wandelen aan de moezel over de moselsteig
duitsland,  we12hike

Wandelen langs de Moezel: de mooiste wandelingen + wandeltips!

Wie denkt dat de Moezel alleen voor oude mensen is heeft het mis! In 2015 bezocht ik de Moezel al eens en onlangs was ik er opnieuw op bezoek om te wandelen. Ik liep een aantal mooie rondwandelingen evenals een stukje van de Moselsteig. In dit artikel vertel ik je alles over wandelen langs de Moezel, inclusief tips voor de mooiste routes, waar te overnachten en meer. Veel leesplezier!
 
Lees ook: wandelvakantie Duitsland – waarom Duitsland de perfecte wandelbestemming is
 

Wandelen langs de Moezel
Uitzicht vanaf de Moselsteig
 

Over de Moezel

De Moezel is een 544 kilometer lange rivier in Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. Hij ontspringt in de Franse Vogezen en mondt bij Koblenz uit in de Rijn. Het mooiste deel van de Moezel vind je in de Moezelvallei, globaal genomen tussen de steden Trier en Koblenz. Het landschap kenmerkt zich door glooiende heuvels bedekt met wijnvelden, steile hellingen en een bochtige rivier. Onderweg tref je oude kastelen en burchten, talloze overblijfselen uit de Romeinse tijd en prachtige uitzichtpunten.
 
De Moezel ligt op ongeveer 3.5 uur rijden van Arnhem vandaan, afhankelijk van welk deel je bezoekt uiteraard. De meest bekende plaatsen aan de Moezel zijn Trier, Cochem en Zell. De meeste dorpen zijn met elkaar verbonden middels een busroute of een spoorlijn, wat het wandelen hier ook mogelijk maakt zonder met je auto op vakantie te gaan en/of een deel van de beroemde Moselsteig te lopen.
 

Wandelen in de Moezel
De Moezel in de herfst
 

De Moselsteig

De Moselsteig is met 365 kilometer één van de langste kwaliteitspaden van Duitsland. Elke etappe is tussen de 11 en 24 kilometer lang en combineert wandelen langs de oevers van de Moezel met wandelen door de wijngaarden en langs hooggelegen uitzichtpunten.
 
Naast de Moselsteig zijn er diverse ‘Seitensprungen’ oftewel rondwandelingen die het Moezelzicht combineren met het achterland. Ideaal als je op een vaste plek wilt verblijven en niet van A naar B naar C wilt lopen. Met deze Seitensprungen combineer je de beste plekken van de Moezel met elkaar.
 
Omdat er op veel plekken openbaar vervoer is, kun je zelf je route en afstanden bepalen. Ik heb de Moselsteig niet in zijn geheel gedaan, maar liep wel enkele etappes en/of delen hiervan. Het fijne van etappes combineren met rondwandelingen vind ik het feit dat je niet alleen maar langs de rivier loopt, maar ook het glooiende en relatief rustige achterland meepakt.
 
De Moselsteig is niet lastig maar kent wel flinke klimmetjes en dalingen, soms met wat klim- en klauterwerk. Onderweg zijn enkele Klettersteigs mogelijk maar mocht je dit niet willen, dan kun je deze overslaan, er staat altijd een alternatieve route aangegeven. Ook handig om te weten: om te wandelen aan de Moezel zou je de Moselsteig wellicht beter niet kunnen kiezen omdat ie maar zelden echt bij de rivier komt en vaak juist boven de heuvels gaat of zelfs door het achterland.
 
Onlangs liep ik de eerste vier etappes van de Moselsteig, tussen Perl en Trier. Lees mijn verslag van de Moselsteig wandelen hier.
 

De Moselsteig bij Leiwen
De Moselsteig bij Leiwen
 

Routesuggestie voor de Moselsteig

Ik liep etappe 13 en 14 van de Moselsteig in zijn geheel. Etappe 13 gaat van Reil naar Traben Trarbach en van Reil naar Zell. Deze zijn perfect indien je met de Moselweinbahn (trein) wilt gaan. Ik overnachtte in Hotel Reiler Hof in Reil en liep als volgt:
 
Dag 1. trein Reil – Traben Trarbach, wandeling terug naar Reil (15 km, ca. 5 uur)
Dag 2. trein Reil – Bullay, wandeling 3 km van Bullay naar Zell, wandeling van Zell terug naar Reil (12,5 km en ca. 4 uur).
 
Ik vond het op deze manier het makkelijkst omdat je dan terug loopt naar je hotel en aan het einde van de dag niet afhankelijk bent van een trein en dus niet tegen de klok loopt.
 
Onderweg kom je onder meer het ‘Collis Steilpfad’ tegen, een eenvoudige Klettersteig (zonder harnas, ook te omzeilen), en de Prinzenkopfturm met prachtige uitzichten over de wijde omgeving.
 
Tip: maak deze wandelingen in de herfst wanneer de bladeren kleuren, de Moezel is dan een stuk rustiger dan in de zomer en het kleurrijke landschap maakt je wandeltocht in de Moezel extra speciaal!
 

De Moselsteig tussen Traben Trarbach en Bullay
De Moselsteig tussen Traben Trarbach en Bullay
Herfst in de Moezel
De herfstkleuren maken wandelen langs de Moezel extra speciaal
 

De Calmont Klettersteig

Ook heel tof om te doen is de Calmont Klettersteig. Deze eenvoudige Klettersteig ligt tussen Bremm en Ediger Eller. De Calmont is de steilste wijngaard van Europa en men heeft hier een leuke Klettersteig aangelegd. Voor de ervaren alpinisten geen uitdaging, maar wel leuk om een keer je alpiene skills te testen wanneer je twijfelt of een échte Klettersteig jouw ding wel is.
 
Vanaf hier kun je via de steile klim naar de Calmont Gipfelkreuz doen en bovenlangs terug wandelen over de Moselsteig naar Ediger Eller. Mijn uitgebreide blog over de Calmont Klettersteig lees je hier.
 

calmont klettersteig duitsland
Op de Calmont klettersteig
Calmont Klettersteig
De Calmont Klettersteig tussen Ediger Eller en Bremm
 

Rondwandeling Moselachter

Tijdens mijn meest recente reis naar de Moezel overnachtte ik in Landal Sonnenberg in Leiwen. Vanuit hier maakte ik de rondwandeling Moselachter, oftewel een rondwandeling in de vorm van een 8. Ik startte vanuit mijn huisje en deed eerst de ‘linkeracht’ (de acht ligt op zijn zijde, zeg maar) die me vooral door het bos voerde en langs het uitzichtspunt Moselkino. Ook kwam ik langs het mooiste uitzichtspunt van de Moezel in 2016 bij Leiwen.
 
Hierna volgde een pittig stuk steil omhoog over een relatief smal en vergaan pad (niet voor mensen met hoogtevrees) en uiteindelijk via het achterland weer terug naar Leiwen. Deze wandeling is 15 kilometer lang en kostte me ongeveer 5 uur.
 

Weinsicht Moezel
Weinsicht Moezel op de Moselachter
Het uitzicht op de Moezel
Uitzicht vanaf de Moselachter
 

Rondwandeling Mehringer Schweiz

Een andere mooie Moselsteig Seitenprung is de rondwandeling Mehringer Schweiz. Ik deed een deel van deze rondwandeling in combinatie met de Moselsteig met als hoogtepunt het bezoek aan de Fünfseenblick, een uitzichtstoren met een prachtig uitzicht over de Moezel bij Mehring en Pölich. Daarnaast loop je een deel door de wijngaarden van de Moezel en bezoek je de Romeinse villa in Mehring. Deze wandeling is 14 km en duurt ongeveer 5 uur.
 

Fünfseenblick Moezel
Fünfseenblick in de Moezel
Uitzicht Moselsteig
Uitzichtspunt Fünfseenblick
 

Wandelen langs de Moezel: ook handig om te weten

Elk deel van de Moezel heeft zijn eigen wandelkaart. Loop je de Moselsteig, dan kun je online een wandelgids inclusief kaartmateriaal bestellen. De meeste Seitensprungen staan hier ook in. Ik heb voor vertrek de app ‘Gastlandschaften Rheinland Pfalz’ gedownload, hier staan alle routes in en je kunt deze tevens gebruiken als navigatie tijdens je wandeling in de Moezel.
 
De routes staan echter overal ook uitstekend aangegeven dus je hoeft je zeker geen zorgen te maken dat je verdwaalt. De meeste paden zijn prima, wanneer een pad lastiger is wordt dit vaak aangegeven zodat je waar mogelijk ook voor een eenvoudigere omweg kunt kiezen.
 
De Moselweinbahn gaat van Traben Trarbach tot Bullay. De rest van het vervoer gaat grotendeels per bus. Op deze website vind je meer informatie over de Bus und Bahn rondom de Moselsteig.
 
Benieuwd wat er mee gaat in mijn rugzak? Lees dan hier mijn artikel met een volledige paklijst voor je wandelvakantie.
 

Wandeltip Moezel
Omschrijving van een lastiger stuk
 

Leuk overnachten in de Moezel

Ik verbleef twee keer in de Moezel. De eerste keer in Hotel Reiler Hof in Reil, een gezellig en authentiek hotel aan de rivier. De tweede keer huurde ik een appartement bij Landal Sonnenberg, een prachtig gelegen en kleinschalig Landal park in het zuidelijke deel van de Moezel bij Leiwen. Campings zijn er ook genoeg aan de Moezel, veelal aan de oevers van de rivier.
 
Bekijk alle opties, prijzen en beschikbaarheid hier.
 

Ook leuk om te doen!

Ben je op zoek naar een alternatief voor de drukke Moezel? Denk dan eens aan het Remstal. Dit dal in de buurt van Stuttgart heeft ook prachtige vergezichten, wijnvelden en glooiende heuvels, maar wordt door Nederlanders echt een stuk minder bezocht. Je kunt hier de 215 kilometer lange RemstalWeg doen of bijvoorbeeld de Weinwanderweg lopen. Lees er hier meer over in mijn blog over het Remstal.
 
Liever fietsen langs de Moezel? Lees dan hier de tips van medeblogger Aniek van Avontuur Op Reis of het blog dat ik zelf onlangs schreef over fietsen langs de Moezel.
 

Regel je reis!

Alhoewel je je accommodaties eenvoudig bij Booking.com kunt regelen, is het natuurlijk ook mogelijk om een verzorgde pakketreis naar de Moezel te boeken. De volgende reizen zijn wellicht een leuke optie:
 
7-daagse rondreis Duitsland Wijn van de Moezel en Rijn
5-daagse excursiereis Moezel en Rijn
 
Toch liever alleen een accommodatie boeken? Bekijk dan hier de opties, prijzen en beschikbaarheid.
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikelen over wandelen langs de Moezel nuttig en heb ik je enthousiast gemaakt om de Moezel in Duitsland eens te bezoeken. Mocht je nog vragen en/of aanvullende tips hebben, laat ze dan zeker achter in de comments. Wil je meer lezen over wandelen in Duitsland, bezoek dan mijn Duitsland startpagina.
 
In dit artikel met wandelroutes aan de Moezel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *