wandelen in Slovenië
slovenië,  we12hike

Wandelen in Slovenië: tips en mooie trails!

Wie gaat wandelen in Slovenië wordt aangenaam verrast! Niet alleen vanwege de prachtige natuur, maar ook vanwege de vriendelijke en sportieve mensen. Alhoewel je het wellicht niet zou verwachten, heerst er in Slovenië een enorme outdoor cultuur. Zo wordt er gezegd dat elke Sloveen in ieder geval één keer in zijn/haar leven de hoogste berg Triglav moet beklimmen. Ook gaan de Slovenen in hun vrije tijd steevast naar buiten om actief in de natuur te zijn. In dit artikel geef ik je al mijn tips voor wandelen in Slovenië, inclusief mooie plekken, dingen die handig zijn om te weten en fijne trails om te checken. Veel leesplezier!
 

wandelen in slovenië
Het beroemde meer van Bled
 

Wandelen in Slovenië: handig om te weten

Zoals gezegd is wandelen in Slovenië een heuse volkssport. Je vindt dan ook overal wandelpaden die over het algemeen goed gemarkeerd zijn. Slovenië heeft diverse landschappen en gebieden waar je kunt wandelen. Allereerst de bergen en dan met name de Julische Alpen. Dit natuurgebied ligt in het noorden van Slovenië en kent eigenlijk dezelfde ‘wandelvoorwaarden’ als bijvoorbeeld de Oostenrijkse bergen: wandelen op hoogte kun je hier het beste in de zomermaanden en het weer kan snel omslaan. In het voorjaar en najaar kun je heerlijk rustig wandelen wat lager in de bergen. Meerdaagse trails zijn er volop en overnachten kun je onderweg in berghutten. Buiten de Alpen vind je vaak heuvelachtige gebieden, die op veel plekken bedekt zijn met wijngaarden. Wil je hier wandelen, dan zijn met name het voorjaar en het najaar erg geschikt, mede omdat het in de zomer erg warm kan zijn!
 

Soča Valley
de Soča Valley
 

Spreekt men Engels?

Eén van de grootste dingen die ik mijzelf afvroeg toen ik voor het eerst ging wandelen in Slovenië, was of de bevolking wel Engels zou spreken en/of ik mijzelf wel verstaanbaar kon maken. Gelukkig kwam ik er al snel achter dat vooral de jongere generatie probleemloos Engels kan en ik eigenlijk geen probleem had om te communiceren met de lokale bevolking.
 

En hoe zit het met markeringen en wandelkaarten?

Voor de trails die ik heb gelopen geldt dat ze goed gemarkeerd waren. Een wandelkaartje is vaak bij de lokale VVV verkrijgbaar, maar onderweg staan soms ook informatiepanelen. Daarnaast kun je natuurlijk online een GPX bestand downloaden. Ik had bijna overal goed 4G bereik en dat was ook een fijn gevoel, zodat ik in geval van nood of dat ik zou verdwalen, contact met iemand kan opnemen.
 

Meer van Bohinj Lake wandelen in Slovenië
Wandelen boven het meer van Bohinj
 

Mooie wandelgebieden

In het volgende onderdeel van dit blog over wandelen in Slovenië geef ik je tips voor de mooiste wandelgebieden. Ik bezocht er meerdere, maar uiteraard is er in Slovenië nog veel meer te zien en te beleven. Echter wilde ik tijdens mijn eerste reis naar Slovenië toch ook graag de bekende highlights bezoeken en dus kwam ik op de volgende bestemmingen uit:
 

Bohinj

Het felblauwe meer van Bohinj ligt prachtig ingeklemd tussen de bergen en is een populaire bestemming voor toeristen. Maar … bij lange na niet zo druk als Lake Bled, het andere ‘bekende’ meer van Slovenië. Het gehucht Bohinj stelt weinig voor qua grootte maar de omgeving is prachtig. Wandel langs de oevers van het meer en vaar terug per boot of neem de kabelbaan omhoog naar Vogel Mountain voor een wandeling door de bergen.
 

Uitzicht over het meer van Bohinj bij wandelen in Slovenië
Uitzicht over het meer van Bohinj
 

Het Pokljuka Plateau

Eén van de best bewaarde geheimen van Slovenië is het Pokljuka Plateau. Dit plateau, ten noorden van het meer van Bohinj, wordt maar door weinig buitenlanders bezocht omdat je er alleen met de auto naartoe kunt reizen. Vanaf de Uskovnica alm heb je een prachtig uitzicht op Triglav, de hoogste berg van Slovenië. Op het plateau vind je bovendien ook het nationale biatlon center, waar de topsporters van Slovenië in de zomermaanden oefenen op skates voor de wintermaanden die komen gaan. Erg leuk om te zien!
 

Uitzicht op Triglav vanaf het plateau
Uitzicht op Triglav vanaf het plateau
 

Radovljica

Een andere plek die door veel toeristen wordt overgeslagen is Radovljica – een stadje op korte rijafstand van Ljulbljana. Hier heb je talloze wandelpaden de bergen in, maar ook door kloven en langs bijzondere uitzichtspunten. Heel bijzonder is de wandeltocht naar de Sint Peterskerk, bovenop een heuvel. Radovljica is trouwens ook de moeite van een stadswandeling waard! Benieuwd geworden? Lees hier al mijn tips voor wandelen in Radovljica en omgeving.
 

Radovljica uitzicht wandelen in Slovenië
Radovljica
 

Soča Valley

De Soča Valley mag je uiteraard niet missen tijdens je bezoek aan Slovenië. Deze vallei met de felblauwe Soča River als middelpunt biedt niet alleen talloze wandelpaden, maar ook heel veel natuurschoon zoals watervallen, rotspartijen en bijzondere vergezichten. Ik bezocht de kloof terwijl het bewolkt en regenachtig weer was. Wat in eerste instantie jammer is, maar aan de andere kant juist tof omdat het water dan nóg blauwer lijkt!
 

Soca River Slovenië
Soča River
 

Brda

Een andere fijne streek om te wandelen is de wijnregio Brda. Hier maakte ik een korte wandeling tussen de wijnvelden en historische dorpjes, gelegen op de flanken van de wijngaarden. In dit gebied is het met name prettig om in het voor- en najaar te wandelen, daar het hier in de zomer erg warm kan worden.
 

Šmartno aan de Alpe Adria Trail
Šmartno in de Brda regio
 

Velika Planina

Velika Planina is bijna een openluchtmuseum om doorheen te wandelen. Op 1600 meter hoogte is hier een uitgestrekt herdersdorpje te vinden met houten huisjes. Daartussen lopen de schapen en koeien. Het plateau is te bereiken met een kabelbaan en stoeltjeslift of lopend (circa 3uur). Op Velika Planina zijn diverse wandelroutes uitgezet door middel van kleurmarkeringen. Het is een uniek gebied, niet alleen in Slovenië, maar ook in Europa. Op het plateau is weinig beschutting tegen de zon, zeker iets om rekening mee te houden op warme dagen.
 

Velika Planina wandelen in Slovenië met kinderen
Velika Planina
 

Lange afstandspaden

Uiteraard heeft Slovenië ook meerdere lange afstandspaden. Deze kun je in zijn geheel of in twee etappes lopen. Ik behandel in dit artikel twee verschillende paden: de Juliana Trail en de Alpe Adria Trail, waarvan een deel door Slovenië loopt. Uiteraard zijn er nog meerdere opties, maar ik wilde graag de paden noemen waar ik zelf ervaring mee heb om je een zo volledig en eerlijk mogelijk beeld te geven van de opties.
 

De Juliana Trail

Niet heel lang geleden werd de gloednieuwe Juliana Trail geopend: een wandeltocht van 270 kilometer door het noorden van Slovenië. Je wandelt in het gebied tussen de Julische Alpen en de Karawanken en het unieke van deze trail is dat je niet in de bergen, maar voornamelijk in het dal loopt. Hierdoor is de Juliana Trail het hele jaar goed te bewandelen, maar vooral in het voor- en najaar interessant om te doen. In het voorjaar staan de bloemen volop in bloei en kun je intens genieten van de ontluikende natuur. In het najaar kleuren de bladeren vijftig tinten oranje en is het heerlijk toeven tijdens de Indian Summer.
 
De Juliana Trail is onderverdeeld in 16 etappes en kan in zijn geheel of in losse delen gelopen worden. Je komt onder meer langs de hierboven genoemde hoogtepunten als Pokljuka en Radovljica. Elke etappe is ongeveer 17.5 kilometer lang en kent een bescheiden aantal hoogtemeters. Omdat het een relatief vlakke trail is, is de Juliana Trail ook uitermate geschikt om met kinderen te doen.
 
Wil je de trail gaan doen? Dan overnacht je onderweg veelal in kleinschalige hotels en pensions. Mijn Slovenië heeft een compleet verzorgd arrangement in het aanbod waarbij al het vervoer geregeld wordt én je bagage vervoerd wordt. Dit maakt de trail dus ook geschikt voor de minder ervaren wandelaar. Meer over de trail lees je hier.
 
De Juliana Trail is een rondwandeling en omcirkelt als het ware het nationale park Triglav. Met goed weer kun je deze bergreus dus met enige regelmaat zien liggen. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten, mooie paden en de gastvrijheid van de Slovenen. Omdat je je te voet verplaatst, maak je kennis met het échte Slovenië. Daar waar de meeste toeristen niet verder komen dan Bled en Bohinj, ervaar je als wandelaar juist ook de bijzondere plekken buiten de gebaande paden. Goed eten ontbreekt uiteraard ook niet onderweg, want een goede maaltijd staat aan de basis van elke wandeling. Daarnaast is het handig om te weten dat de meeste start- en eindpunten van de etappes goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer! Kortom: een aanrader voor iedereen die kennis wil maken met het wandelen in Slovenië en dit land te voet wil ontdekken.
 

de oevers van het meer van Bohinj
de oevers van het meer van Bohinj
 

De Alpe Adria Trail

Een andere lange afstandswandeling die (deels) door Slovenië loopt is de Alpe Adria Trail. Deze trail is een 750 kilometer lang en voert je van de hoogste berg in Oostenrijk (Alpe) naar de Adriatische Zee (Adria) en door drie verschillende landen: Oostenrijk, Slovenië en Italië. De trail is ontwikkeld in 2012 en bestaat uit 43 etappes, allen ongeveer 15-25 kilometer lang. De wandelingen staan goed gemarkeerd en voeren je grotendeels door niet-alpien terrein, waardoor de tocht voor iedereen goed te doen is. Van de 43 etappes lopen er 10 door Slovenië, langs eerdergenoemde hoogtepunten als de Soča Valley en Brda.
 
De Alpe Adria Trail is uitstekend in het landschap gemarkeerd en om te navigeren kun je online een gratis brochure aanvragen. Daarnaast is er een gratis app waarmee je de route kunt bijhouden. Meer heb je niet nodig!
 

Wandelen in Slovenië op de Alpe Adria Trail
Wandelen in Slovenië op de Alpe Adria Trail
 

Wandelen in Slovenië met kinderen

Wil je met de kinderen gaan wandelen in Slovenië? Dat is een uitstekend idee! Houd bij de planning van je vakantie dan wel rekening met de gebieden waar het in de zomervakantie erg warm kan zijn. Goede plekken om te wandelen zijn dan de Karawanken en de Julische Alpen. Aan de meren van Bled en Bohinj kunnen ze heerlijk zwemmen en er zijn talloze watervallen om onder af te koelen. Ook heeft Slovenië heel veel kloofwandelingen, waarbij je lekker in de schaduw kunt lopen.
 

Hoe reis je naar Slovenië + voorbereidingstips

Ik vloog met Transavia naar Slovenië en stond binnen no-time vanuit Amsterdam in Ljulbjana. Vanaf hier reisde ik met name met het openbaar vervoer, wat prima te doen is. Reis je liever met een huurauto, bekijk dan hier de opties en voordelige tarieven. Wil je je goed voorbereiden? Bestel dan voor je begint met je voorbereiding een reisgids én bekijk hier mijn paklijst voor je wandelvakantie, zodat je goed voorbereid op je wandelvakantie in Slovenië kunt beginnen. Ben je benieuwd hoe je in de juiste vorm komt om een meerdaagse wandeltocht te maken? Check dan hier mijn artikel over hoe te trainen voor een meerdaagse hike.
 

Uskovnica wandeling in Slovenië
Uskovnica wandeling
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je hiermee een idee gegeven van de mogelijkheden om te wandelen in Slovenië en geef jij, net als ik, Slovenië eens een kans. Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, neem dan gerust even contact met me op. In dit artikel staan samenwerkings- en affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *