wandelen in zuid-kennemerland
nederland,  we12hike

Wandelen in Zuid-Kennemerland Nationaal Park

Een aantal jaar geleden had ik in mijn hoofd gehaald dat ik graag alle nationale parken van Nederland wilde bezoeken in een jaar. Helaas mislukte dat (de teller bleef steken op 12 of 13 geloof ik) maar van de parken die ik bezocht, maakte Zuid-Kennemerland toch wel een onuitwisbare indruk. Ik maakte destijds de NS wandeling van Santpoort-Noord naar Overveen en vorig jaar bezocht het het nationale park met mijn Amerikaanse vrienden van Forget Someday. Omdat het nog maar zo’n drie maanden tot mijn vertrek uit Nederland is, besloot ik al mijn favoriete plekjes van Nederland nog eens te bezoeken. Een aantal weken geleden ging ik dus weer eens wandelen in Zuid-Kennemerland.
 

Wandelen in Zuid-Kennemerland Nationaal Park

Voor mij is wandelen in Zuid-Kennemerland echt een feestje, juist vanwege de combinatie van stilte en strand. Zelf woon ik op de Veluwe en dus kom ik nauwelijks aan zee. Echter ben ik niet het type dat de hele dag gaat liggen bakken. De NS route Kennemerduinen voert je vanaf NS Station Santpoort-Noord via Duin- en Kruidberg en Midden Herenduin naar zee. Hier kun je vervolgens kiezen om de wandeling verder af te maken over het strand richting Zandvoort aan Zee of gedurende twee kilometer het strand te volgen. Bij strandtent Parnassia aan Zee verlaat je het strand weer, om vervolgens via de Kennemerduinen terug te komen bij het station Overveen. De variant via het strand is 15 kilometer, die via de duinen is 16 kilometer, echter stond mijn GPS aan het einde van de dag op 17 kilometer.
 
Ik maakte een korte video om je een indruk te geven van deze mooie wandeling.
 

 
Mocht je willen wandelen in Zuid-Kennemerland maar dan liever een korte route doen? Parkeer dan de auto bij het bezoekerscentrum in Overveen, hier starten diverse kortere wandelingen. Ook zijn er vele fietspaden of kun je de auto bij Parnassia aan Zee parkeren.
 
De dag eindigde voor mij op een terras in Amsterdam waarna ik kort voor middernacht weer met de trein aan kwam in Arnhem. Ik schreef wel eens dat ondanks dat ik zo’n klein landje woon, het lastig is om je soms echt nog ver weg van alles vandaan te voelen. Tijdens het wandelen in Zuid-Kennemerland Nationaal Park had ik echt even het gevoel helemaal weg te zijn geweest. Weg van de stress en drukte van het alledaagse leven, weg van de drukte en weg van de rest van de wereld. Op het strand waren redelijk wat mensen, maar vooral op het eerste stuk van de tocht kwam ik, ondanks dat het een zonnige dag was, bijna niemand tegen. Mocht je dus eens op zoek zijn naar een mooie en afwisselende wandeling in Nederland, dan kan ik je deze zeker aanbevelen!
 
Meer lezen over mooie wandelingen in Nederland? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Wandelen bij Radio Kootwijk
Bloesemtocht in de Betuwe: rondje bij Buren
Op de Duintoppen Route in Schoorl
 
Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *