wandelen op de rheinsteig
duitsland,  we12hike

Wandelen op de Rheinsteig in Duitsland

Ik ben ontzettende fan van Duitsland omdat er talloze wandelpaden zijn en je er vaak nauwelijks mensen tegen komt. Een tijdje geleden liep ik een deel van de Saar-Hunsrück Steig en dit keer was de Rheinsteig aan de beurt. Deze 320 kilometer lange wandeling is één van de Top Trails of Germany en kent grote hoogteverschillen. Mijn wandelmaatje voor dit weekend was Rianne, die ik ken via social media. We kwamen elkaar eerder op de Vakantiebeurs tegen en besloten eens samen te gaan lopen. Het werd dus een weekendje wandelen op de Rheinsteig.
 

Een mooi stukje van de Rheinsteig lopen

In een weekend kun je natuurlijk geen 320 kilometer lopen maar we liepen een deel van de tocht, namelijk van Kamp Bornhofen naar Kaub, een stuk van zo’n 50 kilometer. Als je een grote wandeling loopt, is het altijd even puzzelen hoe je weer terug komt bij de auto. Bij de Rheinsteig is dit super makkelijk omdat er een spoorlijn langs de Rijn loopt en dus kun je heel makkelijk weer terug komen bij het beginpunt van de wandeling.
 

Het begin in Kamp Bornhofen

Onze tocht over de Rheinsteig begint dus in Kamp Bornhofen. Eerlijk is eerlijk, het is niet bepaald een uitnodigende plek, maar dat heeft er ook mee te maken dat we in het voorseizoen zijn en dat de meeste hotels en café’s nog gesloten zijn. De organisator van dit weekend heeft ons hier al voor gewaarschuwd en dus gaan we uitgerust met een rugzak vol eten en drinken op pad. De auto parkeren we bij het station en vanaf hier lopen we via de aanlooproute naar de Rheinsteig, die officieel boven het dorp langs gaat.
 

Wandelen op hoog niveau

De ondertitel van de Rheinsteig is ook wel ‘wandelen op hoog niveau’ en dat klopt ook wel, het grootste deel van de tijd gaan we over de kam van de heuvels die de Rijn omsluiten, soms dik 350 meter hoog. Aan dit deel van de Rijn liggen velen kastelen, wat er voor zorgt dat er in het voorjaar en de zomer veel toeristen in dit gebied zijn. Suf is het echter allerminst, vooral omdat de trail best pittig is. Voor vandaag staat er zo’n 9 kilometer op het programma en dat is meer dan genoeg, aangezien we pas om 14.00 uur ‘s middags op pad gaan.
 
wandelen op de rheinsteig in duitsland
 

Het begin van onze hike op de Rheinsteig

De wandeling begint dus met een klim naar de Rheinsteig toe. Vanuit het dorp volgen we een steil pad bergop en de toon voor de rest van het weekend is gezet. Waarom wilde ik ook alweer een spijkerbroek aan? De jas gaat al snel uit en omdat ik een rugzak van minimaal 10 kilo draag heb ik het binnen no-time al aardig heet. De kuiten branden maar na een kwartier flink omhoog stappen, staan we op de Rheinsteig. Niet veel later volgt het eerste uitzichtpunt, vanaf een rotspartij de verte in met een uitzicht op Burg Liebenstein.
 
wandelen op de rheinsteig
 

Iets meer lopen dan gepland

We dalen uiteindelijk weer af naar de Rijn en klimmen ook weer omhoog. Dan komen we erachter dat we ergens verkeerd zijn gelopen en we dus 5 kilometer meer lopen dan gepland. Het laatste stuk doen we dus maar met de turbo aan want we willen wel graag voor het donker in het hotel zijn. Dit lukt en uiteindelijk staat er zo’n 14.5 kilometer op de teller. We overnachten in Hotel Restaurant Krone tegenover de Rijn, waar we allebei een nette kamer met balkon krijgen.
 

Van Kestert naar Sankt Sant Goarshausen-Heide

De volgende dag hebben we een pittige tocht voor de boeg, namelijk die van Kestert naar Sant Goarshausen-Heide, een goede 19 kilometer met ruim 1.000 hoogtemeters. Een tocht die je qua afstand en hoogtemeters dus wel tot de categorie alpien mag rekenen, vooral omdat er ook een stukje Klettersteig/Via Ferrata in zit.
 
Vandaag is het weer beter dan gisteren en vol goede moed gaan we op pad. Vanaf het dorp omhoog is direct weer pittig, wellicht wel de pittigste klim van het hele weekend. De spieren zijn nog niet warm en de rugzak is op zijn zwaarst, want ook vandaag gaan we nauwelijks mogelijkheden tot bevoorrading tegenkomen. Al snel zitten we weer op het hoogste punt en diverse klimmetjes en afdalingen volgen. We weten dat we vandaag zo’n 1.000 hoogtemeters gaan maken en zijn er dus op voorbereid. Dat het zonnetje schijnt en we dus zonder jas kunnen lopen is een bonus, want het is pas begin maart. We passeren diverse steile passages en hebben steeds weer prachtige uitzichten op de burchten die langs de oevers van de Rijn liggen. Helaas zijn ze allemaal gesloten, sommigen gaan later dit seizoen nog open. Net voor Sankt Goarshausen komen we bij de Rabenackersteig, een stukje Klettersteig/Ferrata oftewel ‘een pad met alpien karakter’ zoals het bord aanduidt.
 
wandelen op de rheinsteig in duitsland
 

Over de Rabenackersteig

We besluiten het gewoon te doen, de Calmont Klettersteig in de Moesel was immers ook dikke schik, en ook deze keer blijkt het weer super leuk te zijn. Jezelf over rotspartijen heen hijsen, over een richeltje lopen met slechts een kabel ter ondersteuning en steile trappen op grote hoogte: het komt allemaal aan bod. Het is echter goed te doen, alhoewel ik het mensen met hoogtevrees niet zou aanraden. De lengte van dit traject is 500 meter, we deden er een goed half uur over, inclusief het maken van foto’s. Gelukkig was er niemand anders dus konden we er de tijd voor nemen, maar ik kan me zo voorstellen dat het hier in de zomer aardig druk wordt. Je hebt er behalve stevig schoeisel met flinke zolen geen speciale uitrusting voor nodig.
 
Vanaf hier is het nog een goede anderhalf uur tot ons hotel, Hotel Christian in Sant Goarshausen-Heide. Hier komen we redelijk uitgeput aan en net voordat de regen losbarst. We zijn bekaf en dat is niet voor niks, we hebben een goede 20 kilometer op de teller staan en 1.040 hoogtemeters gemaakt. Tel daar een rugzak van 10 kilo bij op en ik denk dat je dan kunt zeggen dat we het best okee gedaan hebben. Girlpowerrrr!
 
rabenacksteig duitsland
 

Door naar Kaub en de Loreley

De laatste dag lopen we naar Kaub. We komen langs de beroemde Loreley rots, het smalste stuk van de Rijn waar schepen regelmatig in de problemen komen. De bochten zijn hier zeer nauw en de stroming heel sterk. De legende gaat dat er bovenop de rots een nimf haar gouden haren zat te kammen en liederen zong. De schippers werden hierdoor dikwijls afgeleid en zo liepen er diverse schepen op de rotsen. Bij de Loreley is een bezoekerscentrum dat tijdens ons bezoek gesloten was en voor de rest lag de hele boel open. Ik vermoed dat ze extra parkeerplekken aan het maken zijn, maar dit maakte het geheel wel een beetje treurig. Het was in ieder geval leuk om de Loreley eens gezien te hebben.
 

De laatste kilometers

Na de eerste paar zonnestralen, slaat het weer al snel om. Het wordt wederom grauw en donker dus besloten we er flink de pas in te zetten. Ook voor vandaag stonden er weer enkele beklimmingen op het programma, eentje daarvan weer met behulp van een aantal kettingen. Uiteindelijk hadden we wederom een prachtig uitzicht, deze keer over Kaub in de verte en het tegenovergelegen dorpje Oberwesel. Net als we in een schuilhut een boterham eten, barst het los. Het houdt tot aan Kaub niet meer op met regenen. Net voor Kaub is er nog een steil stukje boven de wijnvelden, maar hier staat een alternatief aangeduid voor iedereen die het makkelijke pad wilt nemen. Net op het moment dat de afdaling naar Kaub wordt ingezet, breekt het zonnetje weer door. Niet veel later staan we weer aan de oevers van de Rijn en is onze wandeling op de Rheinsteig ten einde gekomen.
 
wandelen bij de loreley

wandelen op de rheinsteig in duitsland
 

Praktische info over wandelen op de Rheinsteig

– De gehele Rheinsteig is 320 kilometer en loopt van Bonn tot Wiesbaden. Op de website van de Rheinsteig vind je allerlei informatie over de mogelijke etappes.
– Zoals gezegd loopt er langs een groot deel van de Rheinsteig een spoorlijn waardoor je makkelijk weer terug kunt komen van je eindpunt naar je beginpunt. De treintijden kun je checken op de website van Deutsche Bahn.
– De etappes variëren in lengte maar ons advies is om niet meer dan 20 kilometer per dag te plannen, ook in verband met het hoogteverschil.
– Op de website van de Rheinsteig vind je een overzicht van partnerhotels die speciale services hebben voor wandelaars op de Rheinsteig. Denk hierbij aan de mogelijkheid een lunchpakket te kopen, een droogruimte voor schoenen en kleding en bijvoorbeeld bagagevervoer.
– Wil je de trail lopen en kamperen, dat is beperkt mogelijk omdat wij onderweg geen campings tegen zijn gekomen. Wild kamperen is in Duitsland niet toegestaan, wel zagen we in sommige schuilhutten een bordje dat je daar mag overnachten, maar ook die mogelijkheden waren beperkt.
– Wij liepen de tocht in het laagseizoen, waardoor veel hotels en restaurants nog gesloten waren. Het grote voordeel hiervan is dat je de trail vaak voor jezelf hebt. Ik heb me laten vertellen dat het op de Rheinsteig in het voorjaar en de zomer echter behoorlijk druk kan worden. Mijn persoonlijke ervaring met het lopen van dit soort lange-afstandspaden is dat het met name in weekenden en dan vooral rondom de dorpen druk kan zijn.
– Een wandelkaart is handig maar niet noodzakelijk. De trail staat overal supergoed aangegeven en verdwalen is nagenoeg onmogelijk.
 
Ohja, ik maakte ook nog een korte film. Kijk je mee?
 

 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over de Rheinsteig leuk en hebben we je geïnspireerd ook eens langs de Rijn te gaan wandelen. Meer lezen over wandelen in Duitsland? Check dan dit artikel. Ook leuk: onze Duitsland pagina, met talloze tips voor je Duitsland vakantie.
 
Wij maakten deze reis op uitnodiging van Top Trails of Germany. Alle gegeven meningen zijn slechts die van onszelf. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

28 Comments

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *