wandelen in loenen op de veluwe
nederland,  we12hike

Wandelen in Loenen op de Veluwe: 3 mooie tochten

Loenen op de Veluwe is één van mijn favoriete plekken op de Veluwe om te wandelen. Niet in eerste instantie omdat het landschap hier weer heel anders is dan waar ik woon (Schaarsbergen bij Arnhem), maar ook omdat er talloze fijne wandelpaden zijn. Je vindt in en om Loenen een grote variatie aan landschappen, denk bijvoorbeeld aan de beroemde Loenense waterval, de Schaapskooi Loenermark, het Loenense Bos en prachtige heidevelden die zich kilometers lang uitstrekken. In dit artikel geef ik je mijn drie tips om te wandelen bij Loenen op de Veluwe.
 
Meer lezen over wandelen op de Veluwe? Bezoek dan mijn website over wandelen op de Veluwe!
 

Wandelen in Loenen
Wandelen in Loenen op de Veluwe
 

Waar ligt Loenen?

Maar eerst … waar ligt Loenen eigenlijk? Loenen op de Veluwe ligt aan de oostelijke zijde van de Veluwe, globaal gezien tussen Eerbeek en Dieren. Verwar Loenen Gelderland niet met Loenen aan de Vecht in Utrecht. Loenen heeft geen eigen VVV kantoor, maar in de lokale Spar winkel hangt een informatiepaneel met meer informatie over wat er zoal te zien en te doen is.
 

Wandelen in Loenen

Zoals gezegd heeft Loenen talloze mooie wandelpaden (en fietspaden ook trouwens). Wie wil kan in één dag zelfs meerdere wandelingen maken en op die manier de mooiste plekken van Loenen met elkaar combineren. Ik vertel je hieronder meer over mijn drie favoriete wandelroutes in Loenen. Mocht je meer informatie willen of graag een andere route willen lopen, kijk dan ook op de website van Loenen op de Veluwe voor alle beschikbare wandelingen in Loenen.
 
Benieuwd naar wat mee te nemen? Check dan hier mijn paklijst voor als je gaat wandelen en mijn favoriete dagrugzakken voor dames.
 

Wandelen in Loenen
Voorjaar op de Loenense landgoederen
 

De Loenense Waterval

De Loenense Watervallen (het zijn er sec gezien drie) zijn de hoogste watervallen van Nederland met een verloop van 15 meter. De waterval is in de crisisjaren gegraven en het water is afkomstig uit het Apeldoorn-Dierenskanaal. Ik plaats hieronder wat foto’s zodat je voorbereid bent want ik hoor vaak van mensen ‘is dit het nou?’ omdat ze andere verwachtingen hebben. Rondom de waterval liggen namelijk diverse trappen, wat het er een beetje gekunsteld oogt.
 
De waterval in Loenen is, samen met de Schaapskooi, dé belangrijkste bezienswaardigheid in Loenen op de Veluwe. Indien je wilt wandelen bij de Loenense waterval kun je een 4.5 kilometer lange wandelroute doen die de naam ‘Wandelroute Vrijenberg’ draagt. De volgt een deel van de stuwwal van de IJsselvallei, loopt door het Loenense Bos en natuurlijk langs de watervallen van Loenen.
 
Ook kom je langs het spoor van de Veluwsche Stoomtrein. Wil je een foto zoals in dit artikel maken, doe dit dan alleen op dagen dag de Stoomtrein niet rijdt. Het huidige schema vind je hier.
 
Ik adviseer je deze wandeling zeker te doen, maar bij voorkeur door de weeks en niet in het weekend. Het kan namelijk vrij druk worden hier en er is beperkte parkeerplek. Mocht er geen plek parkeerplek bij de watervallen zijn, dan kun je deze route ook starten vanaf zorgboerderij de Groote Modderkolk. Je vindt de watervallen van Loenen langs de N786 tussen Loenen en Beekbergen. Het adres van de Loenense waterval is Beekbergerweg 52 in Loenen.
 

Loenense Watervallen
Loenense Watervallen van beneden
De Loenense waterval
De Loenense watervallen van bovenaf
 

Wandelen bij de Loenermark

Bij de prachtige Loenermark zijn meerdere uitgezette wandelroutes die je kunt volgen. Mijn favoriet was altijd de de zwarte paaltjesroute, maar deze is in 2019 opgeheven en vervangen door twee zwerfkeien routes, de gele en de witte. De gele is 13 kilometer en de mooiste van de twee, hij neemt je ook mee naar de Zilvense Heide. Je kunt deze route trouwens ook doen vanuit Landal Coldenhove, vanaf uitgang Zilvense Heide volg je de gele markeringen.
 
In het grove dennenbos heb je kans om, vooral ‘s ochtends vroeg en aan het einde van de dag, wilde zwijnen te zien. Ook maak je kans op damherten en edelherten. Indien je liever een kortere wandeling wilt maken, kun je de blauwe paaltjesroute kiezen, deze is 6 kilometer. Al deze wandelingen vertrekken vanaf de parkeerplaats bij de Droefakkers net buiten Loenen.
 
Lees ook: wandelen op de Veluwe als de heide bloeit: de mooiste routes
 

Wandelen in Loenen op de Veluwe
Wandelen in Loenen op de Loenermark
Wandelen in Loenen heide op de Loenermark
Heide op de Loenermark
 

Klompenpad Loenen

Vorige week maakte ik een mooie wandeltocht rondom Loenen, ik deed het Klompenpad Loenense Enk. Deze 11 kilometer lange rondwandeling voert je rondom het dorp, over landgoederen en langs enken en sprengbeken. Deze wandeltocht in Loenen voert je weg van de (soms) drukke paden bij de Loenense waterval en de Loenermark en laat je juist de rustigere kant van Loenen op de Veluwe zien.
 
Je begint en eindigt de wandeltocht vanuit de Groote Modderkolk. Het eerste deel van de route gaat voornamelijk over boerenpaadjes. Daarna volg je een deel een bospad, om uiteindelijk via een deels verharde weg weer terug te komen bij de parkeerplaats. Onderweg heb je door het glooiende landschap soms mooie vergezichten.
 
Indien je verder wilt wandelen, kun je net zoals ik heb gedaan deze wandeling en die van de Loenense Waterval combineren. Tussendoor kun je dan genieten van een stuk bio appelgebak bij de Theeschenkerij op het erf van de zorgboerderij (mogelijk gesloten ivm corona).
 
Lees ook: 4 mooie voorjaarswandelingen op de Veluwe
 

Wandelen in Loenen
Wandelen langs sprengenbeken
Klompenpad Loenen – het Enkenpad
 

Waar over overnachten in Loenen?

Loenen is niet zo groot en er zijn dus niet heel veel accommodaties. Hotel Loenermark is een prima optie indien je een hotelovernachting zoekt. Ook zijn er veel kleinschalige B&B’s.
 
Indien je op zoek bent naar een vakantiepark kun je prima terecht bij Landal Coldenhove. Ik heb hier onlangs overnacht en het is met stip één van de mooiste parken waar ik tot nu toe overnacht heb. Je loopt vanaf het park zo de natuur in en de huisjes staan ruim uit elkaar zodat je veel privacy hebt.
 
Bekijk hier alle mogelijkheden om te overnachten in Loenen. Indien je op zoek bent naar een camping in Loenen kun je prima terecht bij Camping de Marshoeve.
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over wandelen in Loenen nuttig en heb ik je geïnspireerd om je wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan. Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan achter in de comments.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

3 Comments

 • Herbert

  Hoi Antoinette

  Het water van de waterval is niet afkomstig van het kanaal. Maar loopt er juist naartoe.

  Het water komt uit de hoger gelegen sprengen. En word afgevoerd via handgegeraven beken om de industrie, wasserijen en papierindustrie van water te voorzien om het waterrad te laten draaien als aandrijving voor machines.

  • Pieter van Stein

   Ha Antoinette,

   Wandelen bij de Loenermark is een geweldige tip van jou voor liefhebbers van voettochten!
   Op 13 april heb ik de door jou aanbevolen gele zwerfkeien route gelopen en erg genoten van het stééds wisselende decor en natuurschoon!
   De kers op de taart was de blik op de kudde schapen en lammeren en de bijbehorende honden op de hei.
   De vergezichten zijn er adembenemend.
   Deze wandeling is absoluut een aanrader!

   Warme groet,
   Pieter

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *