wandelen op de veluwe
nederland,  we12hike

Wandelen op de Veluwe: 4 mooie voorjaarswandelingen

Het frisse groen, de kwetterende vogels, de steeds langer wordende dagen en de koele ochtenden en avonden zijn voor mij slechts enkele zaken die wandelen in het voorjaar zo fijn maken voor me. Het groen lijkt groener dan ooit en ik kan oprecht gelukkig worden van een fluitconcert van vogels die zich in de bomen rondom mijn tuin ophouden of van het voorjaarszonnetje op mijn gezicht. Sinds ik terug ben uit Nepal trok ik daarom al diverse keren de wandelschoenen aan en maakte ik een wandeling op de Veluwe. Bij deze mijn tips!
 
Maar eerst … in het voorjaar wandelen? Wees dan alert op teken! Neem altijd een tekentang mee op je wandeltocht en doe bij thuiskomst én ’s avonds onder de douche een uitgebreide tekencheck!
 
Wandelen op de Veluwe
 

15 Kilometer wandelroute Hoge Veluwe Park

Mijn eerste tip is er eentje voor Park De Hoge Veluwe, een route van 15 kilometer. Deze is deels ongemarkeerd dus je doet er verstandig aan om bij aankomst de wandelkaart Hoge Veluwe te kopen bij het loket. Parkeer je auto bij Ingang Otterlo en loop vanaf hier het linksaf het park in. Hier volg je eerst een deel van de ruiterroute tot je bij het Otterlose Zand uit komt. Wanneer de route zich splitst buig je naar links en verlaat je de ruiterroute. Je loopt nu min of meer parallel aan de noordelijke grens van het park. Volg dit pad steeds tot je bij Jachthuis Sint Hubertus aan komt, een prima plek voor een pauze. Hier pik je de rood/wit gemarkeerde route (het Trekvogelpad) op, die je uiteindelijk via het Bezoekerscentrum en het Parkrestaurant terug brengt naar Ingang Otterlo.
 
Afstand: ca. 15 km
Begin- en eindpunt: Ingang Otterlo
Horeca: bij St. Hubertus en het Parkrestaurant
 
Lees ook: wild spotten op de Hoge Veluwe, zo doe je dat!
 
Jachthuis St. Hubertus
 

NS Wandeling Hemelse Berg, Oosterbeek

Wie denkt dat de Veluwe alleen uit bos bestaat heeft het mis, je vindt bijvoorbeeld bij Oosterbeek ook bijzonder mooie uiterwaarden die uitermate geschikt zijn om in het voorjaar te voet te verkennen, wanneer de voorjaarszon op haar fijnst is. Struinen door de Rosandepolder is heel bijzonder want je wandelt hier onder een prachtige spoorbrug door en met een beetje geluk staan er kamelen in de weide. De originele route is 15 kilometer, maar je kunt hem inkorten tot 5 of 7 kilometer en onderweg de bus pakken. Meer informatie vind je hier.
 
Afstand: ca. 15 km
Beginpunt: NS Station Oosterbeek
Eindpunt: NS Station Arnhem
Horeca: De Westerbouwing, Camping Oosterbeekse Rijnoever (geopend van medio april tot medio oktober)
 
Lees ook: vier mooie winterwandelroutes op de Veluwe (die je ook prima in het voorjaar kunt maken trouwens)
 
outdoor nieuws maart
 

Trage Tocht De Steeg

De Trage Tocht De Steeg vind je terug in de wandelgids ‘Wandelen op de Veluwezoom’ van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, die zich specialiseert in wandelgidsen en bijzondere wandeltochten. De zogenaamde Trage Tochten gaan over tenminste 70% onverharde paden en dat maakt al hun tochten bijzonder aangenaam. Onlangs liep ik een tocht die door Nationaal Park De Veluwezoom gaat en dit combineert met een tocht door nagenoeg ongemarkeerde paden door de uiterwaarden Havikerwaard bij De Steeg. Een heerlijke zondagmiddagwandeling waarbij we, ondanks dat het Eerste Paasdag was, bijna niemand tegenkwamen. Je bestelt de wandelgids hier!
 
Let op: de onbewaakte overweg bij De Steeg is inmiddels afgesloten. Wij staken hem alsnog illegaal over, maar dat wil ik je niet aanbevelen op mijn site. Beter is om de omleiding te kiezen.
 
Afstand: ca. 13 km
Begin- en eindpunt: Kasteel Middachten, De Steeg
Horeca: alleen in De Steeg
 
Lees ook: de beste dagrugzakken voor dames – tips en tricks van een doorgewinterde wandelaar
 

 

Het Plaggenstekerspad, Hoenderloo

Het Plaggenstekerspad is een Klompenpad dat start net buiten het centrum van Hoenderloo. Het was mijn eerste Klompenpad ooit en alhoewel ik gemixte reviews las op de website, hebben mijn wandelmaatje en ik ons prima vermaakt op deze tocht. Je loopt voornamelijk door het bos en soms over wat heide, steekt het terrein van Landal Miggelenberg over en komt langs enkele campings. Wij liepen hem op een woensdagochtend in de meivakantie en het was ondanks de vakantieperiode aangenaam rustig op het pad. Een leuke wandeltocht vanuit Hoenderloo met af en toe wat hoogteverschillen zodat je ook een beetje aan je conditie kunt werken!
 
Afstand: ca. 12 kilometer
Begin- en eindpunt: De Krim, Hoenderloo
Horeca: alleen in Hoenderloo
 
Lees ook: wandeltips om alleen veilig te wandelen als vrouw
 
wandeling Hoenderloo
 

Overnachten op de Veluwe

Er zijn natuurlijk talloze overnachtingsmogelijkheden op de Veluwe. Wanneer je op zoek bent naar rust en ruimte en de drukte van het Nationale Park Hoge Veluwe wilt ontlopen, kun je prima terecht in de bossen tussen Wolfheze en Oosterbeek bij Fletcher Hotel Wolfheze (voormalig Bilderberg Wolfheze). Deze heeft echt een perfecte locatie in het bos en vanaf hier starten diverse wandelroutes. Wanneer je een vakantiehuisje op de Veluwe zoekt, kan ik je één van de Landal Parken aanbevelen. Er zijn er genoeg om uit te kiezen!
 
Een uitgebreid overzicht van hotels en B&B’s op de Veluwe vind je hier. Heb je specifieke vragen over de beste plek om te overnachten op de Veluwe, laat het me dan weten want ik woon er en kan je uit eigen ervaring advies geven!
 
Op zoek naar een wandelkaart Veluwe? Ik kan je die van de ANWB van harte aanbevelen!
 

 

Conclusie en disclaimer

Dit waren ze, mijn vier wandelroutes Veluwe tips. Hopelijk heb ik je hiermee voorzien van (nog meer) wandelinspiratie voor tijdens je vakantie op de Veluwe en wie weet lopen we elkaar binnenkort een keer tegen het lijf, hier of ergens anders op de Veluwe. Check zeker ook het artikel dat ik onlangs schreef over wandelen in Loenen op de Veluwe, een prachtige plek om in het voorjaar te wandelen.
 
Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wanneer je een aankoop doet of een reserving maakt via mijn website, ik hier een bescheiden commissie voor ontvang. Alvast bedankt voor je overweging!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *