Wandelen in Loenen
nederland,  we12hike

Wandelen in Loenen op de Veluwe: 3 mooie tochten

Loenen op de Veluwe is één van mijn favoriete plekken om te wandelen. Niet in eerste instantie omdat het landschap hier weer heel anders is dan waar ik woon (Schaarsbergen bij Arnhem), maar ook omdat er talloze fijne wandelpaden zijn. Je vindt in en om Loenen een grote variatie aan landschappen, denk bijvoorbeeld aan de beroemde Loenense waterval, de Schaapskooi Loenermark, het Loenense Bos en prachtige heidevelden die zich kilometers lang uitstrekken. In dit artikel geef ik je mijn drie tips om te wandelen bij Loenen op de Veluwe.
 

Waar ligt Loenen?

Maar eerst … waar ligt Loenen eigenlijk? Loenen op de Veluwe ligt aan de oostelijke zijde van de Veluwe, globaal gezien tussen Eerbeek en Dieren. Verwar Loenen Gelderland niet met Loenen aan de Vecht in Utrecht. Loenen heeft geen eigen VVV kantoor, maar in de lokale Spar winkel hangt een informatiepaneel met meer informatie over wat er zoal te zien en te doen is.
 

Wandelen in Loenen

Zoals gezegd heeft Loenen talloze mooie wandelpaden (en fietspaden ook trouwens). Wie wil kan in één dag zelfs meerdere wandelingen maken en op die manier de mooiste plekken van Loenen met elkaar combineren. Ik vertel je hieronder meer over mijn drie favoriete wandelroutes in Loenen. Mocht je meer informatie willen of graag een andere route willen lopen, kijk dan ook op de website van Loenen op de Veluwe voor alle beschikbare wandelingen in Loenen.
 
Benieuwd naar wat mee te nemen? Check dan hier mijn paklijst voor als je gaat wandelen en mijn favoriete dagrugzakken voor dames.
 

Wandelen in Loenen
Voorjaar op de Loenense landgoederen
 

De Loenense Waterval

De Loenense Watervallen (het zijn er sec gezien drie) zijn de hoogste watervallen van Nederland met een verloop van 15 meter. De waterval is in de crisisjaren gegraven en het water is afkomstig uit het Apeldoorn-Dierenskanaal. Ik plaats hieronder wat foto’s zodat je voorbereid bent want ik hoor vaak van mensen ‘is dit het nou?’ omdat ze andere verwachtingen hebben. Rondom de waterval liggen namelijk diverse trappen, wat het er een beetje gekunsteld oogt.
 
De waterval in Loenen is, samen met de Schaapskooi, dé belangrijkste bezienswaardigheid in Loenen op de Veluwe. Indien je wilt wandelen bij de Loenense waterval kun je een 4.5 kilometer lange wandelroute doen die de naam ‘Wandelroute Vrijenberg’ draagt. De volgt een deel van de stuwwal van de IJsselvallei, loopt door het Loenense Bos en natuurlijk langs de watervallen van Loenen.
 
Ook kom je langs het spoor van de Veluwsche Stoomtrein. Wil je een foto zoals in dit artikel maken, doe dit dan alleen op dagen dag de Stoomtrein niet rijdt. Het huidige schema vind je hier.
 
Ik adviseer je deze wandeling zeker te doen, maar bij voorkeur door de weeks en niet in het weekend. Het kan namelijk vrij druk worden hier en er is beperkte parkeerplek. Mocht er geen plek parkeerplek bij de watervallen zijn, dan kun je deze route ook starten vanaf zorgboerderij de Groote Modderkolk. Je vindt de watervallen van Loenen langs de N786 tussen Loenen en Beekbergen. Het adres van de Loenense waterval is Beekbergerweg 52 in Loenen.
 

Loenense Watervallen
Loenense Watervallen van beneden
De Loenense waterval
De Loenense watervallen van bovenaf
 

Wandelen bij de Loenermark

Bij de prachtige Loenermark zijn drie uitgezette wandelroutes die je kunt volgen. Mijn favoriet is de zwarte paaltjesroute, deze is 8 kilometer lang en voert je langs talloze uitzichtpunten, de schaapskooi van Loenen en prachtige heidegebieden, wat deze wandeling vooral in de zomer wanneer de heide bloeit een pareltje maakt.
 
In het grove dennenbos heb je kans om, vooral ‘s ochtends vroeg en aan het einde van de dag, wilde zwijnen te zien. Ook maak je kans op damherten en edelherten. Indien je liever een kortere wandeling wilt maken, kun je de blauwe route kiezen, deze is 6 kilometer.
 
Beide wandelingen vertrekken vanaf de parkeerplaats bij de Droefakkers. Een informatiefolder en plattegrond download je hier.
 
Lees ook: wandelen op de Veluwe als de heide bloeit: de mooiste routes
 

Wandelen in Loenen op de Veluwe
Wandelen in Loenen op de Loenermark
Wandelen in Loenen heide op de Loenermark
Heide op de Loenermark
 

Klompenpad Loenen

Vorige week maakte ik een mooie wandeltocht rondom Loenen, ik deed het Klompenpad Loenense Enk. Deze 11 kilometer lange rondwandeling voert je rondom het dorp, over landgoederen en langs enken en sprengbeken. Deze wandeltocht in Loenen voert je weg van de (soms) drukke paden bij de Loenense waterval en de Loenermark en laat je juist de rustigere kant van Loenen op de Veluwe zien.
 
Je begint en eindigt de wandeltocht vanuit de Groote Modderkolk. Het eerste deel van de route gaat voornamelijk over boerenpaadjes. Daarna volg je een deel een bospad, om uiteindelijk via een deels verharde weg weer terug te komen bij de parkeerplaats. Onderweg heb je door het glooiende landschap soms mooie vergezichten.
 
Indien je verder wilt wandelen, kun je net zoals ik heb gedaan deze wandeling en die van de Loenense Waterval combineren. Tussendoor kun je dan genieten van een stuk bio appelgebak bij de Theeschenkerij op het erf van de zorgboerderij.
 
Lees ook: 4 mooie voorjaarswandelingen op de Veluwe
 

Wandelen in Loenen
Wandelen langs sprengenbeken
Klompenpad Loenen – het Enkenpad
 

Waar over overnachten in Loenen?

Loenen is niet zo groot en er zijn dus niet heel veel accommodaties. Hotel Loenermark is een prima optie indien je een hotelovernachting zoekt. Ook zijn er veel kleinschalige B&B’s. Bekijk hier alle mogelijkheden om te overnachten in Loenen. Indien je op zoek bent naar een camping in Loenen kun je prima terecht bij Camping de Marshoeve.
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over wandelen in Loenen nuttig en heb ik je geïnspireerd om je wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan. Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan achter in de comments.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *