Mantingerveld en Mantingerzand
nederland,  we12hike

Wandelen in Midden-Drenthe: Mantingerveld en Boswachterij Gees

Voor mij is Drenthe een deel van Nederland waar ik maar weinig kom. Sterker nog, de laatste keer dat ik in Drenthe was (anders dan op doorreis naar mijn schoonvader die in Groningen woont) is inmiddels alweer jaren geleden, toen was ik in de Drents-Friese Wold. Ik ben daarom blij wanneer we met de OutdoorBloggers een uitnodiging ontvangen om een wandelestafette te houden. Met zijn zessen gaan we een week lang op pad in de mooiste gebieden van Zuidwest en Midden-Drenthe. In dit artikel neem ik je mee op pad in de buurt van Mantinge: het Mantingerveld en de Boswachterij Gees. Veel leesplezier!
 
“Drente is zo mooi, zo zeer pakt het me algeheel in en voldoet mij absoluut, dat ik, indien ik niet voor altijd hier kon zijn, ik liever ’t maar niet gezien had. Het is onbeschrijflijk schoon”

Vincent van Gogh – 1883
 

Mantingerveld
Op het Mantingerveld
Wandelen rondom Mantinge
Rondom Mantinge
 

Een overnachting in Westerbork

Het gebied waar ik op pad ga is Midden-Drenthe. Het gebied ligt zoals de regio al aangeeft in het midden van Drenthe, op een plateau, een soort van omgekeerd soepbord zeg maar. De avond van aankomst ontmoet ik Wanda voor de overdacht van Schoapie, ons ‘stokje’ van deze week. We treffen elkaar bij Abdij de Westerburcht in het centrum van Westerbork. Ze vertelt hoe ze vandaag op pad was in de Drents-Friese Wold en we besluiten onze overdracht in de buitenlucht te doen. Het zonnetje schijnt inmiddels en aangezien ze voor morgen aanzienlijk slechter weer voorspellen, kan ik op die manier toch alvast wat van het mooie Drentse landschap ervaren. ‘s Avonds genieten we van een heerlijk diner op mijn ‘schaapskooi’ – de torenkamer van Abdij de Westerburcht. Nadat Wanda vertrokken is en ik een bad heb genomen (héérlijk!) is het tijd om te gaan slapen.
 

Overdracht op Mantingerzand
Overdracht op Mantingerzand
Schaapskooi Abdij de Westerburcht
Abdij de Westerburcht
 

Op naar Mantinger Es

Na een ontbijt vertrek ik per auto naar Mantinger Es, een Theeschenkerij en Bed & Breakfast in Mantinge. Hier ontmoet ik Willem, eigenaar van de B&B die momenteel verbouwd wordt. Hij is enkele jaren geleden vanuit het westland naar hier verhuisd op zoek naar rust, ruimte en natuur. Dat hebben zijn vrouw en hij hier gevonden: de B&B kijkt uit over een prachtig veld waar je zelfs soms zeearenden en slangenarenden kunt spotten. Willem is de maker van de wandelroute Mantinger Es, een 25 kilometer lange wandeling over onder meer het Mantingerveld en Boswachterij Gees. Daarnaast is hij IVN Natuurgids dus ik hoop in de paar kilometers die hij met me meewandelt meer te leren over de omgeving.
 

De boerderij van Willem
De boerderij van Willem
 

Op naar het Mantingerveld

De weersvoorspelling voor vandaag ziet er heftig uit met storm en regen. Wanneer ik aan kom bij Mantinger Es merk ik er weinig van, behalve dat de schapenwolken snel lijken te bewegen in de lucht. Over de verharde weg verlaten we het dorp Mantinge. Dit dorp wordt al meer dan 700 jaar bewoond en heeft enkele prachtige boerderijen. Om bij het Mantingerzand te komen steken we eerst een landbouwgebied door. Willem vertelt me dat een groot deel de omgeving van Mantinge onderdeel uitmaakt van Natura-2000 gebied en dat er bijna doorgaand natuurherstelwerkzaamheden zijn. Onderweg zien we allerlei vogels en vertelt Willem me ondermeer dat we maar liefst zeven soorten spechten hebben in Nederland. Weet jij ze allemaal te noemen?
 

Wandelen bij de jeneverbesstruiken op Mantingerveld
Wandelen bij de jeneverbesstruiken
 

Het Mantingerveld op

Eeuwenlang bestond dit deel van Drenthe uit heide, hoogveen en vennen. Door een intensieve ruilverkaveling in 1960 bleef er maar weinig van dit landschap over. Planten en dieren werden teruggedrongen in kleine natuurgebiedjes, zoals Mantingerzand en Lentsche Veen. Door de aankoop van het gebied door Natuurmonumenten is er weer volop plek voor de natuur om zich volop te ontwikkelen.
 
We lopen over smalle, heuvelachtige paadjes en door een prachtig bos met jeneverbesstruiken. Even verderop wijst Willem me de oudste den aan, de oudste boom van het Mantingerveld. Men vermoedt dat deze hier al sinds 1840 staat. Ook laat Willem me een kuil in het landschap zien waar vroeger turf afgestoken werd. Dan steken we een klaphek door en zijn we op een heideveld aangekomen. Her en der staat flink wat water en Willem vertelt me dat het hier in de zomer kurkdroog was. Het water maakt het landschap afwisselend en fotogeniek. Dit is ook het punt waar Willem afscheid van me neemt. Ik loop verder naar Nieuw-Balinge, hij keert terug naar huis.
 

Turfafsteekplek op het Mantingerveld
Willem laat me turf zien
De oudste den op het Mantingerveld
De oudste den op het Mantingerveld
Mantingerveld en Mantingerzand
Mantingerveld en Mantingerzand
 

Door weer en wind

Ik steek het heideveld verder over en zie in de verte dat de eerste donkere luchten eraan komen. De weermannen reppen over hagel en zelfs een donderklap dus mijn doel is om tegen de tijd dat de bui boven me hangt ergens in Nieuw-Balinge te kunnen schuilen. Net als ik denk dat ik er ben, ga ik opnieuw een heideveldje op. Hier grazen geiten en ik volg een bochtig paadje over de heide.
 
Even later bereik ik de rand van Nieuw-Balinge en zie ik een bushalte. Die komt als geroepen want net wanneer ik mijn rugzak afdoe, barst de hagel in volle hevigheid los. Ik zit de bui uit en neem een kop thee om warm te blijven.
 
Een goede twintig minuten later is het droog en bind ik de rugzak weer op. Ik ga snel verder naar mijn volgende bestemming: Boswachterij Gees.
 

Geiten bij Nieuw-Balinge
Geiten bij Nieuw-Balinge
Nieuw-Balinge
Doe-oeg Nieuw-Balinge
 

Rennen voor de bui

De verbinding tussen Nieuw-Balinge en Boswachterij Gees is een asfaltweg. Wanneer ik achterom kijk zie ik de volgende bui alweer hangen. Ik besluit er flink de pas in te zetten en door te stappen zodat ik in ieder geval onder de bomen loop tijdens de volgende bui. Dat lukt en net op het moment dat ik het bos in stap, daalt de volgende bui op me neer. Gelukkig heb ik goede regenkleding en vind ik een omgevallen boom om even onder te schuilen. Zodra het hevigste deel voorbij ga, ga ik opnieuw op pad.
 

Tussen Nieuw Balinge en Gees
Tussen Nieuw Balinge en Gees
 

Wandelen in Boswachterij Gees

Boswachterij Gees is een bijzonder afwisselend en bovenal stil natuurgebied aan de zuidkant van Midden-Drenthe. Willem had me al beloofd dat het prachtig zou zijn en daar is niets van gelogen. Alhoewel het zaterdag is, kom ik hier niemand tegen. Zelfs niet op het heideveld dat ik na het bos oversteek. Ik probeer de schaapskudde in het landschap te ontdekken maar vind ze niet. Ik omcirkel het heideveld bijna helemaal en blijf me ondertussen verbazen over de schoonheid van de vennen en de heide.
 
Na het heideveld wandel ik langs een groep grote grazers en lange enkele boerderijen in het bos. Ik zie wat fietsers, maar de wandelaars die ik tot nu toe ben tegen gekomen zijn op één hand te tellen. Inmiddels lijkt het, tussen de buien door, alsof ik in een sprookjesbos ben aangekomen. De bodem is bedekt met een flinke laag mos en tussen de nog kale bomen door kan ik eindeloos ver kijken of althans zo lijkt het.
 

Schoapie in Boswachterij Gees
Schoapie in Boswachterij Gees
Zon en regen wisselen elkaar af bij Boswachterij Gees
Zon en regen wisselen elkaar af
 

Terug naar Mantinge

Na een goede twee uur verlaat ik Boswachterij Gees en ben ik opnieuw in open landschap aangekomen. Het laatste deel van de wandelroute voert me terug naar Mantinge, maar ik maak eerst nog een omweg langs de noordkant van het dorp. Hiervoor moet ik eerst zo’n 2,3 kilometer over het fietspad lopen, waar ik geen enkele beschutting heb van bomen. De buien volgen elkaar nu snel op maar dat deert me niet. De schoonheid die ik tot nu toe heb mogen ervaren zijn het natte pak meer dan waard.
 
Ik passeer een kleine sloot, het begin van de beek ‘Het Oude Diep’ die 22 kilometer lang is. Daarna volgen diverse smalle paden rondom Mantinge en uiteindelijk zie ik zelfs een ooievaarsnest. De ooievaar lijkt onaangeroerd, maar zodra ze me ziet, vliegt ze uit. Een prachtig gezicht! Nog even doorstappen en ik ben terug bij de Mantinger Es, zo’n 23 kilometer verder. Ik heb her en der wat eigen paden gekozen, maar enorm genoten van deze wandeling, die te koop is op de site van Mantinger Es.
 
Na de wandeling rijd ik door naar Hoogeveen, waar ik schoapie overdraag aan Aniek, zij sluit onze wandelestafette af deze week.
 

Wandelen op het Mantingerveld en bij Boswachterij Gees

Op het Mantingerveld zijn diverse rondwandelingen uitgezet door Natuurmonumenten:
 
Vanaf Stienkamp en Mantingerdijk:
– rode wandelroute (4.5 km)
– witte wandelroute (12 km)
– mindervalidenpad (1,5 km vanaf Stienkamp)
 
Vanaf Dorpshuis Nieuw-Balinge:
– gele wandelroute (4 km)
 
In Boswachterij Gees staan de wandelingen onder beheer van Staatsbosbeheer. Hier zijn de volgende wandelingen uitgezet:
– Natteneuzenroute (3 km)
– Hooilandenroute (3,5 km)
– Bosbelevingsroute (2,5 km)
– Bosheideroute (6 km)
– Hogestoeproute (3 km)
– Natuurlijk Gees beleefroute (7,5 km)
– Laarzenpad (4 km)
 

Het sprookjesbos van Boswachterij Gees
Het sprookjesbos van Boswachterij Gees
 

Conclusie en disclaimer

Ik heb een heerlijke wandeldag gehad in Midden-Drenthe en ontzettend genoten van het prachtige en gevarieerde landschap. Ik woon zelf op de Veluwe waar het in de weekenden altijd erg druk is, dus de stilte van de natuurgebieden waar ik doorheen wandelde voelde als een verademing. Ik kan daarom niet wachten om meer mooie gebieden in Drenthe te voet te verkennen.
 
Benieuwd naar wat de andere OutdoorBloggers gezien en beleefd hebben? Lees dan hier hun artikelen:
Bregje bezocht het Reestdal
Mirre ging op pad over het Dwingelderveld
Carolien wandelde over het Holtingerveld
Wanda ging op pad in Drents-Friese Wold
Aniek verkende het Oude Diep
 
Deze wandelestafette is uitgevoerd in samenwerking met regio Zuidwest-Drenthe, Provincie Drenthe en het LEADER landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.
 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *