water afstotende (afrits) broek
– T-shirt, fleecetrui en regen/windjack
Een dagrugzak
– Stevige wandelschoenen
– EHBO set
Wandelgids La Palma
 
Een volledige paklijst voor je wandelvakantie vind je hier.
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je deze blog met de mooiste wandelingen op La Palma nuttig en heeft het je geholpen met het voorbereiden van je reis. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments.

Wil je verder lezen over Spanje, bezoek dan zeker ook mijn Spanje startpagina voor nog meer blogs, reistips en mooie wandelroutes of mijn artikel over wandelen in Spanje.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

3 Comments

 • Els Van Daele

  hallo,

  door uw blog hier te lezen krijg ik er wel zin in…

  wij hebben onvoorbereid een last minute naar la Palma geboekt deze middag om toch nog naar de zon te kunnen gaan….
  het besef is pas nadien gekomen door wat te googelen dat het echt wel hoogteverschillen zijn en dat er overal vermeld wordt dat je zeker geen hoogte vrees moet hebben….

  wat ik dus eigenlijk wel heb !!!

  vraagje voor u:
  welke wandelingen raad je ons dan nog wel aan om te doen waar ik niet de verte en hoogte zichten te fel moet trotseren?

  het zal sowieso een uitdaging worden op dat vlak.

  hopende op goeie tips
  Hartelijke groet
  Els

  • anto

   hallo Els,

   Bedankt voor je bericht! Je kunt bv. prima de wandeling van Los Canarios naar Fuencaliente doen, of een deel daarvan. Pico de la Nieve kan ook goed (je hoeft niet helemaal tot aan de top) en ook de watervalwandeling bij Barranco del Agua. Je zou ook het eerste deel van de Ruta de los Volcanos kunnen doen, dan is het pad nog vrij breed en goed begaanbaar. Dan over dezelfde route weer terug, zo ver als dat het comfortabel voelt. Dit zouden mijn aanbevelingen zijn!

   groeten en fijne reis!

 • Irene

  O, ik heb zulke goede herinneringen aan La Palma! Ben er 2x geweest: de eerste keer tijdens mijn honeymoon (jaja) en later nog een keer met de kids. Ik vraag me af of ‘onze’ casita’s er nog wel staan na de vulkaanuitbarsting. Vind het vooral fijn dat er een bepaald slag toeristen op af komt, anders dan op de andere Canarische Eilanden. Je kunt er in ieder geval ook fantastisch sterrenkijken!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *