wandelen in noorwegen
noorwegen,  we12hike

Wandelen in Noorwegen: 5 supermooie onbekende hikes

Ga je wandelen in Noorwegen? Vergeet dan de Preikestølen, Trolltunga en andere bekende hikes waar je over de toeristen struikelt. Er zijn echt talloze wandelingen die niet overlopen worden en minstens evenveel de moeite waard zijn. De afgelopen jaren bezocht ik Noorwegen diverse keren en alhoewel het weer niet altijd meewerkte, heb ik toch een aantal mooie hikes kunnen maken. In dit artikel deel ik een aantal onbekende wandelingen in Noorwegen met jullie. Veel leesplezier!
 
Dit artikel verscheen voor het eerst in 2020 en werd in 2023 geupdate na mijn meest recente reis naar Noorwegen
 

wandelen in noorwegen in de regen
Het weer in Noorwegen: niet altijd perfect wandelweer
 

Rimstigen

Tijdens mijn allereerste reis naar Noorwegen ooit (lees: 2014) verbleef ik in een cottage in het smalle Nærøyfjord, die samen met het bekende Geirangerfjord op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De eigenaar woonde ook op het erf en vertelde me over deze hike, die pal achter het huisje begon: in slechts een uurtje omhoog lopen zou ik een prachtig viewpoint over het Nærøyfjord bereiken.
 
Dat uur werden er twee want als er iets is dat ik de laatste jaren heb geleerd over wandelen in Noorwegen, is dat de Noren erg snel zijn en de tijden relatief krap berekenen. De tocht omhoog is steil en kronkelig maar eenmaal boven op 735 meter boven zeeniveau heb je een prachtig uitzicht over het Nærøyfjord diep onder je.
 
Vanaf Rimstigen, de naam van het uitzichtspunt, kun je nog een stukje verder gaan maar de trail is vanaf hier niet onderhouden en alleen geschikt voor ervaren wandelaars. Meer lezen? Op mijn Engelstalige blog schreef ik een uitgebreid artikel over de Rimstigen hike.
 

wandelen in noorwegen
Uitzicht op het Naerøyfjord
 

Møsevassbreen in Folgefonna Nationaal Park

Wil je een bijzondere wandeling naar een gletsjer maken? Dan kan ik je de wandeltocht naar Møsevassbreen in Blådålen aanbevelen. Hier komen echt nauwelijks toeristen (althans, slecht een handjevol toen wij er waren, heel wat anders dan de drukke plekken dus) en het is er werkelijk prachtig.
 
Blådålen, oftewel de blauwe vallei, is een vallei die in het teken staat van een enorme waterkrachtcentrale, maar als je deze eenmaal gepasseerd bent wordt het landschap mooier en mooier. De asfaltweg leidt je ver van de bewoonde wereld en eenmaal aan het einde van de weg kom je bij Møsevatnet. Hier hangt een kaart van de omgeving en er staan wat wandelpaden ingetekend. De wandeling is echter niet gemarkeerd, je volgt slechts de best mogelijke route en de steenmannetjes.
 
Na een goed uur kom je bij een richel, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt op de Møsevassbreen gletsjer. De ligt aan de zuidkant van het Folgefonna Nationaal Park, aan de andere kant van de bergen ten opzichte van het toeristische Odda.
 
De wandeling is niet moeilijk, maar soms is het even zoeken naar het beste pad. Heen- en terug loop je over dezelfde route. Na de richel kun je verder omhoog, maar heb je geen uitzicht over de gletsjer meer.
 

wandelen in noorwegen
Wandelkaart Blådålen
wandelen noorwegen
De Møsevassbreen en Møsevatnet in Folgefonna NP
 
Lees hier het uitgebreide artikel over ons bezoek aan Møsevassbreen en Blådålen
 

Naar de top van de Tvindefossen

De Tvindefossen is één van de mooiste watervallen in Noorwegen, net buiten het dorpje Voss. Je bezoekt de waterval aan de voet, maar bijna niemand weet dat je de top ook kunt vinden. Neem als je met je rug naar de waterval staat de weg aan je linkerkant omhoog. Dit kan met de auto, het is een verharde weg die je berg op kringelt. Na enkele haarspeldbochten zie je een wandelpad in de bocht, hier begint een korte wandeling van ca. 10-15 minuten naar het begin van de Tvindefossen. Volg het pad en je komt er vanzelf maar … wees ontzettend voorzichtig want de afgronden zijn niet gering en er staan geen hekken!
 

wandelen noorwegen
Aan de top van de Tvindefossen
 

Aurlandsdalen

‘De Grand Canyon van Noorwegen’ luidt de bijnaam van Aurlandsdalen. Deze lange vallei vormt het decor voor de Aurlandsdalen hike, een meerdaagse trektocht langs berghutten. Ik heb in Noorwegen geen tocht van hut naar hut gedaan, maar maakte wel de wandeling door het laagste deel van Aurlandsdalen, die van Østerbø naar Vassbygdi. Dit is een pittige 6 uur durende wandeling door de vallei. Soms loop je naar beneden, maar af en toe moet je ook flink klimmen.
 
Onderweg passeer je imposante rotsformaties, klaterende watervallen en verlaten boerderijen. En met een beetje geluk nauwelijks andere wandelaars, afhankelijk van in welke periode je reist. Ik maakte deze wandeling in juni en kwam echt bijna niemand tegen, een voordeel van zo vroeg in het seizoen gaan. Het nadeel is dat er nog veel sneeuw ligt, hierdoor kon ik het bovenste deel van de Aurlandsdalen track niet lopen.
 
Mijn uitgebreide verslag lees je hier (Engels artikel).
 

aurlandsdalen hike in noorwegen
Uitzicht over Aurlandsdalen
 

Ørnfløya, Sommarøy

Ben je in het uiterste noorden van Noorwegen, dan kan ik je aanraden om de Ørnfløya wandeling net buiten het prachtige eilandje Sommarøy te doen. Deze wandelroute is drie kilometer retour vanaf de doorgaande weg en niet heel moeilijk. Je parkeert de auto aan de doorgaande weg naar Brensholmen (aan de linkerkant) en de route start aan de rechterkant. In 1.5 kilometer loop je naar een hoogte van 154 meter voor een van de mooiste uitzichten die je kunt hebben. Voor je licht Sommarøy met zijn tropisch ogende stranden. Links van je ligt het eiland Senja en rechts van je liggen de ruige bergtoppen van Kvaløya. Ik kwam op deze wandeling, die ik eind augustus maakte, slechts een handjevol andere wandelaars tegen!
 
Lees hier mijn uitgebreide blog over mijn bezoek aan Sommarøy
 

Sommarøy uitzicht
Uitzicht op Sommarøy
 

Algemene tips voor wandelen in Noorwegen

Ik eindig dit artikel met nog wat algemene tips voor wandelen in Noorwegen. Allereerst: bereid je voor op slecht weer. Mede door slecht weer heb ik ook diverse hikes niet kunnen doen. In dit geval was slecht weer niet dat er een buitje viel, maar dat het met bakken uit de hemel kwam. Het was op de wandeling naar Åkrastølen zelfs zo erg dat de brug over de rivier was weggeslagen. Neem dus altijd regenkleding mee en een EHBO kit. De beste (voor zover mogelijk) weersvoorspellingen vind je op de YR app.
 
Verder zijn de Noren goed getraind en gewend om in de bergen te lopen. Mijn ervaring is hierdoor dat de aangegeven wandeltijden vaak relatief kort zijn en dat een eenvoudige wandeling voor een beginner toch best zwaar kan zijn. Neem als vuistregel dat je maximaal 350 tot 400 hoogtemeters kunt maken per uur. De bekende trails zijn goed gemarkeerd, onbekende paden vaak minder goed of niet. Op veel plekken maak je rivierdoorsteken te voet en zijn er geen bruggen aanwezig.
 
Er zijn echt overal wandelpaden, ik kan je de app Outtt aanbevelen om te downloaden voor wandeltips in Noorwegen. En vraag ook zeker rond bij de locals, zo kwamen wij bijvoorbeeld bij de Møsevassbreen terecht, op internet kon ik er niks over vinden.
 
Wij maakten al deze wandelingen zonder wandelkaart of app omdat ze relatief duidelijk waren aangegeven. Bestel voor meer wandeltips zeker ook het boek ‘Bergtochten’ van Jolanda Linschooten.
 
Wil je andere outdoor activiteiten doen in Noorwegen? Lees dan hier meer over Avontuurlijk Noorwegen.
 
Check ook zeker mijn pagina met de paklijst voor je wandelvakantie. Al mijn blogs over Noorwegen vind je op de Noorwegen startpagina.
 

wandelvakantie noorwegen
De weggeslagen brug in Åkrafjorden
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over wandelen in Noorwegen nuttig en hebben we je voorzien van een fijne dosis wandelinspiratie. Mocht je nog vragen hebben, laat het ons dan gerust weten. In dit artikel staan affiliate links, mocht je via een dergelijke link een aankoop doen dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

One Comment

  • Nur

    Hi, bedankt voor je hele mooie website.
    Ik zou heel graag deze zomer er met mijn vriendin op vakantie willen in Noorwegen, een 8 daagse wandeling met tentje in onze rugzak willen doen. Bivaqeren dus!
    Er zijn echter zoveel wandelroutes.
    Wat is volgens jou de mooiste (nog onbekende) wandelroute die meerdere dagen duurt?

    Vriendelijke groet,
    Nur

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *