wandelen op de mullerthal trail hike luxemburg
luxemburg,  micro-avontuur,  we12hike

Wandelen op de Müllerthal Trail in Luxemburg

Aan mooie wandelingen in de omgeving van Nederland is geen gebrek, maar soms speelt het weer gewoon parten. Een trektocht maken in de stromende regen is gewoon niet zo leuk. Mijn vriend en ik hebben het plan opgevat om tijdens het paasweekend te gaan hiken, maar weten niet zo goed waar. In Nederland wordt het baggerweer en ook in België en Duitsland zijn de vooruitzichten niet denderend. We bezoeken boekhandel De Noorderzon hier in Arnhem op zoek naar informatie over mooie wandeltochten, maar vinden niet direct iets wat ons direct aanspreekt. #FirstWorldProblems was op zijn plaats geweest. Na (veel te) veel wikken en wegen hakken we de knoop door, het wordt wandelen op de Müllerthal Trail in Luxemburg. Een dag later zitten we in de auto. Op naar het zuiden!
 

Over de Müllerthal Trail

De Müllerthal Trail is een 112 kilometer lange trektocht door de Müllerthal Regio, ook wel het Klein Zwitserland van Luxemburg genoemd. De trail bestaat uit drie rondes van elk ongeveer 35 kilometer. Ronde 1 en 2 starten en eindigen in Echternach, ronde 3 start in Beaufort. Naast de drie standaard ronden zijn er ook nog enkele Extra Tours die je aan de ronde kunt plakken. Genoeg mogelijkheden dus!
 

Wandelen op de Müllerthal Trail in Luxemburg: ronde 1

Voor deze trip kiezen we voor ronde 1. Gewoon omdat het makkelijk is en we hier onderweg zonder al te veel problemen kunnen kamperen. Vanuit Arnhem is het een goede drie uur rijden naar Echternach, waar we in het begin van de ochtend aankomen. Bij het lokale VVV-kantoor kopen we een wandelkaart en aan het water pikken we de trail op. Het avontuur is begonnen!
 
wandelen op de müllerthal trail
Ik ben al twee keer eerder gaan wandelen op de Müllerthal Trail, mijn vriend nog niet. Ik word dan ook spontaan blij van zijn enthousiaste koppie als we niet ver buiten Echternach de eerst rotspartijen tegen komen. Klimmen en klauteren! Okee, dat laatste is een beetje overdreven, maar de Müllerthal Trail is zeker niet voor watjes. Een andere omschrijving is glibberen en glijden want het heeft de afgelopen dagen flink geregend waardoor de bladeren die het pad bedekken spekglad zijn. Het is soms even wat zoeken wat de trail betreft omdat er dus geen duidelijke trail bestaat vanwege het enorme bladerdek, maar dat maakt de hike zeker niet minder leuk.
 
wandelen op de müllerthal trail
Omdat het nog vroeg in het seizoen is, zijn de bomen nog kaal. Soms is het wat saai, soms is het heerlijk omdat juist hierdoor het zonnetje dat zich heel sporadisch laat zien, dan makkelijk door kan dringen op onze gezichten. De eerste dag lopen we van Echternach naar Born, waar we op de Camping Officiel staan. Alhoewel we eten bij ons hebben, is de zin om zelf te koken op ons brandertje er eigenlijk niet, mede omdat het inmiddels is begonnen met regenen. We besluiten daarom voor een schnitzel te gaan in het restaurant van de camping. Een uitstekende keuze!
 
De volgende dag slapen we uit want hé, dat moet ook gebeuren toch? Net voor twaalven zijn we op pad. Het is mistig en net boven het dorp pakken we de trail weer op. We klimmen gestaag door het bos, omhoog, omhoog en nog eens omhoog. Na een dikke anderhalf uur staan we op de kam en lijkt het enigszins op te klaren. We lopen verder en langzaam maar zeker ontvouwt zich een prachtig 360 graden panorama om ons heen. Deel twee van de trek voert ons grotendeels over de kam, van dorp naar dorp. Omdat er op dit deel van de tocht geen camping meer is, verlaten we de trek een kleine vijf kilometer voor Echternach en steken we door naar Scheidgen en Consdorf op ronde 2. We slapen op Camping La Pinède en hebben vandaag een dikke 25 kilometer lopen op de teller staan.
 
wandelen op de müllerthal trail
Dag drie voert ons terug naar Echternach. We hebben echter geen zin om weer helemaal over het asfalt terug te lopen naar ronde 1 (een dikke zeven kilometer) maar besluiten net buiten Consdorf ronde 2 op te pakken. Het blijkt een goede keuze want de tocht voert ons rechtstreeks het Müllerthal in, een prachtige en pittige route tussen de rotsen door. Regen en zon wisselen we elkaar af en onder het genot van een kop koffie en chocolade paaseitjes die we van de campingeigenaar hebben gehad, warmen we even op. Net voor Echternach maken we nog een enorme klim, om vervolgens bij een heerlijk uitzichtpunt uit te komen. We zetten de afdaling in en staan niet veel later weer bij de auto. Een prachtige wandeltocht over de Müllerthail Trail is ten einde gekomen.
 
wandelen op de müllerthal trail
 

Praktische info voor het wandelen op de Müllerthal Trail

Vanaf Utrecht rijd je in ongeveer 3.5 uur naar Echternach. Hier kun je op diverse parkeerplaatsen net buiten het centrum je auto gratis parkeren. Let wel goed op dat je daadwerkelijk op een gratis plek staat. Wanneer je onderweg wilt kamperen is het verstandig de reis van tevoren goed te plannen omdat er lang niet overal campings zijn. Wildkamperen is niet toegestaan in Luxemburg. Wij liepen de trail tijdens het paasweekend, maar desondanks was het erg rustig en kwamen we soms uren niemand tegen. De trail kent veel hoogteverschillen en dient dus niet onderschat te worden. Voor beginnende wandelaars is het een uitstekende training voor het maken van langere (berg) trekkings.
 

Kaart van de Müllerthail Trail

Wij kochten de kaart van de Müllerthail Trail bij het VVV-kantoor in Echternach. Een digitale kaart van de Müllerthail Trail vind je hier. Op zich heb je de kaart niet echt nodig, de trail staat werkelijk ontzettend goed aangegeven. Slechts één keer zijn we verdwaald, maar dit was omdat iemand een routemarkering verwijderd had. Toen ik dit meldde aan de organisatie van de trail, gaven ze aan dit z.s.m. op te lossen. Ter voorbereiding kochten we ook nog dit Duitstalige boekje over de Müllerthal Trail.
 
wandelen op de müllerthal trail
 

De Müllerthal Trail: doen of niet

Ik kan je een hike op de Müllerthail Trail absoluut aanbevelen. Het is wat mij betreft één van de mooiste trektochten van de Benelux en kan met gemak doorgaan voor een middelzware meerdaagse trektocht, mede vanwege de hoogteverschillen. Daarnaast kun je hem prima in delen lopen of zelfs voor een dagje, omdat je met de bus de diverse plekken van Luxemburg goed kunt bereiken. Onderweg kun je op sommige plekken een terrasje pakken (afhankelijk van het seizoen en waar je precies bent) en echt ver weg van de bewoonde wereld ben je nooit. Meer informatie over de trail vind je op de website van de Müllerthal Trail.
 

Plan zelf je wandeling over de Müllerthal Trail

– Wij gebruikten dit wandelgidsje voor de planning voorafgaand aan onze reis.
– Wij kampeerden zoals gezegd in Born en Consdorf. Er zijn diverse accommodaties in beide dorpen. Check hier voor Born en hier voor Consdorf wat de mogelijkheden zijn.
– Met het OV? Echternach is goed bereikbaar per trein. Overnachtingstips voor- en na je wandeltocht vind je hier.
 
wandelen op de müllerthal trail
 
Vragen? Drop ze in de comments! Wandelen op de Müllertal Trail maakt deel uit van mijn micro-avonturen serie. Benieuwd? Hier lees je er alles over. De andere micro-avonturen blogs vind je hier.
 
Meer andere verhalen lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
– Luxemburg Stad in 48 uur – een artikel van Eva van Omnitraveler
Heee wandelfan, ken jij De Wandeldate al?
Fietsen in Luxemburg Stad
De beste bestemmingen voor beginnende wandelaars
 
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *